Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Discutii generale

Reply

Thread Tools
Old 21-08-05, 14:24   #1
decibels

Stage 3

decibels's Avatar

Default Efectele vibratiilor/frecventelor asupra corpului uman

Ei bine... aceasta intrebare mi`am pus`o si eu odata, HAI ca ne place sa ascultam muzica tare, ne place sa bubuie, dar ne`am gandit vreodata la ce efecte ar putea avea asupra noastra? Daca stie cineva de pe acest forum sunt tare curios sa aflu .. si apropo, si campul magnetic poate dauna? (ex. multe difuzoare in camera / masina).
decibels is offline   Reply With Quote
Old 21-08-05, 14:46   #2
NILS_BUCURESTI
Midnight Racers Member

Stage 5

NILS_BUCURESTI's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Midnight Racers]

E bun tata ! Vibromasaj la greu Inafara de dureri de cap pe termen scurt si surzenie pe termen lung nimic de care se ne speriem :P
NILS_BUCURESTI is offline   Reply With Quote
Old 21-08-05, 14:47   #3
NILS_BUCURESTI
Midnight Racers Member

Stage 5

NILS_BUCURESTI's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Midnight Racers]

Eu tocmai sunt in cautare de doua Subwoofere ! Sa stiu o treaba !!!
Old 21-08-05, 14:51   #4
decibels

Stage 3

decibels's Avatar

Da am vazut, pai bafta sa gasesti cele mai bune preturi si sa gasesti ce`ti place, eu cand am vazut prima data site`ul sonicelectronix.com eram super incantat, mai ales cand am vazut preturile, dar se pare ca daca nu ai pe cineva dincolo tot pe acolo iesi .. asadar Bafta!
Old 21-08-05, 14:52   #5
xxdadixx
BMW Driver

Stage 5

xxdadixx's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Design Team]
[Virtual Tuning]
[BMW]

Nu stiu daca e vorba de vreo chestie la mijloc dar eu cand aveam subwofer cu reflex sau tub ma durea putin capul daca ascultam mai mult. Acelasi lucru se intampla si cu sub-ul de camera Cu seald-ul n-am treaba
Old 21-08-05, 15:09   #6
decibels

Stage 3

decibels's Avatar

Mie personal reflex-ul nu-mi place cum suna... sealed-ul e prietenul meu, il recomand tuturor reflexul face prea mult woooo wooooo (si sta destul de sus in frecventa ) , si dupa ceva timp de ascultat devine enervant.
Old 21-08-05, 22:11   #7
vpower16v

Stage 5

Member of:
[Competitor CNCA]

pai mai intai k o idee traficul d zii cu zii are cam 85 db ,un avion cu jet la 100m genereaza cam 125 db(depinde d avion) iar sunetul intro biblioteca are cam 35.

aceste date sunt furnizate d OSHA(occupational safety and health administration)usa
k urechea umana sa nu fie expusa mult timp la unde sonore care pot fi periculoase osha a stabilit urmatoarele:
pt expuneri d peste 90db ,timpul maxim expunerii este d 8 ore
iar pt fiecare crestere cu 5db timpul d expunre este redus la jumate(4ore).
osha recomanda sa nu n expunem in nici un caz la presiuni mai mari d 115
fara o protectie la urechi......... pai 120-130 db sunt normali untr un club sau intro masina cu un subwoofer.....deci.....mare grija

gen muzical cautat : manele
vpower16v is offline   Reply With Quote
Old 21-08-05, 22:23   #8
decibels

Stage 3

decibels's Avatar

Mda, clar atunci .... pe la 35 de ani imi pun aparat auditiv sa pot sa`l aud pe cel de langa mine, .. ok cu asta m`am cam lamurit, dar .. inca o chestie lasand la o parte urechile, frecventele joase de ex nu afecteaza organe de exemplu, batai ale inimii, eu stiu.... ma gandeam ca stie cineva din punct de vedere medical. Si despre campul magnetic nimica? hmm
Old 21-08-05, 22:31   #9
NILS_BUCURESTI
Midnight Racers Member

