Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   RALIURI - COASTA - RALLY SPRINT - CRR (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr.html)
-   -   Cand au inceput circuitele in Romania? (https://forum.4tuning.ro/585-raliuri-coasta-rally-sprint-crr/159581-inceput-circuitele-romania.html)

Rusanescu 26-12-14 19:14

Re: Cand au inceput circuitele in Romania?

Cred că cel care a publicat și pe site-ul oficial a omis mai multe echipaje. Vasile-Scobai nu au fost singurul echipaj participant. Obligatoriu, fiind echipa IAP, era Balint-Zărnescu, Grigoraș-Banca. Undeva e o scăpare, chia și mai oficială.

TG53 26-12-14 19:53

vezi entry list raliu Akropole di 1986 apar 4 echipaje romanesti printre care si Nicu dar toti cu Dacia 1310
dar noi vorbeam de turul Europei sau?

INMT-Bucuresti 26-12-14 20:57

9 Attachment(s)
Treaba sta in felul urmator.
Nicu Grigoras a avut doua caroserii de dacia sport, pe ambele sa folosit turbo.
Prima caroserie este, cea postata de Road de la turul europei care intradevar, motorul din poza cu capota ridicata era unul de alpine aspirat, carburatoare orizontale weber de 45 si tuburile care treceau prin contraaripi aveau si ele rolul sau de racire pentru evacuare si pe partea cealalta pentru aspiratia carburatoarelor. In urmatori ani, sa trecut la turbo pe prima caroserie.
Urmatoarea si (ultima) caroserie preparata de Nicu special pentru circuit/coasta, cea usurata la maxim, capote din aluminiu, evazari din aluminiu si racirea mutata in spate, o misca motorul "mare" turbo de care spuneam eu mai sus. Nu cunosc cilindreea, oricum sigur, nu este cel din poza.
La ultima caroserie, an de an Nicu schimba culoarea, roti, elemente si imbunatatea mecanica.
Nea Cornel, cred ca este si a ramas singurul care stie ce motor se ascundea, sub capota monstrului.
Am sa pun cateva foto cu ultima caroserie.

DanSGH 26-12-14 21:00

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5768537)
vezi entry list raliu Akropole di 1986 apar 4 echipaje romanesti printre care si Nicu dar toti cu Dacia 1310

Da, asa e, n-am fost eu atent :D Scuze :)

ROAD EMPIRE 26-12-14 21:40

6 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5768537)

Hai ca tot eu trebe sa va dau info ! in 84 copilat cu BANCA. in 83 cu MALAUT

TG53 26-12-14 22:46

asa cum descrie INMT banuiesc ca este cel mai aproape de adevar,in orice caz poza cu masina nr 5 de la postul 5563 cu fereastra culisanta in geamul lateral stanga este masina pe care mio amintesc eu,ce priveste motorul amanunte nu cunosc dar sant sigur ca el modifica sau incerca ceva nou tot timpul

ROAD EMPIRE 27-12-14 11:12

3 Attachment(s)
Astazi schimbam un pic subiectul ! Zilele trecute ,inainte de Craciun, l-am vizitat pe Simon Ernestin. Am stat de vorba cu orele. Mi-a povestit o gramada de lucruri. Despre prietenia cu nea Tibi, unde si cum l-a cunoscut, cum s-a apucat sa construiasca o masina FORMULA EASTER de la zero. Mi-a dat o gramada de schite, fotografii,programe si un filmuletz pe care o sa incerc sa il prelucrez si il voi incarca pe youtube.

ptr inceput vreau sa va arat cum arata o fisa tehnica :D

Rusanescu 27-12-14 12:24

2014 decembrie 27, de Sf. ȘTEFAN le dorim sănătate, bucurii, realizări și spor în toate celor care poartă acest nume. La Mulți Ani!

ROAD EMPIRE 27-12-14 12:56

1 Attachment(s)
Si ptr ca astazi este Sf. Stefan....sa ne amintim de unul dintre cei mai mari piloti ai Romaniei. STEFAN IANCOVICI.

102 – Stefan Jancovic, Romania, Dacia 1300 / Riga (UdSSR) 2-3 Juni 1984

cornel1955 27-12-14 18:04

Pe langa valoarea incontestabila ca pilot si ca OM a lui Fane Iancovici, a fost si va ramane pt mine mentorul si omul de la care am "furat" si ma invatat multe trucuri in pilotajul sportiv ....pt Stefanii in viata LA MULTI ANI !!! ...SI CHIAR PT TOATA LUMEA LA MULTI ANI !!! ca mai sunt 4 zile pana schimbam anul :lol:

cornel1955 27-12-14 18:15

Quote:

