Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Discutii generale

Reply
 
Thread Tools
Old 01-08-05, 22:47   #1
Darren

Stage 2
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 63
Default Sistem audio E36 - inlocuire completa sau nu?

Salut!
Ce sfat imi puteti da despre upgrade-ul sau inlocuirea unui sistem audio pt. un BMW E36.
Echipamentul stock s-a pastrat pana in zilele noastre.. si eu vreau sa-l schimb. Mi-am cumparat un HU Alpine CDA-9851R si cel mai probabil maine o sa-l montez.
Dar, am fost in seara asta pe la cei de la Tornado (prin targ pe acolo) si cel care parea mai in masura a discuta cu viitori clienti nu parea prea stiutor despre modelul de sonorizare care il am eu pe masina.
Mai exact e vorba de sistemul compus din 10 difuzoare + amplificator.. despre care, in manualul de reparatii l-am gasit ca fiind optiune Harman-Kardon. Dar, heh, eu pe boxele din spate parca tot Nokia am citit (ma rog, pe cutiile alea de plastic in care stau difuzoarele).
Ceea ce mi-e foarte clar este ca HU actual trimite 4 canale catre amplificator, iar acesta este legat direct cu fiecare difuzor, adica filtrarea este activa si se face doar de catre el.
S-a mai lovit cineva de un asemenea sistem? Care este parerea voastra? Mi-e mi-ar place ideea de a nu maltrata prea tare masinuta (ma gandesc la toate ornamentele care ar trebui de/montate pt. o reconstruire a tuturor firelor difuzoarelor. Pe de alta parte, daca amplificatorul stock pe care l-au pus bavarezii in 95 e depasit, l-as inlocui (aici sa-mi spuneti voi daca am pe undeva optiunea de a cumpara un amplificator care sa faca si filtrarea bass/medii/inalte pe fiecare canal - sau poate eu sunt intr-o mare eroare, si filtrarea pasiva este mult mai recomandata).
Nu stiu ce sa mai spun.. parerea mea e ca difuzoarele stock trebuiesc inlocuite (sfatul specialistului din seara asta a fost ca \"nu trebuie, de la HU actual se aude asa naspa\"). Din pacate, pt. inlocuirea difuzoarelor din usile din fatza (sunt 4), amici de-ai mei cu beemere mi-au spus ca nu se gasesc.. la aceleasi dimensiuni, decat foarte putine optiuni, si acelea la preturi prohibitive.
Uff, cam atat. Un lucru e sigur: am un HU nou, pe care il voi monta in urmatoarele 2 zile. Pentru urmatorii pasi, va rog sa interveniti. In viitor ma gandesc si la existenta unui subwoofer. (Dar nu stiu cum o sa rezolv problema cu inexistenta cotierei din bancheta din spate, iar antifonarea dintre habitaclu si portbagaj cred ca e facuta cu simt de raspundere.)

Astept cu nerabdare vesti
__________________
Ariciul e o pasare incapatanata. Nu vrea sa zboare decat daca ii trag un sut.
Darren is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 01:59   #2
DaciaMustang

Stage 4
 
DaciaMustang's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 227
Default

nu cunosc sistemul de care vorbesti, dar:
-pentru filtrarea joase/medii/bass folosesti un amplificator normal si pe firele care pleaca de la el montezi cate un filtru pasiv pe 3 cai, iti va reduce din putere dar se va auzi mult mai bine (sau folosesti difuzoarele componente, care au incluse si filtrele)
-afla ce puteri suporta difuzoarele stock daca nu vrei sa le schimbi (sincer nu cred ca sunt prea puternice pentru head-unit-ul pe care ti l-ai cumparat, fa-le proba si vei \"vedea\" daca trebuie schimbate
-pentru montarea unui subwoofer...gandeste-te ca tu te afli intr-un passat (care e bine antifonat) si ai geamurile inchise...langa tine se afla un...astra, sa zicem, care are muzica la maxim si are si el geamurile inchise...daca are subwoofer, bass-ul ajunge si la urechile tale, daca subwoofer-ul si amplificatorul lui sunt mai rasarite, se aude binisor...deci iti dai seama ca un amplificator si un subwoofer mai rasarite vor razbate pana la timpanele tale oricat de antifonata ar fi masina....
__________________
small guy, small ride...
DaciaMustang is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 09:40   #3
Darren

