![]() |
Re: Cand au inceput circuitele in Romania?
Gresiti,sunt destui care urmaresc.
|
Uite Tibi ca Vioar vecinul meu de judetz :lol: tia dat raspunsul...acum 2 saptamani ne apropiam de 340.000 de vizionari , acum avem 354.000 si ceva...deci aproape 15.000 in 2 saptamani :twisted: in ciuda dusmanilor...intri pe forum => rally-sprint-crr =>>>Cand au inceput circuitele in romania si te uiti in dreapta la VIEWS ...dupa aia aici pui mouse-ul pe poza si vezi cate vizionati are ..daca nu am gresit ceva
|
Quote:
12 mm in loc de pivoti 10 mm prindere brate - caroserie tot cu reglaj 10 mm semi bielete directie 12 mm suspensie 8 mm schimbator vitese 8 mm cantarul reglabil frane (2 pompe) mai sus ai date reale cati se "uita" la ce "prostii" spunem noi aici... eu zic ca este cel mai urmarit de pe 4tuning...asa ca tot inainte ca pionierii...s-auzim de bine ca belele curg ! ...trebuie sa plec :sad: |
am reusit,fiind o echipa de 8-10 oameni,neam impartit,de exemplu 2 confectionau bratze,pedale,alti 2 au facut si montat armaturile de tabla pe monococa,alti 2 au confectionat cadrul din spate,si asa mai departe,lucrarile avansau bine,pina cind a venit Peteanu si a spus ca el nu mai continuie,si asa au ramas numai 4 masini,el mai avea Easterul cumparat de la Moldovan si a spus ca vrea sa faca mai departe cu Easterul vechi de ce nu a vrut sa faca mai departe nu stiu pina in ziua de azi,dar a fost hotararea lui si basta
noi am continuat cu cele 4 masini si nu am regretat,am acumulat o gramada DE EXPERIENTZA |
intre timp neam ocupat de telescoape,pecare leam scurtat,arcurile au fost facute in uzina,pentru inceput numai 2seturi diferite pentru o singura masina pentru incercari,au fost confectionate si casetele de directie,si asa a venit si ziua cind am asamblat prima masina inca fara frine,fara bare stabilizatoare,dar sta pe roti urmeaza inca multe lucrari frine cu doua pompe simple,conducte,furtune pozitionarea tancului de benzina,30 litri,bateria,in spatele spatarului,radiatoare Skoda,circuitul de apa cu tevi AL si furtune,schimbatorul de viteza de la maneta din fata cu teava si cardane nu a fost prea reusita,prea mult joc,nu a functionat prea bine deja pe atunci in capul meu umbla idea cu schimbator secvential,intro poza cu un Ferrari un schimbator care transforma miscarea H in lineara in fata la maneta au urmat multe nopti nedormite pina cind sa cristalizat ideea in capul meu o cutie lunguiatza din tabla in care era un mecanism maneta si iesea o teava care mergea in spate la cutie
|
Nu stiu de ce eram convins ca acea placa era pe cutie si nu la maneta...
|
John.ca intotdeauna atent,dar asta a fost la a doua masina,a fost o incercare pentru cutia cu 4 trepte,detalii mai tirziu,cutia secventiala cu placa pe cutie a urmat mult mai tirziu,a fost o cutie cu 5 trepte,a fost montata numai pe TG86,cred ca a fost ,primele incercari87 sau 88,nu mai stiu exact dezavantaj mare am avut numai o cutie ,volumul de munca pentru modificare era foarte mare
despre prima cutie linear la maneta am sa revin cu detalii |
pentru moment am lasat schimbatorul asa cum era ,nu functiona 100%,dar timpul presa,am montat motorul cu care am mers un an mai inainte,cutia cu grupul montat pe partea cealalta in cutie si cutia in care erau toate treptele modificate vorbesc acuma de masina mea,ceilaltzi erau cam in aceiasi faza,de fapt masinile erau aproape gata,lipsea numai carena am hotarat sa construim prima data pontoanele,ca sa avem cit de cit un curent de aer pentru racire plus un pic de protectie pentru radiatoare ca sa putem face primele probe
continuarea urmeaza |
daca sint intradevar atitia cititori,atunci nu intzeleg ca nu mai are nimeni nimic de spus,parere proprie.intrebari,contraziceri,povestiri proprii,caci banuiesc ca cei mai multi care citesc au ceva comun cu sportul cu motor,sau ma insel?
