05-02-07, 14:51
|
|
 Stage 5
Member of: [INSANE RACERS]
|
Cum se regleaza un sistem audio ?
Prima data va spun ce am pe masina si va astept cu cat mai multe sfaturi . De ce ? Pentru ca in urma multor incercari pe mai multe masini mi-am dat seama ca reglajele conteaza mult mai mult decat calitatea sculelor audio folosite . Acum va spun ca nu snut multumit cum este realizat stage-ul si nici puterea pe care o simt de la boxe , mai ales mediile . Am pe fata Hertz DSK165 , pe spate DCX690 , un sub HCX de 450 W rms si un JBL 755.6 ( configurat pe 4 x 60 + 1 x 297 - ni punte sub-ul ) , toate sponsorizate de Pioneer DEH6850MP . Stiu ca multi mi-ar spune sa renunt la boxele de pe polita , darnu am de gand sa o fac , mai ales ca dupa alergari indelungite am facut rost de ele si sunt innebunit cat de bine se inteleg cu cele de pe fata . Acum va spun ce-mi place si ce nu . Imi place basul , dar din ce aud eu statia si cu sub-ul mai ales pot sa dea mult mai mult decat pot boxele , mai ales cele fata . Imi place cum se completeaza sunetul din fata cu cel din spate . Nu imi place stage-ul , care odata cu montarea boxelor spate se simte undeva la capul soferului si nu in fata lui , si abia dupa ce dau din HU cam la 2 din 15 spre fata se simt tweterele prinzand viata si un stage mai clar . Acum intrebari sunt multe , dar dau curs doar la cateva : E o idee sa incorporez tweterele in stalpi , cam la 5- 8 cm de coltul cu parbrizul , sau sa le las exact in colt , spre sofer ? Ar fi o idee mai buna sa amplific fata cu 2 x 60 pt twetere + 2 x 60 pt mediile din usa si spatele sa-l bag pe alta statie cu 2 x 120 ? Sau sa pun sistemul fata in 2 x 140 w ( in punte ) si spatele tot prin alta statie ?
Eu sincer am fsot incantat de aceasta statie pt ca era compacta si in principiu era singura care mi-ar fi oferit amplificare pt toata masina , fara sa mai stau cu alta statie in masina .
Depinzand de melodii , pot sa merg cu nivelul pana la 50 din 60 maxim , dar de pe la 46-47 se simt ceva distorsiuni . Inainte de statie mergeam pana la maxim 40 , distorsiunile simtindu-se cam de la 36 . Presupun ca , daca vreau putere mai mare as avea nevoie de alta statie , de alte difuri sau ce ?
Deocamdata planul meu ar fi sa lucrez in fibra stalpii si sa bag tweterele in ei , si usile fata lucrate mai bine si paote chiar fibra ( deocamdata vreau sa pun niste inele sub unghi sa aduc difurile mai catre sofer , ele in prezent fiind orientate catre picioare . Totodata setarile statiei cam cum ar trebui sa fie pentru un sound compromis intre calitate ( SQ ) si putere ( DB-DRAG ) ( am dat ex din ce m-am documentat , puteti zambi dar sa nu radeti  ) ??? Deci ... astept sfaturi !
Last edited by marius_eugen; 05-02-07 at 14:53.
|
|
|
05-02-07, 17:13
|
|
Stage 1
|
Re: Cum se regleaza un sistem audio ?
faza cu tweeterele pe stalpi schimba sesizabil treaba. Am testat-o eu, inainte aveam tweeterele pe bord, apoi le-am pus pe stalpi, orientate fix spre capul soferului. Si partea cu difuzoarele din usi orientate ajuta, e bine daca sunt izolate si usile.
|
|
|
05-02-07, 17:17
|
|
 Stage 5
|
Eu am deja tweterele orientate perfect catre sofer ... deci nu m-as fi apropiat decat vre-o 3 cm per total ... acum poate tweterele trebuiesc asezate pentru un efect in cruce sau direct ??? Adica pasagerul sa auda tweterul de la sofer si invers ??? In leg cu usile stiu ... acum deja ma interesez sa vad cum va fi cel mai bine ... O alta intrebare care imi vine in minte : incinta pentru difuzor trebuie sa fie facuta din toata usa sau trebuie blocat in vre-un fel in spate pentru ca incinta sa aiba numai un anumit litraj ?
|
|
|
05-02-07, 17:22
|
|
Stage 1
|
Pai daca poti afla parametrii difuzorului si vezi cam ce incinta ii trebuie, poti sa faci
Oricum, difuzoarele alea sunt facute clar sa mearga in usa masinii, si daca e si izolata usa, cu atat mai bine. pana acum am vazut numai medii in incinta inchisa, midbass'ul lasat in usa direct
|
|
|
05-02-07, 19:00
|
|
 Stage 5
Member of: [DACIA]
|
Ceva poze cu montarea difuzoarelor de 16 de pe fata nu ai?
|
|
|
05-02-07, 20:07
|
|
 Stage 5
|
Din pacate nu am poze ... este vorba despre fata de usa de la o Solenza ...
