![]() |
Re: Benzina sau motorina ?
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Lasand cazurile speciale la o parte cam la orice diesel pe la 5000 iti taie alimentarea Iar loganul are turometre identice din motive de reducere a costurilor :D |
Loganul din clip sigur are ceva in plus, pentru ca eu am unul pe benzina si taie alimentarea pe la 5.200, din ce imi amintesc eu. :rolleyes2
|
Quote:
Faptul ce de foarte multi ani incoace nu am avut niciun incident provocat de mine, ma face sa cred ca nu sunt un pericol public. Daca mergi tare nu inseamna neaaparat ca esti un pericol, pericol public poti sa fi si daca mergi cu 40 km/h dar esti sofer prost. Daca nu-ti place forumul te invitam sa te duci tu pe forum de pictura, acolo nu alearga nimeni, o sa fi fericit. Quote:
- in afara - 6.3 la carte - real ~7% mers legal, ~9.5% mers putin mai repede, >13.5 mers sportiv Golf IV 1.9 TDI 4Motion 150CP soft+ alte modificari ~200 CP - 8.1 la carte - 9.7 minim Bucuresti, peste 17% mers sportiv Bucuresti. Niciodata nu o sa consume un 530d 8% afara la mers sportiv. Pentru mine mers linistit afara inseamna medie de 70 km/h, mers mai repejor medie 90-100 km/h, mers sportiv medie >130 km/h si vorbesc pe DN-uri, nu pe autostrada. Ziua se poate intampla sa ai medie de 100 km/h si consum foarte mare cu o medie de <100 km/h din cauza aglomeratiei si depasirilor repetate. Am avut Cluj-Bucuresti ziua medie de 100 km/h cu consum de >13.7%, dar cu drum foarte aglomerat si am avut drum Bucuresti-Busteni cu medie de 100 km/h noaptea cu consum de 8.4%, dar era foarte liber. Pe autostrada noua A3 am avut (noaptea normal) MEDIE de 236 km/h cu consum mediu de 14.2%. Conteaza enorm la consum cat de aglomerat este, dar 8% cu 530d la mers sportiv nu o sa scoti absolut niciodata orice sosea si nici sub 11% la mers sportiv cu nici un 1.9 tdi, in oras, indiferent de ora. Mers sportiv = "forja" maxima. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
si vorbim de masini stock nu de modificate....... |
Degeaba are 6000 pe bord daca iti taie alimentarea la 4500. Daca la diesel puterea maxima e la 4000 si redline la 4500, trebuie sa schimbi la 5000? Chiar daca dupa 4500 nu mai ai nici jumate din cai si cuplu? Trebuie sa schimbi la turatia potrivita ca sa iti cada in urmatoarea treapta aproape de turatia de putere maxima.
Parca @Sebastian scria acu cativa ani ca o masina ca sa fie exploatata la maxim, trebuie sa ai fisa dyno si sa stii turatia in care cade dupa fiecare schimbare, sa folosesti mereu plaja de putere cea mai ridicata. De obicei dupa zona de putere maxima, scade drastic aceasta. |
Depinde foarte mult si de ce motor vorbim, benzina aspirat fiind. Daca are motorul potrivit si cutia de viteze potrivita, trage la fel de bine si la 1500 si la 2000 si la 3000 rpm. Intr-adevar, de la 5000 in sus e in paradis, dar nu poti spune ca te chinui sa depasesti la 2000 rpm. Exemplu : Mitsubishi FTO GPX ( 2000 cmc, v6, mivec, cutie de viteze automata in 4 trepte )
|
Quote:
Quote:
|
A mea se tureaza pina la 4800 de ture, pt ca e aspirat. Alea care au turbo cred ca pina la 4000 de ture. Si nu conteaza ca e diesel sau ca e benzina, nici una n-are putere la 2000 de ture. Dieselu meu prinde putere de la 2500-2800. Benzinaru prinde putere de la 3000 - 3500. La 2000 de ture nici macar sa depasesti nu poti, indiferent ca e diesel sau benzina.
