![]() |
Re: Tractiune fata vs. tractiune spate vs. tractiune integrala
am condus rwd si awd, mi se par mai stabile in curbe cele cu awd, dar imi place si rwd, numai nu pe timp de iarna sau namol... :yikes::yikes:
|
Quote:
https://www.youtube.com/watch?v=rkXJS...om=PL&index=45 sau asha :lol: |
nu stiu cata relevanta are chestia asta...asa si motorsportul rege e considerat totusi Formula1 si un bolid din ala nu poate face asa ceva.Asta nu ca as avea neaparat o preferinta neconditionata pentru rwd in detrimentul awd.
|
Un alt detaliu ar fi ca masinile alea 4WD din film sunt masini de strada spre deosebire de F1 care nu are nicio legatura si nici nu o sa aiba. Asa ca degeaba sunt RWD si sunt rapide daca nimeni nu o sa aiba vreodata asa ceva. La un Audi 80 ca ala nu e mare chestie sa aspiri si sansele sa pui mana pe una sunt "ceva" mai mari decat sa pui mana pe un monopost de F1 ;).
|
Nu ma refeream exact la asta.Vroiam sa spun ca fiecare tip de tractiune e cu specialitatea ei.In general un RWD e mai rapid in linie dreapta si pe circuit ( vireaza in general mai strans, are tendinta supraviratoare mai pronuntata), iar o integrala e mai manevrabila si mai controlabila (de-aia au si inlocuit RWD-urile in raliuri).Asta daca tot s-au adus in discutie extreme precum si masina aratata in link (nu orice Subaru de strada poate face asa ceva.Masina din filmulet era preparata pentru nivelul de performanta care il arata.Pe de alta parte sunt multe concursuri internationale de drift pe care sunt castigate de RX-uri sau de Supre....deci eu cred ca si un RWD bine setat si preparat si cu o mana dibace pe volan poate.
|
Aderenta totala a unui cauciuc se poate exprima prin doua componente, cea longitudinala si cea transversala.
Cea longitudinala apare la franare sau la accelerare, iar cea transversala apare la virare. Cele doua componente adunate nu pot depasi valoarea maxima a aderentei oferite de cauciuc. Deci daca int-un viraj apesi frana o sa iei curba mai greu pt ca apare si componenta longitudinala. La fel si la acceleratie, de aici aparand diferenta intre FWD si RWD: la FWD cand accelerezi se pierde aderenta de la rotile viratoare si apare subvirarea, iar la RWD pierzi aderenta de la rotile spate si iti fuge spatele. Nu prea cred ca un RWD ia virajele mai strans sau mai repede deoarece traiectoria finala a masinii e stabilita de aderenta cauciucurilor (daca un RWD se invarte in jurul propriei axe intr-un viraj nu insemna ca traiectoria finala e mai stransa). in rest toate masinile se comporta cam la fel! |
Daca tot o dam in extreme, va intreb cum s-ar comporta o masina F1 cu tractiune fata.
Si oare de ce nu se fac masinile F1 FWD ? Ca sa avem termene de comparatie egale, ar trebui luate doua masini de generatie veche (fara ESP), de aproximativ aceeasi greutate si putere, si puse la o proba de traseu. De ex, un Fiat Coupe cu un urs. Eu cred ca rezultatul il stie toata lumea deja. |
Intram in alte detalii deja...materialul compozit al cauciucurilor, precizia constructiei sistemului de directie etc.Ma refeream doar la faptul ca rotile drectoare la RWD sunt numai directoare, de aceea este in general mai eficienta in viraje, iar in linii drepte este mai stabila la viteze mari datorita transferului de masa.La FWD si chiar la AWD in momentul accelerarii rotile fata pierd aderenta ( si asta conteaza si la integrala, mai putin ca la FWD, dar conteaza pentru ca cuplul este impartit intre cele 2 punti).La viraje si integrala cand actioneaza directia pierde aderenta pentru tractiune si invers, cu cat utilizeaza mai multa aderenta pentru tractiune, pierde pentru directie.La RWD nu exista problema asta.Iar impartirea cuplului intre punti face awd-ul ca la puteri mici si medii (sa zicem pina pe la 180cp si chiar peste) sa fie o "alergatoare" mai putin eficienta in multe cazuri si decat FWD (cu 225cp, Subaru WRX era mai lent decat Honda Civic Type R cu cca 1 secunda pe Top Gear Track si cu nu mai putin de 6s fata de vechiul Focus RS).Abia la puteri mari se pune problema concurentei intre AWD si RWD, iar FWD-ul iese din competitie.
