Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Benzina sau motorina ? (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/28777-benzina-motorina.html)

Tzepozzz 24-02-09 13:50

Re: Benzina sau motorina?

mai citeste o data ca poate n-ai inteles...eu i-am dat raspuns omului strict la ce a scris, nu m-am legat de nici o cutie de viteze sau de rapoarte, am pus valorile pentru RPM strict informativ, nu ca sa fac vreo diferenta intre benzina si diesel.

sKyNeT 24-02-09 13:54

Quote:

Originally Posted by Tzepozzz (Post 2096078)
mai citeste o data ca poate n-ai inteles...eu i-am dat raspuns omului strict la ce a scris, nu m-am legat de nici o cutie de viteze sau de rapoarte, am pus valorile pentru RPM strict informativ, nu ca sa fac vreo diferenta intre benzina si diesel.

pai ce ai scris si tu si el tine mai mult de cutia de viteze decat de puterea motorului.

adrian78bmw 24-02-09 15:30

Quote:

Originally Posted by Bogdan_mb (Post 2095941)
In Romania intradevar nu te poti lua dupa ce zice cartea, însa în Germania nici mie nu mi-a venit sa cred ca un 3.5 benzina poate avea o medie urbana de 12-13 L / 100 km.

problema e ca la noi e proasta si benzina si motorina chiar nu inteleg chestia asta...alfa romeo 33 1.6 consum franta 6l consum romania 7.5l
audi a8 4.2 viena deva un plin deva-viena benzina ajunge pana aproape de austria si cred ca mai sunt multe exemple de genu asta...

carutasu 24-02-09 18:11

ST-ul de care vorbeam a fost alergat in Germania, deci cu benzina buna.Oricum, daca calci o masina la maxim cu benzina buna trage mai binisor dar nu cred ca e diferenta asa de mare la consum (strict mergand cu viteza maxima).La regim de croaziera este.

adrian78bmw 24-02-09 18:19

Consumul m-a interesat mai putin, pentru ca senzatiile de la volan merita cu prisosinta multi litri de benzina. Cu toate acestea am observat ca 1,4-le turbo de 160 CP de pe Scirocco este genul de motor care poate consuma cat un 1,4 non-turbo in oras, daca mergi normal, dar care poate sari lejer in 16%-18% daca folosesti toti cei 160 CP.

In extraurban, TSI-ul consuma mai putin decat un 1,4 conventional, mai ales daca il tii in plaja 80-130 km/h, in treapta a sasea. Consumul mediu la finalul testului de 500 de kilometri (100 km prin oras) a fost de 9%.

e dintr-un articol..poate si un consum realist de 22 la focus st pare mai credibil dar cred ca forjat in blana rau

demin2609 24-02-09 18:29

Quote:

Originally Posted by adrian78bmw (Post 2096370)
problema e ca la noi e proasta si benzina si motorina chiar nu inteleg chestia asta...alfa romeo 33 1.6 consum franta 6l consum romania 7.5l
audi a8 4.2 viena deva un plin deva-viena benzina ajunge pana aproape de austria si cred ca mai sunt multe exemple de genu asta...

la fel cu masina mea, 2300 km a avut consum de 6,2 in exterior, in tara a crescut la 7,3 cu acelasi stil de condus

deci? unde e buba?

dolb 24-02-09 18:31

pot confirma si eu...in germania/austria .. mergea foarte frumos masina, consum foarte mic! in romania s-a schimbat radical treaba cu 2-3L in plus!!!

scorpionreptyle 24-02-09 19:02

Quote:

Originally Posted by Tzepozzz (Post 2096013)
sa-ti dau exemplu masina mea care nu e de curse...astra 1.7 DTI, 75 CP
cu a 2-a m-am dus pana la 80km/h~ 4250 RPM, mai mult nu i-am dat, dar pun pariu ca i-a si 90km/h.
la alfa romeo 1.6 120CP, cu a 2-a la 90km/h am 6500 RPM parca, deci sa zici ca si asta i-a 100km/h cu a -2a.
diferenta intre masini din punctul asta de vedere e de 10 km/h,deci mare rahat nu e, in schimb benzinara are 45CP in plus.
oricum la diesel nu-i trebuie turatii d-astea mari ca n-ai ce face cu ele ;)

dieselul nu mai trage aproape deloc in ultima treime a benzii de acceleratie,insa odata cu turatia motorului mai castiga si cativa kilometrii in plus,benzinarul in schimb incepe sa traga tot mai mult pana la finalul benzii cand i se taie benzina. Aia 10 km pe care ii ai in plus la benzina ii obtii prin tras total, diferentza mare fatza de diesel la care iti vine sa te lipsesti de turatii si sa schimbi treapta. 10 km conteaza o gramada,poate k un diesel la turatie mare ii face intr-o secunda,fatza de o benzina care-i face intr-o fjumate sau mai putin.

