![]() |
Re:
Quote:
|
3 Attachment(s)
da...
io n-o sa-l fol la blana mereu...dar o sa incerc toate showurile posibile in care sa ma dau mare :lol: da frate....nu mai stiu exact volumul da e facuta ca la carte...carte d la magnat care a venit cu subu' da o gasesti si p net... izolatia cuprinde burete de rezonanta joasa... lipirea e facuta cu un adeziv super-puternic bison si holz-suruburi da nu atatea cat zice la carte ca strica acustica :wink: si mocheta e lipita cu adeziv d mocheta si capse mici...tot bison adezivu si tot cu el am ajutat izolarea la incheieturi prin interior... dupa cum obs n-are manere sau alte porcarii din astea ca strica cutia d rezonanta...firele intra intr-un conector simplu cu 2 gauri mici pt firele spre dif... suna super marfa si coboara pana la 10Hz (masurate cu osciloscop p calc si un mic d calitate) si va mai pun cateva poze cu el si cu statia.... |
ca nu a afisat....statia are 2x75W pe 60hz-20khz si 2X220W pe 0hz(teoretic)-60hz :::: toate sunt RMS si masurate cu aparate...
in timpul testelor, pe la 35-50hz am deschis o usa....test facut cu un generator de semnal sinusoidal pe calc |
Buuun.... Am vrut sa raspund si mai devreme dar nu am avut timp. Asa ca o fac acum. ;)
Sa le luam pe rand ca sunt multe. :lol: La faza cu randamentul amplificatoarelor, haide sa o luam ca la carte. :) Toate amplificatoarele noi (in afara de First si Fust Novatronic & Co) au surse in comutatie. Conduse de Mos-Fet-uri, nu de alta dar bipolarii conventionali nu comuta destul de repede. Sursele in comutatie au nevoie de un filtraj mai puternic din cauza interferentelor si brumului pe care il induc. Ceea ce se traduce in mai multi micro-farazi pe partea de filtraj plus altii pe partea de alimentare amplificare, plus altii pe partea de semnal. Un amplificator in clasa AB cu bipolari sau Mos-Fet-uri are cam 50% randament din sursa. Daca amplificatorul consuma 4000 W, el o sa livreze la 0,1% THD, in sarcina minima (1 sau 2 Ohm, in functie de topologie si alimentare) varfuri de 2000 W. Daca in schimb vorbim de un monobloc sau de un amplificator digital (clasa D) atunci vorbim de randament de pana la 90%. Adica daca amplificatorul consuma 1000 W, puterea efectiva la iesire poate sa atinga in varfuri 900 W. Ca si in orice alt domeniu conteaza enorm calitatea montajului si a componentelor. O amplificare puternica nu face nimic fara o sursa pe masura, care sa permita lucrul la impedante mici. Avantajul amplificatoarelor in clasa A/AB este ca lucreaza intr-o banda mult mai larga de frecventa, sunt mai elastice si din principiu ofera un sunet mult mai cald si mai fidel. Amplificatoarele digitale sunt inca in dezvoltare, existand deja modele care merg cu randament excelent in full-range. Dar la partea de amplifuri digitale auto, 99% din ele sunt monoblocuri speciale pentru sub si bass, majoritatea dintre ele fiind limitate constructiv la un prag maxim de 200-250 Hz. Ceea ce inseamna ca o cale pentru a imbunatati raportul consum/putere efectiva livrata este sa folosesti monoblocuri digitale pe sub-uri. Mai scumpe, dar merita. :wink: Alpine face sub-uri asa cum face Dacia masini. Adica aproape. Sunt firme consacrate in domeniu. Stiu ca suna frumos cand zici Alpine. Dar cam atat. Au calitate, dinamica, aproape tot ce vrei. Dar la banii aia gasesti sub-uri care pot sa sune si frumos, dar sa-ti scoata si suruburile din bord. Spuneai ceva de JL Audio. Asta deja e altceva. :wink: Nu stiu cate sute de wati stii tu ca ai in camera. Ce pot eu sa iti spun e ca la un difuzor BUN de 12\" pe o bobina de 6,3 cm diametru (si acum