![]() |
Re: Sofer de stradă cu maşină puternică vs. pilot profesionist cu maşină slabă
pe linii drepte da, dar pe viraje profesionistul va recupera instant. Culmea e ca stiu un caz de seria 5 si o masina muuuuuuuuuult mai slaba, condusa de un pilot de raliu. Pe liniile drepte BMW se ducea pusca, dar pe viraj il lua pilotul cu aia slaba. BMW frana devreme, nu iesea cu gaz, nu lua trasa corecta, multumindu-se sa ii dea blana dupa ce iesea din curba.
Eu nu pun banii pe masina puternica sau pe pilotul X, eu pun banii ca ala cu masina de 300CP (un conducator auto cu oarsice experienta) va sari in decor si nici nu va termina cursa. Degeaba are 300CP daca in viraj intra cu 60km/h nefiind in stare sa il abordeze cu mai mult si iese la din el la liber ...... nefiind in stare sa ia trasa corecta si automat cea mai rapida ...... nefiind in stare sa o tina pe derapaj controlat ..... etc. CP te accelereaza, dar nu te tin pe drum ..... de cele mai mutle ori te scot de pe el ;) Din toti cei care au pariat pe 300CP, cati au mers cu adevarat cu o masina macar apropiata sa vada ce inseamna senzatia de viraj luat la extrem, si cate manevre super-rapide preced acel viraj...... |
Eu pun banii pe crywolf ca are dreptate :)))) dar sa ii dai masina de 300cp unui babalac ... care in trafic are logan benzina si schimba la 1500 ture :D
|
da' daca i-o dam unui babalac cu logan DCI? :>
|
Cred k vom avea o masina de 300cp defecta :))) si automat pilotul ar castiga :D
|
Sunt prea putine date ca sa putem trage concluzii. Diferenta intre un pilot profesionist (bun!) si unul amator e uriasa, oricat ne-am amagi noi ca suntem foarte buni soferi. Nu stiu insa daca 200cp se pot surmonta oricum.
Haideti sa excludem din start extremele (adica pilot cu martoaga de 100cp si amator cu bolid supersport sau pilot cu masina de 100 cp si 800 kg si amator cu limuzina) ca atunci rezultatul e clar. Daca pilotul are la dispozitie o masina cu tenta sportiva iar amatorul una remarcabila eu cred ca disputa ar fi totusi echilibrata, dar rezultatul final nu-l poate sti nimeni :) |
si eu merg tot pe pilot :D experienta in domeniu este un +
nu oricine poate sa apese pur si simplu pedala si sa se dea pe circuit |
Merg pe sofer, chiar daca e un circuit tehnic ( la urma urmei un circuit, oricat ar fi de tehnic, nu e proba de raliu pe asfalt).Priceperea incomparabil mai mare a pilotului profesionist (chiar daca de partea cealalta e un sofer experimentat si sa zicem cu predilectii sportive), nu poate in nici un caz compensa diferenta de 200cp, e absolut imposibil.Soferul nu are nevoie sa forteze in curbe ca sa ajunga la limita iesirii in decor, iar pe liniile drepte va castiga (impreuna si numai pe ele) secunde intregi pe tur.Eu apreciez ca pilotul profesionist ar compensa un minus de 70-80cp....cu foarte mult noroc 100cp...maxim.
|
imi cer scuze ca nu am mai intervenit dar la cate variabile mi-ati spus ca ar fi in joc sincer nu mai stiu ce sa mai zic....eu mersesem pe mana celui cu masina de 300 cp
va multumesc mult oricum la toti cei care ati scris la acest topic |
daca soferul stie sa mearga mai agresiv cu masina nu mai e loc de discutie cine ar castiga pe oricare din circuitele de f1
bafta ps : se exclud cei care merg doar cand ploua sau duminica la plimbare |
dupa cum a catalogat cei 2 soferi - unul pilot si unul de oras dar sofer bun atunci sunt sigur ca soferul de oras s-ar descurca mai bine pe circuit cu o masina cu 200 cp peste cea a pilotului. un circuit are si linii drepte pe care o masina de 300 de cai ar depasi lejer 150 km/H pe cand cea de 100 de cai... ca s-a adus vb de franare, nu se pot compara franele unei masini de 300 de cai cu cele ale unei masini de 100 deci cred ca ar compensa in mare parte diferenta de cunostinte in ale franarii dintre cei 2 soferi. clar pilotul cunoaste trasa ideala a unei curbe pe cand soferul de oras o poate aproxima doar dar o masina de 300 de CP cred ca ar avea niste suspensii care sa o ajute mai mult pe curbe decat cea a pilotului. in final sunt sigur ca masina de 300 de cai ar castiga competita fara probleme, bineinteles daca nu ar iesi in decor :) daca s-ar fi facut comparatia intre aceeasi soferi dar cu masini mai apropiate ca putere cred ca alta ar fi fost diferenta!
