Go Back   Forum 4Tuning > Hobby & Pasiuni Comune > Alte Hobby-uri si Pasiuni

Reply
 
Thread Tools
Old 02-08-13, 21:27   #121
TSC-Us

Stage 5
 
TSC-Us's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,697
Member of:
[RENAULT]
[Opel]
[VW]
[SUBARU]
Exclamation Re: tractoare...?

Quote:
Originally Posted by fLus View Post
Cam la ce pret se vinde un u650 far utilaje ?
ca la masini depinde de stare!

Quote:
Originally Posted by kosty123 View Post
asa faceam si eu grataru inainte
este cel mai bun.

on: am auzit ca samanta de grau DROPIA daca are apa da 9.5 tone/ha!
eu am obtinut 4.8 tone/ha, cred ca o sa ma reorietez!

am pus acum 3 sapt a 2 cultura(de porum) dupa orz. ii mere bine, este negru... samanta care am pus-o la ceilalti a facut 3 stuleti/porumb.
__________________
TSC-Us is offline   Reply With Quote
Old 16-09-13, 16:02   #122
Poxy

Stock
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 2
Default Re: tractoare...?

Am deosebita placere sa salut toata lumea.
Citesc de cateva zile cam tot ce sa postat pe aicea, in mare parte sa zicem.
sunt foarte nou in acest domeniu.
Din lipsa de activitati am decis sa fac o investie in domeniul agriculturi.
Momentan am reusit sa iau in arenda in jurul a 150 200 de H si din acest motiv doresc sa achizitionez un tractor.
Am tot rascolit internetul, in mare parte este k la masini..comisioane peste comisionae, tractoare bune sau mai putin bune sau chiar proaste.
As dorii si eu un sfat din partea voastra si v-as fi foarte recunoscator de ajutor:
Ce model imi recomandati pentru tara noastra, adica sa-l pot ingriji fara mari costuri si un consum bun(jhon deere, fergusone, new holan, case...etc??). Am un buget de km 33.000 Euro pentru km tot ce imi trebe, tractor + celalalte utilaje.
Astept sfaturi. va multumesc.
stiu ca parerile sunt impartite dar ma ajuta.
Am purtat niste discutii cu cei de la Utilben(http://www.utilaje-secondhand.ro/)
ei defapt le au doar pe site si daca te hotorasti ori dai avans si il aduc ei sau daca nu te poti duce direct sa-l vezi.
nu stiu ce sa spun despre ei.!!

Last edited by Poxy; 16-09-13 at 16:05.
Poxy is offline   Reply With Quote
Old 17-09-13, 12:26   #123
TSC-Us

Stage 5
 
TSC-Us's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,697
Member of:
[RENAULT]
[Opel]
[VW]
[SUBARU]
Default Re: tractoare...?

partea buna la astea care vand sh este ca da garantie 6 luni, dar nu dau foarte multi, doar unii! aia sunt de incredere zi eu. pretul este putin mai sus, ca la ceilalti, dar este mai sigur asa!
TSC-Us is offline   Reply With Quote
Old 17-09-13, 15:54   #124
Poxy

Stock
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 2
Default Re: tractoare...?

presmit ca o sa am multe de muncit...pentru a gasi ceva ok.
Poxy is offline   Reply With Quote
Old 21-09-13, 21:29   #125
TSC-Us

Stage 5
 
TSC-Us's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,697
Member of:
[RENAULT]
[Opel]
[VW]
[SUBARU]
Default Re: tractoare...?

este la fel ca la masinile sh. ar fii bn sa mergi cu cnv care se pricepe, sa ii verifici compresia.
TSC-Us is offline   Reply With Quote
Old 16-12-13, 19:52   #126
vast

Stock
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Default Re: tractoare...?

Salutare tuturor.

Cautam pe net informatii de la utilizatori despre mini-tractoare (tip Kubota, Yanmar, Iseki, Mitsubishi ...) pentru o viitoare achizitie si am fost surprins sa gasesc o discutie despre utilaje agricole pe acest forum.

Ideea de a cumpara un tractor + atelaje mi-a venit in urma faptului ca am o gradina destul de mare (peste 3.000 mp) care trebuie ingrijita si cultivata. Terenul a fost luat initial in vederea parcelarii si vinderii pe bucati mai mici, dar nu a fost sa fie, asa ca m-am decis sa il tin integral pt mine si sa ma apuc de munca de jos ca e mai sanatos.