scorpionreptyle 24-02-09 19:07

Quote:

Originally Posted by scorpionreptyle (Post 2096992)
dieselul nu mai trage aproape deloc in ultima treime a benzii de acceleratie,insa odata cu turatia motorului mai castiga si cativa kilometrii in plus,benzinarul in schimb incepe sa traga tot mai mult pana la finalul benzii cand i se taie benzina. Aia 10 km pe care ii ai in plus la benzina ii obtii prin tras total, diferentza mare fatza de diesel la care iti vine sa te lipsesti de turatii si sa schimbi treapta. 10 km conteaza o gramada,poate k un diesel la turatie mare ii face intr-o secunda,fatza de o benzina care-i face intr-o fjumate sau mai putin.

Iti dau exemplu 2 amici de-ai mei,unul cu vectra C 150 cai si unul cu golf variant de 130 cai. S-au dat la liniutza,cel cu golful a schimbat in banda de putere respectiv a terminat in treapta a 3-a la 100km/h,iar cel cu vectra i-a dat blana la prima si a doua treapta pana la 95~ km/h cand s-a trezit ca era pe punctul de a fi facut cu o jumate de metru.

Spark 24-02-09 19:14

dar din cate stiu si o vectra c e mai masiva masina ca si un golf variant ... deci ..

adrian78bmw 24-02-09 19:20

Quote:

Originally Posted by scorpionreptyle (Post 2097013)
Iti dau exemplu 2 amici de-ai mei,unul cu vectra C 150 cai si unul cu golf variant de 130 cai. S-au dat la liniutza,cel cu golful a schimbat in banda de putere respectiv a terminat in treapta a 3-a la 100km/h,iar cel cu vectra i-a dat blana la prima si a doua treapta pana la 95~ km/h cand s-a trezit ca era pe punctul de a fi facut cu o jumate de metru.

te contrazici tu singur pe tine?

scorpionreptyle 24-02-09 19:24

Quote:

Originally Posted by adrian78bmw (Post 2097063)
te contrazici tu singur pe tine?

nu ma contrazic cu nimic,vorbeam despre cat de prost trage o masina diesel la turatii mari. Adica un vectra de 150 cai turat era sa piarda in fatza unui variant de 130 cai cu treptele schimbate cum trebuie. . ...nu vad unde-i contrazicerea!

adrian78bmw 24-02-09 19:26

Quote:

Originally Posted by scorpionreptyle (Post 2097078)
nu ma contrazic cu nimic,vorbeam despre cat de prost trage o masina diesel la turatii mari. Adica un vectra de 150 cai turat era sa piarda in fatza unui variant de 130 cai cu treptele schimbate cum trebuie. . ...nu vad unde-i contrazicerea!

Quote:
Originally Posted by scorpionreptyle

Iti dau exemplu 2 amici de-ai mei,unul cu vectra C 150 cai si unul cu golf variant de 130 cai. S-au dat la liniutza,cel cu golful a schimbat in banda de putere respectiv a terminat in treapta a 3-a la 100km/h,iar cel cu vectra i-a dat blana la prima si a doua treapta pana la 95~ km/h cand s-a trezit ca era pe punctul de a fi facut cu o jumate de metru

scorpionreptyle 24-02-09 19:39

deci,eu am spus in postul de mai devreme ca un diesel nu mai trage bine in ultima treime a benzii (adica dupa ce si-a iesit din banda de putere exemplu 3000 ture` nu mai trage,ci doar se intinde la drum in functie de turatii).Pana aici sper ca am fost destul de clar. Am dat si un exemplu : o masina mai puternica (150cai) dar cu un sofer care nu a schimbat cum trebuie treptele,respectiv turate, si o masina mai slabutza (130cai) dar la care soferul a schimbat cum trebuie,respectiv in banda de cuplu,sau scurte. Cel cu vectra era sa piarda trezindu-se cu variantul ca a venit brusc din urma. ...eu zic ca nu ma contrazic cu absolut nimic. Mai spun inca odata : degeaba prinzi 90 cu a doua in blana la diesel,ca timpul in care faci ultimii 10-15 km este mult mai lung decat timpul pe care il face un benzinar,.acelasi nr de kilometrii si de la aceeasi viteza

adrian78bmw 24-02-09 20:17

Quote:

