![]() |
Re: Cand au inceput circuitele in Romania?
pe ulima lista nu mai apare
si care este motivul ,cel real stie cineva mai mult? |
5 Attachment(s)
Dupa ce am fost placut surprins de Dacia 1300 de competitie refacuta de Dan Spuderka, acum sunt incantat sa constat ca inca o Dacia 1310 este readusa la viata de oameni inimosi.
Este vorba de masina lui Stefan Vasile si Ovidiu Scobai cu care au participat la Rally Acropolis 1985. Cu aceasta copie fidela Stefan Vasile va participa la Raliul Acropolis 2015, ca urmare a implinirii a 30 de ani de la acea faimoasa cursa. Mai multe aici:http://autostiri.ro/dupa-30-de-ani-p...is-din-grecia/ |
ceva scurt...!
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/xdHhTxWc_s4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
ideea cu restaurarea replica este buna,la fel ca si participarea la Acropolis
ar trebui postat si la topicul despre raliuri |
1 Attachment(s)
Ovidiu Zaberca se impune la Alba Iulia 8)
|
Din pacate Mircea Padurean a iesit violent in decor in a 2a mansa de concurs. Este teafar insa a declarat ca pune punct activitatii sale competitionale.
|
cine stie,poate se razgandeste,cu toate ca masina este destul de demolata si nici situatia financiara la Resita nu este prea roza
|
Alba a trecut,noi am trecut de juma de milion de clickuri si cu tot riscul de a plictisi am sa continui am ajuns la faza cand am montat blocul cu vilbrochen,biele si pistoane,o pompa de ulei noua si putin "preparata",volanta de otel pe care am folosito si pana atunci cu ambreiaj sinterizat trifoi cu patru foi ,pentru pompa de apa am strunjit o fulie cu diametru mai mare pentru reducerea turatiei minimeaza si riscul cavitatiei si astfel o parte din motor a fost gata cei care au pregatit motoare stiu ca de fapt lucrul cel mai mult este la chiulasa care mai era de facut
|
6 Attachment(s)
Si ca sa sabatorim asa cum se cuvine cele 500.000 (jumatate de MILION)
de accesari ale acestui topic, vreau sa va prezint niste foto de exceptie. este vorba despre cursa de la SINAIA – CURSA DE COASTA 1972. |
inainte de a continua cu prepararea motorului vreau sa fac o mica paranteza undeva aici la inceput au fost easterele numite "dispozitiv" cea ce partial si este adevarat avand in vedere posibilitatile tehnice de atunci cu care au fost realizate ma refer atat la materialele si piesele existente atunci,posibilitati tehnologice de atunci si totusi am folosit multe noutati care sant si astazi actuale ambreiaj sinterizat,cutie dog box cu craboti,fara sincroane,partial si secventiala,scaune de supapa sinterizate,garnitura chiulasa tabla,aprindere electronica,shift light, si multe altele
ca idei,partial realizate ungere cu carter sec,diferential autoblocant,intinzator lant distributie cu roata dintata cu rulment,numai cateva ce imi amintesc in viitor am vrut sa realizez ,printre altele si o pompa de apa electrica,un pic altfel decat cele folosite astazi,dar care avea acelasi scop |
Pt carterul sec ce pompa de ulei preconizai sa folosesti? Ca trebuiau, pe langa cea care trimite ulei sub presiune in motor, 1 sau preferabil 2 elemente pompante care sa traga uleiul din carter.
|
Sinaia - cursa de coasta 1972 - video
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/A7_-3FWEre8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
Quote:
|
Ce asfalt era acum >40 de ani pe Drumul Cotei 1400, acum e praf...
