Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Masina electrica sau benzina ? (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/2742-masina-electrica-benzina.html)

HolySoul 01-12-04 18:28

pai majoritatea is hybrizi .. ashea ka ... n-are rost .. eu vreau comparatie intre electrica full si benzina full :))
o masina electrica mi se pare mult mai fiabila ... d`aia
si masina aia costa mai putin decat un porsche turbo .. deci ? face banu` :P
acu daka-ti pica bateriile la ea nu mai stiu de unde le cumperi... :(

Bogdan_16v 02-12-04 00:51

Pe lumea asta exista mult prea putine masini electrice care sa se produca in serie, poate doar niste modele extrem de mici si incomode, cu o necesitate de incarcare timp de x ore la fiecare 200km...Deocamdata, putem vb doar de hibrizi ca o alternativa viabila si reala...

Murarashu 02-12-04 08:32

Cand va deveni o necesitate din cauza diminuarii rezervelor de petrol, automobilul electric va redefini mijlocul de transport rutier. Producerea de energie electrica este mult mai economicoasa si prietenoasa cu mediul decat producerea de energie prin arderea de combustibili fosili. E ca avansarea de la locomotiva cu aburi (care ardea carbuni) la locomotiva electrica. Oricat ne`ar entuziasma muzica unui V8 SmallBlock, `metoda` prin care el produce energie este primitiva. Sa nu uitam ca motorul cu ardere interna a fost inventat inainte de 1900, cand nu se stia nimic despre rezervele mondiale de petrol si nici despre mediu, ca sa nu mai vorbim de metode alternative de obtinere a energiei. Bineinteles, ca si astazi, si la vremea aia erau foarte multi reticenti, care spuneau ca nu ar renunta la trasura lor cu cai in ruptul capului, dar asta e normal sa se intample.
Energie electrica cat sa se deplaseze un automobil 100 km se poate scoate practic din `nimic` (un panou solar, de exemplu), spre deosebire de 10 l de benzina, care pana sa ajunga in stadiu de produs finit trece prin multe cicluri de productie / transformare, si parcurge distante foarte mari (de la locul de extractie a petrolului - rafinarie - pompa), ceea ce inseamna costuri foarte mari. Sunt foarte multe de spus despre comparatia asta (apropo, bun VERSUS, felicitari HolySoul) dar ma voi rezuma cam la atat, deocamdata. Cat despre performante, odata cu avansarea cercetarilor in domeniu, sunt convins ca masinile electrice ar putea deveni la randul lor super-rapide.

HolySoul 02-12-04 11:30

mersi murarashu
multe persoane nu-si dau seama de ce masinile electrice inca nu au o autonomie destul de mare si o viteza maxima care sa depaseasca pe cele conventionale .. as spune eu dar deja intru pe teren minat

pana acum am mai gasit niste site-uri dar numai unul care si vinde masini cat de cat ... performante si care nu sunt hibrizi .. oricum am sa mai caut

http://www.zapworld.com/cars/salecars.asp

orlando 02-12-04 19:28

daca ar fii sa o iau dupa mine as luao cu o intrebare:potzi sa mai modifici ceva la masina daca e electrica???eu nu cred asa ca raman cu combustibilu de preferabil benzina ca se duce mai marfa :lol: :lol:

HolySoul 02-12-04 20:01

orlando ... normal ca potzi ... dai din chip sa consume mai mult curent si sa fuga mai tare :P
acu ca ramai fara curent in 20 de minute partea a doua .. da nah s-or gasi genii si-n de-al de astea .. eu asha cred ... la kate minuni ati reusit baieti sa faceti din motoare stock care-s super complicate .. dapoi din alea care-s super simple ...
si tuning exterior se poate face fara probleme .. la fel si instalatie audio .. nuh ?

RoSonic 02-12-04 20:10

Quote:

dai din chip sa consume mai mult curent si sa fuga mai tare
Pai daca este electrica pentru ce-i mai trebuie harti de injectie ???? (ca asta contine chip-ul)

HolySoul 02-12-04 20:27

poi poate are si aia un fel de chip ca sa stie cum sa mearga motoru ... in lok de cutie sigur ai trebe un chip ceva ..

RoSonic 02-12-04 21:09

Cum adica in loc de cutie? Faptul ca motoarele vor fi electrice, nu inseamna ca nu vor mai avea transmisie precum cele ce folosesc combustibil...

