Go Back   Forum 4Tuning > MOTORSPORT > RALIURI - COASTA - RALLY SPRINT - CRR

Reply
 
Thread Tools
Old 16-05-11, 14:31   #1201
cornel1955

Stage 5
 
cornel1955's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,426
Default Re: Când au început circuitele în România?

Si apropos Valentin cu ce ai sicris in josul paginii...din pacate iar tre sa fiu rau, dar e o excelenta opinie fatza de un miel behheheeee care se rupea in figuri paici cu rezultatele lui uluitoare care nu am vazut nimic concret ...bravo de mesaj...ma gandesc sal schimb si eu pe al meu
__________________
Sunt viu si nevatamat ! In poze sunt chiar eu...Cu capu' stau rau...Se vede la avatar !
cornel1955 is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 15:28   #1202
cornel1955

Stage 5
 
cornel1955's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,426
Default Re: Când au început circuitele în România?

am rasfoit de la pagina 1 si pana aici si am gasit ceva extraordinar “... Nu era E.I.Cristea, ci Dumnezeu; uneori Îi place să se creadă CRISTEA” (ROAD EMPIRE)...postat de BH 59 FIF , Alin....excelent !!!
cornel1955 is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 15:57   #1203
ROAD EMPIRE
Dacia Driver

Stage 5
 
ROAD EMPIRE's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,563
Member of:
[DACIA]
Default Re: Când au început circuitele în România?

Inca una belea cu nea Marin Dumitrescu, in atelier ! e un easter cumva?!!!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	md.jpg
Views:	272
Size:	77.6 KB
ID:	2005942  
ROAD EMPIRE is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 16:06   #1204
ROAD EMPIRE
Dacia Driver

Stage 5
 
ROAD EMPIRE's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,563
Member of:
[DACIA]
Default Re: Când au început circuitele în România?

Quote:
Originally Posted by cornel1955 View Post
am rasfoit de la pagina 1 si pana aici si am gasit ceva extraordinar “... Nu era E.I.Cristea, ci Dumnezeu; uneori Îi place să se creadă CRISTEA” (ROAD EMPIRE)...postat de BH 59 FIF , Alin....excelent !!!
Da, e un citat luat dintr-un articol scris de mine

...si ca tot a venit vorba :

Eugen Ionescu-Cristea, distins cu Medalia Naţională pentru merit clasa a III-a cu ocazia centenarului ACR
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	rfwefwfe.jpg
Views:	103
Size:	19.2 KB
ID:	2005946  
ROAD EMPIRE is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 16:14   #1205
ROAD EMPIRE
Dacia Driver

Stage 5
 
ROAD EMPIRE's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,563
Member of:
[DACIA]
Default Re: Când au început circuitele în România?

....in continuare, reproduc un articol semnat de Cornel Tit.


50.000 de spectatori la Timişoara…


"Aprilie ´77… 50.000 de spectatori pe arterele din centrul Timişoarei, asistând în frig, pe vânt, la o altă victorie de etapă pe malurile Begăi a multiplului campion „Genu” Ionescu-Cristea, plecat dintre noi în 23 aprilie, la 72 de ani.

Ionescu-Cristea, un sportiv marcant şi portretizat ca atare într-o enciclopedie în curs de întocmire şi avându-l drept coautor pe gazda Dumneavostră în noul editorial „Cai putere”, Cornel Ţiţ, a concurat pentru prima oară la Timişoara în data de 29 aprilie 1973. În 28 aprilie s-a dat startul la Beograd la cea de-a doua ediţie a Raliului Porţile de Fier, pe un traseu de 1.081 kilometri care trecea prin Kragujevac – Bor – Kladovo – Drobeta Turnu Severin – Târgu Jiu – Deva – Vârfurile – Lipova şi Timişoara. Raliul a avut două probe speciale la Avala, o probă specială la Vârfurile – Lazuri şi un circuit de viteză la Timişoara. Cu acea ocazie a fost inaugurat tradiţionalul circuit de viteză de la Timişoara, unde au avut loc patru ediţii de Campionat Naţional de Viteză pe Circuit (1975-197. Raliul Porţile de Fier a fost câştigat de Eugen Ionescu-Cristea în echipaj cu Petre Vezeanu, pe o maşină R12 Gordini.

