![]() |
Re: Benzina sau motorina ?
Motorina de vara (sa presupunem ca exista asa ceva) stiti la cate grade ingheata? Dar cea aditivata?
|
Quote:
VW Golf 4 1,9 tdi 90 cp.......VW Golf 4 Variant 1,8 benz 125 cp ..0-100 km/h.......12s............ .........................9,9s ..v max.............180km/h........ ....................201 km/h http://www.auto-data.net/ro/?f=showCar&car_id=8673 http://www.auto-data.net/ro/?f=showCar&car_id=8691 Care-i mai puternic :?:;) Sau doua variante turbo la fel de identice ;) VW Golf 6 2,0 TDI........... VW Golf 6 2,0TSI ..0-100......9,3s............... ..........7,2s ..v max.....203 km/h......... .........235 km/h http://www.auto-data.net/ro/?f=showCar&car_id=8612 http://www.auto-data.net/ro/?f=showCar&car_id=8610 De astea ce zici, care motor ii mai puternic :?:;) Vezi ca pot fi si masini identice ;) cand sunt mai puternice benzinarele decat dieselurile ???????????? |
Quote:
nu ai inteles nici a doua oara ce am vrut sa spun pt.ca ori nu ai citit cu atentie ori refuzi sa intelegi.....comparatia pe care am facut-o era pt.cei care spuneau ca nu se merita sa iti iei masina diesel,ca nu este mare diferenta la consum si ca dieselul este mai scump la intretinut.....nu ma refeream la putere,doar prezentam masinile.....sa stii ca pe google stiu si eu sa caut puterea unei masinii,dar nu este nevoie crede-ma ca nu sunt vreun copil d-ala prost care vede o masina pe strada si fuge repede la calculator sa vada ce motor are,ce consum si cat de tare fuge....... si chiar ma gandesc serios sa nu mai intru pe forum cand vad ca e plin de cunoscatori d-astia din auto-data,wikipedia,filmulete de curse de pe youtube si din ce mai aud pe strada...... |
@capricosti Ideea era ca dieselul consuma mai putin cu toate ca are ceva mai multa putere, la acelasi producator.
|
Quote:
Si daca cineva vrea sa stie ce poate o masina poate afla mai corcet din datele tehnice oferite de fabricant, nu e nevoie sa ia de bune aberatiile unora care sunt subiectivi. |
Quote:
|
Quote:
In plin sezon rece, companiile petroliere care opereaza in Romania au inceput campania de promovare a combustibililor de iarna. Noile tipuri de motorina si benzina au efect si la -30 de grade Celsius. Insa indemnul la cheltuiala nu este intotdeauna justificat. Sint mai scumpi decit carburantii obisnuiti si au nume pompoase. In afara de laudele companiilor petroliere, specificatiile producatorului de autovehicule va vor spune ce tip de combustibil este recomandat sa folositi pentru autovehiculul dumneavoastra. „In manualul de utilizare al fiecarei masini este recomandat un anumit combustibil pentru o functionare la parametri normali a sistemului de eliminare a noxelor. Din acest motiv, nu are rost sa alimentezi cu un combustibil mai bun cita vreme catalizatoarele masinii tale nu pot procesa anumite noxe“, a declarat Emanuel Stefan, director after-sales Automobile Bavaria. Achizitionarea unor combustibili mai buni, deci mai scumpi, sint doar cerinte ale pietei pentru respectarea normelor de poluare. Petrolistii explica Benzina si motorina special concepute pentru iarna sint carburanti care, prin aditivare, reduc gradul de inghet si care rezista la temperaturi mai joase decit in cazul altor tipuri. „Aditivarea motorinei creste operabilitatea la temperaturi joase, eliminind riscul infundarii filtrelor, imbunatateste proprietatile de lubrefiere ale acesteia si nu are efecte negative, de genul spumarii“, a explicat directorul general al Rompetrol Downstream, Paul Pop. Oficialii OMV sustin ca folosirea unui aditiv adecvat va scadea gradul de consum de ulei si motorina. „Tipul de motorina in care a fost inclus aditivul Coldex a fost testat in regiunile polare, unde s-a constatat ca temperatura de inghet este mai scazuta cu opt grade Celsius comparativ cu celelalte tipuri de motorina. Acest aditiv scade punctul de inghetare pina la – 22 de grade Celsius si reduce consumul de ulei si motorina“, a sustinut Rainer Schlang, directorul general al retelei de distributie a carburantilor OMV in Romania. mai clar de atat... |