Originally Posted by scorpionreptyle (Post 2097146)
deci,eu am spus in postul de mai devreme ca un diesel nu mai trage bine in ultima treime a benzii (adica dupa ce si-a iesit din banda de putere exemplu 3000 ture` nu mai trage,ci doar se intinde la drum in functie de turatii).Pana aici sper ca am fost destul de clar. Am dat si un exemplu : o masina mai puternica (150cai) dar cu un sofer care nu a schimbat cum trebuie treptele,respectiv turate, si o masina mai slabutza (130cai) dar la care soferul a schimbat cum trebuie,respectiv in banda de cuplu,sau scurte. Cel cu vectra era sa piarda trezindu-se cu variantul ca a venit brusc din urma. ...eu zic ca nu ma contrazic cu absolut nimic. Mai spun inca odata : degeaba prinzi 90 cu a doua in blana la diesel,ca timpul in care faci ultimii 10-15 km este mult mai lung decat timpul pe care il face un benzinar,.acelasi nr de kilometrii si de la aceeasi viteza

ultimii 10-15 km?pentru dzeu ce liniuta e aia?eu zic ca conteaza mult repriza 60-100km/h .rapoartele de transmisie si la ce turatie schimbi vitezele si cat de bun e soferu..

DarkJEDI 24-02-09 21:16

un diesel performat atinge 5000, deci ultima treime ar fi de la 3400 pana la 5000. eu sunt de parere ca acolo trage cel mai bine. un diesel ramane fara aer cand nu mai poate turbina sa bage presiune si asta de obicei vine putin dupa puterea maxima, unde este si indicat sa schimbi. ce turezi in plus e degeaba. golfu, chiar si variant e mai usor decat vecta si dupa mine PD urca mai repede in ture decat un CR. era normal sa se intample asa.

adrian78bmw 24-02-09 21:23

Quote:

Originally Posted by DarkJEDI (Post 2097482)
un diesel performat atinge 5000, deci ultima treime ar fi de la 3400 pana la 5000. eu sunt de parere ca acolo trage cel mai bine. un diesel ramane fara aer cand nu mai poate turbina sa bage presiune si asta de obicei vine putin dupa puterea maxima, unde este si indicat sa schimbi. ce turezi in plus e degeaba. golfu, chiar si variant e mai usor decat vecta si dupa mine PD urca mai repede in ture decat un CR. era normal sa se intample asa.

o intrebare fara suparare:un diesel nu trage doar cat e curba de cuplu maxim?tinand cont ca dupa varfu maxim de cuplu acesta scade..sau se compenseaza cu cresterea puterii spre turatia maxima?

DarkJEDI 24-02-09 21:26

la cuplu maxim trage repede din cauza ca are o urcare abrupta a puterii, dupa aia creste liniar, dar mai usor si oricum produce destula de multa putere din cea disponibila si urca pana cand nu mai poate turbina baga presiune.

scorpionreptyle 24-02-09 22:12

Quote:

Originally Posted by adrian78bmw (Post 2097271)
ultimii 10-15 km?pentru dzeu ce liniuta e aia?eu zic ca conteaza mult repriza 60-100km/h .rapoartele de transmisie si la ce turatie schimbi vitezele si cat de bun e soferu..

Ma refeream la 10-15km de la ceasurile din bord....nu la distantza :)

scorpionreptyle 24-02-09 22:28

Quote:

Originally Posted by DarkJEDI (Post 2097482)

referitor la asta, eu am avut un 325TDS care avea ceasuri cu turatia ca la benzina (6500 taia motorina,7000 turatii maxime pe ceas) Masina asta tragea bine intre 2300-4800 ,de aici mai departe avand o pierdere enorma de putere,pur si simplu te iti dadea senzatia ca ti-a picat ambreiajul,dar continua sa se accelereze pana la 6500 cand ii taia benzina. La fel zice si un prieten cu GTS de 150 cai,in turatii peste momentul de cuplu,citez "e moarta"

fasso 24-02-09 22:52

Quote:

Originally Posted by scorpionreptyle (Post 2097782)
referitor la asta, eu am avut un 325TDS care avea ceasuri cu turatia ca la benzina (6500 taia motorina,7000 turatii maxime pe ceas) Masina asta tragea bine intre 2300-4800 ,de aici mai departe avand o pierdere enorma de putere,pur si simplu te iti dadea senzatia ca ti-a picat ambreiajul,dar continua sa se accelereze pana la 6500 cand ii taia benzina. La fel zice si un prieten cu GTS de 150 cai,in turatii peste momentul de cuplu,citez "e moarta"

pai lucrul asta se intampla la toate masinile, fie ele diesel sau benzina...daca ai trecut peste momentul de cuplu optim, toate pierd din putere...