|
pe un circuit de F1 castiga clar cel cu 300 de cai , pt ca sunt multe linii drepte si destul de lungi , deasemenea sunt multe viraje de viteza unde masina de 300 de cai are un avantaj clar , iar latimea circuitului compenseaza lipsa de profesionalism a soferului in abordarea virajelor... totusi vorbind de o masina de 300 de cai , automat sta destul de bine pe curbe. Intr`adevar soferului va frana mai mult decat pilotul pt a ramane pe pista neavand experienta necesara pt a ramane pe trasa ideala , dar il ajuta si masina in abordarea virajelor
pe un circuit de karting in schimb , lucrurile se intorc in favoarea pilotului care il va lasa pe soferul cu 300 de cai in urma la o distanta considerabila PS: nu am mers niciodata cu o masina de 300 de cai , cred ca m`as descurca totusi :D in schimb am fost la karting si cand zic karting , nu ma refer la cele de agrement ci la cele reale cu cutii de viteza... sa vedeti acolo forta care va apasa pe viraje... |
citronel, ai pus punctul pe I.
Cu mziceam eu in postul meu, chair daca mizez pe pilot........mai mult mizez pe faptul ca un sfoer, chiar bun sa fie, nu cred ca ramane pe traseu. Pupa decorul la un moment dat ...... |
Quote:
" un sfoer, chiar bun sa fie, nu cred ca ramane pe traseu. Pupa decorul la un moment dat". Daca este sofer si subliniez DACA ESTE SOFER nu va iesi in decor si chiar si cu masini identice ar scoate un timp nu cu mult mai slab. Diferenat intre un sofer foarte bun dar fara experienta de pilot si un pilot experimentat este compensata de o putere si de pana in 30% dar de una de 300%. Da, daca pui o masina de competitie ar putea fi mai mare diferenat pt. ca aceea cere o mai mare perioada de acomodare, dar pe niste masini de serie, chiar si puternice, diferenta nu este deloc spectaculoasa. |
oricat de bun ar fi pilotul este limitat de masina si daca soferul impinge aceeasi masina aproape de limita ei, nu este o diferenta enorma, insa la sofer exista riscul mai mare sa greseasca si asta il poate costa putin timp, 5 secunde sunt ecivalentu a 30 cp. gresesc?
|
Quote:
Sunt cazuri si cazuri, normal ca si un profesionist poate sa greseasca si normal ca un sofer (nepilot) are sanse mai amri sa greseasca, acum depinde si de virajarea traseu, de lungimea traseului etc. Este un thread destul de incomplet, dar la diferenta asta de putere nu vad sansele pilotului. |
Quote:
Dă o idee īn plus despre cum ar trebui făcută comparaţia, ar ajuta. |
Quote:
|
O pistă cāt mai completă, ca să nu particularizăm excesiv. Ungaria?
|
cum spuneai GTR ...... nush ce intelegi tu prin SOFER BUN. Era in anii 60-70 o reclama la cauciucuri care l-a facut pe Hannu Mikkola sa declare ca "din marea masa a celor care folosesc automobilul, multi se transporta, putini conduc si extrem de putini piloteaza".