Am reusit sa citesc topicul integral, iar cu voia voastra o sa urmaresc sa ajut prin exprimarea unor pareri personale prin prisma cunostintelor acumulate in urma discutiilor cu specialisti din afara, informatii despre utilaje agricole luate atat din strainatate, cat si de la diversi fermieri din tara si in plus, datorita faptului ca am vandut utilaje noi si SH, iar in prezent ma ocup cu piese de schimb pentru utilaje agricole (de fapt in piese sunt activ din 1998, dar pe agricultura activez de prin 2007).

In primul rand, tractorul se alege in functie de tipul de atasament (plug, disc, combinator etc) care ii va fi atasat. In urma discutiei avute cu unul din directorii de la Institutul de eroziune a Solului de la Perieni/Barlad, acesta mi-a spus ca pentru solurile grele (lutoase) care predomina la noi in tara, norma de incarcare per cormana este minim 30CP. Cu cat te duci spre 40CP / cormana, cu atat tractorul trage mai usor, iar consumul va fi mai mic. Pentru combinatoare/cultivatoare, se va calcula 30-40CP / metru (latimea de lucru). Un singur client mi-a spus ca in zona Buzau-Rm. Sarat ar fi soluri nisipoase si ca acolo poti pune la un tractor de 120CP un plug cu 5 cormane, dar nu pot confirma informatia pt ca nu am fost in zona si nici nu am primit o alta confirmare.

Pe vremea cand am vandut tractoare, foarte multi intrebau cat consuma. Nu stiu cati ati avut curiozitatea sa cautati acesta informatie in brosurile producatorilor, dar din experienta va spun ca nici nu o veti gasi deoarece depinde de foarte multi factori.
Spre exemplu vom alege plugul: Consumul este dat de adancimea de lucru, deschiderea plugului, daca solul este ud sau uscat, dar nu in ultimul rand de ... forma cormanei. Cormana poate fi plina sau striata (tip coada de randunica). Conform unui studiu efectuat de firma RABE, modelul striat reduce consumul cu 20% pentru ca frecarea nu mai are loc pe toata suprafata, iar de aici rezulta celelalte beneficii pentru uzura tractorului. Un alt avantaj major pentru cormanele stritate este dat de faptul ca se inlocuiesc doar acele "degete" care sunt uzate (de obicei capetele) si nu toata foaia ca in cazul clasic, deci economie la bani.

Cum se alege plugul?
Din pacate foarte multi aleg plugul dupa pret si nu dupa rezistenta/ranforsari. La plugurile cu 3 cormane nu prea sunt probleme, dar incepand cu 4 sunt probleme de rupere. Pentru a rezista terenurilor noastre cadrul plugului trebuie sa fie cu latura de minim 160 mm, ideal 180 mm. Plugurile cu cadrul de 120 se rup intr-o veselie de la ultima cormana.
Atentie si la anul de fabricatie, caci e posibil sa nu mai gasiti piese de schimb pentru cele foarte vechi.

Alegerea tractorului ... eh, aici e mult de discutat.
Din experienta acumulata atat din vanzarea de utilaje, cat si din vanzarea de piese de schimb pot sa va spun ca fiecare marca are modele reusite sau mai putin reusite (adica pe romaneste spus direct - cu probleme). A generaliza ca o marca este proasta doar pentru ca utilizatorul X a avut probleme cu tractorul Y este o idiotenie. Tot din experienta va spun ca marcile de tractoare predomina pe zone in functie de cum a fost achizitionat primul tractor strain in zona, iar apoi spiritul de turma si-a spus cuvantul prin faptul ca daca acelui om i-a placut cum lucreaza a spus ca ala este cel mai bun. Am intalnit o multime de oameni care spuneau ca doar marca X este cea mai buna, iar de Y nici nu vor sa auda, iar daca luam contact cu altii din alta zona era exact invers.

Din cauza globalizarii, foarte multe marci de tractoare si-au schimbat de lungul istoriei cel putin odata stapanul, asa ca iarasi este bine sa consultati pe Gogu (wikipedia in engleza ofera informatii bune) sa vedeti modelul vostru de tractor, in functie de anul de fabricatie, carui stapan a apartinut. Am sa dau mai jos cateva exemple:
* Putini stiu ca la origine, Case si New Holland sunt marci 100% americane, dar care in prezent apartin de concernul Fiat-Iveco impreuna cu brandurile Steyr, Fiatagri, Ford, formand grupul CNH.
* Marca Deutz apartine grupului italian SLH (Same, Lamborghini, Hürliman.
* Renault agricultura a fost cumparata de Claas.
* Preamarita marca Fendt (care a facut istorie prin modelele din seria 600, la fel cum a fost Mercedes Cobra - caroserie W123) face acum parte din grupul american AGCO alaturi de Valtra/Valmet, Massey Ferguson, Challenger.
Am spus toate acestea pentru ca unii traiesc cu impresia ca daca un vecin are, de exemplu, un tractor mai vechi Massey Ferguson, cu motor Perkins, iar el isi cumpara un tractor mai nou de peste 200 CP (ex. din seria 8000) s-ar putea sa aiba o surpriza uriasa cand va afla ca vilbrochenul il costa vreo 3.000 € deoarece are motor de Valtra/Valmet (adica SISU).