Originally Posted by INMT-Bucuresti (Post 5768246)
Nea Tibi, motorul lu' Grigoras din poza postata, era de Renault 5 Alpine Turbo/Carburator. Chiulasa separata, se poate monta si pe blocul de dacie, este 90% identic cu cel de renault.
Ce apare in poza atasata de Road, este micul motor a lui Nicu. Cel mare "ultimul", era cu totul altceva. Aprindere F1 electronica, injectie + multe "artifici, F1" ce urca puterea undeva la 300-320cp. Nu sa putut folosi niciodata puterea asta la maxim, din cauza lipsei de aderenta, desi se putea rezolva cumva problema, dar atat a putut el atunci.
Tot ce sa folosit pe masina lui Nicu, partea mecanica mai exact (Motor), era de pe dincolo si tehnologie f1, nimic Romania.
Misterul Grigoras, ne va tine in suspans mult timp de acum, incolo.
Capota masini, nu sa mai ridicat dupa anul 85.

Sarbatori Fericite va doresc la toti, sa ne auzim cu bine.

Bravo !!! in 85 la Sf. Gheorghe circuit viteza Nicu mia ridicat capota cateva secunde si a fost o onoare pt mine si un respect reciproc....intradevar fara a face un mit sau o legenda masina lui Nicu va ramane ceva necunoscut pt ca singurul om care stia ce este acolo a fost bunul meu prieten Titi Surloiu RIP+

cornel1955 27-12-14 18:20

Quote:

Originally Posted by DanSGH (Post 5768501)
Am cautat un pic mai mult pe google si pe Wikipedia la palmares international scrie ca Nicu Grigoras a participat in "-1985 locul XXXV cls general și locul VIII la clasă, R. ACROPOLE ediția a XXXII-a, Grecia, etapă în Campionatul Mondial de Raliuri, copilot Dacian BANCA"

Dar nu apare in clasamentul raliului ..

Wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicu_Grigora%C8%99

32. Rothmans Acropolis Rally 1985 http://www.ewrc-results.com/final.ph...&s=0&section=0

Pai in 85 Nicu sia uitat nevasta in benzinaria din Grecia cand a alimentat si sa intors 100 km ca sa o recupereze :lol::lol::lol: ...nu stiu de ce nu apare ????

ROAD EMPIRE 28-12-14 05:38

10 Attachment(s)
Cateva programe si brosuri si o fisa de inscriere:-)

Rusanescu 28-12-14 08:20

Super documente! Sunt din vremea când ACR era Federația ACR sub tutela CNEFS, o nouă reorganizare dată prin Decret nr 128 din aprilie 1985 dat de Ceaușescu.
Uite așa poate reușim să refacem istoria automobilismului românesc, cu ajutorul sportivilor care au păstrat documente (regulamente, programe, liste de înscrieri, trasee, clasamente, fotografii, interviuri, declarații, etc).

valentin.nemtanu 28-12-14 08:35

Felicitari pentru postare ! Iar tabelul sportivilor e minunat ! pentru cei care au fost in " echipa" in acei ani este o amintire minunata !

TG53 28-12-14 08:38

Mitica,eu sant sigur ca putem reface istoria insa ar trebui sa punem mana de la mana eu vad ca sant multi care citesc dar foarte putini care spun ceva sau au poze si documente pe care le tin ascunse din motive necunoscute dar poate se razgandesc Mache de exemplu sant sigur ca are multe poze si multe de povestit

Rusanescu 28-12-14 08:48

Pe Mache l-am întâlnit și l-am rugat să „scoată” amintirile de la curse, dar am rămas cu promisiunea. Mai încercăm!

TG53 28-12-14 09:12

mai sant si altzi,interesant sant toate informatzile de exemplu ar fi interesant de stiut ce sa intamplat cu Easterul din poza cu Tutuian este de fapt primul Easter din Romania construit de L.Moldovan

ROAD EMPIRE 28-12-14 10:57

Quote:

Originally Posted by TG53 (Post 5768861)
mai sant si altzi,interesant sant toate informatzile de exemplu ar fi interesant de stiut ce sa intamplat cu Easterul din poza cu Tutuian este de fapt primul Easter din Romania construit de L.Moldovan

Am incercat eu sa-l contactez ! dar cred ca e plecat. deocamdata nu raspunde. Vorba lui nea Mitica : mai incercam :-)

ROAD EMPIRE 28-12-14 12:00

Teaser !!!!!!!!!
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/7s42Y5liYt8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

DanSGH 28-12-14 12:50

Un Easter in 2004 https://www.dailymotion.com/video/x2d...snadioara_auto

ROAD EMPIRE 28-12-14 13:11

2 Attachment(s)
haha! Lucian Hora cred ca mergea acolo pe Golful lui nea Wener ! Nu ?:-)

PS: inca o poza cu circuitul de la Satu Mare
si una cu circuitul de la Resita

TG53 28-12-14 15:50

stie cineva mai mult despre Easterul din film?