Un sofer bun e un viitor pilot, dar foarte departe de el in acelasi timp. Nu cred ca va reusi sa scoata tot ce poate masina de 300CP .... dar va insista si la un moment dat va sari afara. Na, asta e parerea mea ... nu te buie sa fie neaparat una corecta...;) Si vb din experienta GTR ... nu prea mare, e drept, dar speram sa fie cat mai mare pe viitor (cand mai iesim dreaq din criza asta ;) care a ucis toti sponsorii) |
Quote:
De-asta spun, mai ales pe o pista gen Hungaroring care permite mici erori de calcul sau excese de viteza si care ofera posibilitetea revenirii imediate, diferenta pe un tur de pista cu 2 masini identice (de serie) intre un sofer BUN si un pilot nu poate fi mai mare de 5-6 secunde si asta in primele tururi, dupa catva tururi sigur diferenta poate scadea la 2-3 secunde, dar ce e foarte adevarat diferenta aia de 2-3 secunde e cel mai greu de recuperat si aproape imposibil pt un sofer bun fara ceva mai mult antrenament pe pista (care l-ar face pilot :)), acolo se vede defapt diferenta intre un pilot si un sofer bun. Asa ca acesta diferenta ar fi compensata usor de un plus de putere de 10-15%. In privinta posibilitatii de alergare la noi, in afara de coasta sau rally nu vad sanse. Am inceput sa ma bucur cand am auzit ca fac Bulgarii pista de MotoGP ca sunt ceva mai aproape de Bucuresti, ca in Romania mi-am cam pierdut speranta sa vad vre-o pista pana imbatranesc (si nu mai am mult :D) |
mergi noaptea prin mamaia in timpul saptamanii sa vezi acolo pista :D
|
spun si eu ce am de spus...
o liniuta, 2 masini diferite ale aceluiasi producator, acelasi motor pe amandoua (85 kw), una mai grea cu 200 kg in care se afla soferul profesionist, eu in cea usoara - incepator...
-start identic in treapta 1, pana la schimbarea in treapta a 2-a am mers bara la bara... (~60 km/h) -dupa schimbare in treapta 2 mi-a luat-o inainte cu jumatate de metru (aprox); -in treapta 2 l-am prins si depasit cu jumatate de metru (aprox); -la schimbare din 2 in 3 iar mi-a luat-o inainte cu jumatate de metru (aprox), (vit ~95 km/h); -in treapta 3 (~125 km/h) i-am luat-o inainte cu 1 metru si el a renuntat, s-a simtit greutatea masinii. daca eram eu in masina lui nu aveam absolut nici o sansa. GREUTATEA, MOTORUL si SOFERUL fac toata diferenta! |
liniute? astea sunt de copilasi... imi pare rau daca se simte cineva jignit, dar asta e adevarul. daca esti sofer se vede pe traseu.
PS: mai demult un mosulica (peste 70 ani) cu un passat plin cu oameni (4 mari si lati) vroia sa se intreaca cu mine, bineinteles ca eu mam coborat la mintea lui sa vad ce ii poate capu, bai si al naibii ma facut (asta cand ajunsesem la 140 deja si eu nu mai aveam putere pt viteza), deci e confirmat ca pe masura ce imbatranesti devi ca atunci cand aveai 14-15 ani :D |
Quote:
|
el avea un passat cu 4 oameni, eu fordu cu 1 singur. eu am un 1.3 ohv 65 cp, el 1.9 tdi nu stiu ce putere avea. 110 sau 130
|
pasatul e masiv, sta bine pe strada la viteze mari dar parca totusi la deal o ia inapoi! chiar cel de 130 cp, merg de obicei constant si la deal si la vale, ma depasesc toti si de obicei nu le fac probleme nici daca ma ia cu 5 km in plus (eu 100 ei 105), dar la deal multi scad viteza! de ce nu stiu! iti dai seama ca o sa se chinuie sa ma ia iar in linie dreapta :lol:
|
tare topicul...
unu nu s-a gandit ca o masina de 100cp nu are franele si suspensia uneia de 300cp? daca vorbim despre masini noi stock , pilotul nu are sanse nici in fata unui incepator mai nebun. cu 100 de cai nu ai ce sa faci cat de bun ai fi, daca inmultim totul cu 2 in ecuatie treburile se schimba, 200cp vs 600 (sa zicem)pilotul are cu ce sa se joace iar soferul are prea mult si il sperie. |
daca te uiti cateva pagini in urma am zis eu ca o masina de 300 de cai nu are franele si suspensia uneia de 100 ;)
Daca se inmultesc puterile cu 2, cum ai zis tu, nu cred ca incepatorul ar sti sa puna pe asfalt cei 600 de cai :D |
Quote:
|
Nu vreau sa ma dau mare, dar cu un peugeot 206 1.4 75cp, am reusit performanta de a sta dupa un q7 intre brasov-cheia-apropiere de ploiesi(in linie dreapta se ducea), la un momendat depasindu-l aproape de cheia. Nu stiu cum si ce mergea ala, dar in viraje ajungea pe la 30-40 km/h, pe care eu cu 206 le luam lejer cu 60-70, fara sa deranjez lumea in masina, apoi omu accelera violent ca la primu viraj sa fiu iar dupa el.
