Quote:
|
Originally Posted by \"xxdadixx\"
Nu stiu daca e vorba de vreo chestie la mijloc dar eu cand aveam subwofer cu reflex sau tub ma durea putin capul daca ascultam mai mult. Acelasi lucru se intampla si cu sub-ul de camera  Cu seald-ul n-am treaba 
|
O incinta bass-reflex care are in spatiul de ascultare group delay mai mic de 10 ms nu are sanse sa oboseasca urechea mai mult decat un sealed. Acordajul gresit al portului si nepotrivirea de faza intre acesta si difuzor duce la senzatia de rau si durere de cap din cauza basului. Un sunet corect, curat si echilibrat nu deranjeaza nici la 130 db ascultati pe termen lung. Poate nici la mai mult, gandindu-ma la ce experiente am mai avut eu. Se stie foarte clar ca exista cateva cauze majore care provoaca aceaste senzatii, pe langa cele scrise mai sus. Una dintre ele ar fi ca urechea ascultatorului nu \"aude\" intregul spectru reprodus de sistem. Daca un om aude intre 60 Hz si 16 Khz si asculta la volum mare un sistem care poate 30 Hz - 21 Khz, o sa simta cu siguranta senzatie de oboseala si de dureri de cap. Acelasi lucru se intampla daca in momentul ascultarii sistemul nu este liniarizat dupa sensibilitatea urechii umane, care aude mult mai bine in zona mediilor de voce, intre aprox 400 Hz - 3000 Hz. Daca acolo exista varfuri in graficul de raspuns, senzatia de deranj apare cu certitudine.
In cazul sunetului dintr-o masina in special, lipsa audibila de sincronizare intre spate si fata deranjeaza tare si repede, chiar si pe cei mai rezistenti. Ce am scris mai sus se aplica si aici.
Concluzia ar fi ca un sunet echilibrat, fara intarzieri in punctul de ascultare si corect tonal nu are cum sa deranjeze majoritatea urechilor, chiar si la volum mare.
PS: Un bass-reflex prost acordat sau conceput da mai sus ca un sealed. Ca sealed-ul coboara mai jos pt simplul fapt ca reproduce si sub Fs-ul difuzorului, asta este altceva. Dar face acest lucru cu diferente mari de sensibilitate fata de Fs. Fiecare incinta are sunetul ei, pentru gusturi anume si pentru scopuri anume. Aici, in cazul unor realizari corecte, gusturile nu se discuta.