Stage 2
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 63
Default

Da, eu as vrea sa schimb difuzoarele (In primul rand).
Amplificatorul stock mi-e oarecum sa-l schimb.. asta inseamna sa renunt la instalatia originala.... Pe mine ma intriga lipsa documentatiei despre acest amplificator. IN/OUT, ce si cum pe acolo.
Ce am aflat este ca HU nu este conectat direct la nici un difuzor. Asta ma ingrijoreaza in ideea noului HU. Poate.. totusi nu pateste nimic.
Da, ai dreptate cu subwoofer-ul.. Misto exemplul.
Uite o schita cu sistemul asta..
In manual au scris asa \"A 6-speaker audio system was standard in the early years of the model line. Many additional features have benn installed as optional or standard equipment during the vehicle production run: A 200-watt power amplifier with custom-countoured equalization and ten speaker output\"
Pot sa mai folosesc la ceva bun ampliful asta? Sau sa-l scot si gata, si pun difuzoarele direct pe HU? (Mi-e groaza de demontat masina si tras alte fire prin ea).
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	audio_bmw_diagram_980.jpg
Views:	699
Size:	95.6 KB
ID:	35745  
Darren is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 14:37   #4
Darren

Stage 2
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 63
Default

Tocmai m-am intors de la Tornado, mi-au montat HU (recunosc, si eu l-as fi montat mai cu grija). Am schimbat doar difuzoarele de pe spate (Cele Nokia, cu 2 alpine 6x9 3way).
Se aude ingrozitor daca il dau putin mai tare. Concluzia mea este ca trebuie sa renunt la acel amplificator stock.
Acum avand in vedere ca mai am de schimbat difuzoarele pe fata, credeti ca Alpine de 13\" cu tweeter separat + JBL de 10\" ar fi ok?
Pentru a renunta la amplificator, pot sa folosesc amplificatorul din HU (4x50w scrie pe el), cu filtre pentru fiecare difuzor? Voi pastra toate firele de pe masina, si in loc de amplificator voi plasa doar filtre: 2 cu bass,medii,inalte pt. cele 6 dif. de pe fata, si 2 cu bass si inalte pt difuzoarele de pe spate. Urmand ca in viitorul buget sa apara un aplificator + subwoofer (ce parere aveti de subwooferele active??).
Darren is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 15:51   #5
viperu

Stage 5
 
viperu's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 386
Member of:
[Moderators]
Default

Darren, daca ai posibilitatea realizeaza un sistem complet paralel fata de cel al masinii... acel amplificator lucreaza si este setat pentru a lucra cu semnal de la head-unit-ul original, se poate ca semnalul din alpine sa fie mult mai mare si atunci amplificatorul intra in limitare imediat...
__________________
Arguing on the Internet is like competing in the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
viperu is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 17:14   #6
Darren