ma refer la DIFUZOARE, nu tentative) aplici aprox 300 W pe perioade scurte de timp, fara sa ai surprize. Problema cu sutele de wati in camera ta e ca si cu miile de wati in masina. Adica sa ne legam putin de acustica si de modul in care se studiaza ea in functie de spatiul dat. Sa presupunem ca ai o camera de 5/6 (30 mp) in care tu inghesui 600 W. Daca o sa aplici aceasta putere pe difuzoare cu un SPL/1W/m de 89 db o sa ai acelasi volum audibil ca pe niste difuzoare de 95 db atacate cu 150 W. Pt fiecare 3 db in plus ai nevoie de o dublare a puterii. Prin pozitionari spre diverse suprafete plane sau la nivel cu podeaua, prin pozitionarea mai multor difuzoare pe aceeasi directie si prin constructia incintelor poti sa ajuti difuzoarele cu pana la 7-8 db fata de ce pot ele in mod normal. Trebuie tinut minte ca joasele se propaga liniar, se pot urmari usor punctele de refractie pe suprafete si se pot calcula destul de usor pozitiile optime. Vroiam de fapt sa ajung sa-ti spun ca o camera standard de pe la noi, de 30 mp, are o rezonanta atat de proasta incat aia 600 W impinsi in ea se aud mai degraba ca si 200 W. Unu la mana fiindca timpul de raspuns in joase creste din cauza reverberatiilor, doi la mana fiindca de cele mai multe ori in colturi se creeaza unde stationare care anuleaza o mare parte din sunet si 3 la mana fiindca pentru fiecare spatiu si suprafata se poate aplica o putere maxima la care urechea umana percepe corect sunetele. |
Prag peste care sutele de wati sunt in plus si chiar degeaba. Cu doua boxe bune cu sensibilitate aproximativa de 100 db si un amplificator bun care sa dea 15-20 W in ele poti sa-ti deschizi usile fara consum mare de putere si economisind si spatiu.
Duci un club cu 2000 W....pe sateliti. Puterea liniei se dimensioneaza dupa spatiul dat si dupa suprafata pe care trebuie sa o acopere. Nu stiu daca ai auzit vreodata o linie de 25 Kw la sala goala si apoi la sala plina. Diferentele sunt MAJORE. Corpul uman absoarbe o parte buna din undele sonore si tocmai de aceea la sonorizarile de putere se merge cu o marja destul de mare de siguranta. Un amplificator care livreaza 6-700 W in regim normal face ravagii pe difuzoare cand lucreaza excesiv in in clip (prag de distrosiune). Daca o sa ajungi prin Cj da un semn sa auzi o linie de aprox 13 Kw intr-o sala care tine maxim 400 de persoane. Poti sa vb cu om cu om sau poti sa modifici pulsul dansatorilor. Totul la fidelitate maxima. Nu exista incinte ideale. Incinta se calculeaza in functie de difuzor si de aplicatie. Tocmai de aici si diferentele intre incintele de exterior/interior/auto. In masina nu te intereseaza o incinta cu impact maxim la 30 m in fata ci una cu randament maxim la 1-2 metri in fata. Aici totul poate fi ideal de la caz la caz. Randamentul difuzorului nu are cum sa scada. O incinta calculata si realizata bine lucreaza cel putin la randament egal cu al difuzorului. Ca poti sa scoti db peste acest prag din incinta, asta e altceva. Dar tocmai de aceea difuzoarele auto bune sunt gandite sa lucreze ideal in incinte mici. Aici subiectul se poate dezvolta foarte mult. Singura sansa de a strica echilibrul unui sistem audio auto este folosirea basilor de dimensiuni diferite in incinte diferite. Sa mergi cu sub-bass/bass si kick-bass la diametre mari implica reglaje extrem de complicate si aproape inutile avand in vedere spatiul mic de rezonanta oferit de masina. Tocmai de aceea se izoleaza usile si se merge pe sisteme componente bune care sa poata sa livreze kick-bas-ul necesar din panourile usilor, in completarea sub-ului. Se