|
John,asa cum am scris undeva mai inainta pompa si baia de ulei leam adus de la prietenii mei din RDG,dar pompa era construita destul de simplu ,o carcasa de aluminiu strunjita si frezata si niste roti dintate de la ceva masineriii dea lor,raportul intre partea de presiuna si cea care sugea era de 1:1,5 un singur compartiment pe partea de presiune mai exista si un regulator,cu care putea fi modificata presiunea a fost prima varianta,cea mai simpla tot sistemul era pompa antrenata cu curea dintata,un rezervor de ulei,baia de ulei si furtune deci fara multe briz brizuri baia de ulei era astfel construita,furtunul de presiune era surubat pe baia in exterior in interior exista un racord care folosea gaura originala de ulei,pe cere in mod normal era fixata pompa originala,de asemenea era folosit filtrul original de ulei sper ca intelegi cum am descris .Deja pe atunci existau tot felul de sisteme mai sofisticate,cu 2,3 sau 4 pompe de absorbtie,radiator de ulei,care racea uleiul inainte de a ajunge in rezervor,filtri de ulei extern samd
Motorul BMW formel 1 din 1983 avea de exemplu o pompa cu 3 compartimente ,unul pentru presiune,2 de absorbtie din baia de ulei si inca 2 pompe suplimentare de absorbtie una pentru uleiul di chiulasa si cealalta pentru turbo daca mai sant intrebari? |
Un singur compartiment/etaj al pompei pt absorbtie nu e grozav, la accelerari si decelerari se aduna uleiul la unul din capetele motorului si poate lovi vilbrochenul in el, daca-i faci un "pantalon" sa traga din mai multe locuri trage aer printr-o parte si nu mai evacueaza uleiul...
In rest am inteles, multumesc. Partea aia de aspiratie nu mi-era clar din ce s-ar fi putut face. |
John,ai dreptate ce spui cu accelerarea si franare si uleiul din baie,acelasi lucru am intrebat si eu,nemtii care au conceput sistemul mau asigurat ca baia de ulei de aceia am si aduso cu mine este astfel conceputa ca totul sa functioneze,daca mai tii tu minte candva am scris ca la moto am concurat o vreme cu o MV Agusta 125 monoalbero,care avea ungere cu carter sec si acolo uleiul se aduna in partea de jos a carterului care avea o forma de palnie,dar motorul era mult mai mic
din pacate eu nu am apucat sa testez sistemul,a fost montat numai provizoriu pe un motor de 1300 ,dar nu lam incercat niciodata nu pot spune daca ar fi functionat probabil ca mai trebuia testat si imbunatatit |
20 Attachment(s)
Cupa municipiului Bucuresti 1980
(imagini obtinute prin amabilitatea domnului Manea Mihai-croco) |
1 Attachment(s)
Ai uitat de asta! ;)
|
DE ieri si alaltaieri :-) CUPA ORAVITA VTM
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/cR-Cm95BljI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
1 Attachment(s)
oftopic! Legendarul Nobuhiro “Monster” Tajima, concureaza anul acesta din nou - 2015 Pikes Peak International Hill Climb Race.
|
5 Attachment(s)
In weekendul tocmai ce a trecut, NELUTZU din nou la coasta din Italia.
"Sport cu motor ... Resitenii castiga si in Italia la 1 Editie de Slalom in Coasta organizat la Levico Vetriolo in provincia Trento ... locul 1 la clasa si locul 1 la grupa prototip sport... pilotul trentin Walter Gottardi din 2013 si pana in prezent i-si lasa legendara masina GIPI Honda pe mainile resitenilor pt a fi pregatita de competitii si nu sa inselat , au reinceput un sir lung de succese..." |
actiunea de a ajuta a restenilor in Italia este laudabila,dar totodata sant trist ca se face ceva afara si Resita se duce de rapa,nu este un repros,ci o
constatare |
|
filmulet foarte interesant si placut de vizionat,pentru mine mai ales,coasta fiind mie necunoscuta
am impresia ca este in unele portiuni foarte alunecoasa sau ma insel? |
Asa zic si multi piloti, ca e alunecos traseul. E o coasta relativ recent intrata in calendar.
|
neplacut de concurat,dar fiecare trebuie sa se adapteze,exact ca si pe ploaie
am mai observat inca ceva,la cateva masini lasa mult de dorit angrenajul cutiei,nu este critica,ci constatare dar se pierde foarte mult |
Sunt destule masini cu cutie de serie si doar un grup scurt. Si nu stiu pe nimeni care sa schimbe rapoartele functie de traseu cum era pe vremuri.
