![]() |
Re: Tractiune fata vs. tractiune spate vs. tractiune integrala
E interesant cum īşi dau cu părerea despre cāt de rahat e tracţiunea spate numai oameni cu experienţă īn tracţiune faţă...
Repet: 10 ani de tracţiune spate 80%din timp, şi niciun accident sau derapaj din cauza tracţiunii spate. Dacă nu ai gume de iarnă, dacă nu ai condus mai deloc spate, nu e cazul să iei aşa ceva pentru iarnă. Mergi liniştit cu maşina ta cu tracţiune faţă, aşa sunt şi eu sigur că nu dau peste tine pus de-a latul de pe contrasens la prima zapadă, si tu eşti liniştit că scapi cu viaţă şi iarna asta, şi toată lumea e fericita... |
Quote:
Repet, o masina moderna cu toate sistemele de stabilitate, echipata corespunzator iarna, la un mers normal, preventiv, chiar nu conteaza ca-i pe spate sau pe fata. Bineinteles, in cazul taranului dintr-un fund de tara care a vandut o bucata de padure si si-a luat e36 pe post de masina de curse (cum se tot poarta de o vreme incoace) conteaza foarte mult; in mainile aluia rwd+zapada = bomba cu ceas. |
Quote:
Pe sistemul asta, sunt foarte curios ce parere ar avea un american care a condus numai RWD puternice despre tractiunea fatza ;) |
Nu inteleg ce zicea cineva mai devreme, ca la o tractiune fata, daca derapezi, pierzi aderenta si directia, pe cand la tractiune spate, nu pierzi directia. Aloo, derapezi cu rotile din spate, nu din fata. Insa asta spune multe despre cat a condus acest om o tractiune fata sau spate in conditii de zapada.
Tractiunea fata se redreseaza prin acceleratie usoara si constanta, si bracarea rotilor pe directia derapajului. In felul acesta botul este "tras" in linie cu spatele, contrar, in frana de motor, toata greutatea se duce pe fata, si spatele usor fuge in continuare in derapaj. Tractiunea spate se redreseaza prin ridicarea piciorului de pe acceleratie si in felul asta se restabileste aderenta pe spate + bineinteles bracarea rotilor in directia derapajului. Personal, pentru un "newbie", adica o persoana care nu cunoaste tehnici avansate de derapaj cu o masina, o tractiune spate e mai usor de redresat, deoarece instinctul majoritatii persoanelor e sa ridice piciorul de pe acceleratie. Ceea ce la o tractiune fata nu ajuta deloc. Incercati un experiment: spuneti-le catorva persoane apropiate ca tractiunea fata se redreseaza prin accelerare, si va garantez ca 3 sferturi dintre acestea vor fi cel putin sceptice cu prinvinta la ce le spuneti. Asfalt uscat ! |
Quote:
Pe un carosabil alunecos la tractiune fata atat blocarea rotilor fata prin franare cat si ruperea aderentei rpin accelerare produc fenomenul de subvirare si singura solutie este de revenire este eliberarea rotilor de tractiune. La tractiune fata pericolul vine din spate aparand insa fenomenul de supravirare si remediul este acelasi + contrabracarea. 4x4 este singura tractiune care in anumite cazuri (depinde de tipul de tractiune 4x4) poate reactiona pozitiv prin accelerare, asezand masina pe traiectorie. |
Quote:
4X4 poate fi considerat 4X4 real doar la acele masini la care diferentialul central e blocat complet, sau ai caseta de transfer, care transmite in mod egal miscarea catre cele 2 punti. Totusi la 4X4 cel mai mult conteaza in redresare diferenta de aderenta dintre rotile fatza si cele spate. |
Quote:
Merci pentru corectarea greselii. Cu 4x4 povestea e mai complicata, mai nou Torq Vectoring face o treaba foarte buna, mai sunt si masini care au reglaj pentru repartizarea puterii pe punti, etc.. Ca sa poti orienta masina prin acceleratie trebuie sa ai practic >= 50% pe spate. |
Quote:
|
Eu am avut o experienta de supravirare pe zapada cu FWD, am decelerat din instinct si a derapat mai rau, dar aveam cauciucuri de iarna pe fata si pe spate de vara, deci cred ca era mult mai indicat sa accelerez sau sa o las pe liber.
|
Daca un FWD scapa sau da sa scape, cea mai mare prostie este sa lasi acceleratia brusc sau sa franezi. In momentul ala masina supravireaza sanatos si devii un simplu spectator la tot ceea ce se va intampla. Eu am invatat dupa ce am patit-o pe propria piele, cand eram incepator si nestiutor.