Quote:
si iti spun ca datele alea de fabricant nu prea au legatura cu realitatea....la consum nici atat.......si daca crezi ca sunt subiectiv si ca aberez eu zic sa mai lasi internetul asta si sa mai pui mana pe cate o masina.....ca din tastatura toti stim..... nu ma laud si nu ma umflu in pene,am service,vad si merg zi de zi cu tot felul de cataracte,dar si cu masini din anii 90 sau 2000 care ma lasa fara cuvinte cat de bine au fost intretinute....deci eu nu vb din google.... |
Quote:
:) eu aleg diesel ca imi place cum suna motorul si cata autonomie am cu un plin. am luat ieri 1 l de benzina sa curat un lant de bicileta si numai cateva picaturi de pe capacul sticlei mi-au imputit toata masina, e oribil mirosul de benzina. |
Quote:
|
Quote:
|
Cu cat puterea este mai mare, cu atat diferenta de consum este mai mare. Normal ca la motoare de 100 CP diferenta de consum este mica, dar diferenta este simtitoare la SUV-uri, jeep-uri si limuzine cu putere mare.
Diferente mari mai intervin si in fuctie de producator, existand diferente mari de consum real intre motoare (cu aceeasi putere si acelasi combustibil) de la producatori diferiti. |
Multumesc pt. raspuns Ondin
|
Diferentele se vad si mai bine dupa ce privesti un grafic dyno.
|
Dar despre benzina + GPL ce parere aveti? Puterea nu scade cu mult, dar consumul e cu mult mai mic!
|
Este alt topic pe tema asta.
Este clar cel mai economic dar diferenta de bani gpl-diesel o platesti prin micil "sicanari" fiind mai pretentios in exploatare. Face figuri relativ dese dar totusi nu te lasa in drum. |
La GPL daca instalatia este buna si bien reglata nu scade performanta deloc si consumul creste cu maxim 10%, iar intretinerea este un rahat. Tocmai am pus pe un RAV4 2008, 150 CP ultima generatie de BRC si tine turatia maxima fara sa mai treaca pe benzina, nu se simte absolut nicio diferenta la cum trage, consuma in Bucuresti in loc de 13% este 14%, este ideala.
Diferentele sunt foarte mari intre instalatii, BRC si Prins fac legea se pare. |
In curand se va descoperi ca gpl e foarte poluant si va fi taxat corespunzator.
In alta ordine de idei. Pui GPL pe masina pe benzina aspirata cu motor mic si rezolvi cat de cat cu banutii pe combustibil. Dar celelalte dezavantaje raman. Cum sa zici ca motorul ala are 150cp cand ii are undeva dupa 5000Rpm??? Cati folosesc masina acolo si cat consuma masina mergand de toti 150cp? GTR, e doar un exemplu, te rog nu o lua personal :) |
Si diesel-ul are PMax pe la 4000 RPM, cati o folosesc acolo ? Cum sa spui ca are X cai cand majoritatea la 2000 schimba ? :lol:
Singurul dar absolut singurul avantaj al diesel-ului este consumul, in rest pierde glorios la orice capitol (de la sunet, rafinament, placerea e a conduce, plaja de turatie, plaja de cuplu, orice va trece prin minte). Daca la benzina ii pui GPL iesi chiar mai ieftin decat diesel-ul fara sa pierzi din avantaje. Gogosi gen imi place cum suna tractorul sunt expirate. |
Zau? Uite ca mie-mi place sunetul de diesel. Si mi se pare ca la plaja de cuplu nu se compara cu benzina.
|
Mai nou si benzinarele, fie aspirate fie turbo, au cuplu maxim sub 2000 rot/min asa ca si consumul este mai scazut.
