Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Masina mea BMW Seria 3 (https://forum.4tuning.ro/643-masina-mea-bmw-seria-3.html)
-   -   E30 - SGM (https://forum.4tuning.ro/643-masina-mea-bmw-seria-3/61324-e30-sgm.html)

UniculSGM 23-01-09 19:48

Re: E30 - SGM

universal

UniculSGM 07-02-09 15:26

5 Attachment(s)
M-am apucat de adaptat electronica de 24V, incet, ca la carte.
Poze cu suportul pentru bobine, care vor fi prinse undeva pe capac. O sa revin cu poze de calitate superioara.

Am de vanzare fise de bobine de 24v, daca e cineva interesat.

EvLSant0S 07-02-09 16:10

cata rabdare.......
felicitari frate

B 89 WRC 07-02-09 18:27

rabdare de batran da batran chinez

ulie.cozmi 07-02-09 20:40

Bafta cu ursu' si la cati mai multi calutzi...am urmarit theadul de la inceput si o sa il urmaresc in cont...hai noroc!

Cataaa_ 07-02-09 21:18

https://forum.4tuning.ro/16-curse-accelerare-liniute/108109-402-craiova-15-martie-2009-reprogramata-locatie-schimbata.html

interesant ? prima legala pe 2009...

UniculSGM 08-02-09 09:18

4 Attachment(s)
Poze mai clare

sorin_sorin95 09-02-09 11:14

;)Bafta la examenul de Chirurgie azi la ora 16.

DVDValy 10-02-09 09:06

spor la treaba robertino ;)

UniculSGM 10-02-09 10:31

2 Attachment(s)
Am sudat canalele de apa de la chiulasa, pentru a marii suprafata fortei distribuite asupra garniturii de chiulasa si pentru a intarii peretele camerei de ardere, care este destul de subtire in acea zona. Dupa sudura, chiulasa a fost rectificata exact dupa forma canalelor de apa din blocul motor si bineinteles planata.

Tin sa precizez ca aceasta modificare nu afecteaza circuitul de racire al motorului, acesta avand continuitate.

Pozele sunt informative, eu am incarcat cu sudura mai mult decat in planul departat al pozei, exact ca in zona rosie. O sa pun si poze cu chiulasa mea, daca fac rost de un aparat foto inainte sa o montez.

Prezoanele de la chiulasa din clasa de duritate 10.8 le inlocuiesc cu unele din clasa 12.9.

yknot 10-02-09 10:39

Quote:

Originally Posted by UniculSGM (Post 2053718)
Tin sa precizez ca aceasta modificare nu afecteaza circuitul de racire al motorului, acesta avand continuitate.

nu afectezi debitul de apa in zona respectiva?

Hexer 10-02-09 15:09

Ai tratat termic chiulasa, ca daca nu posibil sa faci mai mult rau decat bun. Al-ul se slabeste foarte usor la sudura.
Mai usor cu firering, la noi rezista la 2.4 bari cu axa cu coame modificat si chiulasa portata, asta inseamna cam 3.0 bari la una originala neatinsa.

Ps, nu in absolut

gigcutzu 10-02-09 21:18

Deci e spectaculos rau de tot ceea ce faci din acel m20..nemaintalnit...
MULT RESPECT si succes in continuare!
Poate iti dai cu parerea la ursuletul meu, ar prinde bine parerea ta!
https://forum.4tuning.ro/643-masina-mea-bmw-seria-3/86733-e30-masinutza-mea-pareri/page-6.html

cipi 10-02-09 23:21

Salut, nu am o memorie fantastica asa ca unele cifre pot fi eronate.
- Chiulasa la m20 are obiceiul sa crape la lagarul 5 al axei cu came (dupa un numare mare de km efectuati), defectul apare din cauza unei raciri mai proaste a chiulasei datorata garniturii de chiulase ce nu are canalele pentru apa taiate corespunzator. Am vazut problema reparata la unele garnituri noi, cele vechi au guri rotunde desi in chiulasa au o forma aprox. triunghiulara.
- Chiulasele se sudeaza, se preincalzesc cam pe la 300 grade C si apoi sudura in Argon, se rectifica, etc.
- Am inteles ca se gasesc chiulase turnate in Spania sub licenta care sunt foarte bune si utilizare des in cazul motoarelor dopate.
- Si eu desenez identic cand fac ceva la repezeala, de aceea exista zeci de programe de grafica sau oameni care au meseria de a picta frumos un desen tehnic (nu imi amintesc denumirea meseriei).
- Forta distribuita asupra garniturii nu cred ca s-a modifica sesizabil.
- Alegerea prezoanelor pentru chiulasa e o treaba destul de complicata, asa ca e mai sigur sa mergi pe metode deja testate. Majoritate recomanda prezoane ARP si garnituri Commet dar sigur cunosti si alte optiuni data fiind experienta.
- In materie de porting ce o sa incerci???
- Galerii polish, brute sau sablate ???
my 2 cents.