Apropo de forja, pai motoarele astea pe benzina, care au cai putere putina, daca-i tot dai 6000 de ture, o faci praf in citiva ani. Dar, de ex Bmw-u pe care l-am avut cu 140 de cai, pai aia n-o poti face praf, mai ales ca are doua axe cu came, poti sa-i dai 6000 de ture non stop. Benzinarele cu cai putere putina, nu rezista la forja. Benzinarele cu cai putere multa, alea-s facute sa reziste la forja. La diesel altfel sta treaba. De ex la Nisanu meu i-am dat 150-160 la ora incontinuu, si n-are nimica, nici nu-i miroase motoru. Dar la Golfu ( benzina ) pe care l-am avut, tot cu 75 de cai, cind i-am dat cu 150-160 la ora incontinuu, deja ia mirosit motoru a ars. Am vazut Dacia aia, sau Logan, pe youtube, care mergea pina la 5500 de ture. Un diesel nu merge pina la 5500 de ture, ala cred ca era pe benzina. Saaaaauu, poate CDI-urile merg ca si benzinarele. :D cine stie. :D :) Mai sus am cicit, cicaaa o ia pe urmele lui Franz, ma priviti de sus ha ? Baaaa, io va iau la bataie, va string de git. Nu ma provocati, ca stau slab cu nervii :) :) |
Franz, repet, exista masini care trag si la 2000 rpm, iar un motor, daca e facut bine, rezista la asa zisa "forja" si daca e de putere mare si daca e de putere mica. Daca e DOHC intr-adevar, e racheta, poti sa-i dai si 9000 rpm ca n-are nimic. :poke:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
esti criminal:D:D:D bravo franz,inca un baiat destept....pana si el stie ca nu merge dieselul pana la 5500 rpm....:D:D:D apropo e bine ca nu ii miroase motorul la NISANU tau,dar a ce ar trebui sa miroasa??? a levantica???ca eu nu am vazut pana acum motor sa miroasa..... |
Voi nu pricepeti ca turatia maxima a dieselului e coborata pentru eficienta? Tds-urile aveau turatia de putere maxima pe la 5000 rpm acum 20 de ani, credeti ca acum nu se mai poate sau ce? Dimpotriva s-ar putea si mai mult (dpdv tehnic) dar scurtand ciclul scade randamentul, asa ca se incetineste motorul si se creste boost-ul.
Franz ia tu un diesel modern de macar 100cp/tona sa vezi cum incepi depasirea si mai jos de 2000rpm. Ar fi bine daca am putea sa nu mai privim asa ingust in cifre absolute - x rpm ci in raporte de la minim la maxim. Majoritatea avem tendinta sa neu udam daca auzim de 8000rpm, dar daca purtiunea de cuplu bun incepe de la 6000, cam nasol, in viata de zi cu zi, mai bine sa ai cuplu de la 1500 la 3000 Daca se pun la punct cutiile cu variatie continua , turatia dieselului va scadea foarte mult, probabil sub 3000rpm, chiar si la cutie manuala jaguarul are modele cu puterea maxima 3500rpm iar daca va uitati la motorase mai maricele, pentru camion, cum ar fi asta: http://www.ciar.org/ttk/mbt/engine.cat.c12.pdf (primul exemplu pest care am dat), vedet un cuplu maxim la 1200, turatie maxima 2100 si o curba de putere destul de "plata" |
Quote:
|
Quote:
Ca sa obtii maxim ar trebui sa depasesti putin turatia de putere maxima, dar cu cat e SI in functie de cutie nu doar de curba de cuplu. Dar la majoritatea cutiilor treptele nu sunt "distantate" echilibrat, la mine de exemplu raportul 2/1, este de ~1.7, si ar trebui sa trec mai mult de 4000 dar intre 4/3 si 5/4 de ~1.3 iar intre 5/6 este si mai mic , sub 1.2. si ar trebui depsesc mai putin 4000rpm dar practic, daca nu vrei sa zmulgi ultima zecime de secunda schimbi la 4000 si gata. Eu nu inteleg obsesia asta pentru turatie, turatia mare e necesara doar la aspirate pentru a obtine o putere mai mare la aceeasi capacitate, dar turatia scade eficienta motorului, cu cat turatia este mai mica cu atat gazele au mai mult timp de a se destinde in cilindru si de a ceda energie, cele mai eficiente motoare de lume functioneaza la turatii mici ~100rpm. La turbo se incearca obtinerea unui compromis intre turatie si turbo cu tot ce reprezinta: presiune de supra-alimentare, temperatura gazelor de evacuare, marimea (si deci costul) turbocompresorului. |
Quote:
|
Quote:
Si la Celica era la fel, tragea foarte tare fara pierderi pana la rosu, adica la 8200 rpm. Deci depinde enorm de la motor la motor - conceptie, soft, etajare trepte, etc.. |
Intercoolerul nu are nici o legatura cu racirea turbinei.