Eugen Ionescu-Cristea a revenit la Timişoara în anul 1975 şi a câştigat locul I la circuitul de viteză Timişoara. A repetat victoria în anul 1977, a obţinut un loc II în anul 1976 şi un loc III în anul 1978. În anul 1977 s-a clasat pe locul II la general în Raliul Banatului, pierzând titlul de campion absolut de raliuri pe anul 1977, în favoarea lui Ştefan Iancovici, originar din Recaş, în echipaj cu Petre Vezeanu.

www.sporttim.ro a primit dreptul de a publica fragmente din cartea pe care prestigioşii publicişti Nicolae Cosmescu şi Cornel Ţiţ o pregătesc pentru această vară pasionaţilor şi doritorilor cunoaşterii istoriei automobilismului românesc. O lucrare de tip enciclopedie în care veţi găsi circa 500 de portrete sportive ale celor mai importanţi practicanţi ai acestei ramuri sportive la noi în ţară din anul 1965 până azi. Exclusivistă, un fel de Almanah Gotha, prin faptul că sportivii prezentaţi au obţinut cel puţin un loc trei în întreaga lor carieră, în clasamentele finale sau în cel general al oricărei etape.

Inaugurăm aşadar rubrica auto-moto denumită „Cai putere” cu in memoriam Eugen Ionescu Cristea, unul dintre cei mai mari automobilişti sportivi români, care a încetat din viaţă sâmbătă 23 aprilie, la Bucureşti, şi în a cărui prestigioasă carieră cu peste 43 de titluri de campion trecute în palmares a avut ocazia, printre multe alte succese, să câştige şi la Timişoara, în 10 aprilie 1977, o primă etapă a Campionatului Republican de viteză pe circuit desfăşurată în acel sezon, şi consemnată în rubrica Sport Auto a ediţiei din mai 1977 a revistei Autoturism, editată de Automobil Clubul Român.

„La megafoanele instalate pe circuitul din Timişoara, de unde s-au auzit, timp de nouă ore, cât a durat competiţia, multe informaţii utile pentru cei aproape 50.000 spectatori, a răsunat la un moment dat glasul lui Nicolae Ionescu-Cristea, veteranul curselor de motociclism de altă dată şi tatăl actualului campion de automobilism, Eugen Ionescu-Cristea. Rugat de un reporter să dea un pronostic asupra întrecerii la care venise să asiste, fostul performer al ghidonului de curse s-a referit, evident, în primul rând, la disputa pe care fiul său urma să o poarte cu adversarii la cea mai spectaculoasă clasă din concurs: peste 1.300 cmc” începe relatarea lui Dumitru Lazăr, sub titlul „Când doi se ceartă, al treilea câştigă”, pe marginea întrecerii la şase clase de maşini, reunind 76 de concurenţi, dintre care 8 individuali şi 68 legitimaţi la diferite cluburi şi asociaţii sportive, cu 10 echipe intrate în competiţie şi 7 clasate, şi care a constat într-o tură de recunoaştere, trei de antrenament şi 12 ture pentru clasamentul oficial, pe un traseu de 2.500 metri, prin centrul oraşului, în organizarea asociaţiei sportive I.T.A. Timiş.

Înainte de a rememora cariera fostului pilot, să aflăm deznodământul etapei de campionat disputată în centrul Timişoarei în urmă cu mai bine de 34 de ani… „… În rezumat, pronosticul a sunat cam aşa: Costin Finichi dispune de cea mai puternică maşină, un Fiat 124 Abarth, şi el va lua conducerea încă din start, urmat de Ştefan Iancovici, care concurează pe un Renault 12 Gordini. Iancovici, pilot experimentat şi de talent, îl va presa însă pe Finichi încă de la început şi, în turul al cincilea sau al şaselea, îl va depăşi, Genu, care aleargă pe o maşină mai slabă, şi încă nepusă la punct, o Lancia Fulvia 1600 HF, va veni mult în urmă, ca un simplu spectator al luptei dintre cei doi. El nu poate spera decât la locul al treilea sau, în cel mai bun caz, la locul secund. Pronosticul difuzat prin megafoane s-a dovedit exact în prima parte, pentru că, într-adevăr, Finichi a plecat în frunte şi, după numai un tur, Iancovici era în spatele lui, mai ales la viraje. Apoi, aşa cum s-a spus, pilotul formaţiei Piteşti a trecut el la conducere, lăsându-l pe braşovean într-un viraj, unde acesta a pierdut controlul Fiatului său şi a ieşit de pe pistă. Din acel moment, cele afirmate de Nicolae Ionescu-Cristea nu mai sunt conforme cu situaţia ce avea să intervină în timpul cursei, pentru că o asemenea situaţie nu şi-o putea imagina nimeni. În aprigul duel susţinut împotriva lui Finichi, garnitura de chiulasă de la motorul maşinii lui Iancovici s-a ars, determinându-l pe acesta să abandoneze. Şi astfel, Eugen Ionescu-Cristea, care venea din urmă, la circa 200 metri, a rămas singur în cursă şi a trecut linia de sosire în postură de învingător. De învingător al clasei sale, a IV-a, şi de învingător absolut al întrecerii, pentru că timpul realizat de el în cele 12 ture (19:00,1) n-a fost depăşit de nici un alt concurent. .