La Alba e tricky virajul de la sosire, multi ies acolo de fiecare data. |
ceva in genul acesta cutii serie numai grup modificat am banuit,dar nu este bine fiindca o cutie cu treptare serie nu este ideala,toata lumea vorbeste numai de motoare,puteri exorbitante si la cutie nimic total gresit
|
De, daca numai sute de cai are lumea in minte...
O cutie stock cu grup scurt e mai ok decat varianta de strada, insa prima treapta devine ridicol de scurta iar caderile de turatie la schimbari raman exact la fel. Cutiile de strada au tr. 1 cu raport >3, cele de curse in general undeva la 2.4-2.7 si restul treptelor "inghesuite" astfel incat sa cada turatia mult mai putin la schimbari. 1 la start si ace de par si nu ramai "intre viteze" pe viraje ca si cu cv de strada la care acele se fac cu 2 si 1 e mai mult degeaba. Doar ca e mai simplu sa adaugi cai din laptop decat sa calculezi rapoarte, iar la producatorii de transmisii racing un singur pinion sare de 300€… De banii astia faci un soft care bubuie de rasuna vaile! :D |
John,asa cum descrii tu situatia,problema cutiilor este pur si simplu una financiara si in acest caz putem incheia aici discutia,basta insa repet este pacat daca pregatesc o masina cu multi bani si multa munca si profit numai partial,din contra este chiar periculos de ex. am vazut intrun video cred ca de la Rasnov unde merge unul la blana in limitator mai bine de 13 secunde,fara sa creasca viteza motorul sufera si timp pierdut
|
E financiara la cei cu bugete restranse, altfel cred ca e pe de-o parte necunoastere si pe alta lipsa factorului wow, e mult mai tare sa te lauzi cu 600cp decat cu o cutie perfect etajata despre care oricum nu pricepe mai nimeni!
|
John,din pacate trebuie sa spun ca asta este si parerea mea,nea Ion sau Vasile ramane cu gura cascata cand aude de asa multi cai,la cutie este altfel nu se vede si nu se aude,copil vitreg dar foarte important,si pe vremea mea a fost tot asa,eu am avut noroc cu un mentor ca Hirschvogel si am invatat inca de pe vremea moto de importanta cutiei,el a obtinut multe rezultate cu motorizare mai slaba dar cu o etajare a cutiei perfecta,pana si Nicu Grigoras a obtinut cu Dacia singura victorie romaneasca in CPP la Resita unde a masurat traseul metru cu metru si a etajat cutia ideal,motoru fiind inferior celor de Lada
|
Asa cum am spus am inceput cu lucrarile la chiulasa,datorita pieselor aduse si discutii cu prietenii am stiut exact ce era de facut am inlocuit scaunele de supapa admisie cu unele confectionate din sintmetal,numai cele de admisie si restul munca de chinez batran biax si iarasi biax tin minte ca a durat vreo doua saptamani,dar pana la urma am fost multumit ca si garnitura de chiulas am folosit una confectionata din tabla de CU,,raportul de compresie lam adus undeva la 11,5 mai mult mia fost frica chiar cu tetraetil,am montat chiulasa numai provizoriu ,cu doua freze speciale am frezat buzunarele in pistoane,un pic mai mari decat diametrul supapelor,pe urma am montata chiulasa complet si asa a inceput faza 2 reglarea distributiei munca pentru 2 chinezi batrani
|
1 Attachment(s)
Paul ANDRONIC a fost pentru prima dată la un raliu, pilotând un LOGAN: DANUBE DELTA RALLY Tulcea, etapa a III-a din CNR-DUNLOP 2015. A primit premiul special de la George GRIGORESCU promotorul Cupei DACIA în raliuri.
|
Premiul a fost cumva o lingura de lemn? :D
|
Quote:
|
care o fi oare motivul adevarat sa schimbi un monstru sacru cu un logan,nu cred ca o cupa de prima participare
|
mare noroc ca nu a a abandonat:D la cat de tare a mers..:lol::lol::lol::lol::-)
|
dar la Ranca participa cu Mitshu,sau?
|
| All times are GMT +2. The time now is 05:35. |
- Copyright 2026 4Tuning