Chiar daca consuma ceva mai mult decat dieselurile sunt inca destui amatori de otto, indiferent daca e vorba de masini scumpe sau ieftine... In afara motorizarii cumparatorii mai sunt interesti si de dotarile masinii, de aspect, dar si de pret cand aleg pe ce dau banii. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
si Pmax la 4000? si ce sunet glorios are o corsa de 1.2 in 3 pistoane sau un logan de 1.2 sau 0.9 l ? sau ce plaja de turatii? sau ce cuplu? astea sunt basme romanesti de gura sobei. si cand mai aud vajnici barbati ca trec pe gpl ma apuca rasul, daca nu iti permiti o masina 'be proud and take the bus'. :) |
Quote:
Instalatiile mai vechi de gaz sau de la alte brand-uri, le puneai pe gaz dar cand forejeai masina si treceai de o anumita turatie, treceau automat pe benzina. Era un dezavantaj cand mergeai tare, pentru ca nu faceai mare economie, masina mergand tot pe benzina. La instalatia asta, iti permiti sa mergi cum vrei, ca ramane permanent pe gaz. In alta ordine de idei, masina trage identic (daca sunt diferente, sunt insesizabile) la orice turatie, deci, nici din punctul asta de vededere nu mai este un dezavantaj. Cost: ~120 ron - ~280 km in Bucuresti, fata de 230 ron ~280 km. O fi rau pentru un SUV, sau ce alternativa mai ieftina exista!? |
@ Ondin
Eu am mai avut o discutie cu tine si mi-am dat seama ca este ~ la fel sa discuti cu un zid dar mai bag o fisa. 1) Daca ai condus numai tractoare probabil nu stii cum e cu placerea condusului de aia nu iti dai seama cum pierde groaznic. Lag, plaja de cuplu de rahat, plaja de turatie de rahat, nu trage liniar, mai continui ? Condu si tu un motor serios si mai vorbim. Macar 2.5 in 6 cilindri aspirat. 2) PMax la 4000 fiindca acolo e PMax. Nu ai google ? http://www.carfolio.com/specificatio...car/?car=81345 Hai sa te ajut ca poate te pierzi => Quote:
3) La tine benzinarele se rezuma la Corsa 1.2 sau Logan 0.9 ? Oricum, motoarele astea suna superb fata de 1.4 TDI in 3 pistoane. Cat despre "daca nu iti permiti masina mergi cu autobuzul" in cazul GPL-ului este aplicabil si la tine. Nu ti-ai permis un 2.0 FSI si ti-ai luat tedei, sau aveai bani de R36 dar iti place 1.9 ? E vorba ca iti pui GPL pentru economie nu ca nu iti permiti dar nu ma asteptam sa intelegi asta. E cineva in Craiova care are multe masini, incluzand A5 3.0 TDI, Porsche Carrera (3.6 benzina) si Porsche Cayenne Turbo (sau Turbo S). Cayenne-ul are GPL. Crezi ca nu isi permite sa mearga pe benzina (30% consum mediu) ? Ca fapt divers, plateste abonamente de telefoane de peste 100 milioane pe luna. Quote:
200 NM la motor x 4 (pe tr1 sa zicem) = 800, nu ajungi mai departe fata de 150 NM x 5, mai ales ca in turatie mare, cuplul la diesel e in plin picaj si mai ramai cu o laie. Dar deja astea sunt treburi prea complexe pentru nivelul discutiei de aici :rolleyes2. |
Quote:
|
Quote:
Sau mai practic, de exemplu sunt cu a 4-a , trage foarte bine de la 70 la 150 Si vorbesc de un diesel depasit, introdus de BMW acum 11 ani. Apropo de placerea condusului, este foarte placut la diesel sa mergi la viteza de croaziera cu 2000rpm si sa nu trebuiasca sa retrogradezi la nici un fel de panta (daca drumul nu e virajat), indiferent de treapta in care esti. Inca compari numerele ca la clasa a II-a. Ca sa compari plaja de cuplu trebuie sa faci raport de minim/maxim nu DIFERENTA! Adica eu as prefrea un motor de 1000rpm cu cupl maxim la 200 deci plaja de 800. Decat un motor de 6000rpm cu cuplu max la 4000, deci plaja de 2000. Daca n-am spus , repet: noi astia cu dieseluri, majoritatea am avut intai otto, si nimeni nu ne forteaza sa ramanem pe diesel. Daca maine s-ar scumpii mult motorina si ar fi usor mai rentabil cu benzina, nu m-as grabi sa trec la otto, stii de ce ? pentru ca dieselul nu s-a schimbat fundamental de zeci de ani, da a evoluat dar relativ treptat, iar ce s-a bagat acum in auto ca mare "jmekerie", de fapt a fost folosit inainte pe alte motoare, pe cand la otto se tot fac "experimente" injectia directa de exemplu, din punctul meu de vedere este inca in pionerat, si garantat vor mai fi kix-uri pe cand la diesel lucrurile s-au cam asezat. Daca n-ai avut (macar pe aproape) un GPL nu iti da cu parerea, este economic dar usor incomod. Si nu exista "nu pierzi din putere" cunosc un dealer de GPL si mi-a zis clar ca orice ar face nu poate sa-si aduca masina proprie 100% la performantele pe benzina |
@anaconda tu iei ca baza de comparatie cilindreea sau puterea si dupa aia compari consumul, ia judeca putin pe dos: ia ca numitor consumul si vezi ce poti sa conduci diesel si ce otto.