|
Asta ramane o mare enigma si pentru mine! :-)
|
nu putem comenta , cei care nu am fost pe vremea aceea pe circuite si coaste , iar cand s-au facut comentarii , lumea a fost suparata , asa ca ramanem la nivelul de cititori doar.
eu citesc zilnic si am multe de intrebat , dar MA ABTIN , |
Pentru ca, spre deosebire de ce se intampla pe 4tuning in general, cei care urmaresc sunt cu adevarat pasionati si, banuiesc, vazand ca posteaza oameni care au facut ceva in vremurile respective, se abtin de la comentariile de prost gust care abunda pe alte topicuri! Iar date, informatii si fotografii sunt f putini care detin. In concluzie: e mai bine asa!
Referitor la cutia de viteze, inteleg ca prima data ati construit un dispozitiv care sa transforme miscarea inainte-inapoi a manetei in H-ul necesar timoneriei originale? Pt ca am mai auzit de un astfel de dispozitiv si mie mi se pare o complicatie in plus si nu prea as avea incredere... Parca mai bine "desenezi" H-ul din mana, macar ai si un feedback. Cu modificarea selectorului cutiei insa e cu totul altceva. Se prea poate sa ma insel si sa fie mai important sa scapi de grija si sa poti actiona doar sus-jos maneta, nu-mi dau seama. |
de exemplu o intrebare pentru TG , de ce era neaparat nevoie de reductor , ???? din cate stiu eu raportul final al unei cutii de DACIA , cu cu 8/34 era destul de scurt si la turatiii mari ale motorului ( in jur de 8000 +. -) se realiza o viteza chiar destul de mare . La 5000 rpm , cu cutia de 4 trepte se urca la 140 km la ora cu rotile normale 13/155, iar cu 9/35 si cu cutia de 5 trepte la 160km la ora. La 8000 rpm , cum se spune, era destula viteza , iar cu roti mai mici de 155 devenea cutia destul de scurta pentru coaste. Idea , dupa parerea mea , ca un reductor producea mai multa frecare decat ajutor , si la puterile motoarelor ( max 100 cp ) , nu prea vad ajutorul reductorului . La etajarea treptelor cutiei , oricum reductorul nu ajuta cu nimic.
|
o alta intrebare , de ce nu s-au folosit discuri cu etriere cu tot de OLTCIT fata , pe toate rotile , la EASTER ma refer, deoarece erau ventilate si mai mari decat cele de fata de Dacia , care si asa erau destul de mici in diametru si cu etriere gen menghina , doar cu strigere dintr-o parte doar?? Oltcitul , nu avea nici servofrana si frana de sareai din masina daca nu te tineai de volan ( glumesc )
|
@racerVTM
Explicatia de ce s-a folosit reductor a fost deja data - pe scurt ca sa vina motorul de dacie mai jos si mai in fata, easterul fiind proiectat si inceputa constructia in ideea ca va avea motor Lada, nu Dacia. Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Deci Tibi stai linistit si pana om crapa eu cel putin sunt aici...pana atunci mai este mult :twisted::twisted::twisted: |
asa cum am scris reductorul a fost de fapt un "copil vitreg"
in primul rind miam lasat posibilitatea sa momtez un motor Lada si in al doilea rind puteam angrena pentru CPP lung,cca210 la Schleiz la vale si cu vint din spate.Eu am vrut pentru anul 85 sa construiesc in regie proprie partea din spate cadru,motor Lada 1300,cutia dacia 5 trepte si suspensia care a fost initial proiectata ,cu prinderea bratzelor de cutie din pacate dupa un an am observat ca au aparut fisuri in monocaca,la inceput mici,dar care se mareau culmea a fost ca fisurile au aparut numai la monococa mea,care a fost prima si cred ca a fost tabla de AL de alta calitate,dupa spusele lui Cornel el nu a avut probleme si nici ceilaltzi 3 colegi ai mei,dupa cite stiu Ponta a mai folosit monococa citiva ani buni peste iarna 84 85 am vrut sa schimb monococa cu cea de rezerva,dar nici aia nu prea era intro stare prea buna,asa ca am hotarat ,la sfirsitul anului 85 sa construiesc un nou Easter,cu cadru tubular,fiindca singur nu puteam realiza alta monococa,si asa a inceput constructia lui TG86 John,pe undeva ar trebui sa mai am un desen cu ceva asemanator schimbator la maneta,care ar fi functionat foarte bine,exista o singura problema mare si anume in miscarea de rotatie de la manete pina in spate la cutie era un joc mare lungime si diverse coturi,joc pe care cu posibilitatzile mele de atunci nu am reusit sal stapanesc |
Quote:
|
Quote:
|
1 Attachment(s)
8 pina la 10 oameni pentru 5 masin +monococa de rezerva,unul a fost Dolica,care sa retras odata cu Eugen ,au luat monococa,am fost 2 mai putzini,dar loc mai mult
Pentru John si altzi interesati ceva in genul asta a fost,nu a fost simplu dar eu am avut la mina citiva meseriasi din garda veche,unul a fost tatal meu vitreg,care ma ajutat mult si la realizarea lui TG86,fiind in pensie |
Faina lucrare! Dar tot mi se par multe transformarii ale miscarii :-) Cutia tot sincronizata a ramas?