În clasamentul general al etapei, Eugen Ionescu-Cristea, concurând cu numărul 219 şi la clasa naţională Dacia 1300, s-a impus cu 19:00,1, urmat de Costin Finichi (R8G), cu 19:39,7, A. Bellu (Dacia 1300, gr. 2), în 20:19,4.

Dar iată parcursul frumoasei cariere a celui distins în 1975 cu primul titlu de „Maestru al Sporturilor la Automobilism”, şi care şi-a trecut în palmares şi câte două titluri balcanice respectiv în Raliul Internaţional „Porţile de Fier”, contribuind totodată la formarea a 14 navigatori. Născut la Bucureşti la data de 26 mai 1938, „Genu” Cristea a debutat în sportul auto în anul 1966, participând în Raliul României pe un Fiat 850, avându-l ca navigator pe tatăl său, Nicolae Ionescu-Cristea, unul dintre cei mai mari campioni din anii de pionierat ai motociclismului sportiv din România. La acest concurs de debut, „Gelu” Cristea se clasează pe un excepţional loc III la general, ţinând cont că a luat startul cu un Fiat 850.

În anul 1968 este selecţionat în lotul naţional de raliuri şi în acelaşi an câştigă ediţia a IV-a a Raliului Balcanic, la Bucureşti, în echipaj cu Teodor Băjenaru, pe o maşină Renault 8 Gordini. În acelaşi an obţine primul său titlu de campion naţional la clasa a II-a, în Campionatul Naţional de viteză în coastă.

În anul 1969 devine vicecampion naţional absolut la viteză în coastă şi obţine titlul de campion balcanic în Turcia, cu echipa naţională a României. În perioada anilor 1970-1975 Eugen Ionescu-Cristea monopolizează Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, obţinând şase titluri consecutive de campion naţional absolut, performanţă neegalată până astăzi.

În anul 1972 obţine la Braşov cel de-al doilea său titlu de campion balcanic absolut, în echipaj cu Petre Vezeanu, pe o maşină Renault 12 Gordini. În anii 1975 şi 1976, devine campion naţional absolut în Campionatul Naţional de Viteză pe Circuit. La ora actuală este cel mai titrat pilot de automobilism din România. Deţine 27 de titluri de campion naţional la toate cele 3 ramuri ale automobilismului (raliuri, coastă, circuit), din care opt titluri absolute, performanţă încă neegalată de nici un alt sportiv, devansându-l pe Constantin Aur, care are 26 de titluri. În anul 1976 a fost primul automobilist sportiv care a primit titlul de maestru al sportului la automobilism iar în anii 1972, ´73 şi ´75 a fost declarat sportivul numărul unu în automobilism. „Genu” Cristea a făcut parte dintr-o familie de mari campioni: tatăl său, Nicolae, multiplu campion de motociclism, fratele său, Alexandru, maestru al sportului la motociclism, iar nepotul său, Horaţiu, campion naţional absolut la Viteză în Coastă, în anul 2000.