UniculSGM 11-02-09 09:25

Chiulasa este deja sudata, rectificata. Sudura a fost perfect omogena, fara nici un por rezultat in urma rectificarii.
Chiulasa a fost preincalzita si sudata in mediu de argon.

Garnitura de chiulasa este din cupru 100% si are canalele de apa facute dupa forma blocului , implicit a chiulasei.

Suruburi din otel de acceasi clasa ca cele ARP se gasesc si la noi, numai ca nu la 200E. Le-am achizitionat deja.

In bloc o sa bag helicoile. Avantajele sunt numeroase.

Galeriia de admisie va fi in inox, va fi montata admisie multiclapeta de M3

alecsutu1 11-02-09 11:14

e da asta treaba serioasa,poate vi la Miorita cand se mai incalzeste afara.
Totusi nici un beculet albastru frate?macar un kit M ceva:lol:

cipi 11-02-09 11:56

Treaba cu helicoile in bloc nu o vad necesara, in general se folosesc pentru reparatii de filete sau vin din fabrica montatea in piesele de Al solicitate mai serios ( prima oara am vazut asa ceva la Shimano ).
Prezoanele se gasesc in comert sau e secreta sursa :D.

Hexer 11-02-09 19:07

Quote:

Originally Posted by UniculSGM (Post 2056614)
Garnitura de chiulasa este din cupru 100% si are canalele de apa facute dupa forma blocului , implicit a chiulasei.

Nu vrea sa ma bag, dar ai grija ca daca nu sunt canalele de apa facute dupa o galerie originala apa o sa invarta numai la primele doi cilindrii si nu mia ajunge in spatele motorului. Nu de geaba sunt facute gauri mici aproape de pompa de apa si mari in spate.

Ps. sper ca am inteles bine cum ai procedat cu garnitura

negoitacata 11-02-09 20:53

Bafta ..cu proiectu merem faci treaba buna........ti-ai pus blocant pe masina...ai schimbat ambreiaju??...Numa' bine;)

UniculSGM 12-02-09 08:05

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 2058261)
Nu vrea sa ma bag, dar ai grija ca daca nu sunt canalele de apa facute dupa o galerie originala apa o sa invarta numai la primele doi cilindrii si nu mia ajunge in spatele motorului. Nu de geaba sunt facute gauri mici aproape de pompa de apa si mari in spate.

Ps. sper ca am inteles bine cum ai procedat cu garnitura

Au mai facut si altii asa, nu sunt eu cel care inventeaza roata, mai rotunda ca niciodata. Merge perfect sistemul de racire. Am urmarit traseul. Modificarile efectuate sunt minine

Blocant are de mult, ambreiajul o sa il schimb dupa ce termin cu motorul.

B 89 WRC 12-02-09 08:38

nu iti e mai usor sa schimbi acum ambreiajul tinand cont ca motorul este un pic mai mic fara chelioasa mic adica si mai putin inalt si mai usor nu ca ar conta greutatea

UniculSGM 12-02-09 16:40

Nu il schimb acum din mai multe motive.
1. Nu am rampa, masina fiind la mine in garaj.
2. E mai usor sa dau jos cutia decat motorul. Mai mult de o ora nu dureaza.E pe cleme ca la filtrul de aer :))
3. Nu am cumparat inca ambreiajul :)

B 89 WRC 12-02-09 16:41

ultima e cea mai problematica restu sunt usoare

bobby_gsi2 12-02-09 16:41

Se schimba ambreajul pana de ziua vrabiilor? sau nu vii la Craiova? :)

Ja_Rule 12-02-09 16:44

robert stiu că te pricepi de minune, dar ai idee daca acele cleme se potrivesc pe cutia de dacie? as vrea sa`mi pun si eu

Hexer 12-02-09 18:23

Quote:

Originally Posted by UniculSGM (Post 2059658)
Au mai facut si altii asa, nu sunt eu cel care inventeaza roata, mai rotunda ca niciodata. Merge perfect sistemul de racire. Am urmarit traseul. Modificarile efectuate sunt minine

Blocant are de mult, ambreiajul o sa il schimb dupa ce termin cu motorul.