|
Quote:
Doar cei care sunt inregistrati pe forumul 4tuning pot sa adauge comentarii.Fara a fi inregistrat poti doar sa citesti comentariile celorlalti. Va asigur ca sunt foarte multi care fac acest lucru.Asa ca va rog sa continuati acest lucru extraordinar pe care il faceti!! |
Bună seara domnilor care „munciți” să le spuneți istoria construirii formulei EASTER în România celor care nu au trăit acele vremuri și celor care „ciuliți” ochii și urechile la această minunată parte a automobilismului românesc. Ca să destind un pic atmosfera și să vă veseliți un pic priviți această invenție superbă-ingenoasă și grozavă în același timp:
https://www.youtube-nocookie.com/embed/wSuH9u0kvhU?rel=0 Tibi și Cornel, chiar și Jhon faceți o treabă extraordinară! Tot înainte! |
3 Attachment(s)
Si daca tot am facut cont pe acest forum,nu o sa ma rezum doar la ce am facut pana acum si anume sa citesc minunatele d-voastra povestiri si o sa postez cateva fotografii (fiindca aici asa e bunul obicei)
Formula Easter la campionatul european de coasta Rechberg (Austria) aprilie 2014. Pilotul este Petr Tykal (Cehia) |
7 Attachment(s)
Cateva detalii cu masina.
|
Quote:
|
Cornel, mă bucur că a avut efectul dorit.
|
11 Attachment(s)
Si alte ''istorice'' care sper sa va faca placere(tot la Rechberg)
|
Quote:
|
nea Mitica.grozav,eu imi inchipui masinaria plasata in capul lui Cornel,dar cu tuica de la popa,nu cu vin,si din cind in cind suns clopotzelu
|
Quote:
|
2 Attachment(s)
Multumesc!
Inchei cu o ultima precizare: la Rechberg am fost impreuna cu familia Zaberca (cu nea' Nicu si cu Ovidiu-campion national VTM gr.H in 2013) si cu prietenul meu George Schiopulescu.Am povestit multe despre motosportul romanesc si resitean din acele vremuri.I-am povestit lui nea Nicu despre acest forum si despre lucrurile minunate care se intampla aici.Si stiti ceva...va urmareste!! Asa ca domnilor,continuati,sunt multi care va apreciaza! Mult succes!! |
maine fac desenul cu timoneria de la schimbator...Tibi ! era complicat rau ce ai facut acolo, dar daca tu ai fost multumit este ok...maine voi posta si o "harta" pt secventiala...si o remarca cu rugamintea sa nu se supere si sa se descurajeze Doru T dar daca ai poze din intern si mai vechi si mai noi (cele vechi sunt mai valoroase :lol: ) bagale sa ne bucuram...este bine cu mici exceptii sa respectam titlul topicului....cehul ala a cumparat un MT si nici macar nu sa straduit sa il upgradeze , totul este original si vechi pe el...:twisted: ...nu mai intreb de performantele lui ....in final a fost o seara vesela si constructiva...sauzim de bine ca belele curg pe langa noi!!!
|
Quote:
|
Doru T te rog mult transmite multe salutari lui Nicu,poate scrie si el ceva ca ani de zile a fost implicat in activitatea noastra,si inca o rugaminte,in special daca esti prieten cu George,cu citeva posturi mai inainte lam intrebat pe Nelutzu daca mai stie exact cum a fost echipata masins cind a cumparoto este vorba de TG 86,Nelutzu nu mia raspuns,poate George?