Si daca este o turbina fara vnt poate sa ii dea mult si bine fara sa se strice. |
Asa aveam impresia ca racind uleiul, turbina si motorul va functiona mai bine.
Dar daca tu zici atunci te cred, nu am studiat in detaliu niciodata. |
Intercoolerul raceste aerul comprimat de turbina, marind eficienta acesteia.
Aerul mai rece introdus in motor permite introducerea de mai multa motorina si implicit obtinerea de mai multi cai. Asta e teoria in mare.Dezavantajele sunt costul IC-ului si al traseului de aer din turbo in IC si din IC in admisie precum si o crestere a lagului. Oricum si turbina fara vnt si lipsa IC-ului la Logan sunt din motive de reducere de costuri, nu ca nu ar putea motorul sa mearga si cu 80-90cp cu aceeasi fiabilitate. Costul redus de achizitie trebuie scos din astfel de chestii. |
Quote:
Eu unu vreau sa iti spun ca gresesti amarnic!!! Am facut calcule de exemplu la Logan 1,5 dci si Logan 1,6 mpi am Loganul diesel care am peste 300.000 km cu el si am bagat doar piese uzabile....cauciucuri ...capete de bara .... etc.. intelegi tu .. care trebuie schimbate fie ca e pe benzina fie ca e pe motorina. Consumul la diesel e in jur de 4,5 sau cel mult 5. Cea pe benzina are consum in jur de 8 poate chiar si mai mult in oras.... Intradevar e mai scump dieselul la piese dar se compenseaza prin consum si merge mult mai bine.... benzina cand da de greu cam moare.. dar dieselul niciodata!!! si dieselul e la fel de sprintena... uitate la un motor de minim 2 L diesel sa vezi cum pleaca ... de nu ti mai trebuie benzina. Eu unul sunt adeptul motoarelor Diesel dar RESPECT si pe adeptii benzinei....Happy Peace |
Quote:
hai ca iar incepem si sincer m-am saturat...ai vazut tu cu ochii tai ca in 100.000 km a mers numai asa? a mai fost una in bucuresti b 85 mfc pentru cei care o stiu am mers si eu cu ea si tragea chiar bine,dar a schimbat la ambreiaje de s-a plictisit,prima data i-a cedat turbina,dupa care i-a topit un piston....si nu ajunsese la 100.000km...deci nu poti sa mergi numai asa cu masina sa ii dai numai 5000-5500,aceeasi poveste cu un 320 d,e46,150 cu soft are masina de 5 ani,acum 2 ani i-a pus soft,mergea cu ea numai kickdown,fiind automata.....de 3 luni e in service....vilbrochen,turbina,pistonul 3 topit etc......a terminat motorul si bineinteles ca acum o sa spuneti ca a fost softul prost.... |
Piston topit la diesel???? :)))
Asta chiar nu cred sa fie. Oricum Maioneza nu cred ca a schimbat pistoane la loganul ala de care zici tu. mfc Aia cu pistonul topit e valabil la masinile sensibile la raportul stoichiometric care oricum merg cu temperaturi mai mari pe pistoane. La diesel in afara de presiuni d-alea de 3-4 bari in admisie sau hydrolock nu am auzit sa poata strica ceva pistoanele sau bielele. Ma rog, presupunand ca proprietarul stie ca in motor trebuie sa existe ulei de uns si apa de racit. |
Quote:
Am vazut si eu piston topit [ oarecum , ca nu era topit in adevaratul sens al cuvantului] , culmea tot la un 320d de 150 de cai resoftat...culmea nu softul a fost de vina .....ci exclusiv a modului de intretinere a motorului respectiv !... un furtun spart de pe la turbo , un wastegate mizerabil blocat si masina facea overboost ...etc etc... culmea proprietarul a fost avertizat si sa incapatanat sa le schimbe/curete rapid...rezultatul : turboul a facut overboost , galeria de admisie a rezistat , dar au cedat clapetele , au ajuns la 2 pistoane , unu arata ca si cum ai fi dat cu ciocanul si celalalt era oarecum topit...din cauza ca sa mers asa cu masina apoi :) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
2.ai dreptate ca nu este nici primul,nici ultimul care merge agresiv cu un diesel,dar iti garantez ca masina aia la cate modificari are nu mai rezista motorul nici macar 10.000km de mers in stilul asta..... nu a rezistat nici o masina,diesel,benzina,aspirat sau turbo....cu modificari in principiu soft dupa care altele,ca oricare vrea mai mult.....sa reziste in stilul asta de mers....iti spun sigur ca la orice masina dupa 5000-10.000 km tot a crapat ceva la ea,DEPINDE DE MASINA....ATENTIE!!!!VB DE ACEL STIL ARATAT DE TINE NU CA II DADEA O DATA LA 5 LUNI stiu cazuri la o skoda octavia 1.9 tdi,105 cai,noua la care i-a pus soft la porsche romania(deci nu facut pe bordura) soft de 170 cai....atat avea masina pe dyno...se batea cu octavia rs 170 cai...la saptamana schimba turbina pe garantie si la cateva luni admisia.....dupa care au inceput sa ii cada mai multe......si da se ducea in 5000 rpm si da tot timpul mergea in stilul asta cu ea si a luat masina de la 0 km si ne vedeam zilnic niciodata nu l-am vazut sa mearga incet,ca se grabea sau nu de cand baga cheia in contact pana o scotea masina aia avea turometrul numai in rosu.....ADICA EXACT CE AI ARATAT TU....... |
zi-mi si mie cat costa si unde mai exact trebuie sa merg sa-mi pun si eu soft din asta de +65 cp, ca maine la prima ora sunt acolo!