iau niste difuzoare bune (DLS, MB Quart, Hertz, etc.), un set de componente si un set de coaxiale, randament aprox de 96 db. Se monteaza optim cu insonorizarea de rigoare si se ataca cu 2 W pe difuzor. Obtinem automat 99 db pe un difuzor. La al doilea difuzor castigam inca 3 db si avem 102. La inca doua difuzoare avem 105 db la 2 W putere aplicata. Cu amplificare de calitate si un player care sa poate sa-ti liniarizeze raspunsul in frecventa a sistemului (Pioneer 8600 si 9600 care modeleaza sunetul in orice fel si directie) ti-ai depasit pragul propus cu 5 db. Investitie minima, maxim 3-4 zile de lucru cu tot cu insonorizare si cosmetizarea sistemului. :wink: Daca adaugi si un sub esti profesor deja. 8) |
Magnat si orice firma de acest gen si incintele lor gata facute nu au ce cauta in acelasi context cu ideea de \"sonorizare de show\". Sau iti pui \"muzica\" in masina, sau concepi si realizezi un sistem BUN ce merita ascultat si laudat. Varianta aia de 700 W cu doua difuzoare de 12\" duce bine si liniar in joase maxim 250 W. Si spun asta din experienta. Am ars prea multe si am reparat prea multe incat sa stiu cu ce se mananca difuzoarele de nivelul asta. E de mentionat si de retinut ca difuzoarele se ard in 99% din cazuri din cauza amplificatoarelor duse in distorsiune si in 1% din cazuri din cauza puterii excesive aplicate. Pot sa demonstrez pe un difuzor Eminence Kappa 12 A, 400 W RMS/8 Ohm (a suferit acest test din greseala, inca merge bine) ca acesta sta bine in PRIZA 2-3 secunde fara defectiuni majore la bobinaj dar cade in 2-3 minute pe un amplificator de 50 W cu distorsiuni majore.
Chinezii produc mult, etichete si imprimerii exista. Se scrie producatorul la cerere, impedanta dupa masuratori si puterea la aruncatul cu zarul. De prea putine ori puterea RMS este cea cu care se poate lucra fara probleme. Depinde binenteles si de nivelul calitativ al difuzorului in discutie. Si aici totul e relativ si se discuta de la caz la caz. Incintele de tip sealed ofera intreadevar un raspuns bun in frecventa, extins foarte bine in joase din cauza lipsei portului reflex, atac bun si fidelitate mare cu difuzorul potrivit. Excelente pentru SQ dar si pt SPL cand spatiul nu permite altceva. Ofera cel mai bun control asupra difuzorului. Bass-reflex-ul ofera un randament teoretic de +3 db la port, un sunet mai accentuat dar mai putin controlat, dar are dezavantajul ca sub frecventa de acordaj a incintei difuzorul nu mai percepe incinta si lucreaza in free-air. Tocmai de aceea la acest tip de incinta se distrug cele mai multe difuzoare, filtrul sub-sonic fiind o NECESITATE. Band-pass-urile de ordin 4 sau 6 sunt incinte ce necesita experienta multa in domeniu, 1 cm de distanta gresita sau 5 Hz diferenta la acordajul camerelor ducand pana la pierderi de 90% din randamentul incintei. Combina avantajul primelor doua, cu un raspuns mai lipsit de acuratete fata de sealed si mentiunea ca, lucrand ca si un cross-over pasiv, acopera doar o gama restransa de frecvente. Fiecare difuzor si incinta se alege in funtie de aplicatia si rezultatul cerut. Parametrii T/S ai difuzorului sunt ESENTIALI, inainte de orice alta mentiune pe aceasta tema. Laudabila incercarea de a face un sub cu propriile mijloace. De prea putine ori producatorul difuzorului ofera CEA MAI BUNA SOLUTIE indiferent de efort si costuri de productie. De obicei cu difuzorul se primesc instructiunile pentru realizarea unei incinte cu dimensiuni si randament acceptabil. Si in 99% din cazuri, cu calcule si putina atentie poti sa scoti ceva mult mai bun de atat. Dar in