Stage 2
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 63
Default

Daaa, semnalul care ajunge acum de la HU la amplif este cel din iesirea amplificata a HU. Nu stiu ce scotea HU original. Oricum \"mesterul\" nu s-a aratat curios de asta. Si nici eu n-am insistat, parea deranjat ca l-am pus la treaba si ca o sa-i dau bani pt. asta.
Si apropo de dorinta de a avea un rezultat de calitate dupa munca depusa la schimbarea unui casetofon de 10 ani cu un CD serie 2005: lipseste cu desavarsire. Sau cel putin nu a aratat-o azi. Si nu pot sa zic ca am o masina de 2 lei in care vreau sa ascult manele. Dar, ce sa-i faci, astia-s meseriasii. Pt. difuzoare o sa-mi bag picioarele in ea de garantie si o sa mi le montez singur. Un sfat nu mi-a dat domnu'. Dar in schimb avea grija sa-mi spuna \"Si daca schimbati difuzoarele pe fatza, diferenta nu o sa fie cine stie ce la calitate\"
Acum, despre construirea in paralel a unui alt sistem:
Pai .. ar fi 2 posibilitati: aia fizica (si firele de pe masina sunt mai mult decat suficiente - si ca numar si ca grosime) si aia materiala (dar de material dispun mai putin acum..).
Fizic o sa sa scot ampliful asta stock care primeste semnal pe 4 canale de la HU (cel amplificat, de aia se si aude groaznic, banuiesc eu), si il trimite pe 10 canale catre fiecare difuzor. Ei, si il scot eu si il inlocuiesc cu niste filtre. Ce ziceti? Daca 4x50w ai HU nu ma vor multumi pt. moment, voi pune un amplificator pe 4 canale caruia sa-i trimit semnalul de 4V din pre-out-urile HU-ului. Dar eu zic ca pt. volumul masinii si dispunerea difuzoarelor (mai ales a celor din fatza), ar fi de ajuns puterea HU-ului.
Hmm, ma mai gandesc la o treaba: domnul de la montaj nu avea adaptor BMW -> ISO disponibil, si mi-a legat direct pe firele masinii un adaptor ISO. Treaba buna, numai ca adaptorul asta pus de el are firele de la alimentare la fel de groase (a se citi subtiri) ca cele de difuzoare. Cand i-am zis ca amperii nu pot sa treaca atati cat trebuie prin sectiunea respectiva am primit replica \"da, dar e pe portiune mica\" (aprox. 10cm).
Nu credeti ca ar fi bine sa demontez ce a montat el acolo si sa-mi caut un adaptor ISO cu fire de alimentare .. la fel de groase ca cele de pe masina (si cele de la HU)? Damn, nu stiu ce sa mai zic. Am cam dat bani azi, si i-am dat degeaba. Rezultatul e groaznic, si la un moment dat m-am saturat sa trag de el si am renuntat pt. ziua de azi sa mai inlocuiesc si difuzoarele din fatza. Oricum pt. cele puse pe spate nu mi-a dat garantie. )) Dar asta e alta poveste. Apropo, e vreo diferenta notabila daca filtrele de taiere frecvente sunt la 20cm de difuzor sau la 2m??
Despre difuzoarele pt. fatza, credeti ca as putea la o diferenta mica de bani sa iau ceva mai bun?
Darren is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 17:26   #7
viperu

Stage 5
 
viperu's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 386
Member of:
[Moderators]
Default

daca vrei sa umblii la sistemul actual cred ca trebuie sa apelezi la un electronist, chiar la un electronist foarte bun... sistemul de fabrica este mult mai complex decat crezi... el are procesor de sunet care atenueaza diverse frecvente (joase deobicei) in functie de volum...

parerea mea este sa tragi alte fire si o sa fie totul mult mai usor... daca o sa sune mai bine? s-ar putea dar depinde in egala masura de produse si de instalator...

nu am inteles eu exact ce a facut cel care ti-a montat noile boxe insa cred ca ar fi trebuit sa se auda bine...
viperu is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 17:39   #8
Darren

Stage 2
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 63
Default

Mda.. daca ma gandesc bine, chiar ai foarte mare dreptate.
De unde ma sfatuiti sa cumpar cabluri? Daca tot e sa desfac masina, o sa trag si RCA-uri pana in portbagaj.. si alimentare pt. viitorul amplif.
Deeeci shopping list ar fi cam asa (sunt total paralel cu modele, preturi, magazine, etc. Eu cred ca m-as concentra sa le cumpar de la Altex.. sau din Carrfour):
- cabluri pt. difuzoare de la HU pana la ele
- filtre de taiere 2 cu joase/inalte, 2 cu joase/medii/inalte (chiar, unde pun filtrele alea? aproape de difuzoare? sau aproape de HU? sau nu conteaza?)
- cabluri RCA pt. viitorul amplificator & subwoofer din portbagaj
- cabluri alimentare pt. viitorul amplificator din portbagaj
- 2 difuzoare de 13\" Alpine (de pus la picioare in fatza) cu tweeter separat (sper sa fie aceeasi dimensiune tweeter-ul cu ce am eu pe usa)
- 2 difuzoare de 10\" JBL infi pt. mediile de pe usa
- ar trebui un condesator pt. viitorul amplificator, nu? Sau il iau cand cumpar si ampliful?

