![]() |
2 Attachment(s)
\"Supapa bypass si blow-off
Supapa bypass a turbocompresorului (SB) are rolul de a reducerea presiunea de alimentare din tractul de admisie, la inchiderea clapetei de acceleratie, sub actiune vacuumului. Aceasta recirculeaza aerul in admisia turbocompresorului, trimitand-ul dupa senzorul masei de aer. Motivul utilizarii acestei supape este faptul ca la inchiderea clapetei de acceleratie galeria de admisie este sub presiune iar aerul de mare presiune care intra in motor se va lovi de clapeta inchisa si in absenta unei supape SB unda de presiune se va intoarce spre compresor provocand fenomenul numit cavitatie si o franare brusca a vitezei sale de rotire. Acest soc afecteaza lagarele turbinei iar la redeschiderea clapetei compresorul va avea nevoie de timp pentru a reveni la turatia de lucru. Supapa bypass elibereaza aerul din fata clapetei iar turbina se poate rotii fara probleme, la deschiderea clapetei ea va prinde turatie mult mai rapid. Supapa Blow-Off (SBO) are rol similar cu supapa bypass, diferenta fiind ca ea ventileaza aerul suplimentar in atmosfera producand acel sunet distinctiv \"PSSSST\" atat de iubit de fani. Dezavantajul acestei supape este faptul ca cantitatea de aer a fost deja masurata la trecerea prin senzorul masei de aer iar ECU (Unitatea centrala electronica) va comanda injectarea unei cantitati de combustibil corelate cu cantitatea de aer masurata. Temporar motorul va functiona cu un amestec foarte bogat care va arde o mare parte in esapament, producand flacari spectaculoase. Acest amestec bogat poate afecta bujiile sau arde catalizatorul. O supapa SB nu poate ventila in atmosfera deoarece setarea arcului ei este prea moale si se va deschide si la deschideri partiale ale clapetei, derutand ECU. Pe piata sunt oferite supape reglabile la care se poate seta forta de tensionare a arcului. Reglajul acestora se face utilizand indicatorul de presiune al turbocompresorului. Intretinerea supapelor SBO este foarte simpla. Fiind expusa la intemperiile de sub capota, ea se poate bloca sau functiona neregulat. Majoritatea sunt demontabile, se curata cu atentie si se greseaza. Unele modele au un filtru incorporat pentru a preveni astfel de probleme. Supapele SB au avantajul ca au o durata de viata mai lunga si nu provoaca o intarziere in raspuns a turbocompresorului. Acestea au insa tendinta de a se gauri la o anumita presiune, fiind confectionate din material plastic.\" Material oferit de Nelu Nastor |
Quote:
lol ... sweet ... aici shtii cum ai pus problema ... imi fac tuning... la motor ??? nu ... ca dauneaza:D:D:D come on :):):) ... din punctul meu de vedere PowerTuning'ul la o mashina este facut sa ridici nivelul de performanta al mashinii decat sa scada. Crezi ca daca ar fi daunat, ar mai fi fost inventat? ... s-ar mai fi instalat BOV`u? :):) sa nu mi-o iei in nume de rau, dar mi s-a parut amuzanta declaratia ta :):) |
Pana la urma care din cele 2 e varianta optima pentru motorul 1.8T ? O alta intrebare e cam care ar fi limitele turbinei si ale injectoarelor la 1.8T cu codul AGU (cel mai vechi, cu injectoare mici(240cc)) ? Cu alte cuvinte ce putere poate atinge acest motor fara a risca prea mult ? Din cate am inteles, schimbarea numai a injectoarelor nu este suficienta. Trebuie alta turbina ( min K04 daca nu chiar T28, FPR, MAF housing de 2.5-3'' si evacuare cu acelasi diametru, pompa de benzina, injectoare de 380-440cc...)!
|
mah BOV'u asta se poate pune numa pe motor turbo ?
|
Re:
Quote:
|
Mai intreb si eu odata ca asa e romanul...deci mey oameni cunoscatori in ale motoarelor...SE POATE SI PE MOTOARE NORMALE...ex. 1.4i ?????
MULTUMESC...!! |
chiar si eu sunt curios daca se poate pune pe un motor normal de masina ,fara a avea turbina si daca nu se poate macar spune-ti niste argumente care sa sustina ceea ce ziceti.
|
se poate monta (fizic).
dar care este rostul? - turbina nu o sa o protejezi (pentru ca nu ai) - fssssst nu o sa faca pentru ca nu ai presiune. - inca o piesa in plus inca o sansa in plus sa se defecteze ceva - nu o reglezi cum trebuie o sa mearga masina prost |
aham ... deci nici pssssst si nici nimik ?
|
hai ca mai intreb si eu...desi in mare m-am prins. pe diesel ce rost are?castiga motorul \"ceva\"? ca stiu pe cineva care sia pus pe 320d, si suna curios. nu face \"psssst\" , ci un fel de horcait :). pe bune. e ok ce a facut el, sau numa isi foote motorul?repet, vreau parerea cuiva care \"se stie\" mai bine ca mine la partea mecanica....mersi ;)
|
Re:
Quote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: |
Re:
Quote:
Quote:
cu alte cuvinte .. benzinar turbo only :) altfel nu face fssssss :lol: |
pai aia zic si eu, ca diselaru' scoate un fel de horcait, nu psssss.
poate o sa il vedeti pe la ITS... e un 320 d rosu inchis cu numere BH84NOS...si cu ceva vinyls pe lateral si pe capota...masina e frumoasa. da cred ca si-a pus ceva de scoate horcaitul ala....suiera, nu scoate pssss ca si benzinarul turbo... de aia am intrebat. GAJu are pe calibra bov si stiu cum suna, am vazut si cum se monteaza.... :D da de aia intreb, care ar fi efectul pe diesel?sau ce naiba are NOSu sub capota de face asa? |
Re:
Quote:
stai sa vada fordv6/bytzu .. sa vezi atunci ... =))))))) doamne |
pe bune ca \"horcaie\"...las ca il filmez o data sa auzi si tu ;), da poate care mergeti la ITS 2 il vedeti pe acolo,c a e la mare...
|
| All times are GMT +2. The time now is 06:19. |
- Copyright 2026 4Tuning