Stage 5

NILS_BUCURESTI's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Midnight Racers]

Merci decibels
Old 21-08-05, 22:39   #10
vpower16v

Stage 5

Member of:
[Competitor CNCA]

ba da afecteaza organe si in special plamanii dar aici vb d presiuni acustica ff mari 150 db in sus si frecvente ff joase sub 40hz,tu a i vazut vreu om sa stea intr o masina d spl in timpul testului ,chiar si cu protectie la urechi????? pai eu nu ,si acum cat d des stai tu intro masina d competitie??cat despre campuri electro magnetice sau radio etc....nu sunt cele din masina care trebuie sa t ingrijoreze , ci cel din .....pantaloni generat d tel mobil s a dovedit k este destul d periculos si tocmai din cauza asta s au impus reguli mult mai dure privind puterea si cantitatea radiatiilor p cm patrat!
vpower16v is offline   Reply With Quote
Old 21-08-05, 22:49   #11
decibels

Stage 3

decibels's Avatar

Am inteles ca la masinile astea care au kg bune de difuri inauntru, iti da sangele pe nas, chiar am luat un video unde spunea chestia asta, bine...nu voi ajunge eu la performanta asta, cu siguranta.
Old 22-08-05, 05:38   #12
ReLLaXX

Stage 5

ReLLaXX's Avatar

Member of:
[Registered Users]
[Moderators]
[REDACTOR 4TUNING]
[Competitor CNCA]
Default Re:

Quote:
Originally Posted by \"xxdadixx\"
Nu stiu daca e vorba de vreo chestie la mijloc dar eu cand aveam subwofer cu reflex sau tub ma durea putin capul daca ascultam mai mult. Acelasi lucru se intampla si cu sub-ul de camera Cu seald-ul n-am treaba
O incinta bass-reflex care are in spatiul de ascultare group delay mai mic de 10 ms nu are sanse sa oboseasca urechea mai mult decat un sealed. Acordajul gresit al portului si nepotrivirea de faza intre acesta si difuzor duce la senzatia de rau si durere de cap din cauza basului. Un sunet corect, curat si echilibrat nu deranjeaza nici la 130 db ascultati pe termen lung. Poate nici la mai mult, gandindu-ma la ce experiente am mai avut eu. Se stie foarte clar ca exista cateva cauze majore care provoaca aceaste senzatii, pe langa cele scrise mai sus. Una dintre ele ar fi ca urechea ascultatorului nu \"aude\" intregul spectru reprodus de sistem. Daca un om aude intre 60 Hz si 16 Khz si asculta la volum mare un sistem care poate 30 Hz - 21 Khz, o sa simta cu siguranta senzatie de oboseala si de dureri de cap. Acelasi lucru se intampla daca in momentul ascultarii sistemul nu este liniarizat dupa sensibilitatea urechii umane, care aude mult mai bine in zona mediilor de voce, intre aprox 400 Hz - 3000 Hz. Daca acolo exista varfuri in graficul de raspuns, senzatia de deranj apare cu certitudine.

In cazul sunetului dintr-o masina in special, lipsa audibila de sincronizare intre spate si fata deranjeaza tare si repede, chiar si pe cei mai rezistenti. Ce am scris mai sus se aplica si aici.

Concluzia ar fi ca un sunet echilibrat, fara intarzieri in punctul de ascultare si corect tonal nu are cum sa deranjeze majoritatea urechilor, chiar si la volum mare.

PS: Un bass-reflex prost acordat sau conceput da mai sus ca un sealed. Ca sealed-ul coboara mai jos pt simplul fapt ca reproduce si sub Fs-ul difuzorului, asta este altceva. Dar face acest lucru cu diferente mari de sensibilitate fata de Fs. Fiecare incinta are sunetul ei, pentru gusturi anume si pentru scopuri anume. Aici, in cazul unor realizari corecte, gusturile nu se discuta.