Ce parere aveti de solutia subwoofer activ? sau mai bine amplif separat cu sub separat?
Ce parere aveti de 4x50w ai Alpinului? Sa ma gandesc la 1 amplif separat pe 4 canale? sau chiar 2 amplif pt. toate difuzoarele??? E nevoie? Eu am avut un JVC cap de serie ce avea 4x50w cu mosfet si am fost multumit de cum scotea direct in difuzoare. (pe alta masina).
Astept pareri.
10x.
Darren is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 18:33   #9
saxo

Stage 5
 
saxo's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 2,302
Member of:
[Moderators]
Default

Hai s-o luam in ordinea numerelor de pe tricouri.....
-Daca vrei ca masina sa iasa CORECT adaptata,va trebui sa apelezi la un centru de specialitate.
-O lucrare ca cea care vrei s-o faci NU se face pe \"bucatele\",trebuie gindita bine si executata de o singura echipa !!!
-Materialele de care vorbesti NU se gasesc decit in magazinele sau atelierele car-audio.
-Trebuie sa stii ca ceea ce vrei sa faci nu va fi o operatie ieftina,in cazul in care nu vrei sa iasa mai rau decit era pina ieri.....
Concluzia MEA :
Ori te duci la Tornado si vorbesti cu ei sa faca totul pina la capat,ori vorbesti cu un alt atelier sa se ocupe de masina cu tot ce a mai ramas.
__________________
Quality first !
saxo is offline   Reply With Quote
Old 02-08-05, 19:16   #10
CataNOS

Stage 5
 
CataNOS's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 1,376
Default

daca ai ceva cash du-te la falcon electronics p magheru`. Sunt cei mai buni, daca nici aia nu t rezolva, nu t rezolva nimeni.

bafta!
CataNOS is offline   Reply With Quote
Old 03-08-05, 10:00   #11
Darren

Stage 2
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 63
Default

OK.. ma imprumut, asta e
Dar.. in RO, centrele de specialitate de obicei mi-au lasat un gust.. neplacut.
Prin urmare m-am dotat cu diverse manuale de reparatie/service si sunt interesat sa invat eu cum e cel mai bine, pt. ca .. munca cu simt de raspundere nu prea am intalnit. Decat la mine
Mda, stiu ca materialele respective se gasesc doar la atelierele/magazinele auto (cu specific electronic), mi-a placut cum era aranjat Tornado de ex.
Operatia deja nu mai este ieftina. Deja am bagat 14-15 mil. Si cred ca e aproape de jumatate (chiar mai putin, daca ma gandesc pe viitor la un iPod + interfata).
Now, dragutii de la Tornado (cei din targ) pe motiv de caldura prea mare afara m-au trimis la noul lor atelier din parcarea subterana de la Inter. Acolo era un singur omulet care el a facut toata treaba de ieri. Din pacate.. nu prea (sau poate nu a vrut, nu i-a placut de fata mea) mi-a dat sfaturi. Constructive. Din contra.. incerca sa ma faca sa inteleg ca degeaba as schimba difuzoarele Nokia cu membrana de carton si magnet mic cu alte difuzoare, ca oricum nu se va simti cine stie ce diferenta. Sau poate mi-a analizat mie urechile si s-a prins ca sunt afon.
N-am nimic cu asta, cu toate ca mie mi-ar place sa intalnesc o echipa care sa \"cante jazz\" cu idei novatoare (ok, si costisitoare, dar macar sa-mi prezinte alternative si argumente pro/contra). Dar nu suport ca \"specialistul\" sa-mi contrazica pe fatza legi elementare de fizica. (Gen, firul subtire pe alimentare nu conteaza daca e scurt. Probabil a auzit el de un sistem de compresie al amperilor care trec in interval de o secunda printr-o sectiune mai mica, mai ales daca ei reusesc sa vada luminita de la capatul firului. Sau cum sa legi un difuzor 2-3way pe una din iesirile din amplificator, indiferent daca acea iesire vine deja cu frecvente taiate de joase sau inalte. Ce, doar difuzorul are condensator, nu??. Adik ampliful de pe masina are iesiri pe spate, per canal, joase si inalte separat. Eu i-am cerut sa conecteze toate aceste iesiri pe noile difuzoare, despartind puntea de pe difuzor - cea care leaga in paralel tweeterul de woofer.)
Good, pasii care ii voi face vor fi urmatorii:
1. ma voi duce la Tornado (sediul central, din targ), voi discuta cu ei despre grosimea firului de alimentare si le voi cere sfaturi privind instalatia existenta & viitoare de pe masina mea.
2. Daca si cei de la HO Tornado vor bate campii cu succes, ma voi duce la Falcon, si voi incerca si acolo o discutie. Daca nu am succes (hey, poate chiar nu le place de fatza sau masina mea), imi voi cumpara ce am nevoie si voi purcede la un DoItYourself, si gata. Sper sa ma ajutati voi cu sfaturi, indrumari, pt. ca presupun ca aveti mult mai multa experienta in domeniul asta.

