![]() |
Re: Manuala vs. automata
Quote:
|
Quote:
N-ai mers cu nicio cutie automata moderna, asa-i? De ce te pronunti in necunostinta de cauza? |
Quote:
|
Pai acum o luna ziceai ca is cele mai tari cutiile alea automate vechi si proaste. Acum cutiile automate de generatie noua care sunt infinit mai performante decat aia ti se par proaste???
|
Quote:
|
La fel de bine se pot strica si cele manuale. Daca tot esti tu impotriva evolutiei, de ce nu ti-ai luat o Dacia 1300? La aia daca se strica ceva poti gasi pe marginea drumului piese ca sa o repari, si nu mai ai probleme!
|
Quote:
|
Quote:
de PDK de la Porsche nu mai zic ... Eu am E34 automat, intr-adevar e mai puturos decat unul manual, insa e o cutie automata de generatie mai veche, nu se compara cu astea mai noi de la BMW. Cat despre kick-down, cutia automata de pe masina mea e cam la fel cu aia de pe e36, si nu trebuie apasata pedala pana la fund sa iti dea inferioara, ci doar jumate...sau ceva de genul. Cel putin asa e la a mea. |
Eu zic de cutii moderne, de generatie actuala si el o da in '96.
|
Bai, deci nu pot sa cred asa ceva. Cand avea fritz e36 automat stia tot forumul ca o baga el in S si imediat ajunge la 340 km/h. Acum zice ca is puturoase si mai stiu eu ce. Se contrazice grav :|
Fritz, uita-te la comparatiile dintre Golf GTI manual si acelasi Golf GTI dar automat si vezi ce se intampla! Asta inseamna evolutia, prietene! Vezi ca era filmul comparativ pe pagina trecuta, cred. |
Quote:
|
Quote:
|
Pana acum am avut doar manuale.. :) Dar de abia astept sa trec pe ceva automat :D
Uleiul in cutie e bine sa il schimbi si la manuala, intradevar e mai ieftin, sunt doar 2-3 litri.. Singurul lucru ce nu imi place la automatele noi, am condus VW cu DSG6, DSG7 si BMW cu 6AT, ambele turbo benzina, este faptul ca in D, la mers normal si constant, orice incerci sa faci, masina merge exagerat de subturat... Adica la manuala, niciodata nu bag a 6-a la 60-70 la ora, ca sa merg cu 1300 rpm.. Consum, consum, dar nu sa exageram cu mersul la 1500 rpm :) Un DSG pe diesel este mai potrivit daily driver decat pe TFSI.. Acolo incepi sa simti masina cu viata in ea de pe la 1800 rpm, dar la benzina, de la 1300 rpm la peste 2500 e ceva de asteptat.. Si pe S masina merge smucit si te tine peste 4000 rpm, iarasi nu e prea comod.. Per total, la comoditate, cu toate plusurile si minusurile, prefer automata :) |
Quote:
|
E o foarte mare diferenta daca vorbim intre automate si noi si masini automate de 10+ ani..
Aproape toate automatele noi au performante si consum mai decat manuale.. Uita-te la niste comparatii de exemplu pe Polo, Golf 6 intre DSG si manuala.. La raliuri toate sunt secventiale si nu au nici o legatura cu cutile manuale sau automate de pe masinile de serie, cum si masina, in afara de forma caroseriei, e din alt film complet. |
Quote:
pana si masinile per ansamblu difera foarte mult la intervale de 10 ani, daramite un singur subansamblu. cred ca topicul se refera in general, la masinile de acum, daca mergi in show room si banul nu este o problema ce anume ai alege, comfort automatic sau agitatie manuala. :) daca esti satul de masini si trecut putin prin viata alegi automatic, daca esti flamand de viata si mai agitat de fire vrei sa ai batul tau. |
Quote:
Si am mai observat un lucru: cu automata sunt mult mai calm in trafic. Cand stau la cozi si conduc masina manuala ma enervez, tot timpul a 1a, scoate-o pe liber, calca ambreiajul; la automata ridic frana si calc frana (eventual o scot pe liber dar la cutia mea asta inseamna ca dai de schimbator putin in dreapta, iar ca s-o bagi in D putin in stanga si gata), sunt mai calm, rabd mai bine aglomeratia. |
Pai cam asta reiese din faptul ca nu mai ai rabdare prin Bucuresti :D ... Ca esti cam satul si voi bucurestenii aveti tot dreptul asta, adica am traversat de vreo 4 ori Bucurestiul si e crima, mai ales la ora de varf.
By the way, la manuala vs automata, luand caz general, fiecare are + si -, exact ca topicul interminabil benzina vs motorina, pana la urma eu is de parere ca tot dupa gustul fiecaruia e si dupa locul in care exploatezi masina (preponderent urban sau extra-urban) |
Quote:
|
Quote:
Ulei la fiecare 60k e recomandat sa schimbi la orice cutie. In rest, intretinerea este exact ca la o manuala pentru ca este o manuala robotizata. |
Quote:
|
Pentru Romania si numai pentru Romania, cutia manuala e mai buna, la ce drumuri avem, noroi, zapezi iarna, etc. Plus intretinerea cutiei automate care atarna greu la buzunar, 8-10 litri de ulei la 60000 km si un filtru, se mai duce radiatorul de racire la unele modele, etc.
|
In condusul cotidian automata este imbatabila iar scosul din D in N la semafor este de domeniul trecutului (hai sa nu mai vorbim de cutii de viteze automate de 20 de ani vechime).
