Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Tractiune fata vs. tractiune spate vs. tractiune integrala (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/3070-tractiune-vs-tractiune-spate-vs-tractiune-integrala.html)

a3ds 15-01-11 23:53

Re: Tractiune fata vs. tractiune spate vs. tractiune integrala

Daca preturile nu ar fi o problema, am conduce toti S klass si AMG-uri, Ferrari si Lambo, Porsche si Corvette.

Masinile de 75-100 de cai sunt cele ma raspandite, cu fwd, tocmai de asta.

sLi4bmw 16-01-11 00:28

Quote:

Originally Posted by a3ds (Post 3989421)
Daca preturile nu ar fi o problema, am conduce toti S klass si AMG-uri, Ferrari si Lambo, Porsche si Corvette.

bun atunci , spune-mi cine pune 4x4 pe o masina de 75 cp ?

catalin266 16-01-11 00:29

dacia pe papuc

tigermotorsport 16-01-11 01:48

Quote:

Originally Posted by susp3ctu (Post 3989386)
pai din 2 motive au ales fwd :
1.e consumu putin mai mic ca la awd,diferenta infima
2.au ei fwd deci e clar cel mai bun tip de tractiune incontestabil,indiscutabil si irefutabil

ON : prefer rwd,e pur si simplu mai placut(pt mine)

nu te supara, chiar nu-s genu de om cu idei preconcepute, da tu esti exact asa cum sunt considerati majoritatea posesorilor de bmw... am tractiune fata, am condus pe aceasi caroserie cu diferite variante de putere si nu o consider cea mai buna...

ON: e cea mai accesibila, asta e motivu pt care majoritatea (inclusiv eu) am ales-o...

susp3ctu 16-01-11 02:54

Quote:

Originally Posted by tigermotorsport (Post 3989658)
nu te supara, chiar nu-s genu de om cu idei preconcepute, da tu esti exact asa cum sunt considerati majoritatea posesorilor de bmw... am tractiune fata, am condus pe aceasi caroserie cu diferite variante de putere si nu o consider cea mai buna...

ON: e cea mai accesibila, asta e motivu pt care majoritatea (inclusiv eu) am ales-o...

vezi tu...in topic e vorba de ce preferi nu ce e mai accesibil :)
ce-ti provoaca tie placere fwd,rwd sau awd

tigermotorsport 16-01-11 06:43

Quote:

Originally Posted by susp3ctu (Post 3989754)
vezi tu...in topic e vorba de ce preferi nu ce e mai accesibil :)
ce-ti provoaca tie placere fwd,rwd sau awd

hai ca de data asta ai dreptate, da avand in vedere ca in topicu asta e vorba de multe alte lucruri nu's chiar pe langa, macar scriu cu litere 'normale':-)) depinde de situatie, am mai zis odata... daca vreau distractie rwd, daca vreau eficienta, adica sa parcurg un traseu in cel mai scurt timp, awd, si zi de zi fwd pt ca e un comromis accesibil...

RVL 2000 16-01-11 14:09

4x4 in pincipiu n-are rival dar prefer oricare din rwd si fwd asistata decat un 4x4 open si fara asistenta.
Masinile dinainte le-am avut fwd fara sistenta acum am rwd cu dsc si e mult mai bine.
Cu una din masinile dinainte m-am invartit la 50km/h de nu m-am vazut, cu actuala nu am emotii in aceleasi conditii, din cand in cand intra dsc-ul daca o bruschez dar e absolut ok.

As face oricand proba cu un 4x4 chior sa vedem care tine mai tare in jurul unui sens giratoriu, pana una-alta am vazut papuc blocat in parcare patinand cu cate o roata de pe fiecare punte.

DONU' 17-01-11 14:57

Quote:

Originally Posted by a3ds (Post 3989421)

Adica numai RWD! :lol: (bine... cu exceptii pentru unele modele).

bmwM8 17-01-11 22:42

ca om normal, la o masina cat de cat normala, la ce imi trebuie mie cel mai buna mi se pare o masina cu tractiune fata. iarna cu cauciucuri de bune nu prea ai treaba, nu prea am avut nevoie de 4x4. consumul este bun si rezonabil. tractiune spate cu cauciucuri bune, tot sunt probleme, destul de mari zic eu, iar 4x4 este cel mai bun dar consumul cu ~2l+ pt mine ca om normal care fac km chiar conteaza, mai ales pe scumpirea asta de motorina.

ca performanta 4x4 este cel mai bun, mai ales pe curbe stranse..., spatele pe locul 2, iar fata pana la puteri de ~300 cp. eu asa vad lucrurile.