Ca sa pot discuta totusi lucruri serioase cu acei specialisti, va rog sa-mi spuneti daca trebuie neaparat sa pun filtrele aproape de difuzoare, sau pot sa le pun pe toate in aripa din stanga spate, unde se afla actualul amplif (pe care il voi scoate).
A, si va rog sa ma luminati cu difuzoarele, e o alegere acceptabila Alpine cu woofer + tweeter separat? Banuiesc ca JBL Infinity sunt ok. Si daca pot sa ma bazez doar pe ampliful din HU pt. difuzoare (vor fi 8 in total: 2 pe 2 cai si 4 woofere + 4 tweetere).
Darren is offline   Reply With Quote
Old 03-08-05, 10:57   #12
saxo

Stage 5
 
saxo's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 2,302
Member of:
[Moderators]
Default

Vad ca esti pornit tare pe centrele de instalare...
Poate fi o idee buna sa vezi niste masini facute de diverse firme.Altfel nu prea ai cum sa-ti dai seama de calitatea lucrarilor.
In privinta stabilirii configuratiei,daca nu te sfatuiesti cu cineva competent vei gresi cu siguranta.Pe forum nu vei putea decit sa obtii niste pareri mai mult sau mai putin corecte...
O instalatie ca cea care vrei s-o faci e delicata din mai multe puncte de vedere,mai ales ca masina,ca orice BMW,e foarte neprietenoasa la capitolul audio.
Daca te hotarasti s-o faci singur,nu pot decit sa te felicit,si sa-ti urez spor la treaba !
Singurul sfat,( si ma repet ),e sa nu te apuci de treaba decit dupa ce stabilesti CLAR toata configuratia !!!.
p.s.
Chestia cu lungimea cablului si amperajul suportat e foarte corecta si gasesti intr-un post chiar un tabel.
saxo is offline   Reply With Quote
Old 03-08-05, 13:01   #13
Darren