cazul tau, daca ai reusit sa scoti 10 Hz pe osciloscop, vreau sa mentionez cateva lucruri. Unu la mana, puterea aplicata la 10 Hz este infinit mai mica decat puterea de lucru normala a difuzorului. El nu este conceput sa lucreze sub Fs. Incinta nu ar avea voie sa fie acordata sub acest parametru. Eventual putin peste. Ceea ce inseamna ca cei 10 Hz erau reprodusi de difuzor fara ajutorul incintei. Si vreau sa te intreb cu cati db in MINUS fata de punctul maxim de randament ai obtinut acesti 10 Hz? Nu de alta dar in uz normal acei 10 Hz nu o sa apara nicaieri. Incinta bas-reflex are randament nesemnificativ sub frecventa de acordaj a portului. Sa nu mai punem in calcul ca in afara testelor de sub ( pe care nu cred ca ai chef sa le asculti in fiecare zi) marea majoritate din muzica existenta pe piata este masterizata in asa fel incat sa nu contina frecvente sub 25-30 Hz. |
Buretele nu intra in rezonanta prin compozitia sa. Faza cu \"burete de rezonanta joasa\" e fantezie. Incearca aracetul de lemn si montajul incintei sub presiune, cu suruburi de lemn din 10 in 10 cm, ranforsari interne din lemn de esenta tare (daca folosesti profile plane poti sa cresti putin randamentul incintei eliminand din undele stationare, asta daca ai chef sa-ti bati capul cu micile amanunte :wink: ) si foloseste MDF sau Plywood (lemn stratificat) de minim 22 mm la constructia incintei. Un surub metalic introdus putin fortat are rezistenta mai mare decat peretele incintei (care suporta vibratii pe o suprafata net superioara) si are cu atat mai putine sanse sa afecteze in vreun fel rezonanta cutiei. Vibratiile la nivelul peretilor incintei si montajul fara garnituri de etansare si reducere a vibratiilor la punctele de montaj a componentelor....asta poate sa faca rau. Asta e altceva. Cat despre manere, nu le vad rolul la un sub auto. Dar atata timp cat calculezi litrajul pe care-l ocupa orice component in interiorul incintei (manere, conector, ranforsari, difuzor) si-l adaugi la litrajul total al incintei, poti sa-ti pui cate manere vrei (fara a uita de garnituri). Nu are legatura cu influenta in campul sonor. Conectorii trebuie sa suporte cablaj de sectiune mare, sa evite lipiturile reci (imbinari mecanice) si sa aiba preferabil la exterior conector cu surub pentru un contact cat mai bun cu cablul extern. La interiorul incintei, la imbinari, aplica o pasta din aracet si rumegus pana cand rotunjesti linia de montaj. E mai bun decat orice bison si silicon.
Subiectul se poate dezvolta la infinit studiind fiecare particularitate. Imi cer scuze de micul roman si sper sa aveti rabdare sa cititi. Am zgariat putin suprafata subiectului incercand sa combat micile nepotriviri cu realitatea din cele scrise anterior. Cert este ca in teorie e greu si practic e si mai greu sa faci o sonorizare performanta intr-un spatiu atat de nepotrivit si plin de defecte cum e o masina. Laudabila si demna de sustinere orice initiativa. Dar pentru inceput, trebuie eliminata ideea ce \"e usor sa faci o masina sa cante\". Conceptia si proiectarea sistemului reprezinta doar 10% din produsul finit. 10 cm diferenta de pozitionare fata de un panou sau 15% inclinatie pot sa aduca diferente notabile. In acest domeniu micile amanunte duc la rezultate bune. Feriti de paranoia suruburilor care strica rezonanta incintelor, dar atenti la orice amanunt care conteaza cu adevarat. Bafta in continuare... bad_boy2k....daca te linisteste, sa stii ca nici cei care au realizat masini demne de admiratie nu stiu totul. Este un subiect unde inveti constant. |
sa incepem cun inceputul...