Totul tine de prezenta de spirit, ca daca esti incepator, antitalent sau prea sperios si te infigi in frana cand scapa masina o cam pui cu orice tip de transmisie. Bineinteles, conteaza si masina, tipul de suspensie... |
@evil yuri : vezi ca la tractiune fata daca pierzi aderenta pana nu o recapeti poti sa misti dea-nsulea de volan ca misti degeaba.pe cand la tractiune spate daca fuge curu de sub tine o poti controla din volan(chiar daca spatele e in derapaj te poti baza pe directie..care e pe fata).probabil nu am permis de cand ai tu dar de 3 ierni incoace conduc tractiune spate si 2 ierni m-a prins prima zapada cu cauciucuri de vara , da cu toate astea n-am nici un accident(nici macar n-am zgariat masina).deci nu esti tu in masura sa-ti dai cu parerea cata experienta am eu in condus tractiune fata sau spate.
iar pt tine danielNEC : "care nu vroiai sa produci nici un flame".iti spun la fel de subtil cum ai spus si tu ca ai mintea unui copil de 14 ani care nu stie sa poarte o discutie in contradictoriu , si e atat de ingust la minte incat nu vrea sa accepte si alte idei in afara de alea ale lui(preconcepute de altfel). cu astea eu ma retrag din discutie ca imi fac nervi aiurea cu voi..spor |
Hai să ne calmam putin, că n-are rost să ne facem īn toate felurile reciproc...
|
Alegerea e cam...complexa.
Tractiune fata am condus,pe orice tip de sosea,in orice moment al anului.Spate insa am condus decat pe uscat,niciodata pe timp de iarna.Deci care e manevrabilitatea fata vs spate pe timp de iarna (gheata,zapada) nu-mi pot da cu parerea.Tractiune integrala nu am condus niciodata,insa mi-as dori sa o pot face in viitor. Ca idee cel putin,tractiunea spate mi s-a parut "exotica",f buna in curbe chiar la viteze mari.Cea fata e pt mers ponderat,fara exagerari. Iar din presupuneri,banuiesc ca cea mai sigura este integrala.Din pct de vedere fizic nu cred ca o poti bate pe orice fel de drum.Ramane sa mi-o demonstrez cand voi avea ocazia. |
intr-o iarna grea tractiunea spate cu enspe mii de controale nu face fata. testat de mine pe un 5-ar 2007 si un e-classe.
|
Quote:
In conditii de zapada multa o diferenta foarte mare o fac gumele si presiunea din ele. Cat despre zapada batatorita sau portiuni mai putin aderente, pai la mers mai sustinut caracterul fiecarui tip de tractie se va vedea mai pronuntzat. Totusi e un lucru sigur: daca la RWD iti fuge spatele, redresezi prin contravirat si lasat usor din gaz; la FWD ai pierdut directia lasi din gaz si speri.....eventual ce eu am experimentat o chestie mai extrema la golf, si anume avand si presiune scazuta pe fatza la un scurt derapaj spre stanga pe zapada, am blocat rotile spate cu frana de mana, si contravirand de volan, si gaz aproape ca la drift cu RWD, dupa putzin mers de-a latul m-am indreptat, dar m-am si oprit pe loc.....bine ca am evitat sa intru in santz :) |
Quote:
|
Quote:
|
tractiunea integrala da o senzatie neutra, daca ma pot exprima asa, pare mai anosta, este mai sigura pe curbe, cel putin asa este parerea mea.
iarna tractiunea spate nu prea face fata cu brio chiar daca este de generatie noua si zic asta pt ca tatal meu are 530d 2008. |
Quote:
O alta problema la electronizatele acestea, este tocmai acest fapt, pt ca te bazezi pe acestea, care au programe stereotip, si intr-un teren care e totdeauna diferit, nu se mai prea aplica, si de multe ori mai mult incurca decat ajuta! |
Quote:
|
Am avut/condus doar FWD si RWD fara asistari.
