Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > MASINA MEA > ROVER - MG > Masina mea ROVER - MG

Reply
 
Thread Tools
Old 13-09-17, 22:33   #1
pajeroking

Stock
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default Jurnal de bord Rover 75 - Balena albastra

Buna ziua,

Numele meu este Andi si aici voi tine jurnalul de bord al Roverului meu.

M-am gandit sa postez si aici jurnalul de bord, e destul de activ forumul si are mai multa vizibilitate threadul. Sper sa va placa


Jurnal de bord Rover 75


De ce mi-am luat Rover 75?


Acum mult timp, pe vremea cand eram un mucos de 7 ani, familia mea a renuntat la ESU, batrana Dacie 1310 si a cumparat un Rover 600.
Din pacate nu am poze cu el, imaginati-va un exterior British Racing Green (pe romaneste verde de China) cu un interior de catifea bej, mahon din plin, un benzinar 2.0 de Honda. Familia a fost foarte multumita de masina, fiind fiabila si cocheta. Mergeam cu tata la revizie in service si m-am indragostit iremediabil de noul Rover 75 care statea in showroom. Am si acuma brosura la care ma holbam ore intregi la interiorul din piele crem si bordul plin de mahon.

La vremea respectiva 75-ul era pentru mine o Grace Kelly a masinilor.

Ulterior Roverul 600 s-a vandut, mi-am luat si eu carnetul si mi-au trecut prin maini un numar interesant de masini, Dacii, Renault, Mitsubishi, Hyundai, BMW, VW, Mazda etc.

Dam pe repede inainte, anul trecut am vandut cea mai recenta dintre masini, un Hyundai I30 cumparat nou nout. Masina nu m-a dezamagit, dar mi-a lasat un gust amar prin prisma faptului ca o masina noua se devalorizeaza in draci, fiabilitatea nu a fost exemplara iar odata cu trecerea timpului si expirarea garantiei ar fi scazut si mai mult si m-ar fi costat ceva banuti. Dar cel mai important am fost mahnit de faptul ca aproape toate masinile noi nu mai sunt masini, sunt niste gadgeturi de plastic pe roti. Ce am zis mai sus e valabil la toate masinile, nu vreau sa se inteleaga ca am ceva cu marca Hyundai.

Asa ca am tras linie si am ales o cale complet diferita prin viata mea de "petrolhead". Dupa aproape un an de zile de cautari, documentari si brain storming am adaugat pe wishlist Rover 75 2.5 V6 automat.
Haide sa imi motivez alegerea:

Intotdeauna mi-a placut mai mult Combi/Tourer/Break ca linii. Mi se pare mult mai eleganta si practica fata de sedan. Dar raritatea lor in tara m-au fortat sa aleg limuzina, de altfel o masina foarte eleganta.

Ca sa intelegeti de ce am ales acest motor trebuie iarasi sa ne intoarcem in timp, pe vremea cand conduceam un Mitsubishi Pajero 3.2 diesel.
Pe Mitsu am invatat sa "conduc", motorul ala m-a invatat sa simt masina, sa o inteleg, sa studiez mecanica( doar teoretic din pacate). Motoroiul ala avea atata cuplu, ca facea orice i se cerea fara cel mai mic efort. Pentru Mitsu totul era o plimbare de placere. Dupa 3 ani de condus monstrul am devenit iremediabil fascinant si indragostit de motoare(nu rasnitele din ziua de azi). Dupa ce am vandut-o din motive financiare (impozit...ahem) am condus mai multe masinute de 1 litru si ceva. Obiectiv vorbind, este ultra suficient, dar nu si pentru pasionatul de mine.
Cutie automata am avut pe Hyundai si m-am inteles foarte bine cu ea, mai ales in nebunia bucuresteana. Era fasneata, silentioasa, iti dadea sentimentul ala extraordinar cand plecai de la semafor de accelerare continua, fluida, fara sa stai sa mesteci in schimbator 1.2.3.3.1.2 ambreiaj... intre 2 semafoare. Inteleg placerea unei manuale daca conduci o masina sport, shortshifter pe care chiar o simti cand schimbi, dar nu inteleg rostul unei manuale pe masini mari, grele, in trafic urban...

Astea fiind spuse, in primavara am achizitionat noua mea jucarie.


Masina a fost fabricata in 1999, echipare Connoisseur, asamblata in U.K. dar comandata special cu volan pe partea stanga. Cand am luat-o avea undeva la aproximativ suta de mii de kilometri. Un pic nemiscata, un pic neglijata, dar peste toate celelalte Rovere pe care le-am vazut prin Romania.