|
Quote:
Am urmarit cu interes toate postarile d-voastra legate de constructia primului easter....Astept cu nerabdare sa ajungeti cu povestea la TG86 fiindca visul nostru este sa reconstruim masina. Totul a inceput cu incercarea nereusita de acum cativa ani de a renova TG86 la Prescom(masina era perfect functionala,doar a ''stat'' in garaj 15 ani).Acolo a fost demontat dar cum George locuia mai mult in Florida (motivul pentru care a fost''abandonata'' in garaj 15 ani) ,lucrarea a stagnat.Astfel TG86 a ajuns demontat la Anina de unde au ''disparut'' motorul,cutia,brate,fuzete etc. Anul trecut am reluat initiativa si l-am convins pe George sa reconstruim easter-ul.Cum amandoi avem o problema comuna si anume timpul liber si suntem ''prinsi'' in alte activitati care nu au legatura cu intentia noastra , am apelat la Nelutzu.Dupa ce l-a cunoscut si George si toata lumea a fost foarte entuziasmata (facebook,poze,forum-uri etc) din pacate proiectul s-a rezumat doar la aceste lucruri. Ma vad cu George in fiecare zi dar nu am gasit inca pe cineva care sa poata sa ne ajute (cineva care sa se si priceapa !!!) Nu e o veste trista,dinpotriva,George s-a stabilit in Resita si de peste un an nu a mai fost in state iar acum este in faza finala cu constructia unei afaceri aici in Resita.Asa ca in curind o sa vina si vremea cand TG86 va reinvia!!Ma rezum la atat fara alte comentarii,aveti doar incredere si rabdare! In alta ordine de idei,masina a avut motor de lada 1600 ,4 carburatoare(inlocuite ulterior cu un dublu corp) fiindca nu a reusit nimeni sa le regleze si in viraje motorul intrerupea.Cutia de viteze a fost de Dacia 5 trepte (H),pe bord avea turometru,presiune ulei,temperatura apa,un bec rosu si in dreapta un intrerupator pentru termocuple. |
Racer,motorul M12/13 BMW este denumirea oficiala nu a fost montat inclinat,ci drept,pare numai asa din cauza chiulasei pe care sint montate cele doua carcase pentru axul cu came,despre acest motor poti discuta cu mine ore in sir,il cunosc foarte bine,lam si mingaiat in München unde a fost expus in scoala unde am participat ani de zile la diverse cursuri,cu toate ca putea fi montat inclinat avea carter sec,cea ce la Dacia a ramas un vis adevarul este ca blocul semana cu blocul de Lada,sint convins ca toate modificarile facute la blocul BMW se puteau face si la Lada
Doru,multam de raspuns,eu am sa descriu constructia TG86,dar vreau sa raman totusi cronologic,mai am cite ceva de povestit despre E2,si dupa aceia mergem mai departe bineintzeles,daca sint intrebari am sa incerc sa la raspund |
1 Attachment(s)
[QUOTE=TG53;5710189]Racer,motorul M12/13 BMW este denumirea oficiala nu a fost montat inclinat,ci drept,pare numai asa din cauza chiulasei pe care sint montate cele doua carcase pentru axul cu came,despre acest motor poti discuta cu mine ore in sir,il cunosc foarte bine,lam si mingaiat in München unde a fost expus in scoala unde am participat ani de zile la diverse cursuri,cu toate ca putea fi montat inclinat avea carter sec,cea ce la Dacia a ramas un vis adevarul este ca blocul semana cu blocul de Lada,sint convins ca toate modificarile facute la blocul BMW se puteau face si la Lada
scuze, nu imi place sa te contrazic pe tine , dar o fac acum, vezi in poza atasata , prima versiune de motor BMW turbo a fost vertical si dupa doi ani l-au inclinat pe Brabham sa il lase mai jos cu centrul de greutate . de motoare race putem vorbi ore , deasemenea |
Racer,ai dreptate mie mia scapat,sorry in Brabham BT55 a fost montat inclinat 72 grade spre stinga,dar nu atit pentru centrul de greutate,mai mult ca sa incapa sub carena,masina a fost mai mult un exod foarte joasa,cu ampatament mare 3048mm,a fost ultima creatie a lui Gordon Murray pentru Brabham BMW masina a avut si o cutie ciudata Weismann si nu a dus la rezultate
|
| All times are GMT +2. The time now is 16:12. |
- Copyright 2026 4Tuning