IS-O-ISAC 28-01-11 20:16

prefer 4WD.:D
Urmatoarea mea masina va fi un 4Motion sau un Quattro.
Cred ca aceasta transmisie e potrivita pe orice anotimp.
Un dezavantaj: imposibilitatea decuplarii tractiunii fata(la masinile mai vechi).

petreals 04-02-11 00:16

tractiunea fata este doar o conjunctura necesara societatii in care traim...restul masinilor "serioase" sunt spate si/sau 4wd...parerea mea:idea:

Giully4u 04-02-11 00:31

Cand iti duci copilul dimineata la scoala, pe zapada, ma indoiesc ca vrei sa ai "masina adevarata rwd". E un moment cand nu iti doresti "senzatii de sofer adevarat".

a3ds 04-02-11 02:02

Quote:

Originally Posted by Giully4u (Post 4050868)
Cand iti duci copilul dimineata la scoala, pe zapada, ma indoiesc ca vrei sa ai "masina adevarata rwd". E un moment cand nu iti doresti "senzatii de sofer adevarat".

Daca ai gume de iarna bune si nu esti kamikaze, nu ai nici o emotie cu rwd. Daca ai vazut in Rocky 4 parca, cand se bate cu rusu ala urias, il duc in creierii muntilor la o cabana sa se antreneze. Ghici cu ce masini : Mercedesuri de alea Cobra, fara absolut nici un sistem gen esp, dsc, tsc, plm. Doar ca aveau lanturi, mergeau prin troiene fara greata. Voi chiar credeti ca nemtii sunt idioti? E plina Germania de masini cu RWD in toate zonele si circula si iarna si vara. Numai la romanii care nu au avut rwd in viata lor am auzit povesti de astea cu probleme la condus iarna rwd. Sau la soferii praf, aia au probleme iarna cu absolut orice masina.

Giully4u 04-02-11 02:07

Quote:

Originally Posted by a3ds (Post 4050987)
Sau la soferii praf, aia au probleme iarna cu absolut orice masina.

Din pacate sunt multi.

a3ds 04-02-11 02:20

Stiu, dar din fericire nu prea avem ierni grele, daca e zapada pe strazi o saptamana pe an cumulat e mare lucru, cel putin in orase

. Daca am avea ierni ca in Finlanda, s-ar adapta la mediu soferii, ca in Finlanda, aia sunt obisnuiti sa conduca pe gheata. :D

Intamplator, eu scoala de soferi am facut-o iarna, cu zapada pe jos si nu stiam sa conduc absolut de loc, m-a luat aproape de la zero instructorul. M-a ajutat chestia asta cred, nu am avut complexe cand a venit vorba de gheata-zapada niciodata, toate sedintele am condus pe zapada si nu mi s-a parut nimic deosebit, doar mergi mai incet ca de obicei, conduci preventiv si nu bruschezi masina absolut deloc. Nu e mare filosofie.

Giully4u 04-02-11 02:28

Sunt si la noi drumuri pe care nu prea le dezapesesc. De exemplu Slatina-Draganesti. Da` acolo la cum se face drumul, poti sa mergi si cu touareg de dakar, tot pe unde vrea drumul te duci.

Anul trecut am patit de doua ori, in acelasi loc, sa fuga masina de cur destul de rau pe zapada de 1cm maxim la 30-40 km/h. Dar masina (un e39) avea gume all-season. In schimb, niciodata cu fwd.

a3ds 04-02-11 02:29

Cu RWD nu merge sa o arzi vitejeste cum faci cu FWD, daca nu ai gume dedicate poti sa te arzi mult mai usor decat cu FWD. FWD este mai iertatoare din punctul asta de vedere.

RVL 2000 04-02-11 10:09

Quote:

Originally Posted by Giully4u (Post 4051002)
Sunt si la noi drumuri pe care nu prea le dezapesesc. De exemplu Slatina-Draganesti. Da` acolo la cum se face drumul, poti sa mergi si cu touareg de dakar, tot pe unde vrea drumul te duci.

Anul trecut am patit de doua ori, in acelasi loc, sa fuga masina de cur destul de rau pe zapada de 1cm maxim la 30-40 km/h. Dar masina (un e39) avea gume all-season. In schimb, niciodata cu fwd.