Ca si recomandari de marci este greu de dat, deoarece tine de mai multe variabile. Dupa cum am spus mai sus, fiecare marca a avut si serii mai slabe, deci trebuie vazut fiecare caz in parte.
La SH trebuie de vazut foarte bine cum a fost ingrijit tractorul inainte. Am vazut pe unii care seara dadeau si cu aspiratorul in cabina, pe cand la altii era aproape toaleta (ca sa nu spun buda).

Revenind la inceputul acestui mesaj, referitor la achizitia unui mini-tractor, in urma cercetarilor facute mi-am dat seama ca este o problema achizitia de piese de schimb pentru modelele japoneze. Daca pentru Kubota am mai gasit piese pentru mai multe modele ale lor, pentru celelalte nu am gasit nimic. O sa spuneti probabil ca te poti adresa reprezentantului oficial. Din pacate nu e chiar asa. Japonezii au facut modele cu mici modificari in functie de piata de destinatie, iar modelele aduse prin importuri singulare si neoficiale sunt considerate "piata gri", iar reprezentantele nu au acces la baza de date pt aceste modele (caz verificat de mine pentru un client cu tractor Kubota).

Si ca sa inchei acesta nuvela am sa spun doar ca suntem impreuna ca sa invatam unii de la altii. Desi am spus multe consider ca inca mai am de invatat. In prezent studiez ce inseamna permacultura; am citit o carte care se numeste "Nebunia aratului" (unde autorul arata ca folosirea plugului este o alegere proasta), iar in prezent citesc o carte unde autorul demonstreaza prin studii efectuate in peste 25 de cercetari pe tot globul ca multe dintre cele ce consideram noi ca fiind buruieni, in fapt, pot sa ne ajute foarte mult in cresterea recoltelor.
vast is offline   Reply With Quote
Old 16-12-13, 22:06   #127
iuly_007

Stage 5
 
iuly_007's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 661
Member of:
[FORD]
Default Re: tractoare...?

imi puteti trimite si mie va rog cartea "nebunia aratului"? va multumesc

edit: colegii care cor sa citeasca cartea despre buruienile care protejeaza solul o pot descarca de aici:
iuly_007 is offline   Reply With Quote
Old 17-12-13, 11:53   #128
vast

Stock
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Default Re: tractoare...?

In atasament aveti cartile despre care am pomenit mai sus si inca ceva. Ar mai fi inca o carte, dar din pacate are 76.5 Mb, iar limita de upload este de 30 Mb: Sepp Holzer - Permacultura, Ghid Practic Pentru Agricultura La Scara Mica.

Toate aceste carti sunt la dispozitie GRATIS prin intermediul Editurii TEI, care este formata din cativa entuziasti ce vor sa ajute si pe altii sa se trezeasca la realitate (MATRIX).
vast is offline   Reply With Quote
Old 17-12-13, 21:45   #129
TSC-Us

Stage 5
 
TSC-Us's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,697
Member of:
[RENAULT]
[Opel]
[VW]
[SUBARU]
Default Re: tractoare...?

foarte bune informatiile, multumim pt ele!
TSC-Us is offline   Reply With Quote
Old 16-01-14, 21:59   #130
vlad63

Stock
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 5
Default Re: tractoare...?

buna, stie careva cam cat consuma un fiat 880 ca as vrea sa-mi iau un tractor si nu is decis intre fiat 780 si 880. Aici e vorba de consum ca nu am prea mult teren si sunt parcele cam mici si cam mare distante intre ele .
vlad63 is offline   Reply With Quote
Old 17-01-14, 10:49   #131
TSC-Us

Stage 5
 
TSC-Us's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,697
Member of:
[RENAULT]
[Opel]
[VW]
[SUBARU]
Default Re: tractoare...?

