![]() |
Re: Daciile vechi de raliu... niste poze...
4 Attachment(s)
scuze , nu mai gaseam topicul =)) , masina are cam doi ani de cand sta parcata acolo , cand mai trec pe acolo opresc sa intreb ce e cu ea sigur . POZELE NU LE-AM FACUT EU !!! SUNT DE PE FORUM , MASINA ESTE A UNUI OM PASIONAT DE JAPONEZE DIN CE AM VAZUT EU :( , ERA BATRANA INTR-O ZI PARCATA LANAG UN MITSUBISHI DE TEREN , MAI ERA O HONDA MODIFICATA , SA SPERAM CA NU O VA MAI LASA MULT TIMP ACOLO ASA !!!
|
Foarte frumos acest topic! Felicitari.
|
veste buna baieti probabil proprietarul daciutei "curcubeu" citeste topicul , masina a fost vazuta pe strada acum cateva zile dar dusa din nou la loc :( unde se aseaza praful poate are ceva de gand cu ea , sa ne scrie :)
|
Aveti idee daca mai exista masina asta si unde se afla?
https://forum.4tuning.ro/510-pc-games...ml#post4796439 |
Da, mai exista. Se afla in Stefanesti, langa Pitesti. Pozele sunt facute prin 2006 de catre Robert (SGM). Dar masina nu este de vanzare, si ii lipseste aproape toata mecanica cu care participa, acum avand mecanica de dacie standard si motor de Liberta, cu axa in cap. Masina a fost a maestrului Grigoras, in anii '80, si participa cu ea la Campionatele de Viteza, si la Raliul Europei.
|
wow!Super.oare ce s-a intamplat cu mecanica si motorul?
|
Pai, Nea Grigore (ca asa i se zicea pe la IATSA), cand a fugit din tara, in '89 prin Iulie-August, a incuiat masina in boxa lui, zicandu-le celorlalti participanti si totodata prieteni si colegi (Balint, Scobai si resutul) ca pleaca in vacanta si sa nu umble in boxa lui pana se intoarce ca are masina pregatita pentru urmatoarea competitie. El defapt a fugit in Belgia, si a vanfut toate aceste piese penutr a nu se copia si pentru a nu se dezvalui publicului larg ce avea el pe acolo, sau poate cine stie, le-a luat cu el si cine stie ce le-a facut. Cert este ca el a murit in '99 si acest secret despre locul sau ce s-a intamplat cu piesele, s-a dus odata cu el. Asa, si dupa ce acestia (prietenii) si-au dat seama ca el defapt fugise din tara (a fugit dupa niste intamplari foarte ciudate, legate de tortura comunista care-si atinsese apogeul), i-au spart boxa in care isi tinea si prepara masina si au gasit-o in felul in care o vezi in poze. Omul acesta a luat-o si masina sta depozitata intr-un sopron. Despre Nicu Grigoras, pot spune ca era o fire foarte ciudata, un bun preparator de motoare. El ori castiga o cursa, ori abandona, nu accepta niciodata locul 2. Nimeni nu stie sigur ce putere aveau motoarele luo, cert este ca modelul din anul '83, acea Brasovia, avea 220 cp, dintr-un 1.4, dar se vehiculau prin diferite parti, de catre diferite persoane care i-au vazut operele pe la diferite curse, ca s-ar fi ajuns la 1.7, cu piese de Renault 5 Turbo, si ca depasea lejer 300 cp. Toate acestea raman un mister pentru mine si pentru multi altii. Am incercat sa iau legatura cu anumiti fosti colegi de-ai lui, si nici nu o sa incetez, pana nu aflu ce configuratie aveau motoarele care au fost puse intre anii '83-'90 pe masina lui. Pentru mine acest fenomen, numit Nicu Grigoras, ramane un simbol al preparatorilor Romani de motoare, si totodata si un simbol al decadei de aur a competitiilor de Costa respectiv Circuit a Roamniei. R.I.P. Nicu Grigoras.
|
Quote:
|
Nu exista informatii, decat poate prin persoane care au avut de-a face cu acea masina. Ca si pont, Contacteaza-l pe Domnul Nicolae Cosmescu, el iti poate da mult mai multe detalii, fiind fost sef la IATSA.
|
Quote:
|
Ca sa-ti zic asa, da, doar e stiu, si poate alte persoane care au mai fost p-acolo cand masina si-a facut debutul, dar nu se stie cine a fost. Oricum, intreaba-l pe Domnul Cosmescu si vei merge la sigur.