Cu e46, cauciucuri noi, intra dsc-ul si intr-a 4-a dar totusi imi permiteam sa ma joc pe A2, singur la -12C si 80km/h. Imi placea sa vad cum isi face dsc-ul datoria.
Inainte aveam rezerve fata der rwd dar acum abia astept zapezile si circul controlul trctiunii oprit dar dsc-ul activat, asa e si distractiv si in siguranta pentru ca totusi intervine si asupra tractiunii daca masina tinde sa iasa de sub control.

ondin 04-02-11 10:36

Quote:

Originally Posted by a3ds (Post 4050997)
Stiu, dar din fericire nu prea avem ierni grele, daca e zapada pe strazi o saptamana pe an cumulat e mare lucru, cel putin in orase

. Daca am avea ierni ca in Finlanda, s-ar adapta la mediu soferii, ca in Finlanda, aia sunt obisnuiti sa conduca pe gheata. :D

Intamplator, eu scoala de soferi am facut-o iarna, cu zapada pe jos si nu stiam sa conduc absolut de loc, m-a luat aproape de la zero instructorul. M-a ajutat chestia asta cred, nu am avut complexe cand a venit vorba de gheata-zapada niciodata, toate sedintele am condus pe zapada si nu mi s-a parut nimic deosebit, doar mergi mai incet ca de obicei, conduci preventiv si nu bruschezi masina absolut deloc. Nu e mare filosofie.

Usor de zis, dar cand vezi ca vine un berbec peste tine oricat de incet si preventiv ai conduce tot se produce inevitabilul.
:)

NOScox 05-02-11 00:01

eu tin sa te contrazic din propria experienta.
unchiul meu a fost plecat in norvegia 6 luni, timp in care mi-a lasat bmw 530d pe mana sa nu rugineasca. buna si frumoasa masina, destul de sportiva, dar cand a venit iarna am ramas uluit cat de greu se descurca pe zapada, desii era echipata cu nokian de iarna. chiar nu stiu ce altfel de anvelopa mai buna de iarna sa existe.
il chemam pe taicamiu cu opelul sa ma tracteze din oras, pt se intepenea destul de des.

vreau sa zic ca nu bruscam masina, mergeam usor, ma depaseau daciile chiar, era destul de frustrant cu bmw asta si am avut timp destul sa ma invat cu ea. nu era singurul bmw pe care il condusesm, mai ales ca 530d "devenise" masina mea. mergeam zilnic cu el si ma invatasem cu el perfect.

imi place tractiunea spate dar nu iarna. nici mercedes-ul iarna nu este mare branza.

daca ar fii sa am doar o masina mi-as alege un 4x4, gen xd 4matic, quattro, desi un motor diesel de 3.0 4x4 consuma in oras cam 13l%. sunt unii care dezactiveaza 4x4 si-l folosesc doar iarna, ca nu o sa mergi tu pe curbe numai forta primavara, vara, toamna. numai raceri astea malefici au fente de genul asta, de parca tot timpul mergi blana.

aleks 05-02-11 00:37

Mă repet, nu e obligatoriu pentru nimeni să conducă rwd.
O faci numai dacă ştii la ce te înhami. Eu cu un BMW cu o generaţie mai veche decât acel 530d (cred, dacă e un E60, care sunt cele mai problematice din ce înţeleg) nu am nicio problemă iarna, nu rămân niciodată, şi în 5 ani nu m-a tractat nimeni 5 metri măcar, nici la munte, nici în pantă, nici în zăpadă afânată.
E simplu, cum eu nu mă complic cu tracţiune faţă, pentru că nu o cunosc bine, tot aşa nu încercaţi nici voi marea cu degetul cu tracţiunea spate iarna.

RVL 2000 05-02-11 00:45

@Noscox la masina aia functiona dsc-ul?
Eu am dsc3 si daca e posibil fizic sa urce, urca si nu am nu stiu ce caucicuri - tigar, cica sub licenta michelin.

Shumacher 09-02-11 10:20

Pai depinde de unde te uiti!
Daca esti un copil de bani gata care doar ce ti-ai luat permisul si deja esti mare zeu al volanului cel mai recomandat este un 4wd pt ca cu rwd o sa ajungi la stirile de la ora 5.
Daca esti un copil normal care o sa mosteneasca cel mai probabil masina familiei sau o sa iti iei una second hand si esti atras de masini precum cainele de lant dar trebuie sa circuli zilnic e recomandat tractiune fata.
Daca iti plac la nebunie masinile dar esti calculat si ai idee cat de cat despre masini iale pe toate la rand (de la un preten, un neam, o cunostinta) sa vezi fiecare ce poate ca tot la rwd o sa ramai!
Eu personal am condus marea majoritate a timpului de toate dar cel mai mult imi place rwd!