De exemplu zicem un motor care consuma 6-7 la 130 constant, la diesel poti sa ai +200 cp, la benzina zi tu, sau zi 7 la 160, (cazul meu si a majoritatii motoarelor 2.0d) la diesel ai un 2.0d care tinde (la modelele noi) spre 200cp, la benzina iar zi tu dar sa nu vii cu google, ci din viata reala. DIn muuultele mele masuratori stiu asa: accent (vechiul model care e muult mai jos) 1.3i/12v/1000kg/roti 14'' = 2.0d/150cp/1500kg/roti 16 la 100km/h constant, = logan1.4i la 90km/h= golf 4 1.6i /105cp/(dupa BC) Am zis la viteze constantante ca daca dai in ele se intelege ce si cum, dar presupunand ca ar consuma toate absolut la fel, care crezi ca-i mai placuta la condus? ( ghici ciuperca ce-i?) |
Quote:
Ai observat pe o fisa dyno de diesel ce procent din puterea totala are la 2000Rpm si ce procent folosesti la 2000rpm la un benzinar aspirat? Ca ala se apropie cat de cat e consumul unui diesel. E adevarat comparam mere cu pere ca dieselul are turbo. Ia un benzinar turbo care are o curba asemanatoare a cuplului datorita turbinei si compara-le consumurile. |
Comparati gresit mere cu pere, motoare noi diesel, cu vechi pe benzina, motoare aspirate cu td, etc..
Motorele mici diesel nu prea mai sunt o smecherie, exemplu:cam in toate testele 1.2 si 1.4 tsi a batut 1.6 tdi la placerea de a conduce si performante. Pe de alta parte, cuplul maxim la 328i F30 pleaca de la 1250 RPM, mai mult decat OK, deci asta demonstreaza ca si tehnologia Otto a avansat foarte mult. Pot sa compar si BMW 335d E92 286CP cu 580 Nm la 1750 rpm si turatie maxima 5000 rpm, cu BMW 335i E92 306CP cu 400 Nm la 1300 Rpm si turatie maxima 7000 rpm. Deci exista si exemple de motoare pe benzina care ofera cuplu ultra suficient la o turatie foarte mica, care real este exact cum a spus anaconda, ajunge un cuplu la roata aproape identic datorita demultiplicarilor diferite la cele 2 motoare. |
anaconda a mers si el odata vreo 2m cu un A6 dupa ce l-a spalat acolo unde lucreaza el profitand ca a intrat proprietarul la o cafea si de atunci masinile diesel sunt toate caca maca, in viziunea lui toti romanii au numai logane si bmw-uri cu motoare aspirate de la 3 l in sus, nu exista o armata de 1.2 si 1.4 sau 1.6 care daca ajung sa mearga in 3 pistoane asa fain merg liniar de numa, sau cu apa in benzina, sau cu motorul rece, nu ca dieselul care merge numai in hopuri, plus ca multe dintre astea pe benzina sunt deja obosite la maxim si orice test dyno nu face decat sa arate ca nu a mai ramas mai nimic din caii aia pe care ii vede el pe net si asa mai departe :)
a mers el oare cu fiecare posesor de tdi, tdci,dci, samd sa vada unde schimba? una este realitatea cand mergi luni de zile cu masina si alta cand merg 2-3 minute. eu vad zilnic masini pe benzina care incurca masinile diesel pe strada, de frica sa nu le consume 10-12% merg cu ele la limita turatiei, dar daca anaconda vede in Craiova pe strazi numai carrera si cayenne dar musai pe gpl ca sa ramana si de fite, suc, si abonamente telefonice asta este. bine ca mai are o fisa in buzunar bacsis de la nababii astia cu gpl. cica mai nou si in dubai stau aia la coada sa puna gpl la rolls royce, bentley ferrari. lambo si cu ce mai merg ei pe la club. :) |
Quote:
|
Diferenta este enorma intre motoare si ami ales producatori.