scorpionreptyle 24-02-09 22:58

Quote:

Originally Posted by fasso (Post 2097880)
pai lucrul asta se intampla la toate masinile, fie ele diesel sau benzina...daca ai trecut peste momentul de cuplu optim, toate pierd din putere...

teoretic si normal ca pierd,dar parca la benzina nu se simte ca la diesel,nu simti nici ca sofer prea mult,se vede si diferentza intre un diesel si o benzina la aceeasi cai putere.

fasso 24-02-09 23:02

da, aici e adevarat...dar de obicei la benzina nu simti atat de brusc pierderea din putere pentru ca ajung la turatii mai mari si automat, peste cuplul maxim (5600 rpm cum e la a mea, un exemplu), nu o mai poti tura decat maxim pana in 6500, deci cu aproape 1000 rmp in plus, asa ca nu ai timp sa simti pierderea din putere...

scorpionreptyle 24-02-09 23:08

perfecta dreptate,..concluzia ar fi ca turezi cam degeaba un diesel pentru a prinde viteza mai mare in trepte,nu faci altceva decat sa pierzi secunde si,dupa caz,sa repari pompe de injectie.

zapinstein 24-02-09 23:21

1 Attachment(s)
Medie pe ~3000 km cu 4 oameni in masina plina de bagaje (dus intors Bucuresti - Viena - Salzburg) am avut cu ST-ul 9.5l/100KM, in tara a luat cu 10.5/100km medie si 8.5 l/100l/100km inafara tarii. Mers 130-200km/h.
E evident ca pe drumurile noastre de rahat consumul din cartea tehnica nu e cea si reala insa afara, unde nu stai dupa toate carutele, tirurile si ai 4 benzi pe sens, poti zice ca mergi normal.
In Bucuresti imi ia cam 16-17 dar am piciorul drept mai greu. De doua ori doar mi-a sarit de 20l/100KM, pe Valea Oltului - Voineasa respectiv Brasov - Cheia, medii orare >xxx km/h unde am lasat si vreun sfert de cauciucuri (cine stie cunoaste :) )

Am avut 3 masini diesel inainte de asta ca masini de serviciu si reprezinta un compromis bun pentru consum si cu reprize mai raide decat echivalentele pe benzuna aspirate (cu megane 1.5 dci aveam medie pe 45,000 km cam 6 L, mers extraurban in general, si cu C200 CDI pe 50,000 km cam 8.5, tragand de ele ca si cum erau furate :D).

Concluzia mea e ca dieselurile sunt mai bune overall decat benzinarele echivalente pana intr-o anumita capacitate (2000cmc), mai departe senzatia de sportivitate e din ce in ce mai stearsa intrucat nu vezi motoare diesel mari pe masini usoare, mai mult pe limuzine greoaie. Pentru 95% dintre soferi un diesel e mai bun si in oras cat si inafara lui.
Majoritatea faceti comparatii intre momentul maxim (cuplu) respectiv putere la masini si in linie dreapta, din punctul meu de vedere e egal cu 0.

PS : nu uitati de poza atasata :D

11KPO 25-02-09 04:48

aleg motorina... cuplu mare se pot scoate destui caluti ex. my 240 cp si ai si un consum omenesc la un motor mare :lol:

sKyNeT 01-03-09 11:06

Quote:

Originally Posted by 11KPO (Post 2098254)
aleg motorina... cuplu mare se pot scoate destui caluti ex. my 240 cp si ai si un consum omenesc la un motor mare :lol:

am citit de ns cate ori postul tau si nu am inteles nimic. mai pune si tu o virgula p-acolo sau exprima-te mai bine.

Tzepozzz 01-03-09 12:42

hai ca nu e asa greu...eu am inteles ce a vrut sa spuna :D
nu strica totusi niste virgule ;)

Nemilosu 01-03-09 19:53

Quote:

Originally Posted by scorpionreptyle (Post 2097782)

tds este diesel.pinochio. de unde 6500 rpm ??????????

Dennis_TL 01-03-09 19:59

mai aleg inca 1 data benzina pentru simplu fapt ca am alergat ieri un 270cdi si dupa 10km maxim avea capota ridicata, furtune sarite sparte etc ... un diesel in ture e ca un magar obosit .

scorpionreptyle 01-03-09 20:14

6 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Nemilosu (Post 2110416)
tds este diesel.pinochio. de unde 6500 rpm ??????????

ia fii atent aici ..gepetto..,n-ai mai auzit de sincronizare. am 7000 ture si 260 km pe bord. Asa l-am luat si banuiesc ca au fost echilibrate atata timp cat viteza maxima era 220 la 6200 rotatii.
Uite,incerc sa pun niste poze : bordul,motorul tds si motorul cu care l-am schimbat 2.5i

adrian78bmw 01-03-09 20:25

Quote:

Originally Posted by scorpionreptyle (Post 2110481)
ia fii atent aici ..gepetto..,n-ai mai auzit de sincronizare. am 7000 ture si 260 km pe bord. Asa l-am luat si banuiesc ca au fost echilibrate atata timp cat viteza maxima era 220 la 6200 rotatii.
Uite,incerc sa pun niste poze : bordul,motorul tds si motorul cu care l-am schimbat 2.5i

ai 6200 rpm pe ceas ca in realitate never..