Uite aici si adresa dansului de mail, a trebui sa raspunda, pentru ca este foarte amabil: [email protected] |
Si daca aflii ce erau in motoarele alea,ce se petrece?
|
Quote:
|
Ma refeream la aditza579,credeam ca este interesat de detalii pentru a pune in practica nu pentru pura curiozitate.
|
11 Attachment(s)
Ceva poze cu Daciile vechi de raliu... ce le mai am si eu! ;)
Si Logan CUP ADAC putem spune ca e o Dacie veche de raliu... are 8, 9 ani deja! |
Quote:
|
10 Attachment(s)
Quote:
Vreau sa mai pun niste poze cu cateva Dacii vechi de raliu... In primul rand cu Dacii Nova... Prin '95 '96... eram pusti si mergeam la raliu si imi amintesc ca se organiza Cupa Dacia Nova! Ce mergeau Novele!!! Inca un subiect as vrea sa prezint, daca se poate... Nustiu daca le pot incadra tot in "Daciile vechi de raliu..." dar... parerea mea ar fi ca au participat la un raliu destul de dur si merita! "Cu papucii prin desert" http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1...juns-maroc.htm (una din masinile mele e o Dacie pick up D 4x4 si sincer sa fiu sunt multumit de ea!) |
Vezi ca ce ai pus tu acolo, nu-s deloc vechi, doar cele cu Nova galbena (400 cp, motor de 2.0, fabricatie VW, Turbo) si cu Liberta aia alba a lui Necula (motor aspirat, vreo 150 cp, dupa cum se vede e modelul cu ax in cap, asa numitul motor de Liberta GTX) si atat, restul sunt de prin 2003-2008. Cele cu Papucul am impresia ca-s de prin 2000-2002, ca atunci a aparut modelul acela de Papuc si asa l-au promovat, este 1.6-le pe injectie. Iar cele de pe pagina anterioara sunt ok, dar sunt cunoscute. Nova aia alba de CJ (motor 1.7, de vreo 90 cp, injectie mono daca vad eu bine), aia participa un pic la Coasta, si mai mult la indemanare, si daca nu ma insel era a lui Adrian Baciu. Aia albastra a mers tot prin 2007 la o Coasta sau 2, dupa care pana in 2009 la Slalom Paralel (motor 1.4 Turbo de GTT cu mici imbunatatiri). Acum a ajuns la un baiat din Ploiesti, are topic cu ea aici. Aia de la Napoca Rally Team mai merge si acum, dar doar la Slalom Paralel si o folosesc pentru a instrui diferiti piloti, am impresia, dar masina aia dateaza de prin 2003, si de atunci participa, dar nu mai merge la Raliu.
O sa vin eu cu o serie de raritati, dar maine ca acum nu-s la PC-ul unde am pozele. PS: Am eu multe poze cu Sportiva aia alba, o sa le pun si pe aclea, asina lui Bogdan Mariciuc, cu care s-a dat la raliu in perioada (cu aproximatie) 2005-2008. Nu are mari imbunatatiri decat un motor de 90 cp, si dupa cum vedeti, 4 prezoane de uzina, alte suspensii si frane mai potente, si evident, dotarile unei masina de raliu. |
Papuci sunt din '99... 1.6i ai dreptate!
Iar de Nove... asa e sunt mai noi! Am mai pus eu poze cu ceva Nove pe paginile anterioare! Astept pozele tale! |
Da, maine le urc. Pun si cu Nove, si Liberte si masini mai vechi, detalii ale lor, ca sa se vada cata pasiune se baga in ele.
|
Quote:
PS. Pt tine , dar sa nu mai spui la nimeni , motoarele alea cu axa in cap nu sunt cross flow . Poate iti dai seama de serpalaii aia din poza ... |
4 Attachment(s)
La Liberta este posibil sa ai dreptate, pentru ca nu am citit nicaieri, nu te contrazic. Nu am zis ca e cross-flow, nicaieri, este pe o singura parte, stiu sistemul, este luata chiulasa de Dacie, fara partea de sus, peste care este prinsa in prezoane o alta parte, in care sta axa cu came. Ca sa iti zic asa, chiulasa asta cu ax in cap, este cam slaba deoarece este din 2 bucati. Hai ca pun niste poze cu un motor d-asta modificat.