Sunt motoare diesel de aceeasi putere si aceeasi generatie de la producatori diferiti pe masini de acceasi talie, unul este o placere sa-l conduci, celalalt este infect, un gunoi. Valabil si la benzina. Deci nu mai incercati sa generalizati, ca nu exista o regula. |
Quote:
@ RVL - problema asta o au ~ toate dieselurile, ca la unele e mai accentuat decat la altele e partea a doua. Apropo de retrogradari, daca vrei sa scoti tot dintr-un motor, la diesel trebuie sa schimbi treptele mai des ca la benzina. Eu nu compar cifrele ca la clasa a doua, tu exagerezi sa faci sa para asa. Uita-te la RS6 (turbo, ca la diesel) de exemplu cum arata curba de cuplu si pe ce plaja il gasesti, sau la un M3 care e aspirat. Din ce am vazut pana acum, motoarele turbo benzina cu injectie directa sunt foarte reusite, departe de stadiul de "experiment". La instalatiile GPL moderne pierderea de putere este insesizabila pe drum, nu faci fise dyno zi de zi. Cat despre placerea condusului, normal ca iau ca baza cilindreea/puterea, asta cu criteriul consumului mi se pare amuzanta. Ideea e simpla - pentru o economie la consum (comparand motoare similare) sacrifici orice altceva la masina respectiva. Intre un 330i si 330d care crezi ca e mai fain de condus ? Ghici ciuperca ce-i ? La o masina de 60 000 euro mie sincer mi se rupe ca imi consuma 4L in plus la 100 km. Sau sa comparam 320i cu 335d sa reiasa ca e mai fun de condus un mac ? :lol: @ bluey - avand in vedere ca un diesel are rpm max ~ 5000 iar la benzina ai minim 2000 in plus, trebuie sa fii prea fan ca sa faci o comparatie de putere la aceeasi turatie. Pe principiul asta, cam cati CP ai la diesel pe la 6500 RPM ? :lol: |
Condu si tu un diesel si vezi cat de des e necesar sa schimbi vitezele.
Este normal sa ai ca baza de comparatie consumul, de fapt costurile, de ce as lua ca baza cilindreea? Mai ales in RO masina se alege si pe criterii economice. Imi permit si consumul unui otto echivalent (nu am arici in buzunar, in 4 luni am bagat recent 4000 de ron in frane/telescoape/bucsi, manopera la o reprezentanta mercedes, pt ca mi-era la indemana, intr-o masina de 5000 de euro) dar in principiu nu inteleg de ce as plati mai mult pentru aceleasi performante, pentru faimosul sunet (care isi pierde farmecul cu cresterea vitezei)? In loc sa trec la otto echivalent, prefer aceeasi diferenta de consum pentru un diesel de 3.0d. Nu pot sa iau ca numitor comun cilindreea, cu tot respectul este stupid, important este raportul "ce dau"/"ce primesc". Daca am vorbi te motoare mari la cre impozitul e foarte mare, ar fi ok si ar fi de preferat (ma rfere la SH) 4.0 i decat 5.0d DACA ar fi vorba de aceleasi performante. |
La masinile noi, cu motoare mici (chiar noul logan turbo 0.9 ) pe la 6.000 cam iti taie alimentarea si la benzina.