Dennis_TL 01-03-09 20:28

motor 2.5 diesel , 6200 rot/min si DOAR 220km/h ??? nu e ceva in regula acolo . normal trebuia sa ai ~5000rpm

scorpionreptyle 01-03-09 20:31

Quote:

Originally Posted by adrian78bmw (Post 2110505)
ai 6200 rpm pe ceas ca in realitate never..

Ce dracu mai conteaza cat indica ceasurile alea,nu vad care-i faza! Indica 6200 si reprezinta 4500 sau cat dracu o fi be un bord d diesel. Important e ca se sincronizau perfect. Am spus eu ca la 6200 avea 70 in prima treapta? ...cred ca scopul postarii era altul,nu sa arat turatiile reale ci sa arat limita de cuplu in cazul meu,la turatiile care imi erau indicate.

scorpionreptyle 01-03-09 20:38

Quote:

Originally Posted by Dennis_TL (Post 2110513)
motor 2.5 diesel , 6200 rot/min si DOAR 220km/h ??? nu e ceva in regula acolo . normal trebuia sa ai ~5000rpm

Mai mult nu se ducea,taia benzina. Erau multe anomalii de la o masina standard 325TDS,cum ar fi : in prima treapta la maxim atinge vreo 40 km/h , iar intr-a doua 85~90. Puteam pleca cu a 2-a de pe loc in demaraj de demaraj,am facut un 525i e39 p 400m. Cand am schimbat motorul,am vrut sa schimb si grupul,vroiam de 320i. Baietii de la service mi-au spus ca ce am eu p masina este exact grupul stoc de 320i.

scorpionreptyle 01-03-09 20:39

Quote:

Originally Posted by Dennis_TL (Post 2110513)

cred ca mai mult oricum nu se duce un e36 325tds....

DarkJEDI 01-03-09 20:49

prima masina e un 325 tds, intradevar, iar a doua e un alt bmw pe benzina de data asta. dieselu ala de care zici tu ca lua 6000 ture sigur avea o eroare de turometru.

Dennis_TL 01-03-09 20:49

legat de limita de cuplu , motorul tau fiind de capacitate mare nu gafaie asa tare si inca trage bine dupa zona de cuplu maxim , pune un 1.6hdi , 1.5dci , 1.4tdi si este exact ce se spune mai sus , dupa zona de cuplu maxim mai urmeaza inca 300-400 ture iar apoi este mort motorul, se invarte in gol.

scorpionreptyle 01-03-09 20:57

Quote:

Originally Posted by DarkJEDI (Post 2110561)
prima masina e un 325 tds, intradevar, iar a doua e un alt bmw pe benzina de data asta. dieselu ala de care zici tu ca lua 6000 ture sigur avea o eroare de turometru.

este acceasi masina,i-am schimbat motorul. Repet : nu vroiam sa evidentiez ca lua 6200 ture,vorbeam despre cu totul altceva,anume banda de cuplu pe care o are,iar raportat la turatiile care imi erau indicate,incepea pe undeva in jur de 2000 rpm. Asa am luat masina,iar ceasurile,de functionat,functionau;turatia se comporta ca la o benzina,kilometrajul era indicat corect,l-am verificat. Probabil ca exista o modalitate de ajustare a mecanismului acelor de bord,atata timp cat e electronic,iar proprietarul de dinaintea mea a facut lucrul asta. Acum,cu motorul pe benzina spre exemplu,kilometrajul merge perfect,iar tuometrul urca foarte greu si pana la maxim 4500 rpm. Motorul se tureaza perfect,merge ceas,insa turele sunt eronate.
Cat au stat pe diesel,ceasurile au fost corelate foarte bine de cine le-a montat.

DarkJEDI 01-03-09 22:10

gata oameni eu nu mai stau sa bat tastatura de pomana pe aici, pe langa cativa care au habar de functionarea motorului. am incheiat, va las in pace.

All times are GMT +2. The time now is 01:26.

- Copyright 2026 4Tuning