Stage 2
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 63
Default

Hmm, pornit tare e cam mult spus. Dar am avut experienete neplacute cu ei, si de atunci ii evit. De obicei renunt la a avea garantie la difuzoare sau HU, daca asta depinde doar de montaj de o firma specializata.
Nu zic ca nu exista oameni dedicati, carora le place ceea ce fac, si lucruri facute cu pasiune si destul de multi bani chiar sunt de aratat in show-uri. Din pacate nu i-am intalnit eu pe acesti oameni/specialisti (ori nu i-am cautat destul si am preferat eu sa fac singur, ori n-am avut destui bani).
Nu stiu ce mi-a venit acum sa ma duc cu bemmerul la o firma de montaj (imi propusesem ca never ever sa fac asta, decat pt. a cumpara piese, fire, etc.). Din nefericire am intalnit exact acel tip de angajat care are pareri bune despre el dar evita sa-si arate maiestria (nu pot sa zic ca nu m-a enervat cu comentariile gen \"daca clientul cere, noi executam, dar nu e bine, bla bla\", dupa ce nici nu putea sa-si imagineze cat de mult a coborat in ochii mei din pozitia de specialist in pozitia de \"stiu sa leg 2 fire unul de altul\" facand faza cu firul subtire dar scurt).
Cred ca n-am mai fost la un centru de montat car-audio de prin 2000 (sau 2001) cand un coleg de-al meu, pe baza referintelor, s-a dus la un centru maaare si specializat in asa ceva, pentru a-si monta un CD-Cassette-Radio. Un fel de minicombina. super. Avea reglaj egalizor pe fiecare canal in parte.
Anyway. Domnii specialisti (adik meseriashu lu' peste) n-a citit pe carcasa dimensiunea surubului ce se poate introduce intr-o gaura de prindere.. si a pus unul lung (sau foarte lung). Care prin strangere a patruns printr-un cablaj vertical, a sfartecat un integrat.. si ma rog, a facut varza in el. Nu si-a dat seama , si a alimentat HU. Siguranta s-a ars (pusa de el, da?) si atunci l-a pus pe direct (mama ei de siguranta, se arde asa..). Drept urmare a iesit fum gros si innecacios din HU, si gata. Fusese cumparat la mana a doua, de pe o masina adusa de-afara (pret de catalog la HU 1800-2000 USD la vremea aia). No comments. Am refuzat sa ma duc eu cu masinile mele (sau de la companie) la un astfel de centru. Si decat sa ma duc si sa trebuiasca sa stau geana pe ei, mai bine le montez singur. Asta am facut pana acum, si zic eu ca .. am ceva experienta. Si ceva cunostiinte de fizica/electronica. (Macar mai mult decat specialistu' de ieri).
Dupa cum arata magazinul celor de la Tornado, mi-am facut o impresie buna. Din pacate .. angajatul ala nu. O sa ma duc poate azi la ei sa vad ce zic.
Pai eu am clar configuratia in cap, dar trebuie sa ma limitez la buget. Si trebuie sa ma gandesc ca masina asta are 10 ani. Nu pot sa pun 3 amplificatoare pe ea. (n-am chiar asa de multi bani).
Dar eu am zis asa:
HU Alpine 9851R (are ce-mi doresc eu de la un HU) + 1 viitor iPOD
2 woofere la picioare in fatza
2 medii pe portiere din fatza
2 tweetere pe portiere din fatza
2 boxe 6\"x9\" pe spate (astea sunt deja, oricum eu nu merg in spate).
1 amplificator + subwoofer (sau subwoofer activ, oricum nr. de fire de tras pana in portbagaj ramane acelasi).
Intrebarile mele referitoare la nevoia unui amplif separat pt. toate boxele ramane.
Plus marca difuzoarelor de pe fatza. (acum sunt nokia )
Pai mai mult ma intereseaza parerile unor oameni care au trecut prin experiente.. placute sau neplacute, de pe un forum. Cred totusi ca voi avea puterea sa discern daca iau de bune sau nu anumite chestii. Sau le voi verifica in alte surse (Carti, specialisti, etc).
Darren is offline   Reply With Quote
Old 03-08-05, 14:25   #14
DaciaMustang

Stage 4
 
DaciaMustang's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 227
Default

afla daca amplificatorul pe care il ai are sau nu intrari low-level (rca) si daca nu are, te duci la o firma din asta care se ocupa cu asa ceva si le spui sa traga 2 rca-uri pe preamplificator - > in felul asta vei folosi instalatia originala si vei putea pune alte difuzoare in plus pe canalele HU; mie nu-mi place ideea ca semnalul de la HU la amplificator este high-level...numai sa se potriveasca si voltzii de la HU la amplificator
ideea cu subwooferul activ...las-o balta, subwooferele active sunt concepute pentru hatch-backuri care au o rezonanta mai buna decat masinile cu portbagaj separat, se aud insuficient chiar si pe o dacie, dar daca masina ta mai e si bine antifonata...oricum suburile active au maxim 150 de w rms si mai costa si foarte mult, la aceiasi bani iti iei un amplificator si un subwoofer bunicele (cauta ceva de puteri mai mari ca sa fii multumit - iti pot da niste exemple la bani relativ putini)
head-unitul tau are cumva si direct sub drive? (adica merge sa folosesti 2 canale direct pentru un subwoofer?) ca asta te-ar scuti de niste bani pe moment, ai putea sa instalezi un free-air type subwoofer sub luneta (daca esti dispus sa decupezi)
DaciaMustang is offline   Reply With Quote
Old 03-08-05, 15:43   #15
Darren