sub-ul a fost sa completez o linie mai veche si d aceea n-am considerat necesara o investitie prea mare... prin burete d rezonanta joasa am vrut sa zic ca are o densitate f mare ....exprimat gresit (my bad)... intr-adevar in disco 2000W pe medii sau inalte dar ziceam asa...aplicativ.... da. am auzit o discoteca goala si una full....diferentele sunt imperative treaba cu magnatu' ... aia in caz ca nu fac rost de fonduri sufi => no show car :cry: intr-adevar la 10 Hz spl scade f mult...da nici nu ascult in mod normal asa... incinta e din mdf... ce am facut atunci erau probe sa gasesc pozitia optima...acuma filtrele fac restu (am in calc) deci oricum sub 29hz nu cobor ca aia (intr-adevar) e fs a dif.. clippingul e rezolvat prin filtre software la player (kjaerhus) la mymp3pro...cu limitatoare si compresoare... si ca sa nu pierd calitate la amplif sunt sub-alimentate deci putere mai mica... la faza cu manerele ... erau din alea care trebuie scoasa parte din peretele incintei...si oricum nu fol la nimik...era doar de umplut sptiu :)) dar dupa cum ti-am zis el venea doar sa completeze vechile boxe...deja infinit arse,rebobinate si reschimbate difuzoarele... si conectorii sunt cat mai comozi pozibili...ti-am zis : nu e sistem de ultra-performanta...e ceva facut in 2-3 zile care sa sune acolo... cat despre discoteci...banuiesc ca ai fost la tineretului in costinesti... muulte boxe...frumos facute... ziceam d alpine ca sunt usor d gasit...iti imag ca o sa fac tot c pot sa iau JL...ele sunt visul meu...dar nu prea am p cine trim in america dupa ele... tocmai asta sunt chestiile... totul trebuie acordat special pt masina respectiva... ce m-a frapat p mine e cate pers fol maniac sound sistem si ..pioneer sau jbl... acuma...nici n-am vazut io toate masinile sa nu zic prostii!! da sunt la moda aste ieftine... am vazut niste HU nakamichi .. frumoase si cred ca sunau si bine... c sa mai zic...ai perfecta dreptate : \"Dar pentru inceput, trebuie eliminata ideea ce \"e usor sa faci o masina sa cante\". Conceptia si proiectarea sistemului reprezinta doar 10% din produsul finit.\" Ma bucur sa vad atatia pasionati d sunete...si am cale lunga d parcurs...tocmai d asta incep cu 2 ani mai devreme :wink: Nu stiu daca ai vazut boxele Griffin ... alea de 1600W parca...nu mai stiu exact cat...frumoasa treaba d avut in casa,nu crezi? cat despre planurile d viitor.....raman la incinta d compresie si multe, multe planuri si bani la ciorap :)) ms relaxx ca ai clarificat treburile astea... poate mai discutam, daca te pasioneaza, si pe 22 mai....daca vii da banuiesc ca nu o sa pierzi asa ceva.... P.S. : povestile confirma un adevar crud : viata e mai mult decat vorbe si mai putin decat fapte... |
si cum foarte bine stii ia mult timp sa scoti maximul din un sistem audio...mai ales daca e facut d tine...