UNLORD 13-02-11 05:39

Quote:

Originally Posted by Shumacher (Post 4067964)
Pai depinde de unde te uiti!
Daca esti un copil de bani gata care doar ce ti-ai luat permisul si deja esti mare zeu al volanului cel mai recomandat este un 4wd pt ca cu rwd o sa ajungi la stirile de la ora 5.
Daca esti un copil normal care o sa mosteneasca cel mai probabil masina familiei sau o sa iti iei una second hand si esti atras de masini precum cainele de lant dar trebuie sa circuli zilnic e recomandat tractiune fata.
Daca iti plac la nebunie masinile dar esti calculat si ai idee cat de cat despre masini iale pe toate la rand (de la un preten, un neam, o cunostinta) sa vezi fiecare ce poate ca tot la rwd o sa ramai!
Eu personal am condus marea majoritate a timpului de toate dar cel mai mult imi place rwd!

Sa stii ca daca dai unui diletant un 4wd, se va bucura ca are tractiune in virajul luat cu aplomb si va dispera cand inertia il duce la stirile de la ora 5. 2 prieteni au facut accident cu 4wd amandoi din aceasi cauza . Mai conteaza si raportul maselor un pic (rar gasesti 50%:50% la 4wd), nu numai aderenta si tractiunea ...

Shumacher 13-02-11 12:29

Quote:

Originally Posted by UNLORD (Post 4079579)
Sa stii ca daca dai unui diletant un 4wd, se va bucura ca are tractiune in virajul luat cu aplomb si va dispera cand inertia il duce la stirile de la ora 5. 2 prieteni au facut accident cu 4wd amandoi din aceasi cauza . Mai conteaza si raportul maselor un pic (rar gasesti 50%:50% la 4wd), nu numai aderenta si tractiunea ...

Da farate dar un diletant cum zici tu habar nu are ce face rwd sau 4wd sau fwd el se urca in masina si da blana ca e "shmekeri". La stirile de la 5 sunt majoritatea cu rwd(in special BMW de cand cu 3xx aduse ieftin de dincolo) pt ca nu au habar ce inseamna tractiune spate. Am citit ca GT-R ar fi masina cu tractiunea si masele aproape 50:50. Zic ei!

UNLORD 13-02-11 13:01

Quote:

Originally Posted by Shumacher (Post 4080326)
Da farate dar un diletant cum zici tu habar nu are ce face rwd sau 4wd sau fwd el se urca in masina si da blana ca e "shmekeri". La stirile de la 5 sunt majoritatea cu rwd(in special BMW de cand cu 3xx aduse ieftin de dincolo) pt ca nu au habar ce inseamna tractiune spate. Am citit ca GT-R ar fi masina cu tractiunea si masele aproape 50:50. Zic ei!

Primele 3 marci din Romania, campioane la accidente(comform statisticilor caselor de asigurari) sunt: BMW,Audi ... si Toyota (este ca la Toyota nu te asteptai :) ). Accidente poti face cu orice fel de tractiune, atunci cand "supraconduci". Asa ca eu zic ca soferul este 100% responsabil si nu tractiunea. Mereu tindem sa dam vina pe alti factori, desi stim cine a fost la volan ...

Predator 13-02-11 13:09

Quote:

Originally Posted by UNLORD (Post 4080457)
Primele 3 marci din Romania, campioane la accidente(comform statisticilor caselor de asigurari)

Vreau link cu statistica.

adrian78bmw 13-02-11 13:15

Quote:

Primele 3 marci din Romania, campioane la accidente(comform statisticilor caselor de asigurari) sunt: BMW,Audi ... si Toyota (este ca la Toyota nu te asteptai :) ). Accidente poti face cu orice fel de tractiune, atunci cand "supraconduci". Asa ca eu zic ca soferul este 100% responsabil si nu tractiunea. Mereu tindem sa dam vina pe alti factori, desi stim cine a fost la volan ...

Quote:

Originally Posted by Predator (Post 4080472)
Vreau link cu statistica.

http://www.realitatea.net/topul-marc...te_708238.html

Predator 13-02-11 13:54

Multumesc. Desi asta este preluata de la Rutiera.

a3ds 13-02-11 14:03

Este irelevanta statistica aia.Pur si simplu, e vorba de cele mai raspandite marci. La noi, Dacia, Opel,VW, Daewoo, Renault. Iar premium, normal, BMW, Audi, Mercedes.

