Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > VERSUS AUTO

VERSUS AUTO SUPRA vs SUBARU, Mercedes vs Bmw, pilotul x vs pilotul y. Aceasta rubrica este dedicata provocarilor,analizelor,pariurilor(virtuale bineinteles),comparatiilor. Rog moderatorii sa fie foarte duri pe acest subiect. Fara OFF-TOPIC

View Poll Results: ce preferi?
2 valve per cilindru 5 15.15%
4 sau 5 valve per cilindru 28 84.85%
Voters: 33. You may not vote on this poll

Reply

Thread Tools
Old 28-01-11, 21:26   #1
vacaroz

Stage 5

vacaroz's Avatar

Member of:
[VW]
Default 2 valve per cilindru vs 4/5 vavle per cilindru? putere, consum si performante

am mai vazut astfel de controversa. si ieri cand ma intorceam de la bucuresti cu ceva prieteni au inceput sa dezbata tot drumul care ar fi mai bun. unul zice ca cel pe 2 supape per cilindru pentru drumurile si cerintele din romania, unde e mai bun si la consum/fiabilitate iar celalalt 4 valve fiind mai nou etc etc
acum daca ambele variante ar fi fost lafel de cautate si se investea in dezvoltarea amandurora cred ca 2 supape ar fi fost bun pt o masina de consum avand in vedere ca acesta are un cuplu mai bun la turatii joase. iar cel cu 4 e avantajat la turatii mari, iar la turatii joase e mai puturos decat 2 supape
vacaroz is offline   Reply With Quote
Old 31-01-11, 17:50   #2
jimmy_rph

Stage 4

Default Re: 2 valve per cilindru vs 4/5 vavle per cilindru? putere, consum si performante

f bun de dezbatut acest subiect!
ce sa zic, am condus masini si cu 2 si cu 4 supape/cilindru, la putere clar castiga cea cu 4 supape, iar la economie castiga cea cu 2.
in ceea ce priveste cuplul eu am observat chiar contrariul, adica si la turatii mici masina cu 2 supape/cilindru era mai puturoasa decat cea cu 4.
depinde acum ce vrea fiecare, din punctul meu de vedere motorul cu 4 supape castiga la orice capitol in afara de consum, fata de cel cu 2 supape, bineinteles aici vorbind de acelasi motor , doar chiulasa fiind schimbata, fara nimic altceva.
jimmy_rph is offline   Reply With Quote
Old 31-01-11, 18:03   #3
_anaconda_

Stage 5

_anaconda_'s Avatar

Default Re: 2 valve per cilindru vs 4/5 vavle per cilindru? putere, consum si performante

4 supape / cilindru castiga la absolut toate capitolele mai putin cost de productie, inclusiv consumul este mai bun.

Avem exemplul in ograda Dacia, 1.6 MPI are 87 CP si consum mediu 7.3% fata de 1.6 16V cu 105CP si consum mediu de 7%.

PS @ vacaroz - din moment ce ai sustinut ca 2V are cuplu mai bun la turatii mici te invit sa studiezi 2 curbe de cuplu la motoarele astea (sau la orice alte motoare de aceeasi cilindree dar 2V vs 4V) sa vezi ca la ~ orice turatie, ala cu 4 supape / cilindru are cuplu mai mare. De exemplu K4M are la 1500 RPM 124 NM iar de la 2000 deja 134NM, 1.6 8V are cuplu MAXIM de 128NM deci e clar ca de la aproximativ 1750 RPM cel cu 16V are cuplu mai mult decat cuplu maxim la MPI indiferent de turatie.
Old 31-01-11, 20:15   #4
vacaroz

Stage 5

vacaroz's Avatar

Member of:
[VW]

sa excludem dacia. totusi mai sunt si alte motoare. si ala e consumul pe hartie sau? in fine, nu cunosc nu comentez
la altele chiar am vazut ca 2 valve a fsot mai laudat decat predecesor de 4. problema e ca majoritatea constructorilor au renuntat la 2 si au scos 4/5. tehnologia fiind mai noua si asta e un punc forte. eu vroiam sa vorbim de motoarele care pot fi comparabile din punct de vedere tehnologic
vacaroz is offline   Reply With Quote
Old 31-01-11, 20:27   #5
RVL 2000

Stage 5

Singurul caz in care 4 supape are un cuplu mai mic la turati joase este ala in care axele cu came sunt alesepentru turatii mari si cu distributia fixa. Dar chiar si atunci poate fi doar placebo datorat cuplului mare la turatii mari.

2 supape poate fi mai economoc atunci cand se conduce "la consum", motorul consumand mai putina energie pentru nevoile proprii.

Tehnologia nu e noua, e "mai" noua pe auto dar nu e vreo inventie, este urmare logica a 2 supape/cil, din nevoia de a umple mai bine cilindrii si deci de a marii sectiunea admisiei respectiv evacuarii.
RVL 2000 is offline   Reply With Quote
- Copyright 2026 4Tuning -