Edit: Acum analizand, o fi motorul de Liberta Turbo, dar garantez ca este cu ax in cap, modelul de Liberta si este 1.6, uite-te si la poza aia, la capacul chiulasei dar si in pozele puse de mine. Este acelasi motor, dar cred ca e posibil sa fie turbo, deoarece are deasupra motorului are radiatorul de ulei. |
Quote:
|
Quote:
Am gasit ceva dar nimic concret . Se referea la faptul ca evaccuarea se numea ' cuibul cu serpi' . .... Dar din cate am vazut , nu este nici unul cross flow ...... |
Nu vreau sa incepem nicio polemica sau altceva, dar zic si eu, poate este ceva facut de uzina, special pentru masina asta, doar era prin 93-97, cand mergeau masinile astea, si pe atunci inca mai era deschisa sectia de competitii a uzinei, si dupa cum vezi, poza aceasta este facuta in uzina. Zic si eu.
|
Quote:
'Dacia Liberta la sediul Temeco. Dinu Vela (st.), Gabriel Miclea (mij.), Sebastian Miclea (dr) Masina se bazeaza pe Dacia Liberta si are un motor aspirat, cu doua carburatoare dublu corp si galerii de evacuare independente (ceea ce se mai numeste "cuibul de serpi"). Este masina cu care Dan Boboescu a participat la Tour d'Europe si printre alte circuite si probe speciale a alergat si pe Nuernburgring. Masina este pregatita in atelierul de competitii la Dacia Pitesti sub supravegherea lui Dan Necula ''' Asta scrie un co-forumist pe un alt topic .... Hai ca poate dam noi de adevar ... Ne auzim . Bafta LE : Dupa suruburile de prindere alea capacului axei , seamana foarte bine cu motorul 'Liberta'' , da ti o parere ! |
Cautand pe Google, am aflat ca poza este facuta in '95, cred ca la sfarsitul sezonului competitional. Insa sunt curios daca cei care pozau langa masina sunt chiar cei pe care i-ai scris tu mai sus, pentru ca mi-ar placea sa cred ca langa masina se afla Boboescu si Necula. O sa vin cu un filmulet cu aceasta masina si cu cateva Liberte, doar sa-l gasesc.
|
Hai ca am gasit si niste filmulete, toate sunt din '94 si ai sa vezi ca intr-unul se vede si a noastra Liberta cu nr. de concurs, 17. Acum revazand aceste filmulete, ma face sa cred ca au fost mai multe facute dupa aceasta reteta, si poate doar asta a luat mai multe cupe. Am un as in maneca pe care nu-l dezvalui acum, dar s-ar putea ca la primavara sa fac o descoperire si o parte din ea sa fie legata si de aceste masini.
https://www.dailymotion.com/video/x7x...tory-1994_auto https://www.dailymotion.com/video/x7x...uto#rel-page-1 https://www.dailymotion.com/video/x7x...uto#rel-page-2 |
Quote:
Cat despre descoperirea ta .... fapte nu vorbe ! Bafta |
O sa vedeti fapte la primavara, de aceea nu am zis nimic, ca este vorba de descoperirea unei "mine de aur" pe care o voi cerceta la primavara cand s-o mai incalzi. Si ca sa zic asa, stiu un atelier unde sunt ascunse cateva din bijuteriile astea care au fost date disparute.
|
Quote:
|
Quote:
P.S. 1 kg de documentatie face cat un gram de practica. Si inca ceva, o vorba veche de la batrani zice asa: "Daca taceai filozof ramaneai BOS!" |
Quote:
Pe ce a zis Aditza988749857 mai sus , sa stii ca sunt asemanatoare , dar nu prea . Liberta asta este umflata si are roti de ' categoria grea' . |
the bronx is just fine! you'll see... Baietii sunt pe treaba! :)))
Cat despre motorul cu axa in cap e doar un motor de dacie combinat cu chiulasa de vw. S-a discutat treaba asta acum multi ani cand unii erau in scutece. Cat despre tine ma mir sa nu stii treburile astea. Doar s-au contrazis destul predecesorii nostri pe treaba asta. Iar despre turbo si alte avioane pe motorul ala sunt doar prosteli. Daca masina are radiator de ulei nu inseamna ca trebuie musai sa aiba turbo. Ca exemplu din familie pot sa dau motorul de r12 gordini care are radiator de ulei si nu are nici un turbo. Daca iti poti explica motivul totul e evident. Iar motoare cu turbina si carburi orizontale s-au mai facut. Eu inainte sa vorbesc intotdeauna m-am documentat extensiv. Aditza face exces de nu stiu ce vrea el pana la urma, insa eu i-as recomanda sa isi faca rost de o prietena de sex feminin daca n-are ce face decat sa scrie tampenii pe aici. Multumesc! |
Quote:
Harlemul va saluta ! |
Quote:
https://forum.4tuning.ro/65-pitesti/5...or-ax-cap.html http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopic=85933 |
Quote:
|
Banuiesc ca te referi la modificari, ca la baza motoarele alea 2 sunt identice.
|
Quote:
|
eu zic ca e direct KR cu carburatoare mai mult ca sigur
|
| All times are GMT +2. The time now is 13:51. |
- Copyright 2026 4Tuning