Scrie si in articol:

Datele sunt explicabile, spun oamenii legii, în condiţiile în care accidentele au fost provocate de posesori de Dacii, Volkswagen şi Opel, adică mărcile cele mai răspândite pe şoselele ţării. Totuşi, câteva dintre mărcile considerate de lux se regăsesc în statistici, însă la coada clasamentului.

daniwmk 13-02-11 16:45

FWD - daily drive
RWD - Fun ... :D
AWD - safety and control

Gixer 29-06-11 00:27

Quote:

Originally Posted by Shumacher (Post 4080326)

Nu e asta, ca-s niste apucati retarzi, dornici de fantezii eroice si de impresionat gajici, cand ei au condus numai dacia lui tacsu de 50cai pe la padure, si apoi loganu de scoala de soferi de 75cai, care deja li se parea ca trage, si cand s-o suit in 316-le adus din jermanik (racheta frate, cum imi zicea unu, desi asta e destul de slaba, numai 105cai, dar e usoara de spate) prinde un pic de praf la rotile spate cand ii da si o scapa in parapeti ca habar nu are sa controleze un drift nici la 20kmph, ca nu avea de unde sa stie! Teribilisti mai mari ca la noi fac pariu ca sunt in SUA, si oricum mult mai drogati, dar rar ii vezi sa deie sitele de cai cu tractie spate de pereti fara sa fie presat de politie! .....si asta pt ca la ei e fix invers decat la noi, masinile cu tractie spate si motor serios fiind ceva obisnuit, si cele cu fatza o raritate.
Asa ca sa nu mai dam atata vina pe tractiune si sa ne uitam mai mult la abilitatile de a controla o masina fie ea FWD sau RWD sau AWD. Mie personal lasand la o parte logic cel mai stabil, si anume AWD, intre celelalte 2 RWD mi se pare mai stabil pe absolut orice tip de teren, bineinteles cu o repartitie a maselor cat mai aproape de 1:1 si suspensie cat mai cionta :D

Gixer 29-06-11 00:34

Quote:

Corect, ala de la volan e 100% de vina inafara de 2-3 situatii cand se defecteaza ceva la masina in mers(explozie pneu, probleme de directie din caseta cum am patit eu noroc ca era parcare goala, sau de frana dar numai cele aparute instant cum ar fi aerisitor rupt).....totusi putem spune ca ala de la volan era defapt un client ce voia sa cumpere masina, iar cand a facut-o lata a fugit de la volan :-P

UNLORD 09-02-13 14:07

Poti sa ai mama tractiunii, daca nu ai pneurile corecte:

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/vOv2g5qTpvA?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/STaximkaQxo?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

GTR 09-02-13 21:19

Quote:

Originally Posted by UNLORD (Post 5355296)
Poti sa ai mama tractiunii, daca nu ai pneurile corecte:

Noroc ca-i obliga legea, ca altfel romanii erau praf la capitolul asta.

22VIN 11-02-13 22:22

Am urcat pe zapada cu FWD cu Pirelli Winter Carving pe unde n-a putut Duster 4X4 cu lowcost-uri (tot de iarna, evident). Degeaba are 4X4 daca in loc de cauciucuri are opinci.

TSC-Us 11-02-13 22:36

pt mine tractiunea spate iarna este un cosmar. am avut fwd, si anvelope de iarna cu tinte si tot nu mergea cum trebuie.
ultima data cu un 730d 2011 nu puteam sa urcam o panta, evident cu anvelope de iarna nokian si a trecut pe langa noi unul cu 1310, de radeam de prietenul meu(este bmw-ist convins).

GTR 12-02-13 00:48

Quote:

Originally Posted by TSC-Us (Post 5358722)
pt mine tractiunea spate iarna este un cosmar. am avut fwd, si anvelope de iarna cu tinte si tot nu mergea cum trebuie.
ultima data cu un 730d 2011 nu puteam sa urcam o panta, evident cu anvelope de iarna nokian si a trecut pe langa noi unul cu 1310, de radeam de prietenul meu(este bmw-ist convins).

Normal ca tractiunea spate aree si ea o limita, dar poti sa ai 4x4 ca daca ai niste opinci de cauciucuris, nu face nici cat jumatate de tractiune spate bine echipata. (cum spunea si colegul mai sus).

run_forest 12-02-13 01:54

O comparatie mai cinstita.Aceeasi masina , una 4x4 cauciucuri standard , una fwd cauciucuri de iarna.
https://www.youtube.com/watch?v=7l2cMlNRX_A

UNLORD 12-02-13 11:28

Quote:

Originally Posted by TSC-Us (Post 5358722)

Eu am urcat pana la Cota 1400 cu 255 pe spate (Continental de iarna), nu a fost nasol ... daca te obisnuiesti un pic cu tractiunea spate se poate urca ... si da, cu fwd e un pic mai simplu, asta pt ca apasa si motorul pe puntea fata.

All times are GMT +2. The time now is 15:19.

- Copyright 2026 4Tuning