FWD e VERY SAFE...orice putere, orice conditii de drum....FWD e usor de condus in regim normal si sportiv...usor de redresat in caz ca scapa de sub control...si sincer...greu de scapat de sub control un FWD de fabrica. Trebuie sa fii un tolomac mare de tot sa scapi FWD de sub control...des :) Am intrat in apa de 20cm (inundatie) cu 80-90Km/h cu FWD si s-a tinut relativ drept pe acvaplanare...am facut "hillclimb" pe zapada cu FWD si mi-a scapat odata intr-un viraj ca am prins gheata...si si in situatia aceea am reusit sa nu ies de pe sosea cu ea. RWD e VERY NOT SAFE. La puteri mici e greu de invatat pt ca mereu il impingi spre limita si niciodata nu stii unde e limita in functie de cauciucuri,conditii meteo,conditii de drum. La puteri mari e mai usor de invatat pt ca stii ca oricum o sa dea din cur...dar in acelas timp la puteri mai mari mergi mai tare si....e mai greu de tinut si invatat...si mai riscant. RWD e o masina pe care ori o respecti...ori de omoara. FWD iarta multe. Nu avem ce sa discutam despre understeer si oversteer pt ca efectele alea vin din setarile suspensiei,tipul de cauciucuri,conditii de drum,conditii meteo. o masina care e subraviratoare in urmatorul viraj poate fi supraviratoare in al doilea care urmeaza...si conteaza foarte mult cum conduci...ce vrei sa faci. |
Cred ca fwd vorbesti de puteri sub 100Cp/t ca daca ai mult nu mai e chiar asa de safe.
Poate nu te-ai obisnuit cu comportamentul rwd, mie imi place mult mai mult in derapaje controlate si se poate mentine pe termen nedefinit daca ai conditii, la fwd nu il poti mentine prea mult nici pe zapada. |
Quote:
Gresesti flagrant cu FWD stabila la orice putere.....te-as vedea eu cum iei o curba in plina accelerare cu un motor de peste 200Cp cu o masina de maxim 1200kg, pe cand la RWD si AWD asa ii place, sa-i dai in curba. PS: Daca e asa de ce nu schimbi criminalul ala de "pors" cu un Golf GTi sau RS3? :-P |
Daca 924 carrera are motor central spate, inseamna ca asta din fata e de rezerva.
https://forum.4tuning.ro/attachment.p...9&d=1194714564 |
Quote:
Oricum, treaba e ca, chiar si in conditii de aderenta scazuta, la grad de periculozitate, intre toate cele 3 tipuri de tractiune nu e mare diferenta, daca se ruleaza cum e recomandat de bunul simt, nunumai de catre autoritati, si anume cu atentia sporita si cu manevre de o mai mare finete(accelerari, franari, viraje) si in plus gume de iarna cu presiune de iarna!!! |
Am citit intr`un articol pe promotor (afonii aia care nu stiau sa faca drift cu un m3 parca) ca tractiunea spate e cel mai greu de redresat cand fuge pe gheata. Eu tind sa ii cred, da` avand in vedere ca nu am condus rwd iarna pe zapada/gheata, ma abtin. Stiu doar ca la fwd merge faza cu "lasi acceleratia".
|
Quote:
Ce să zic, fiecare cum ştie, să nu ne stresăm... |
Uite aici articolul ca sa nu zici ca mananc eu chestia maro
Quote:
|
Quote:
|
In cazul tractiunii fata cu anvelope iarna pe toate 4 rotile nu prea se intampla sa plece spatele.
|
Quote:
Quote:
|
de 3 ierni merg cu tractiune spate.si am intrat si in zapada pana la jumatea rotii si nu am ramas acolo.acu 2 ani m-a prins prima zapada cu cauciucuri de vara si n-am avut nici un incident..ce-i drept imi cam dansa fundu pe sosea si de la semafor niciodata nu reuseam sa plec drept :D DAR nu am avut nici un fel de probleme.iarna trecuta am avut cauciucuri de iarna doar pe spate.a trebuit sa fiu mai atent cu franarile si in lipsa abs-ului a trebuit sa-l simulez + sa ajut cu frana de motor dar daca mergi in limitele legale si esti constient de faptu ca tractiunea spate te poate fura in orice moment si esti acorzi o atentie sporita in trafic nu ai probleme.