|
|
|
05-02-07, 21:41
|
|
|
Speed Daemons Member
 Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE] [Speed Daemons] [DAEWOO]
|
Pentru a ajuta un picutz, am ascultat si l-am ajutat pe eugen la montarea sistemului si problema majora sesizata de mine e urmatoarea: nu scoate medii deloc, nu ca nu coboara spre mid-bas, ci chiar nu scoate medii, se aude incet si infundat... Eu am banuit ca vinovate sa fie in principal pozitionarea acestora spre in fata si jos, iar pt stage ar fi montarea difuzoarelor direct pe plastic, din motive practice, dar care urmeaza a fi schimbata, dar prea multe sperante pt o pozitionare aproape de "perfectiune" nu sunt datorita fetei de usa neprietenoasa...
|
|
07-02-07, 21:10
|
|
 Stage 5
|
Ai grija la distanta dintre tweeter si difuzor. In teorie nu ar trebui sa depaseasca 15-20 cm, acum depinde si de masina ,dar daca te duci prea sus cu tweeter-ul o sa simti o ruptura intre mid-bas si inalte.
Pentru o imagine cat mai buna, nu zic ca ar trebui sa renunti de tot la difuzoarele de pe spate, dar joaca-te un pic cu fader-ul si vezi cea mai buna pozitionare. Cred ca undeva pe la 6-7 catre fata ar fi ok.
Nu stiu ce putere au difuzoarele pe fata, dar 297 W sunt mult prea putin pentru un sub de 450 W. Nu o sa ai niciodata un control foarte bun pe el. Incerca sa gasesti niste difuzoare cat mai apropiate de puterea statiei, asta ca sa obtii un randament cat mai bun.
Aa...si lucreaza usile fata.
|
07-02-07, 21:15
|
|
 Stage 5
|
Ai dreptate , dar inca nici nu am achitat statia asta care este destul de costisitoate pt mine si am sperat sa-mi rezolve partea de amplificare ... Deocamdata acei 297w rms pentru Scufita mea sunt de ajuns ... stiu ca sub-ul poate mai mult , bravo lui , dar eu deocamdata la buzunar sunt stramtorat si configuratia asa va ramane . Singura variabila ar fi fost statie de 2 x 120 w rms sau 1 x 250 in punte pe care am avut-o inainte ... Daca va vine vre-o idee la ce as putea face cu ea ... va astept ...
|
|
|
07-02-07, 21:35
|
|
 Stage 5
Member of: [Registered Users] [Moderators] [REDACTOR 4TUNING] [Competitor CNCA]
|
Daca ai Dieci pe fata.... incearca o serie superioara, mai ales daca vrei sa mergi cu ele activ. Dieci sunt gandite sa mearga pe amplificarea player-ului. Nu ai cum sa ceri foarte mult de la ele.
NU exista setari optime si universale si nici pozitionari optime si universale. Sau inveti (din experienta, si asta presupune sa STII ce trebuie sa auzi si sa auzi CORECT) sau mergi la cineva care stie, om care poate sa-ti spuna teoretic si ce poti sa faci ca sa-ti imbunatatesti sistemul.
Sau mai dai pe la competitiile de profil... si inveti incet si sigur.
|
|
|
12-03-07, 19:02
|
|
 Stage 5
|
La o statie JBL , in momentul in care setezi pe FLAT controlul subwooferului , inseamna ca el va fi controlat de HU ? Ca deocamdata abia pe LP se aude acceptabil ... Apoi o alta intrebare ... pentru reglarea difuzoarelor pe 755.6 , reglajul pe FLAT tot reglare din HU inseamna ?
|
|
|
12-03-07, 20:00
|
|
Stage 3
Member of: [AUDI] [Anonymous Motorsport ]
|
reglajul flat inseamna liniar ( la nivel de EQ) nu + nici - la octave pe nici un fel de frecventa.
cel mai corect sistem merge pe flat, 1 la mana tu trebuie sa stii sa auzi corect (ti-a mai spus cineva mai sus), dupa care HU-ul trebuie sa fie la nivel zero (flat), de acolo incepe muzica. Nu e bine sa impresionezi absolut deloc muzicalitatea din HU, de acolo pleaca distorsiunile in putere. incearca sa te folosesti de pozitionarea cat mai corecta a difuzoarelor pentru un sunet cat mai corect la nivel de flat.
sunt cateva aspecte cu care se incepe o instalatie cuc are vrei sa mergi al dB drag sau la SQ, Hq..unde vrei tu. si anume:
1. insonorizarea cat mai eficienta a usilor si a portbagajului, in general a habitaclului unde se elibereaza rezonanta.
2. cablajele trebuie sa fie de calitate, nu made in germany dar de 3 lei metru. dai un ban dar stii k mergi pe un cablu bun.