La diesel nici nu trebuie sa ajungi la peste 4200-4500 unde se plafoneaza pt. ca deja la ~4.000 ai schimbat alta treapta superioara ce cade intr-o zona de cuplu maxim. |
Quote:
Stim cu totii ca tu schimbi numai in zona de putere maxima la aspirate ca sa pici in zona de cuplu maxim si iti consuma un pic mai mult ca la diesele. De aia ziceam sa inveti sa citesti o fisa dyno. O masina turbo in general are cam 70-80% din puterea totala disponibila brusc cand intra turbina. Frumos nu? Adica aia care schimba la 2000Rpm intr-un diesel de 100cp merg de fapt cu vreo 70-80cp. Stii cati cai are un benzinar aspirat de 100cp la 2000rpm??? Si panarama aia de diesel are prostul obicei (datorita turbinei e adevarat) sa stea peste aia 80% din putere pe toata zona turometrului de cand intra turbina pana aproape de rosu. Bineinteles ca avantajele astea le ai si la un otto turbo. Dar cu ce consumuri???? Si bineinteles ca si noi am vazut la topgear si am auzit despre placerea condusului de aspirate. Crede-ma ca nu se refereau la masini pana in 2000cc. Pentru placerea aia iti trebuie un v8 sau un v6 serios si gurmand. Si nu aduceti vtec-ul in discutie ca nu are rost. Comparat cu turbo e apa de ploaie. Si aici ma refeream la masini stock, ca sa nu mai ziceti ca zic de masina mea. |
Quote:
Cum sa-ti zic mai clar de atat: motorul meu care bate in 9 ani de existenta, 11 de la introducere are 83% din cuplu maxim la 4000rpm are 60% din putere disponibila la 2000rpm, 75% la 2500rpm, eu merg regulat cu 2300- 2500rpm turatie de croaziera, si nu simt la consum, cat consuma un otto ca sa stea la turatia corespunzatoare a 70-75% din putere. Intelegi ca daca am 2000rpm nu trebuie sa retrogradez NICIODATA din cauza unei rampe? N-am condus decat un turbo otto de 1.4/120cp/1200kg, acelasi raport putere/masa ca si mine doar ca era nou nout, nu am fost impresionat, in plus consumul la vieze mari este astronomic - la 180km/h indica 16 instant. Nu ca nu mi-as permite, dar de ce as plati atat cand pot sa platesc mult mai putin? Am mai mers si in tsi-ul de 1.4/140cp pe o Jetta, (in 2008 cand era noua) da mi-a placut, dar nu as trece din motivul de mai inainte, de ce sa dau mai mult pe combustibil, asumandu-mi acelasi set de riscuri cu un motor relativ nou si care conform unor detinatori are ceva bubite: http://www.skoda-club.ro/index.php?topic=5673.0 COntrar folclorului conform caruia iti iei diesel ca esti sarac, eu ezac invers, mi-am luat diesel cand mi-am putut asuma riscurile dar daca vrei masina de generatie mai noua riscurile sunt aceleasi in principiu, turbo si pompe inalta/injectoare. |
vad ca discutia a ajuns in alta parte. este chiar necesar la un benzinar sa retrogradezi ca sa depasesti? mai degraba daca o dai in latura de racing pe strada. in conditii normale de mers poti sa te misti comod fara sa mesteci non stop in cutie. daca se intampla 1 data pe luna sa te grabesti, asta e, dai si inferioara, o turezi, tot drumul o sa te coste probabil 15 lei in plus (un pachet de tigari) la 100 km parcursi. vorbesc aici de masini normale cu care iti faci treaba. deci cu ce e asa incomoda o benzinara? eu nu vad deloc dezavantajul.
daca faci drumuri lungi si multe, peste 25 000 km pe an, da, e foarte corect sa alegi un diesel decent (nu petarde) ca sa scoti profit din costurile cu carburantul. ca tot am citit mai sus fiecare la cat are puterea si tot asa, sunt foarte curios cati dintre voi a reusit sa foloseasca masina constant la 75% din ce poate ea si mai ales pt cati km, pe drumurile patriei (fara autostrazi)!! Pe o distanta de 100km legati eu zic ca majoritatea nici 50% nu au depasit |
| All times are GMT +2. The time now is 20:04. |
- Copyright 2026 4Tuning