Stage 2
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 63
Default

Pai.. m-am uitat la el, nu are decat 2 conectori: unul cu 11-12 fire si altul cu vreo 20 de fire. (input high-level + alim si remote si output pe 2 canale x 3 plaje frecvente + 2 canale x 2 plaje frecvente). Mi-am luat gandul de la a-l folosi pe el in continuare. O sa folosesc doar sistemul de prindere pe carosiere de la el.
HU asta de l-am luat are 2 preout front, 2 preout rear si 2 preout subwoofer.
Nici mie nu-mi place ideea de a avea semnal high-level intre HU si amplif (am avut la un Sony + amplif + sub, si cu prima ocazie, cand am schimbat HU am pus RCA intre HU si amplif, diferenta de la cer la pamant - ceea ce e si logic, pentru ca nu are rost sa amplific distorsiunile produse de ampliful HU).
Hmm, cred ca subwoofer activ o sa fac un efort financiar pt. masina nevestii: are un hatchback si nici nu am loc in \"portbagaj\" unde sa prind ampliful (poate doar de spatarul scaunelor din spate, dar nu-mi place ideea).
Poti sa-mi dai exemple de amplif si sub, o sa le retin ca \"nice to have\", dar deocamdata vreau sa ajung la performanta de a avea sunet clar si curat, la putere rezonabila, mai ales pe front (eu conduc, nu stau in spate ). Daca imi reuseste asta, si doar bass-ul profund imi mai lipseste, atunci cumpar amplif si sub. (free-air type e subwoofer-ul tip tub?) Sau.. despre ce e vorba? Eu pe parte de subwoofer ma gandeam.. (visam mai bine zis), ca o sa-mi confectionez (am un amic cu atelier de mobila & decoratiuni interioare, deci cu utilaje pt. prelucrat lemn) un sub (sau 2) care sa aiba bass-reflex-ul sub forma de hornuri pana in partea de sus a portbagajului (sub luneta), unde sa aiba iesirea exact de forma deja existenta pt. difuzoarele din spate. Astfel, deasupra acelor noi decupaje, as putea pune grile de difuzoare exact la fel cu cele care le am din fabrica, si privit de afara, s-ar vedea ca si cum as avea 4 difuzoare in spate . Dar mi-e greu sa cred ca fizic si acustic as putea face asa ceva.
Totusi, despre ce decupaje vorbeai tu? Doar sa fac 2 decupaje libere in planseul respectiv (pe care sa le maschez cu grile OEM) ca sa comunice habitaclu cu portbagajul, si sa se \"auda\" sub-ul mai bine?
Dupa cum ti-am zis, am iesiri pre-out pt. subwoofer pe HU (RCA stereo), cu reglaj de volum separat, si cu 2 modalitati de acordare a lui: linear cu volumul general (adik aproape de min. subul este si el dat aproape de min), sau asimetric - aproape de min. pt. difuzoare, subul primeste un pic mai mult semnal, doar pt. a-si face simtita prezenta. Nice, in'nit? Oricum, fatza de HU de pe masina nevestii, asta de mi l-am luat eu nu are setare pt. frecventa de taiere pt. iesirea de sub. Mda.. asta e. O fi aia standard 80Hz.

Dar problema mea acu' nu e viitorul sub-ul si amplif al lui
Ci modelele de difuzoare care mi s-ar potrivi in cele 6 lacasuri din fatza.. si corectarea sistemului cu amplif stock. In viteza si la bani putini, cred ca pot sa-mi montez in noaptea asta 4 filtre in loc de ampliful stock.
Darren is offline   Reply With Quote
- Copyright 2024 4Tuning -