Primele impresii pe drumul spre casa din Timisoara spre Bucuresti:
  • Masina este mare, de fapt este lunga. Noroc ca am senzori de parcare;
  • As fi preferat interior de catifea crem, mi se pare mai elegant materialul pe Rover iar cremul ii da un aer cald de "acasa";
  • Masina este foarte solida si bine inchegata. O tinuta de drum pe care am mai intalnit-o pe putine masini. Un comfort la drum lung care nu credeam ca exista pe o masina veche de aproape 20 de ani. As vrea sa o compar cu un e39, nu am condus si sunt curios cum se simte masina. Sper prea mult daca il compar cu E38, cred;
  • Calitatea materialelor extraordinara. In afara de plasticul negru de la sistemul audio (e acuma si eu)) restul materialelor imi dau senzatia de lux.
  • Cutia de viteze extraordinar de silentioasa si fina pentru varsta ei. Modul "Eco" mi se pare inutil de puturos, slava Domnului ca exista si "Sport" care este multumitor de precisa pentru anii aia;
  • Echipamente... cui ii trebuie trapa si perdeluta electrica si memorie in scaune electrice incalzite.... de cand am Roverul nu concep masina fara trapa )). Adica sunt fite, dar cand le ai esti recunoscator;
  • Si ajungem cu ce trebuia sa incep, motorul. Benzinar V6 de 2.5 de 180 de caluti. Primul lucru care il sesisez cand pornesc motorul sau accelerez este priza de aer care se aude ca o turbina industriala care suge cantitati uriase de aer. Sunt fascinat de chestia asta de cand auzeam pe strada SUV-urile cu motoare mari care cand plecau de la semafor vuiau impresionant. Motorul este foarte silentios pana in 3000 de ture dupa care incepe un crescendo care se transforma intr-un urlet superb pe masura ce te indrepti spre linia rosie... Putere si cuplu destul. Daca vrei sa te iei la intrecere cu toti nebunii pe dealul negru, ar fi nevoie de un v8 de vreo 300 de cai intr-adevar, care din pacate nu mi-l permit. Motorul asta e un compromis perfect intre performanta si economie;
Am ajuns cu bine la Bucuresti, entuziasmat si uluit de noua mea achizitie. Banuiam ca masina e misto, dar nu imi imaginam ca o sa impresioneze intr-atat.

Am inceput cu frumosul, trebuie sa continuam si cu partile rele. Ce, credeati ca e tipla? Este cu siguranta pentru varsta ei intr-o stare foarte buna, dar nu perfecta.
Nu stiu cat de multe 75-uri perfecte exista in Romania, probabil si valoarea lor de piata este pe masura, planul pe terment lung este sa aduc masina intr-o stare cat mai buna.
Pe langa chestiile marunte estetice care vor fi remediate in timp, probleme mai urgente pe care le-am intampinat a fost pompa de servo care a cedat, apoi racitorul de ulei care a cedat si el. Noroc ca sunt de fel atent la acele din bord si temperatura nu a crescut decat un ac peste linia de la jumate inainte sa opresc motorul.

In perioada caniculara prin care a trecut Bucurestiul in vara asta, am observat ca se cam pierde antigel, suspectez garnitura de chiulasa ciupita, se va rezolva si asta.


Ce am facut pana acuma:
• Revizie completa;
• Schimbat ulei cutie;
• Curatare instalatie racire + schimbat antigel(era foarte murdar, inca e maroniu dupa prima curatare, banuiesc ca va trebui curatata de inca vreo 2-3 ori pana sa curete tot molozul);
• Distributie;
• Placute frana fata/spate;
• Rulmenti spate;
• Schimbat pompa servo;
• Schimbat termoflot si termostat;
• Garnitura de chiulasa;
• Schimbat plastice VIS(Rattle of Death- tacanit);
• Cauciucuri vara.

Ce urmeaza :
• Recuratata instalatia de racire pentru eliminare mizerie;
• Vopsit jante vara;
• Cauciucuri Iarna + set jante iarna;
• Buchinit si reparat chestiile minore estetice etc.(voi posta pe viitor, nu va plictisesc acuma).


Bonus:

Sunt sigur ca multi au o curiozitate legata de subiectul neimportant si amuzant: da' cat consuma? Caaaaaat? =))

Pe scurt, in Bucuresti imi mananca intre 12-17 % iar in afara 8-11% in functie de talpa, aglomeratie, a/c etc.

Sper ca v-a placut, o sa updatez din cand in cand cu noutati.

Seara buna,
Andi
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	rover-75-sedan-2007_4.jpeg
Views:	82
Size:	48.0 KB
ID:	3189030   Click image for larger version

Name:	17200663_680277665485239_1494640845_o.jpg
Views:	77
Size:	265.7 KB
ID:	3189031   Click image for larger version

Name:	17268933_680277475485258_1806536335_o.jpg
Views:	79
Size:	188.0 KB
ID:	3189032  

Click image for larger version

Name:	17439758_1444962945578507_684910648_n.jpg
Views:	77
Size:	77.3 KB
ID:	3189033  
pajeroking is offline   Reply With Quote
Old 02-10-17, 19:30   #2
workaholic_ro

Stage 5
 
workaholic_ro's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 612
Default Re: Jurnal de bord Rover 75 - Balena albastra

- Ma mir de garnitura de chiulasa. Aproape intotdeauna cedeaza termostatul.
- La pompa servo cedeaza doar garnitura. Contrar indicatiilor e absolut reparabila, costa nimic.
- "VIS"-uri iti trebuie de rezerva, aduna ulei (e lunga explicatia, nu detaliez) si crapa, de obicei motorasele (Johnson sau Mabuchi, ieftine pe eBay). Se repara si cutiile alea.
- Se mai duce si senzorul de ax cu came si nu mai porneste la cald; se poate inlocui cu unul de BMW X din China, aproape identic si de zece ori mai ieftin.