Personal mă leagă amintiri plăcute de marele campion Genu Cristea. În anul 1978, în luna octombrie, m-a anunţat că fac parte din lotul naţional de raliuri pentru Raliul „Iarna Rusă”, etapă în Cupa Păcii şi Prieteniei, şi că doreşte să fiu navigatorul lui, această onorantă propunere neavând însă ecou, la vremea respectivă soţia mea fiind însărcinată şi născând-o pe Ioana, fiica mea. În anul 1993 am primit o nouă ofertă din partea lui Genu: Dar şi această propunere a căzut, deoarece Horaţiu s-a axat pe curse de viteză în coastă, unde nu avea nevoie de navigator. Eugen Ionescu-Cristea a fost în opinia mea cel mai complet pilot de automobilism din ţara noastră. Fie-i ţărâna uşoară!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	fgfg.jpg
Views:	128
Size:	31.7 KB
ID:	2005949  
ROAD EMPIRE is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 17:12   #1206
PoliBuc

Stage 2
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 38
Default Re: Când au început circuitele în România?

Quote:
Originally Posted by valentin.nemtanu View Post
V-am citi adesea. dar de vreo 3-4 zile nu m-am mai putut loga cu user si pass cunoscute. a fost o .....furtuna, sau s-a deranjat cineva !!??

reply: poza cu 4 masini aceea nu e de circuit, ca erau doar daciile de international de Cupa pacii...., si oricum nu ma sperie skoda la start, ca nu o dau pe poza mea cu Skoda de galati
reply: in 4 nu seamana a fi Braila, dar masina e apropiata de cea cu care se dadea Mihai alexandrescu - Poli Bucuresti ! o clarificam curand.
In ultima mea interventie am confirmat ca masina neagra cu nr. 22 este Mihai Alexandrescu, in primul viraj (ac de par) de la Galati cand s-a produs acrosajul dintre Silviu Dinu si Viorel Obrejan. Au trebuit sa se dea jos din masini sa le desparta pentru ca se agatasera barile de protectie. Stiu aceste lucruri pentru ca am fost acolo, iar pe de alta parte am participat la realizarea designului masinii lui Mihai.
PoliBuc is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 17:18   #1207
PoliBuc

Stage 2
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 38
Default Re: Când au început circuitele în România?

Quote:
Originally Posted by ROAD EMPIRE View Post
Inca una belea cu nea Marin Dumitrescu, in atelier ! e un easter cumva?!!!
Poza este de data recenta, in care putem sa-l admiram pe nea Marin, care la cei 92 de ani se "tine" admirabil. Locatia este o anexa a service-ului fiului, Radu Dumitrescu, iar masina este actuala masina cu care se da nepotu'.
PoliBuc is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 18:07   #1208
cornel1955

Stage 5
 
cornel1955's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,426
Default Re: Când au început circuitele în România?

Quote:
Originally Posted by ROAD EMPIRE View Post
Inca una belea cu nea Marin Dumitrescu, in atelier ! e un easter cumva?!!!
asta este deja F3 nu e Easter si merge mi se pare la H...nu mai sunt la curent cu grupele de azi
REPLY PT POLI_BUC: pai uitete mai sus sa vezi ce am sicris eu ...masina lui Mihai era neagra nu verde....si neai amenintzat cu poze...BAGA !!! DE ABIA ASTEPTAM

Last edited by cornel1955; 16-05-11 at 18:10.
cornel1955 is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 18:21   #1209
cornel1955

Stage 5
 
cornel1955's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,426
Default Re: Când au început circuitele în România?

hai ca am uitat intrebarea de baza pentru Costel...sunt cu capu' si e explicabil...Costele ai curaj sa te sui intro F3 acum si sa te si dai la VTM cu ea? ca din ce stiu eu voi ati avut tractiune fatza...eu am abordat partea periculoasa cu tractiune spate
cornel1955 is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 18:25   #1210
valentin.nemtanu

Stage 5
 
valentin.nemtanu's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,669
Member of:
[DACIA]
[MERCEDES]
[Opel]
Default Re: Când au început circuitele în România?

Quote:
Originally Posted by cornel1955 View Post
asta este deja F3 nu e Easter si merge mi se pare la H...nu mai sunt la curent cu grupele de azi
REPLY PT POLI_BUC: pai uitete mai sus sa vezi ce am sicris eu ...masina lui Mihai era neagra nu verde....si neai amenintzat cu poze...BAGA !!! DE ABIA ASTEPTAM
Lola lui Lucien Hora si Tattus lui andrei Dumitrescu merg la clasa D.
va rog. De anul acesta sunt schimbari si la nominalizarea claselor..
valentin.nemtanu is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 18:28   #1211
cornel1955

Stage 5
 
cornel1955's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,426
Default Re: Când au început circuitele în România?