Ca sa stii canalele din bloc si din chiulasa de aia sunt atat de mari incat sa poate iesii nisipul dupa turnare...

Daca asculti la mine, faci cum vrei;)

UniculSGM 12-02-09 21:02

1.Nisipul este de o granulozitate foarte mica iese el si din canale de 1 mm diametru, fi linisitit. Se pot folosi si ultrasunete. Vad ca nu intelegi bine romaneste, crede-ma ca e bine ce am facut. Nu am poze cu chiulasa inainte si dupa, sa iti dai seama ca nu afecteaza cu nimic.Metoda e probata.

Poate intelegi engleza mai bine.

http://www.e30tech.com/forum/showthr...ight=weld+head

2.Da, merge si la Dacie sistemul.

gigcutzu 12-02-09 22:07

O intrebare am si eu te rog, cum este acest sistem pe care il folosesti la prinderea cutiei?

Hexer 12-02-09 22:15

Eu nu vorbeam despre chiulasa, foarte bine ca ai sudato, chear este un loc slab.
Noi am rezolvat cu firering problema, deocam data la nnici o masina nu a fost problema.

https://i301.photobucket.com/albums/n...2_tmretezs.jpg

https://i301.photobucket.com/albums/n...1_tmretezs.jpg

In schimb eu vorbeam despre gaurile unde trece apa la garnitura. Ca asa am inteles ca sunt toate de aceasi dimentiune.

LAFv8 13-02-09 01:08

1 Attachment(s)
:lol:frate uita cel mai bine fal asa si gata:lol:))))))))))))))

UniculSGM 13-02-09 09:07

Nu mai e nevoie sa folosesc firering, pt ca am facut garnitura din cupru, care se topeste oricum la temperatura mai mare decat aluminiul.

La BMW gaurile din garnitura de chiulasa nu au diametre diferite o data cu departarea de pompa de apa. Nu am poze, ca am montat chiulasa. Sunt facute bine.

Hexer 13-02-09 10:13

Daca spui.

https://i301.photobucket.com/albums/n..._PICT52699.jpg

Copie dupa originalul din otel 0.5mm, se vede bine ca "gaurile" unde trece apa difera mult, in fata sunt de ~8mm in spatele blocului mult mai mari, la cilindrea 4 se vede ca una e mica si una deja mare.

UniculSGM 14-02-09 09:17

Re: E30 - Sgm

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by UniculSGM (Post 1937253)
Garnitura de chiulasa.

I-a vezi daca seamana cu asta din cupru.

Hexer 14-02-09 12:43

Daca vorbeai despre garniturile la evacuare si admisie imi cer scuze.
Din post asa am inteles ca e vorba despre garnitura intre bloc si chiulasa.

UniculSGM 14-02-09 16:04

2 Attachment(s)
Exact cum e garnitura din poza ta, e si a mea, numai ca e din cupru.

pro-aux 15-02-09 01:42

deci aveati amandoi dreptate :)
f tare masina. si faptul ca ti-o faci singur.

Ja_Rule 15-02-09 07:29

poze cu noua constructie o să pui?

P.S.: mersi pentru clemele de prindere a cutiei .. se pupă excelent ;)

UniculSGM 15-02-09 10:04

9 Attachment(s)
Niste poze in timpul lucrarilor. Ja-Rule, pozele cu piesa nou contruita nu am inca. O sa fac poze cu bobinele montate. Am terminat de prelungit si cablurile la senzori pt electronica de M50.

hanneman 15-02-09 10:16

Nice work!

Cresty 22-02-09 21:51

Esti cel mai tare omule.Respect

All times are GMT +2. The time now is 17:12.

- Copyright 2026 4Tuning