|
Quote:
lumea prin bucuresti o stie.....mai ales cei care o ardeau pe magheru...ii cam transpira...nu l-a batut nici un rs diesel stock..... |
Ironic, cum pot unii de la o reprezentanta, PORSCHE ROMANIA aia de care zici tu, ca am citit foarte bine, sa modifice softul la o masina, sa-l schimbe practic cu unul care nu a fost facut pentru internele masinii respective, si de care ar stii sigur ca poate defecta multe "componente", atata timp cat masina era inca in garantie ?! Cu alte cuvinte astia ce fac, isi taie singuri painea de la gura sau cum ?! Asta presupunand ca poti castiga ~ 65 cp dintr-un soft.
|
Quote:
Altfel tuningul facut cu cap, atat soft foarte bine facut cat si intercooler marit, injectoare, turbina mai mare, etc., in funtie de puterea la care vrei sa ajungi, nu aduce prejudicii motorului, accesorilor, rezistand si peste 100k de km indiferent de stilul de mers. Normal ca fiecare motor are limita lui si atunci cand ajungi acolo pericolele sunt mari, dar in general la un 20% sub limita lui nu apar nereguli. Problema mare in Romania (si nu numai) sunt multitudinea de softuri proaste, care intr-adevar sunt mai mult decat daunatoare motoarelor. Lumea se bucura ca trage masina mai bine si ca dau 200-300 de euro pe un soft fara sa se gandeasca la consecinte, ba uneori dau si foarte multi bani si tot cu rezultate dezastroase. Inainte de ati pune un soft, cauti, citesti, intrebi, studiezi rezultatele si dupa "treci la actiune". |
Quote:
deci hai sa o luam cu clasa intai sa te lamuresc ca sa poti dormi si tu la noapte.... varu lui era sef de service la PBA(porsche bucuresti aviatiei) deci nu era nici o problema in a schimba piese mai ales ca era in garantie...... cel care i-a pus softul era sef service pe baza electrica/electronica,iar in timpul liber cu asta se ocupa facea softuri,omul a facut specializare in germania,austria si alte tari...atunci in 2007 omul batea la popou orice firma de softuri de la noi din tara,nu punea la oricine si facea softuri si pentru alte firme de afara.... si in ultimul rand ca spui ca astia isi taiau singuri painea de la gura,crezi ca ala care i-a pus softul era directorul general sau dupa ce i-a pus softul a pus vreo pancarda la intrare.....AM 1.9 TDI 105 CAI LA BAZA MASINA E IN GARANTIE SI AM 170 CAI PE EA SI SPARG TURBINE LA SAPTAMANA..... |
Quote:
exact asta am spus si eu,a fost avertizat de consecinte,o avea in garantie si l-a pus pentru ca nu avea avea bani de RS TDI 170 CAI NOU..... si nici bani sa schimbe injectoare,turbina,etc.....dar vroia putere a tinut masina in configuratia asta 2 ani cat a putut sa schimbe ce crapa dupa care masina a devenit stock.....doar nu era batut in cap sa plateasca o turbina la saptamana.... |
Quote:
|
Si totusi, 1.9 tdi vin in varianta stock cu 160 de caluti pe Ibiza Cupra TDI.
|
| All times are GMT +2. The time now is 08:21. |
- Copyright 2026 4Tuning