Cat despre topic nu pot spune un singur lucru. Conteaza diferenta de putere. |
eu propun asa :sofer de strada BMW 750A 306cp vs pilot citroen saxo 1.6 110cp
https://www.youtube.com/watch?v=VWyXF...eature=related ca daca punem asta :evil::shock: https://video.google.com/videoplay?do...23114190771925 |
Quote:
|
eu as paria pe bmw ca ia 10 secunde in fata la saxo. fuge saxo ala, dar totusi... 5.0 vs 1.6 nu prea se compara, in conditia ca masina are doar de 2 ori masa lui saxo.
|
pai am pus o limuzina mare si automata puterea se invarte la 300 de cp .asa puneam ariel atom 300 de cp si gata..hai sa ne concentram pe 2 exemple de masini,astept exemple
|
scuze, m-am exprimat gresit folosind cuvantul "incepator". sunt sigur ca toata lumea a inteles ca ma refeream la pilotul de strada. gresala mea!
|
Topicul a in ceput asa:
Cine credeti ca ajunge mai repede la final pe un circuit de curse: un pilot profesionist pe o masina normala de strada cu pana la 100 cp sau un sofer normal, dar cu experienţă (ce stie sa mearga si nu ii este frica sa mearga cu viteza) pe o masina de 300 ? asta a fost o discutie intre mine si un prieten discutie pe care ne-am contrazis aproape o noapte intreaga, discutie care a inceput de la masina bmw seria 3 condusa de soferul care nu e pilot si o dacie logan dar care ulterior s-a transformat intr-o masina de pana la 100 cai o fabia de exemplu. acea dacie nu s-ar fi stricat la solicitarile pilotului ar fi fost cea mai buna din cate au existat. nu i-ar fi sarit motorul in aer sau ar fi adunat bilele de la planetare . pilotul profesionist era in discutia noastra campionul mondial la WRC dar ATENTIE circuitul era unul de formula 1 deci pe asfalt nu pe macadam. soferul de bmw stie sa mearga cu masina cu viteza nu doar ceva de genu linie drepata calco si la curba tine tot drept cum am vazut mai sus ca la prima curba ar iesi in decor Sper sa fiu inteles ce fel de sofer este cel de pe bmw. PS. nu stiu daca are vreo relevanta dar soferul de pe bmw este sofer profesionist adica cu cat b+c+e cu cateva sute de mii de km conduse sau '' la bord '' Multumesc |
Sunt satul de soferii astia profesionistii cu miliarde de catralioane de km. Cei mai increzuti, cica ei stiu tot, pana omoara un om.
|
Păi...unde e legătura? Şi eu am mulţi de tot kilometri, şi eu sunt sofer profesionist, şi nu īţi īnţeleg nemulţumirea sau legătura cu topicul...
|
Aici diferenta este totusi cam mare ....100 cai vs 300 cai!daca era 100vs 200 castiga pilotul profesionist!;)
|
Depinde de genul cursei, la liniute as inclina catre soferul de strada pentru ca puterea il avantajeaza, dar la alt gen de cursa, circuit pe distante mari, profesionistul iese invingator (cat mai multe curbe) pentru ca un sofer incepator daca incearca sa forteze masina in curbe o scapa de sub control din cauza puterii excesive, mai pe romaneste (fuge spatele in curbe :D) daca e tractiune spate in special, franarile sunt mai bruste si mai ineficiente si nu ar sti sa profite de curbe succesive si sa mearga pe asa-zisa "linie ideala"
|
| All times are GMT +2. The time now is 09:04. |
- Copyright 2026 4Tuning