Sa te bucuri de ea si sa nu-ti iasa niciun prost in cale. (vazut, patit)
__________________
Mecanicul nu poate sfida logica si legile fizicii decat daca asa vrea el.
workaholic_ro is offline   Reply With Quote
Old 03-10-17, 09:33   #3
pajeroking

Stock
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default Re: Jurnal de bord Rover 75 - Balena albastra

Quote:
Originally Posted by workaholic_ro View Post
Sa te bucuri de ea si sa nu-ti iasa niciun prost in cale. (vazut, patit)
De cand conduc masini de suflet, mi-am schimbat mentalitatea si conduc mult mai prudent. Bine, prostul poate sa atace oricat de atent ai fi
pajeroking is offline   Reply With Quote
Old 23-10-18, 21:32   #4
pajeroking

Stock
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default Re: Jurnal de bord Rover 75 - Balena albastra

Dinspre " Linia de plutire" inspre "tipla".

A trecut mai mult de un an de cand nu am mai postat pe forum, pe de o parte din cauza ca forumul nu are traficul ca alte forumuri, pe de alta parte, sunt mai activ pe forumul de Mazda. Voi incerca de dragul masinii sa postez mai des.


S-au intamplat multe intr-un an de zile:

- Am adus masina pe linia de plutire. Fara nici un stres pot merge cu ea pana la capatul lumii si inapoi;
- Ca orice masina veche si/sau neintretinuta corect, apar constant chestii noi ce pot fi reparate/reimprospatate... detaliez mai jos;
- Pe masura ce "relatia" evolueaza, ajung la concluzia ca nu ma pot desparti de ea. Este una dintre cele mai "Masini" detinute. Inainte ziceam ca o tin 2-3 ani, imi fac damblaua apoi trec mai departe. Nu mai sunt asa convins;


---

Ultima oara am postat in toamna 2017. Hai sa va aduc la zi:

Iarna 2017

Mi-a murit bateria. Am cumparat una noua si am schimbat si alternatorul care era pe duca;
Masina merge foarte misto....

Aprilie 2018
Mi se rupe macaraua de la geamul stanga fata. Reparam.

Octombrie 2018

Din iarna pana in toamna masina a mers brici aproape in fiecare zi. V-am zis ca in fiecare zi trec printr-un pasaj si o duc in 7 mii? Ca doar deaia mi-am luat benzinar V6.

In octombrie dupa a nustiu cata vacanta prin tara, am mers prin niste hartoape si a inceput sa cloncane ceva pe dedesupt. Caseta de directie !


In concluzie, trebuie sa reconditionam caseta de directie .


--

Concluzie 2018:

Pe scurt: O masina fenomenala, cu scuzele de rigoare pentru 20 de ani vechime si un istoric necunoscut( presupunem neintretinut/neglijat).

Pe lung:

Am condus multe masini la cei 29 de ani pe care ii am. Si am ajuns la concluzia ca nu prea exista masini proaste. Exista masini neintretinute.
Acuma unii pot zice:Aaa, pai in 2 ani ti-a picat pompa de servo, si alternatorul, si CASETA DE DIRECTIE(nu a picat, doar cloncane nitel la gropi.)
Eu ca pasionat auto accept ca un subansamblu vechi de 20 de ani sa cedeze. Daca dupa ce il schimb, pica din nou dupa 2-3 ani, atunci da, avem o problema.
Dar pana atunci, poate zice lumea ce vrea de Rover, eu zic ca e o masina buna, fiabila si cel mai important, care da dovada de CLASA, cu care putine masini se pot lauda.


Checklist in viitorul apropiat:

- Reconditionat caseta de directie;
- Discuri/placute noi;
- Rezolvat miros de evacuare la kickdown;
- Detailing complet+ plan intretinere vizuala;
- Adaugat restul de optiuni( Volan lemn si buton pentru oglinzi pliabile electric);

Voi incerca sa postez mai des, eventual cu informatii utile voua si viitorilor posesori de Rover 75.

--
Andi



Read More at :http://forum.rover-mg.ro/
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC_0506.JPG
Views:	52
Size:	663.2 KB
ID:	3206398   Click image for larger version

Name:	IMG_20180423_084611.jpg
Views:	49
Size:	53.1 KB
ID:	3206399  

Last edited by pajeroking; 23-10-18 at 21:37.
pajeroking is offline   Reply With Quote
- Copyright 2024 4Tuning -