Deasemenea si pentru un mers sportiv tot cutiile automate (unele) sunt mai rapide. Este foarte adevarat ca o cutie manuala iti da o anume satisfactie si de multe ori cand te joci cu o masinuta preferi manuala dar incet incet cutiile automate moderne te cam conving ca sunt superioare. Nu are rost sa vorbim de costuri de intretinere pentru ca in general sunt mai mici, nu mai mari si variaza in functie de producatorul cutiei, de tipul de cutie, etc. |
Quote:
La filmul asta te referi ? Pai tu nu vezi ca aia-s galbejiti ? Tu ai incredere in galbejiti ? Fac si aia reclama la masina cu schimbator automat. Au fost platiti ca sa faca reclama. Daca eram eu la masina cu schimbator manual, fii sigur ca ala cu automata nu ma intrecea. Is galbejiti, uitate la ochii lor, ca se vede cit is de smecheri. Nu cunosc GTI-u de la Golf. Cunosc doar Bmw-u, manual si automat. Automata e automata, indiferent ca e Golf sau Bmw sau alta marca. |
Quote:
Costurile de intretinere la o automata sint mai mici ? Nu-mi vine sa cred ce vad. Pe bune ? Cum ? Explicate. Demonstreaza. Eu n-am avut automata si nu stiu cum sta treaba ? |
Stai jos, Speedy Gonzales, ai nota 4. Cand oi schimba tu treptele mai repede ca o cutie cu dublu-ambreiaj, adica DSG, PDK, etc. atunci eu o sa ma inchin in fata ta, o sa te consider Zeitate. O sa fie un singur lucru pe care o sa il reusesti totusi in incercarea ta: o sa faci cutia aia sa cârâie ca o dacie cand bagi "R de la Racheta". In F1 e folosita automata ca nu aveau loc de schimbator, nu?
Apropo, vezi ca acele cutii despre care ti-am vorbit eu si altii pe topicul asta iti ofera posibilitatea sa schimbi MANUAL, cand vrei, din Padelele din spatele volanului. |
Imi lipseste cumva piciorul stang si mana dreapta?
Manuala!!!! |
Quote:
La masina mea de exemplu se schimba uleiul cu filtru cam odata la 100k de km indiferent de stilul de mers, adica cam 500 eur/100k de km. La manuala vorbim de kit ambreiaj + volanta (care daca ai ghinion si este volanta dubla cam sari in aer la preturi), care in functie de masina si de stilul de mers cad mai des sau mai rar. Mai nasol este cand iti cade cutia automata, reparatia capitala fiind intre 500 si 2000 de EUR, dar si asta depinde de intretinere, cat de cat stil de mers si mai ales de producator. Chiar si asa la ~ 200k de km costurile sunt echivalente, mai ales cand vorbim de mers spotiv la manuala. |
Quote:
Dupa o luna o sa te saturi sa dai la facalet si sa faci joc de glezne de 50 de ori intre 2 semafoare. |
Quote:
|
Fritz, fara suparare, daca tu nu iti permiti o masina mai scumpa de ~2.000 de euro, nu inseamna ca tot forumul se rezuma la asta. Trebuie sa vorbim la masini macar din deceniul nostru. Nu ai cum sa acuzi tehnologia de acum 30 de ani ca era proasta. Intre timp cutiile automate au evoluat foarte mult. Cele manuale au cam stagnat, pentru ca nu e mare lucru de imbunatatit la ele.
Gandeste-te de exemplu la masinile fabricate dupa 2004, de exemplu. Poate te ajuta! |
Lumea a avansat si multe din vechile probleme a cutiilor automate au disparut.. PS: La semafor nu trebuie sa o scoti pe N automata, doar tii piciorul pe frana, asa e recomandat in carte.. :).. Si da un dsg sau un pdk e mai rapid decat acelasi model cu cutie manuala.. Testat, verificat.. :)
|
Automata CLAR!!Am avut pana acum 2 manuale si acum mi-am luat automata...si e suuper.Nu iti ma bati capul cu shimbatul vitezelor.Daca vrei masina de distractie..da sunt de acoord cu manuala....dar daca folosesti masina zii de zii cutia automata este ce trebuie.
|
Iti bati capul cu schimbatul vitezelor? Ba! Ce scoala de soferi ai facut tu? Te dai cu capu' de nuca schimbatorului ? Zi ca omorai motorul la plecarea de pe loc.
Manuala. Automata e pentru femei. |
Quote:
|
E mai comod sau mai usor? Mai devreme ziceai ca nu-ti mai bati capul cu schimbatul vitezelor. Acu' o dai in mai comod, nici tu n-ai habar.
|
Quote:
|
Quote:
Pentru barbati e Polo 1.2, ca are numai manuala. Foarte bine le zici. |
Quote:
|
Amandoua sant bune, si automata si manuala. Cand e coloana, e enervant sa o bagi, si sa o scoti dintr-an taia, de un milion de ori. Asta chiar ca-i enervant. La manuala schimbi 2 litrii de ulei, si la automata 6 litrii. Deci antretinerea la manuala e mai ieftina. Oare de ce nu stie nimeni, de ce in America, 90 % sant cu schimbator automat. Asta nu-i adevarat ca oamenii de acolo sant puturosi. Altu e motivu.
|
| All times are GMT +2. The time now is 02:01. |
- Copyright 2026 4Tuning