@Deci presupunem ca toate au aceleasi cauciucuri, aceeasi marca, acelasi compozit. Cuplul motor se multiplica pina la roata prin rapoartele de transmisie ale cutiei ( si raportul de transmisie a diferentialului).Aceasta valoare se imparte la numarul de roti tractoare.Deci cuplul la roata la un 4x4 va fi mai mic decat la propulsie, de fapt si de cat la tractiune, atata ca la tractiune un cuplu la roata mare ar fi cam degeaba (din motivele amintite mai sus).Un supercar cu cca 700Nm cuplu motor, va avea la iesire cca 7500-8000Nm (cu raportul de transmisie de pe prima treapta si apreciez cu cca 6-800Nm mai mic pe tr II), valoare care se imparte la numarul de roti tractoare.Deci la un 4x4 va reveni un cuplu la roata de cca 2000Nm, la un RWD dublu. Acum normal ca daca una are cauciucuri mai bune decat cealalta, e un factor hotarator. @Ca sa mai fac o completare...RWD este in general cea mai eficienta, dar bineinteles in conditii de aderenta (asfalt uscat).De aceea cred eu ca oricat s-ar incerca, masina pe 4x4 la fel de rapida si eficienta pentru F1 nu se va putea face niciodata.Cand drumul pierde din aderenta insa ( pe ud, pe macadam, pe zapada) deci se pune problema si unui control cat mai bun pentru tot felul de conditii de drum, atunci AWD castiga (vezi raliuri, offroad etc).Chiar si la raliurile pe asfalt insa, cele rapide, gen raliul Cataluniei din WRC, pe vreme uscata, daca s-ar putea folosi doar pentru acest raliu WRC-uri cu RWD, sunt aproape sigur ca ar fi mult mai rapide. |
Foarte bine punctat. Tot topicul asta e o salata, ca se compara mere cu pere.
|
Quote:
|
Eu votez pentru tractiune integrala pentru ca este mai folositoare....teren,zapada etc. ...
Stiu ca toti sunt obisnuiti cu tractiune fata dar eu votez pentru integrala ;) :d |
Quote:
|
citez: "as alege oricand RWD, indiferent de conditii, daca e vb de o masina puternica". din asta tu ai inteles ca RWD > AWD.. ma flatezi cu creditul pe care mi-l acorzi.. dar doar pt ca EU prefer asta, nu inseamna ca RWD>AWD.
|
Pfffff, dar cum de s-a ingropat asa de tare topicul asta?
Daca nu il gaseam pe pagina asta(3-a) ma apucam sa fac altul :-P Eu pt condusul pe sosele clar prefer tractiunea spate.....unde mai pui ca, e si mai fun ca mai pot face si un drift, plus ca e mult mai usor de lucrat sub capota, acesta fiind transversal si cutia in continuare tot in longitudine. Pt condus pe teren accidentat prefer clar orice 4X4, pe urma FWD cam la fel cu RWD pt ca fiecare are farmecul ei. Iarna clar prefer 4x4 si apoi FWD. |
Nu-mi dau seama ce farmec are FWD:lol:
|
Pentru mine RWD , din cauza feelingului :D
|
Oricand, la orice ora.....AWD.
Pt cateva cerculete si cateva schemenu merita sa iti sara inima din piept cand iti fuge curu`n curba pe ploaie, zapada sau polei. Tractiunea fata e undeva intre ele, e mai sigura dar nu e distractiva. |
Quote:
|
Quote:
|
Nu sunt dobitoc.