am vazut un tip din america...care n-avea ce face si s-a gandit ca mai vrea un subuletz... si a facut...avea un dif JBL de nusucat wati...nu prea conteaza...incinta dubla...nisip intre pereti...rasine...fibra...(vb din amintiri) avea vreo 100 si ceva d kg...frumos pt DIY... aviz amatorilor :)) apropo...my name is Radu... |
Pe langa faptul ca am fost in Tineretului am si colaborat cu ei din partea Radio Vacanta, fiind pt ceva vreme detasat acolo de la Cluj. Partea de afara suna foarte bine. Restul discutabil. :P
Tot in Costinesti anul trecut am refacut, reconceput si reglat linia de sunet in Vox Maris, si am umblat putin si la lumini. MNC (Maniac Sound System) sunt pentru cei ce nu cunosc o firma ungureasca ce imparte piata de produse autohtone cu SAL. Singura diferenta e ca SAL are cam 70% din piata de profil, pe cand MNC se bucura de restul. SAL sunt destul de rau famate aici dar MNC e la rang de scula buna. Sa fim seriosi. Ambele firme au produse bune PENTRU BANII DATI. Un difuzor de 5 mil nu o sa faca ce face unu de 20. Clar. Diferenta mare intre SAL si MNC ar mai fi ca SAL da in Ungaria 3 ani garantie...pe cand MNC nu (de ce oare? 8) ). Si alta diferenta ar fi ca la MNC gasesti produse frumoase (si uneori cam atat). Tot in Ungaria pe partea de Pro intalnim Gary (arata bine, suna bine, incinte bune, dar au difuzoare proprietare cu rezistenta scazuta in timp) si Reflex (bune cat timp au lucrat cu difuzoare Beyma, foarte rele de cand folosesc lucruri ieftine stantate Reflex). De JBL nu zic nimic sa nu supar lumea. :lol: Folosesc pe partea de Pro...dar auto e alta mancare de peste. :wink: Si referitor la volum in casa, am avut intr-o camera de 4 pe 6 m 1800 W pe bas si 900 pe medii inalte, incinte echipate cu Eminence (15 toli bas, 12 toli + super-tweeter pe satelit, 2 basi si 4 sateliti) si amplificatoare MachAudio pe cross Behrniger Cx 2310. Semnal din mixer Gemini (bun la vremea aia desi acum fac mai mult jucarii decat aparatura) si cd playere Pioneer. Nu au crapat geamuri cum spune legenda, dar se asculta muzica intr-un bloc cu 8 etaje, eu stand la 7. Crapa peretii de BCA, cade faianta pusa prost... asta da. Si sa nu uitam de vecini. Acolo e de fapt cel mai mare si urat efect. :twisted: Sunt fan aparatura Pro pt home-use. Stiu cu ce se mananca volumul mare in aproape orice spatiu. Dar e o linie subtire intre necesitatea tehnica si exagerarea inutila. Si e foarte usor de trecut peste aceasta. :wink: |
1 Attachment(s)
ReLLaXX: ce zici de jucariile astea? :D le recunosti?
|
Re:
Quote:
|
NikeFF: am vazut ca te-ai obosit tu sa comentezi la subiect prea mult si am zis sa o mai schimb eu :D . era un exemplu la spusele lui ReLLaXX: \"Sunt fan aparatura Pro pt home-use.\"
|
Off topic:
Doua asa: http://www.turbosound.com/showroom/tsw124/index.html# Si 4 asa: http://www.turbosound.com/showroom/ta880h/index.html La ceva de genul asta ma refer cand spun pro pt home use. :twisted: Acum sa asteptam sa se faca si locuinte capabile sa tina asa ceva. :P |
ReLLaXX ce parere ai de folosirea unui crossover profesional (BEHRINGER ULTRADRIVE PRO DCX2496) (alimentare 220v) in instalatia audio a unei masini in locul unuia creat special creat pt masina 12
|
| All times are GMT +2. The time now is 19:24. |
- Copyright 2026 4Tuning