Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Discutii generale

Reply

Thread Tools
Old 09-07-05, 22:07   #1
Deathman

Stage 3

Default Miros de ars, continuare la \"Iesire 5V, intrare 4V\&qu

https://www.4tuning.ro/forum/viewtopic.php?t=9141
Am fost, l-am vazut, ne-am placut si l-am luat. Nu-i vb de o chestie gay, ci de noul HU al meu, Panasonic CQ-C5400N.
Inainte sa conectez amplifu, am dat gain-u la minim, am pus RCA-urile, am dat HU la 20 si am gasit potrivit un gain de un pic sub jumatate. L-am lasat asa si am plecat. Am zis sa dau HU la 25 si am mers asa vreo 15 minute, dupa care am simtit un miros de ars. Bineinteles ca am oprit jucariile, am mirosit HU si se simtea doar un miros de nou . Am repetat figura din nou si m-am dus sa miros si la portbagaj si intradevar de acolo venea mirosul. Fenomenul a avut loc cu subwoofer level pus pe 0db si bass la 0db.
Solutii : - sa cobor basu si subwoofer level
- sa dau foc la amplificator
- sa schimb amplificatoru (ultimele 2 nu le-as lua in calcul deocamdata )
Sugestii : cum sa las afurisitu ala de gain sa nu prajesc preamplificarea? Inspre minim sau inspre maxim ?
Old 10-07-05, 11:45   #2
viperu

Stage 5

viperu's Avatar

Member of:
[Moderators]

lasa gain-ul de pe amplificator mai jos si joaca-te cu nivelul subwoofer-ului...
viperu is offline   Reply With Quote
Old 10-07-05, 12:49   #3
Deathman

Stage 3

M-am mai gandit la o chestie : amplifu are atat protectii cat si siguranta (logic sa fie amandoua). Nici una dintre astea 2 n-o intrat in actiune cand am simtit mirosu ala de ars si amplifu o mers in continuare fara probleme. Sper sa se fi supraincalzit firele, sa nu fie alta problema la mijloc.
Deathman is offline   Reply With Quote
Old 10-07-05, 13:07   #4
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

De regula miros de ars vine de la difuzor.Si asta e simplu de verificat.Iei un aparat de masura si masori rezistenta ech. a bobinei.Dupa aia compari cu ce ai in specificatia dif. Daca e mai mica (si tare cred ca-i asa) inseamna ca-i cam prajit.De prajit se prajeste de la distorsiuni,adica reglaj nasol sau lipsa curent,etc.....
Masoara si spune ce ai gasit.
Old 10-07-05, 13:38   #5
Deathman

Stage 3

Ok, o s-o fac si pe asta, astazi candva ca ma duc la un prieten care are aparat de masura, dar tin sa precizez ca fenomenu o aparut dupa ce am schimbat playeru. Pana atunci nu s-o simtit nimik suspect si sigur nici playeru din pct de vedere functional n-are nimik.
Old 10-07-05, 17:37   #6
sfigmo

Stage 5

sfigmo's Avatar

Member of:
[Moderators]
[TIME SQUAD]

daca mirosul vine din portbagaj si nu au intervenit pompierii sa stinga amplificatorul, cu siguranta este de la difuzor...din lipsa de curent, reglaj ce nu ii convine, masa imperfecta etc, amplificatorul face ca difuzorul sa distorsioneze ceea ce duce la incingerea bobinei...rasina de pe bobina este atacata si aia scoate fum si miros de ars...faptul ca a aparut in momentul cand ai schimbat HU nu este relevanta deoarece chiar tu ai spus ca ai umblat la amplif inainte de a regla din HU...problema e difuzorul cauzata de amplif...in general asa se intampla...bafta

Uischi...I'll never forget you...
sfigmo is offline   Reply With Quote
Old 10-07-05, 22:21   #7
Deathman

Stage 3

S-o iau pe rand :
- scos alimentarea de amplif, uitat la cabluri, totul parea ok. nu se vedea urma de izolatii incinse sau altele
- mers la un prieten, vb cu taicaso care o terminat faculta de Electronica si mi-o zis ca-i cam greu sa prajesc preamplificarea care are pe acolo niste rezistente de ordinul zecilor de k ohmi.
- mirosit si sub-ul, poate simt ceva ars pe acolo, dar nimik
- masurat ohmajul subwooferului cu aparatul si oscila intre 3.8-4 ohmi, deci cred ca-i totul in regula
- montat la loc toata hardughia : amplif, HU, boxe, sub
- testat sa vad dc merge... si surpriza : nu mere amplifu. ma invart in juru cozii si constat ca am uitat sa pun siguranta la loc .dupa asta totul ok.
- fatza de ieri(primul test), cand am pus bass-u din player pe 0db si subwoofer level-u pe 0db, astazi am fost mai finutz : bass dat pe -4db si subwoofer level pe -4db si am dat bass-u din amplif de la +6db la +12db.
- mers intr-un loc unde sa nu deranjez pe nimeni si i-am dat in gura pana pe la 30 si am stat sa vad dc mai miroase si sa vad cum se comporta ansamblul. cablurile nu s-or incalzit, sub-u nu distorsiona, amplifu nu s-o incins si nici miros de ars nu s-o simtit.
Am mai mers cu masina dupa test si nu am simtit nimik ciudat. Sper sa fie asta baiu, adica ca am avut niste reglaje prea agresive din HU si am suprasolicitat intrarea din amplif, sau poate ca fiind puterea prea mare sa fii inceput sa se supraincalzeasca firele (prostu de mine nu m-am gandit ieri sa pun mana pe ele si nici in zona de preamplificare n-am pus mana). Ar mai fii si varianta unor contacte imperfecte, tinand cont ca azi am pus totul de la 0.
Old 10-07-05, 22:24   #8
Deathman

Stage 3

Am uitat sa zic ca Gain-u amplifului e pus acuma cam pe la o treime.
- Copyright 2026 4Tuning -