depine de foarte multe lucruri consumul si cel mai important este starea solului, uscat sau umed(sau o oarecare umezeala%).
780 si 880 este fabricat dupa 75, un tractor foarte vechi, chiar daca nu a fost forjat tot foarte vechi este.
parerea mea este ca suntem prea saraci pt a cumpara lucrri ieftin. ieftin si bun nu prea merge in agricultura. decat sa iei un titanic si sa repari la el f des, piesele cred ca se gasesc extrem de greu... parerea mea este sa te orientezi catre altceva mai bun. fiat in agricultura nu prea au fost tractoare bune!

fiat 880
MAX POWER AT ENGINE CRANKSHAFT (kW): 64.8 (88 hp) at 2,400 engine r/min.
MAX POWER AT PTO SHAFT (kW): 60.6 (81.3 hp) at 1,038 r/min at 2,500 engine r/min.
MAX POWER AT DRAWBAR (kW): 52.7 (70.7 hp) at 2,500 engine r/min.

MAX DRAWBAR PULL (kN): 33.6 at 5 km/h on 18.4R x 34 tyres when tractor weighted to 5,244 kg.
ENGINE: fiat 8055; rated at 2,400 r/min, Cylinders = 5, Bore = 103 mm, Stroke = 110 mm, displacement = 4.5 L, Compression ratio = 17:1, Fuel tank capacity = 116 L.
TRANSMISSION: Type = Synchromesh.
STANDARD SPEEDS: Forward = 1.22, 1.59, 1.99, 2.49, 3.57, 4.65, 5.81, 7.26, 10.39, 13.56, 16.94, 21.9 km/h, Reverse = 0.39, 1.15, 3.36, 9.80 km/h on 13.6 x 38 rear tyres.
BRAKES: Hydraulic type = disc.
STANDARD TYRES: Front = 9.00 x 16 x 6, Rear = 18.4 X 34 x 6.
TURNING RADIUS: With brakes = 3.1 m, Without brakes = 4.1 m, Ground clearance = 533 mm.
OVERALL DIMENSIONS: Length = 3,676 mm, Width = 2,600 mm, Height to highest point of cab = 2,563 mm, Tread = Front = 1,480 mm to 2,080 mm, Rear = 1,700 mm to 2,200 mm.

MASS (weight as sold without ballast): 4,000 kg.

PTO: Standard speeds = 540/1,000 r/min, Engine speed at standard pto speeds = 2,124/2,410 r/min.
PTO: Power at standard pto speed = 60.3 kW, Spline shaft diameter = 35mm and 44 mm.

HYDRAULICS: Reservoir capacity = 44.4 L, Pump capacity = 31.3 L/min, Max pressure = 18.62 MPa, Number of remote outlets = 3, Open centre.
IMPLEMENT ATTACHMENT: 3 point linkage, Category 2, Max lift at hitch point = 2,500 kg, Drawbar type = roller.
APPROVED CAB OR ROPS ROLLBAR: Rops, Official noise rating = 87.5 dBA with
cab.
STANDARD EQUIPMENT: Hydrostatic steering, Fully suspended platform, Deluxe seat, Roller drawbar, Front weights, Heavy cast rear wheel centres.
OPTIONS AVAILABLE: supercomfort cab, selection of wheel and tyre equipment

fiat 780
Production:
Manufacturer: Fiat

Variants:
780: 2WD
780DT: 4WD

Fiat 780 Engine:
Fiat 3.7L 4-cyl diesel
full engine details ...

Capacity:
Fuel: 21.1 gal [79.9 L]

3-Point Hitch:
Rear Type: II
Control: position and draft control
Rear lift: 5292 lbs [2400 kg]
Rear Arms: telecoping (optional)

Power Take-off (PTO):
Rear PTO: independent
Rear RPMs: 540 (1.375)
540/1000 (1.375)
1000 (1.75)

Dimensions & Tires:
2WD Wheelbase: 89 inches [226 cm]
4WD Wheelbase: 89.4 inches [227 cm]
Weight: 6482 to 7056 pounds
Front tire: 7.50-18
Rear tire: 18.4x30 (2WD)
full dimensions and tires ...

780 Serial Numbers:

- Serial numbers unknown -



Fiat 780 Power:
Engine: 78 hp [58.2 kW]

Mechanical:
Chassis: 4x2 2WD
4x4 MFWD 4WD (780DT)
Final drives: planetary
Steering: hydrostatic power
Brakes: hydraulic wet disc
Trailer brakes: hydraulic (optional)
Cab: Open operator station. Optional four-post ROPS. Optional cab with heater.