Daca ai viteza, nu te mai scoate nici un control al tractiunii din caramel. Deh...fizica cu legile ei. |
Quote:
|
Quote:
|
Eu unul prefer subvirarea de la fwd si awd decat supravirarea de la rwd. Mie personal mi se pare mai sigura, daca pot sa spun asa. Acuma...nu poti sa te @#$! in gustul si in preferintele omului.
Chestiile cu "mai poti sa faci un drift" imi par niste copilarii. |
Adevarul e ca Romania nu tara de RWD, avem o infrastructura de ev mediu iar neglijenta autoritatilor este infioratoare si criminala in acelasi timp.
|
ce ev mediu ca romanii au aveau drumuri mai bune decat noi =)) :(
|
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Dupa parerea mea, AWD se preteaza in tari ca si Elvetia/Austria unde te confrunti o mare parte din an cu zapada, gheata etc ... acolo chiar e utila ... |
awd e un fel de tractiune spate cu simptome de tractiune fata (subvirari) + o mie de complicatii cu plecatul de pe loc,greutate in plus si asa mai departe. tractiunea fata eu unul o vad buna pt masinile tip mijloc de transport. iar cea integrala e utila in anumite situatii. o masina sport adevarata (sport,nu de rally sau altele) este RWD !
|
Ai putea sa detaliezi complicatiile cu plecatul de pe loc?
Am un prieten care are un STI nou, e foarte greu sa plece de pe loc, anume : 5000rpm, dai drumu la ambreiaj, accelerata blana, schimbi, blana, ai 100 :D La RWD este mult mai delicat de plecat de pe loc,trebuie sa ai grija sa nu o turezi prea mult sa nu pierzi aderenta etc. Pe circuit este adevarat ca RWD face legea, cel putin momentan dar viata reala nu are legatura cu circuitul ci cu raliul mai degraba in Romania. |
Quote:
|
"din cauza inertiei, a distributiei inegale a maselor pe punti si a aderentei precare"
Daca nici cu AWD nu ai aderenta, nu mai ai cu nimic. Distributia inegala a maselor pe punti poate fi intalnita cam la toate masinile, mai ales la FWD,putine au 50/50(in afara de BMW care chiar se chinuiesc sa le iasa cat mai aproape de proportia asta). Inertia iarasi, you don't fuck with inertia, e ca si gravitatia, crezi ca are vreo legatura inertia cu awd/fwd/rwd?. Ce argumente de gradinita sunt astea? |
Quote:
|
Quote:
Sa vii aici sa spui ca AWD nu este cea mai buna tractiune posibila dpdv al aderentei pe curbe este ca si cand te-ai contrazice pe legile termodinamicii. Sa le spui si alora in WRC chestia asta, or sa rada si cu curu' de tine. |
Quote:
AWD ofera cea mai buna aderenta, indiscutabil. Tocmai de aia in conditii de aderenta slaba, masinile cu 4x4 isi bat joc de cele cu o singura punte motoare. Dar daca iei o curba cu viteza prea mare, poti sa fii si pe sine ca tot zbori de pe ele. |
Quote:
|
si nu in ultimul rand de cauciucurile folosite..si presiunea corecta din ele..multi neglijeaza asta:P
|
Asa nasoala e tractiunea asta spate incat a batut 4x4 pe macadam... tractiunea cea mai buna o ofera cel de la volan ca daca o luam pe aia dreapta masinile au fost construite in asa fel incat sa functioneze totusi , sa aiba o stabilitate anume nu sa fuga de cur la prima curba si sa para ceva normal ca doar e tractiune spate , parere personala , lancia delta e singura masina care imi place 4x4 si e chiar foarte bine facuta , in rest n-as renunta la spate in vecii vecilor , dar oricum asta-i o discutie interminabila asa ca degeaba ne spetim atata :P , numai bine .
|
| All times are GMT +2. The time now is 12:58. |
- Copyright 2026 4Tuning