pe langa astea aici mai apare o chestie.trebuie sa cunosti foarte bine masina , si sa o simti(stiu ca multi o sa radeti dar no..).iarna daca nu cunosti masina si daca nu o simti esti fiu' ploii.trebuie sa cunosti unde e "pragu" ala dupa care masina incepe sa piarda aderenta si sa reactionezi..pe franare iar trebuie sa simti masina daca incepe sa se balanseze si sa se duca , ca sania.iarna nu poti sa te grabesti sa "prinzi" de exemplu loc intr-un sens giratoriu si la jumatea lui sa pui frana..sau sa accelerezi.pentru aia care n-au treaba cu volanu e greu de mers cu tractiunea spate.pt toti ceilalti , exista mastercard :D @aleks : las ca si pe fata sunt bune...sa vezi la urs unde frana tine mai mult pe fata si n-ai abs si nici cauciucuri de iarna ce fain e :D |
Quote:
|
Quote:
anu asta am toate sandalele de iarna..si asa bine e...numa ca acum parca nu mai fuge de cur nici de-a dreq :D |
La toate masinile frana tine mai mult pe fata. :D Nu doar la urs.
|
Quote:
3 BMW - 2 x 530d si una bucata 530 Xd 2007-2008, propietari de 3-4 ani, functionare foarte buna, comportament foarte bun, fara probleme de fiabilitate. Pe langa asta chiar nu am auzit sa se planga lumea de E60 din nici un punct de vedere, ba dimpotriva. Poate singurele reprosuri sunt legate de desingul exterior sau interior. |
Quote:
Lasa, bine ca stii tu, sa-ti iei tu d-ala atunci iti urez :-P Deci crede-ma ca e praf, pe langa ca costa cat 2 E39-uri(desi mai nou s-a prins lumea si un E60 din 05-06 e la acelasi pret cu E39 facelift din 02-03 la aceeasi motorizare!) pana si intretinerea e cat la 2 E39-uri!!! |
Quote:
|
Nu are asta nici o legatura, franele sunt Reglate sa tina mai mult pe fata pentru ca atunci cand franezi toata greutatea se duce pe fata.
|
e60 si e46-le sunt downgrade ? Mai sa fie ai mers cu vreunul sau ai ca punct de reper vreo troaca de 15 ani ,caz in care opinia ta este egala cu un oval ?
Sa intelegem ca matale ai un e39 sau nici macar pe ala ? Explica-ne cu argumente de ce sunt nereusite e60-urile? Doar ca nu-ti plac tie sau cum? "desi crede-ma e praf" - Pai bre de ce te-am crede pe matale si nu am crede utilizatorii care au dat o carca de bani pe e60-uri p-aici pan' Oiropa asta si cica modelul ar fi reusit ? "pe langa ca costa cat 2 e39" - Aici e clar ca nu are cum sa nu coste cat 2 e39 cand alea deja sunt de domeniul trecutului si au milionul de kilometri. "desi mai nou s-a prins lumea si un E60 din 05-06 e la acelasi pret cu E39 facelift din 02-03 la aceeasi motorizare" - Care lume s-a prins bre tot aia care pun botul ca un e39 din 2002 are 83000 km tinut in garaj ? ps: Deci tu ti-ai cumpara E60 din 2006 cu 5000 de euro ( ca doar e la acelasi pret cu e39 din 02 dupa cum sustii tu) , dar totusi zici ca mai bine nu arunci banii pe "praful" ala de masina si ii tii matale frumusel deoparte cum sade bine unui bun si dashtept cumparator ca nu toti "ie fraieri sau potentiali cumparatori de E60" . ;-) Care-va-sa zica ai ceva logica bre domnule care este ! |
| All times are GMT +2. The time now is 17:21. |
- Copyright 2026 4Tuning