3. curentul cu care alimentezi puterile (fie ca este vorba de HU fie Amplif final), este foarte important sa ai un curent continuu si al un voltaj suficient sa-ti tina sonorizarea sus, baterie mai performanta, capacitor de putere, cabluri groase si de calitate.
luand in calcul cele 3 subiecte de mai sus, te poti apuca de modelarea fetelor usilor/stalpilor (dupa caz) si pozitionarea eficienta a difuzoarelor.
nu stiu cat da ajutor ti-am fost, dar eu cred ca este un punct de plecare.
|
13-03-07, 19:41
|
|
 Stage 5
Member of: [Competitor CNCA]
|
Quote:
Originally Posted by micutz
Ai grija la distanta dintre tweeter si difuzor. In teorie nu ar trebui sa depaseasca 15-20 cm, acum depinde si de masina ,dar daca te duci prea sus cu tweeter-ul o sa simti o ruptura intre mid-bas si inalte.
Pentru o imagine cat mai buna, nu zic ca ar trebui sa renunti de tot la difuzoarele de pe spate, dar joaca-te un pic cu fader-ul si vezi cea mai buna pozitionare. Cred ca undeva pe la 6-7 catre fata ar fi ok.
Nu stiu ce putere au difuzoarele pe fata, dar 297 W sunt mult prea putin pentru un sub de 450 W. Nu o sa ai niciodata un control foarte bun pe el. Incerca sa gasesti niste difuzoare cat mai apropiate de puterea statiei, asta ca sa obtii un randament cat mai bun.
Aa...si lucreaza usile fata.
|
in teorie distanta dintre difuzor si tweeter ar trebuie sa fie 1/2 din lungimea de unda a frecventei de taiere a filtrului.
Last edited by ReLLaXX; 14-03-07 at 01:17.
|
|
|
14-03-07, 13:00
|
|
 Stage 5
|
M-am hotarat sa-mi fac rost de cabluri 0AWG pt alimentare + de la baterie pana in spate la amlpificator . Acum intreabrea este daca pot folosi pe post de distribuitor condensatorul , ca tot vin la el cablurile de la ambele statii si cel de alimentare... O alta intreabare era daca minusul de la fiecare statie se conecteaza in acelasi punct dar pe caroserie , sau trebuiesc conectate la condensator ( la minus ) . Apoi eu am schimbat cablul de masa dintre baterie si motor si am mai adaugat unul pe caroserie in aceeasi zona , dar sunt cabluri putin mai groase decat originalele (dar mai calitative ) , dar de 8 awg ... acum trebuiesc schimbate si acele cabluri de masa de la baterie la caroserie cu unele de 0 AWG sau sa le las ce acelea si sa trag un 2/4 awg de la minusul bateriei pana in spate , unde sa conectez toate minusurile in acelasi punct , dar si legate de caroserie ?
Am vazut ca unele distribuitoare au sigurante pe ele de 200 A si pot intra 1 cablu de 40/50 mm si sa iasa doua de 20 mm . Pot folosi un astfel de distribuitor , dar sa-l pun in portbagaj , adica sa vin cu cablul direct de la baterie pana in portbagaj si abia apoi sa pun distribuitorul cu sigurantele , sau trebuie neaparat langa baterie un port ANL de vre-o 200 A si apoi ce fac in portbagaj cu distribuitorul e alta treaba ???
Merita cumparati papucii de marca ( Stinger , Dietz ... ) sau se pot folosi f bine cei romanesti ( taranesti ) ? Isi fac bine treaba si astia ? Intreb pt ca la borne , desi sunt Alfatec , nu mi-au dat impresia ca ar fi prea rezistente la filet .
Are rost sa pastrez un condensator de 1,2 F Pyle pentru o statie care este doar pe difuzoare si sa incerc sa iau unul de vre-o 4-5 F pentru statia care este numai pe sub-woofer , sau sa scap de cel de 1,2 si sa conectez totul la cel de 4-5 F ???
|
|
|
14-03-07, 20:59
|
|
 Stage 5
Member of: [Moderators]
|
S-o luam pe rind:
- Imediat linga borna de + pui o siguranta mare ! Siguranta asta e numai protectie contra incendiului in caz de scurt pe traseu.
- In portbagaj pui un alt distribuitor cu alte sigurante cite amplificatoare ai.
- Condensatorul il legi cu "+"-ul la intrarea in distribuitor si cu "-" la masa cu cablu cit mai scurt dar mai subtire ( ex. 4awg ).
- Amplificatoarele se leaga la masa pe caroserie cu cabluri cit mai scurte. 4awg e suficient ca si grosime.
- Nu aduci "-" din baterie pina la amplificatoare.
- Dublarea cablului de masa intre borna bateriei si caroserie nu trebuie sa fie tot 0awg, doar e foarte scurt. Ghideaza-te dupa tabelul postat de mine.
- Poti folosi papuci de orice fel, numai sa fie de cupru si suficient de grosi.
- Condensatorii nu produc curent. Au si ei rolul lor, insa la o cerere mare de curent, importanta ramine bateria. Mai bine renunti la ambii condensatori si pui o baterie deep-cycle.
- Borne si conectica de calitate se gasesc si costa pe masura. De meritat insa, merita.
|
|
|