ROAD EMPIRE 28-12-14 16:41

1 Attachment(s)
In comentariu spune ca il conduce un anume Tatu Nicolae !!!

Am dat peste o poza de la Albena. Din pacate nu stiu cine ar fi pilotul si nici annul

valentin.nemtanu 28-12-14 17:01

Este o poza de pe circuitul de viteza din Albena, care figura ca prima proba speciala a raliului Nisipurilor de Aur - etapa a campionatului european si balcanic de raliuri. Startul se dadea in pachete de 3 masini, iar proba avea cam 2,2 km.
Prin anii 82..94 am fost la cateva etape si aparuse o Dacia preparata de catre clubul sportiv din Gabrovo, si care o recomandau ca avand motor de cca 120 CP. Ii cunosteam si de fiecare data imi spuneau cat de bine se prepara la ei un motor !! Deh eram din Romania :D Sper sa nu ma insel ! Si voi cauta prin albume ......parca mai am cateva.....:shock:

TG53 28-12-14 17:14

Road numele lam auzit si eu dar numi spune nimic,mie cel putin si nici forma masini de aia am intrebat
Vali intrebare circuitul de 2,2 km este o parte din circuitul de la Albena din CPP sau este cu totul altul?

ROAD EMPIRE 28-12-14 18:16

1 Attachment(s)
Am o poza cu dedicatie speciala pentru Cornel :-)

Resita 1989 Formula Easter #146 - Cornel Bibiri ;) 8)

Rusanescu 28-12-14 18:49

3 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5768962)
In comentariu spune ca il conduce un anume Tatu Nicolae !!!

Am dat peste o poza de la Albena. Din pacate nu stiu cine ar fi pilotul si nici annul

Cred că este totuși de la etapa CPP de viteză pe circuit Albena 1981. Se vede că este doar pilotul în automobil. În PS de raliu este și copilotul. În clasamentul din 1981 Albena atașat, România este în clasamentul echipelor, dar nu apar și piloții în clasamentul individual. Am găsit un text în revista AUTOTURISM.

ROAD EMPIRE 28-12-14 20:28

Quote:

Originally Posted by ROAD EMPIRE (Post 5768646)
Astazi schimbam un pic subiectul ! Zilele trecute ,inainte de Craciun, l-am vizitat pe Simon Ernestin. Am stat de vorba cu orele. Mi-a povestit o gramada de lucruri. Despre prietenia cu nea Tibi, unde si cum l-a cunoscut, cum s-a apucat sa construiasca o masina FORMULA EASTER de la zero. Mi-a dat o gramada de schite, fotografii,programe si un filmuletz pe care o sa incerc sa il prelucrez si il voi incarca pe youtube.

Filmul e gata ! VIZIONARE PLACUTA. :-)

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/5M8Jm2eh6XY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

valentin.nemtanu 28-12-14 20:51

Da, Road, era 95 % din circuitul clasic, doar ca de la rondoul mare de la intrare nu se intorceau in start , in statiune, ci intrau alaturat intr-o parcare, in care in anii 90..s-a mai construit ceva ! Atunci mi se parea ciudat sa alerge in pachete de cate 3 ( si se vede in planul departat grila de start pentru seria urmatoare) dar era spectacol.

Da, domnule Mitica, observatia e buna, dar masinile erau de raliu cu faruri suplimentare, iar dupa prima speciala urma o pauza de neutralizare pana la startul in etapa de regularitate.
Mai tarziu, in ani, cand Raliul Zlatny incepea direct PS1,( circuit Albena ) si se pleca in etapa.

Intre timp mi-am amintit si numele de Nikolai KAZAKOV, cel care prepara Dacia, a alergat cu fiul sau, dar, in urma unor divergente in echipaj, tanarul a plecat la o echipa din Sofia !

Eu am vazut la ei multe raliuri, si organizarea si desfasurarea de etapa europeana, si am avut de unde invata ! am trecut si pe jos frontiera ca sa vad raliul cu doar 30 leva in buzunar :-) ! :D
Ba intr-un an, cred editia 1995, am fost cu Sandrino ! in echipa de service pentru George Grigorescu, cand alergam din punct in punct ca sa fim mereu la urmatoarea proba ! Am vreo 2-3 poze, si parca le-am postat !

TG53 28-12-14 23:24

eu tin minte de un Kazakov care concura pe un Easter,a fost de cateva ori si in Romania circuit Galatzi si altele sa fie vorba de fiul?
Road film excelent este un inceput pentru istorie,poate apar amanunte si despre altzi,inca odata felicitari pentru film si lui Ernestin pentru Easter

valentin.nemtanu 29-12-14 08:08

Corect, va aduceti aminte bine !
Se formase o relatie intre Gabrovo si Galati, chiar intalniri bilaterale intre pasionatii de raliuri ! Era pe atunci d-l Gherasim stefan la galati si dorea o replica a cunoscutului raliu al Prieteniei Braila- Dobrich .

