conduc masini care au cele 2 tipuri de suspensie mentionate de tine. una cu suspensie pe bare de torsiune pe toate cele 4 roti, independente (oltcit) si cealalta cu arcuri elicoidale (skoda). ce pot sa spun...ca si performanta cred ca cele pe arcuri sunt pe primul loc pentru ca acum exista tot felul de suspensii reglabile, arcuri sport etc.
dar daca fac o comparatie intre cele 2 tipuri de suspensie, stock, o prefer pe cea pe bare de torsiune din mai multe motive:
1. chiar daca masina are aproape 30 de ani si aproape 200 de mii km, barele de torsiune originale, e mult mai rigida decat cea pe arcuri.
2. ma pot juca oricand cu inaltimea masinii fara sa fie nevoie sa tai asa cum faceam cu arcurile. vreau ca masina sa fie low, o cobor 1 dinte sau 2 din bare. vreau s-o inalt, modific iar pozitia barii si tot asa...
3. stabilitatea masinii. masina sta mai bine pe drum si tangajul este mai pic decat la o masina cu arcuri (ma rog, aici depinde si de amortizoare)
4. fiabilitate. dupa cum stiti in timp arcurile isi pierd proprietatile de elasticitate si masina va dansa precum o barca, lucru pe care pana acum nu l-am intalnit la barele de torsiune. si-au pierdut f putin din elasticitate, aproape insesizabil.
un dezavantaj al barelor de torsiune ar fi acela sunt cam greu de gasit si sunt ceva mai scumpe decat arcurile.
dar per ansamblu, eu votez petru barele de torsiune