Quote:
Originally Posted by valentin.nemtanu View Post
Lola lui Lucien Hora si Tattus lui andrei Dumitrescu merg la clasa D.
va rog. De anul acesta sunt schimbari si la nominalizarea claselor..
aha aha uite cine stie...pai atunci Dallara lui Precup fosta masina a lui Peteanu unde intra, la ce grupa la f3 ? ca am gasit una lovita in Italia si e subtire la bani si se poate repara ???
https://www.youtube.com/watch?v=qNReqnE2KHs

Last edited by cornel1955; 16-05-11 at 18:31.
cornel1955 is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 18:28   #1212
ROAD EMPIRE
Dacia Driver

Stage 5
 
ROAD EMPIRE's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,563
Member of:
[DACIA]
Default Re: Când au început circuitele în România?

Mai am o informatie primita cu amabilitatea domnului Dan Niristeanu.

O informatie ptr. iubitorii de Eastere: masina din poza este "disponibila".
A fost cumparata dupa 1990 din Cluj (Atilla) si echipata cu un motor VW de 1596cmc traznet
(motor superpatrat D=81 mm, cursa 77.4 mm, comprimat, chiulasa preparata).
Daca se doreste, poate fi masurata puterea pe standul existent si la Sibiu (fir. AutoTest)
A fost prezenta si la VTM-ul national Cisnadioara 2004 cat si la VTM-ul judetean Cisnadioara 2007.

Poate stie cineva istoricul ei!!?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	fgthsth.jpg
Views:	160
Size:	248.4 KB
ID:	2006270   Click image for larger version

Name:	teyeye.jpg
Views:	171
Size:	656.8 KB
ID:	2006271  
ROAD EMPIRE is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 18:35   #1213
cornel1955

Stage 5
 
cornel1955's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,426
Default Re: Când au început circuitele în România?

Quote:
Originally Posted by ROAD EMPIRE View Post
Mai am o informatie primita cu amabilitatea domnului Dan Niristeanu.

O informatie ptr. iubitorii de Eastere: masina din poza este "disponibila".
A fost cumparata dupa 1990 din Cluj (Atilla) si echipata cu un motor VW de 1596cmc traznet
(motor superpatrat D=81 mm, cursa 77.4 mm, comprimat, chiulasa preparata).
Daca se doreste, poate fi masurata puterea pe standul existent si la Sibiu (fir. AutoTest)
A fost prezenta si la VTM-ul national Cisnadioara 2004 cat si la VTM-ul judetean Cisnadioara 2007.

Poate stie cineva istoricul ei!!?
ceva stiu dar Nelutzu e mai in masura sati spuna...am intrat pe la Alexey Rogacev pe unde stau ei si se punea intrebarea daca e Estonia...nu nu este estonia 20 este artizanala dar nu se stie cine a facuto
cornel1955 is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 18:46   #1214
valentin.nemtanu

Stage 5
 
valentin.nemtanu's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,669
Member of:
[DACIA]
[MERCEDES]
[Opel]
Default Re: Când au început circuitele în România?

Quote:
Originally Posted by cornel1955 View Post
retine ce ai spus pt ca e negru/alb...."Dar pot confirma ca am prins-o ca navigatoare"...alergai dupa ea ? trebuie sa vb codificat ca ne baga nevestele "la boxe" si ne schimba rotile (cu ciomagul)
Esti in stare pe primul viraj sa scoti pe o traiectorie direct in pietris ??
valentin.nemtanu is offline   Reply With Quote
Old 16-05-11, 18:54   #1215
valentin.nemtanu

Stage 5
 
valentin.nemtanu's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,669
Member of:
[DACIA]
[MERCEDES]
[Opel]
Default Re: Când au început circuitele în România?

Buna seara !
Asadar, nelutzu e cu fata de la receptie.....nu ma vede,
Road tb sa schimbe rotile, intra la boxe... Cornel nu mai are ce spune de eastere asa ca , sa ATACAM
Dragi prieteni,
Ce eveniment a reunit " floarea automobilistilor" in.. 1978 ?
Iata mai jos poza de grup ..
Aud.....................................: ?:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG.jpg
Views:	190
Size:	427.0 KB
ID:	2006313  
__________________
Recomandam / distribuim doar uleiuri competitive de topinfomarbr@gmail.com
valentin.nemtanu is offline   Reply With Quote
- Copyright 2024 4Tuning -