Nikolai Kazakov era foarte popular, cu multi prieteni si mereu cu comentarii :D:D:D cu gura pe piloti, pe arbitri...........cam cum il stiam pe d-l Marin Dumitrescu !

Rusanescu 29-12-14 09:43

Vali, cred că e corect să spui că dl. Ștefan GHERASIM era directorul Filialei ACR GALAȚI și iubitor al sportului, chiar și pilot de raliu în CNR. Cei mai tineri care urmăresc această istorie nu știu ce și cum era pe atunci.

ROAD, mulțumim pentru film, e mnunat!

ROAD EMPIRE 29-12-14 09:59

Quote:

Originally Posted by Rusanescu (Post 5769166)
Vali, cred că e corect să spui că dl. Ștefan GHERASIM era directorul Filialei ACR GALAȚI și iubitor al sportului, chiar și pilot de raliu în CNR. Cei mai tineri care urmăresc această istorie nu știu ce și cum era pe atunci.

ROAD, mulțumim pentru film, e mnunat!

multumesc ptr apreciere :-)

Acum urmeaza unul cu, CURSA DE EASTERE de la RESITA din 1989.
Sper sa va faca placere! VIZIONARE PLACUTA!!

IN cursa recunoastem piloti ca: Tibi Gedeon, Werner Hirschvogel, Cornel Bibiri, Mircea Ponta, Ernestin Simon, Eugen Peteanu, Gheorghe Cioaca, Dorian Igescu si altii.

<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/wbf5qNUAZW0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

valentin.nemtanu 29-12-14 10:11

Filmele sunt super, o atractie-n plus pe vremea de afara ! O imagine elocventa pentru tinerii forumisti ! Multumim frumos Road !

Da, de numele domnului Gherasim Stefan se leaga si circuitele de viteza din Galati, si Raliul Covurlui, si cele 2 cluburi cu parc de masini de raliuri, si participarile in CNR, si kartodromul cu etapele nationale si internationale, campionii claselor....etc etc ......dar dupa plecarea din sistem si pensionare, toata activitatea auto sportiva galateana a disparut ! din pacate !

Rusanescu 29-12-14 10:31

Quote:

Originally Posted by valentin.nemtanu (Post 5769175)
Filmele sunt super, o atractie-n plus pe vremea de afara ! O imagine elocventa pentru tinerii forumisti ! Multumim frumos Road !
................dar dupa plecarea din sistem si pensionare, toata activitatea auto sportiva galateana a disparut ! din pacate !

Deci, omul își sfințește locul. Neapreciat de conducerea de atunci și de acum....

TG53 29-12-14 17:26

Mitica asa este,omul sfintzeste locul,domnul Gherasim in sensul pozitiv,un om excelent si pasionat alt sportului auto,sper ca mai este printre noi,chiar daca in bine meritata pensie
sper ca ROAD are sa revine cu ceva comentarii si amanunte privind cele 2 filmuletze
primul film,dupa parerea mea ne arata ca un pasionat poate construi un monopost si al doilea ca sau putut organiza circuite de viteza cu masini monopost

ROAD EMPIRE 29-12-14 18:31

EU sincer nu as comenta ! As lasa pe altii sa faca comentarii si aprecieri.
Singurul lucru de care imi pare rau este ca desi ne apropiem de JUMATATE DE MILION de accesari, astept si acum sa fim ajutati de cei care detin materiale. Nu inteleg ce e cu retinerea asta dupa 25 de ani?!
Si lui ERNESTIN i-am propus sa vina si sa povesteasca ce imi peoestise mie cu orele. E deadreptul fascinant sa aflii asemenea povesti. Imi spusese retinut ca nu prea ar vrea, ca nu-i place sa iasa in fatza si ca imi da mie mai bine materialele sa fac un film si sa prezint eu alte documente. PROMIT ca dupa Anul Nou cand ii voi inapoia materialele, voi insista mai mult sa-l conving ! E pacat ca postam de 5 ani aici si lumea nu prea se implica. Oricum.... noi mergem mai departe !!

john17 29-12-14 20:05

Sunt curios de ce in secventele in miscare din primul film masina nu are eleronul spate!

ROAD EMPIRE 29-12-14 21:04

4 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by john17 (Post 5769306)
Sunt curios de ce in secventele in miscare din primul film masina nu are eleronul spate!

Ptr ca a fost avariata pe cursa de coasta si comisia tehnica a considerat ca poate alerga asa.

In alta ordine de idei.... niste foto cu Mircea Ponta.

All times are GMT +2. The time now is 08:40.

- Copyright 2026 4Tuning