Hydraulics:
Type: open center
Pump flow: 6.82 gpm [25.8 lpm]

Electrical:
Ground: negative
Charging system: alternator

Battery:
Number: 1
Volts: 12
Amp-hours: 120

Last edited by TSC-Us; 17-01-14 at 10:57.
TSC-Us is offline   Reply With Quote
Old 17-01-14, 11:06   #132
vast

Stock
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Default Re: tractoare...?

Fiat 780 este echipat cu un motor de 3.7L si are 78 CP (la nastere , ca intre timp au mai murit din caluti). Fiat 880 are motor de 4.6L si 88 CP. Variantele 780 si 880 sunt de tip 4x2, iar 780DT si 880DT sunt 4x4. Ambele au 4 cilindri in linie raciti cu apa si au fost fabricate pana in 1984 fiind incadrate la modele "Classique" (adica vechi).

Consumul este influentat de mai multi factori incepand cu uzura motorului (compresie motor, reglaj pompa si injectoare). Cei care iti vor da un anumit consum vor trebui sa indice exact in ce conditii pentru a fi reproductibil. De exemplu: adancimea araturii, tipul de sol (greu sau nisipos), sol ud sau uscat, plug utilizat etc.

Strict dintre cele doua tractoare ar fi de preferat cel cu putere mai mare, caci in cazul in care vrei sa utilizezi un plug cu 3 cormane se apropie de norma de 30 CP/cormana (fiind chiar la limita de jos - vezi postul meu de mai sus).

Piese de schimb se mai gasesc la ele (in special cele de motor care sunt mai cerute), iar asta o spun din perspectiva celui care se ocupa cu asa ceva.

Despre fiabilitatea lor in exploatare nu vreau sa ma pronunt pentru ca nu cunosc. Cert este ca la varsta lor te cam mariti cu ele, caci nu stiu in ce masura o sa gasesti comparator dupa vreo cativa ani de exploatare.
vast is offline   Reply With Quote
Old 17-01-14, 12:32   #133
vast

Stock
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Default Re: tractoare...?

Apropo de piese de schimb doresc sa lamuresc un aspect legat de pret.

In urma mai multor discutii cu diversi clienti am constatat urmatoarea mentalitate gresita: daca tractorul lui valoreaza in prezent 2-3.000 €, atunci piesele noi de schimb trebuie sa coste extrem de putin. Toate aceste persoane nu inteleg faptul ca exista un anumit cost de productie, manipulare si stocare si ca acest pret a mai crescut in timp din cauza mediului economic (cresterea pretului la materiile prime, la energie etc).

Caz recent (saptamana asta): ma suna un client cu un tractor Steyr din 1962 care voia un set motor si garnituri chiuloasa. Ma chinui sa caut si gasesc in final ca mai avantajos era un kit de reparatie format din set motor complet, set garnituri si cuzineti biela, decat sa le cumpere separat toate acestea, totul la un pret de 5.200 lei. Omul a ramas putin blocat si mi-a spus ca o sa incerce sa stranga bani.
Stau si ma intreb: oare la ce pret se astepta el sa gaseasca aceste piese in conditiile in care tractorul este extrem de vechi (a se citi "de epoca") si nimeni nu urmareste sa mai tina pe stoc piese de schimb?
vast is offline   Reply With Quote
Old 17-01-14, 13:29   #134
vlad63

Stock
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 5
Default Re: tractoare...?

Si atunci ce marci de tractoare ar fi mai bune si ca consum dar si ca piese cand se strica. Am si zis ca am o micro ferma cu 14 vaci si 15 ha teren , bn ca pe viitor vreau sa o mai maresc cam pana la 30 vaci si nu as investi asa de mult intr-un tractor aproape nou si nici nu prea am asa de multi bani. In prezent lucrez cu un fiat 445 cu simpla tractiune si dinaia as vrea ceva mai mare pana in 80 cp .
vlad63 is offline   Reply With Quote
Old 17-01-14, 15:23   #135
vast

Stock
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 8
Default Re: tractoare...?

Daca ai tot FIAT, atunci inseamna ca deja esti familiarizat cu marca, deci si cu posibilitatile de reparare.

Dupa cum am spus in postul lung de mai sus, orice achizitie de utilaj SH trebuie analizata cu atentie si vazut cum se prezinta ethnic, implicit cum a fost ingrijit. Noi nu avem de unde sti cum arata cele doua tractoare si de aceea este dificil de a iti face o recomandare.
D.p.d.v. al pieselor pot sa iti spun ca se gasesc la preturi comparative cu celelalte marci, poate chiar un pic mai jos la unele.
Ca si consum ti-am spus ca este dificil de spus.
vast is offline   Reply With Quote
- Copyright 2024 4Tuning -