HolySoul 02-12-04 21:16

RoSonic din fericire chiar nu vor mai avea cutie functioneaza pe alte principii
motorul electric dezvolta de exemplu 200 KW tot timpul nu conteaza cate rpm are ... si nici nu pierde din cuplu cum se intampla la motoarele conventionale de aici si avantajul imens asupra lor

Transmisia se va face direct catre roata acum e faza ca trebuie nijte aliaje mult mai rezistente la fortele enorme aparute ..
de exemplu locomotiva electrica are parca 15000 cai putere si nu are nici un fel de cutie de viteze
locomotiva hidraulica are in loc de cutie niste pale intr-un lichid .. ceva de genu dar s-a renuntat la ele ...
apoi sunt cele diesel .. dar surpriza alea diesel sunt si ele electrice motorul diesel transforma energia si o da unor motoare electrice parca 8 motoare sau 12 nu mai stiu exact .. asta e tot fara cutie ... are in schimb ceva cu care reglezi viteza .. faci motoru electric sa se invarta din ce in ce mai repede ..nush exact cum functioneaza da am \"condus\" ambele chestiuni daka ar pune asha ceva si pe automobile ar fi o treaba :twisted:

Bogdan_16v 02-12-04 23:03

Daca am ajuns sa comparam masini cu locomotive, e grav...in ce conditii ruleaza una, si in ce conditii ruleaza cealalta...Masina, indiferent de motorizare, nu poate renunta la un concept precum cel al cutiei de viteze, cum nici nu poate renunta la roti(ca n-ar mai fi masina, ar fi altceva).

HolySoul 03-12-04 01:36

lasa ma am mai sarit si eu calul cu asha comparatie dar masina fara cutie de viteze creca e posibil ... acu fara rotzi ... nush daka s-ar mai chema masina :P
pana la urma ce-i masina ? o definitie ...
scopul scuza mijloacele... vrei sa mergi de colo colo in trafic .. sa mai calci unu doi oameni .. sa faci o liniutza .. sa primesti amenzi pt. viteza da sa nu patesti nik ca te bagi fara sa te asiguri sau fara sa semnalizezi ... creca aia e masina :))
si asta e romania

HolySoul 03-12-04 01:39

P.S. glumeam numa la faza aia de calcat oameni .. eu conduc ff. prudent si de obicei cu viteza legala
si inca ceva parerile mele sunt personale si sa nu fie tras la raspundere clubul pt. nici o parere de-a mea postata pe aici

Bogdan_16v 03-12-04 01:47

Si atunci cum se realizeaza transferul de putere de la motor la roti, cu ajutorul unor pitici care invart de manivele??
As dori sa ma folosesc de un avertisment in leg cu anumite afirmatii:
ATENTIE ZONA CU ABERATII!

Murarashu 03-12-04 10:10

Re:

Quote:

Originally Posted by \"Bogdan_16v\"
Daca am ajuns sa comparam masini cu locomotive, e grav...in ce conditii ruleaza una, si in ce conditii ruleaza cealalta...Masina, indiferent de motorizare, nu poate renunta la un concept precum cel al cutiei de viteze, cum nici nu poate renunta la roti(ca n-ar mai fi masina, ar fi altceva).

Imi pare rau ca n`ai inteles contextul... e vorba de compararea dintre EVOLUTIA de la loc. cu aburi pana la cea electrica si EVOLUTIA de la automobilul cu motor cu explozie, vechi de peste 100 ani, la cel electric.

Sa stiti ca in anul 1898 s`a demonstrat stiintific ca un automobil nu poate depasi viteza de 100 km/h... si cu un an mai tarziu s`a depasit (sper ca n`am incurcat anii..). Masinile electrice par astazi niste caricaturi, dar cand vor incepe investitiile serioase in cercetare si miniaturizare, nici nu ma indoiesc ca vor progresa enorm. Pana prin anii 30 super-masinile ajunsesera sa aiba motoare V16 de peste 10.000 cm3, si cu toate astea nu prea depaseau 150-200 CP. Ganditi`va unde s`a ajuns de atunci, aplicati progresul fantastic si in domeniul masinilor electrice, et voila !

Apropo de transmisie, cutia cu rapoarte fixe este specifica motoarelor cu ardere interna, unde e o plaja de turatii relativ ingusta unde motorul e performant. La motoarele electrice, situatia nu sta la fel, pt ca motorul electric nu prea are multi parametri de functionare in comun cu cel cu ardere interna, si de aceea este folosita o transmisie cu variatie continua a raportului de transmisie; ati auzit vreodata troleibuzul schimband viteze ? Deci, pana la urma se renunta si la cutia de viteze, asa cum o stim noi in prezent.

All times are GMT +2. The time now is 02:20.

- Copyright 2026 4Tuning