Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Discutii generale

Reply

Thread Tools
Old 09-09-06, 09:22   #1
sorsa

Stage 2

Default Se poate "copia" o incinta?

Salut, vreau sa-mi fac o incinta pt un Hertz ES200, dif care se vinde si in lada de la mama lui. Intrebarea mea e: in ce masura pot "copia" cutia facuta de producator? Se dau dimensiunile exterioare si grosimea peretilor din MDF, cam atat... Dar portul bass reflex e mai sofisticat la incinta originala, eu voi pune unul clasic, rotund. N-am mai construit o incinta pana acum, nu ma pricep sa calculez volumul, altfel nu intrebam, producatorul da suficienti parametrii pt constructia unei incinte. Si daca tot am postat, stie cineva daca difuzorul asta se preteaza la o cutie de compresie?
sorsa is offline   Reply With Quote
Old 09-09-06, 12:30   #2
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]
Default Re: Se poate "copia" o incinta?

In manualul difuzorului ai parametrii de constructie pentru toate tipurile de incinte recomandate. Da, merge si in compresie, 15 litri.
Vezi http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/pdf_es200.pdf
saxo is offline   Reply With Quote
Old 09-09-06, 13:47   #3
sorsa

Stage 2

Am si eu pdf-ul cu parametrii difului, din pacate nu sunt familiarizat cu materia . Tocmai am calculat, dupa dimens exterioare, volumul cutiei originale si da aprox ce recomanda producatorul: 19,5l. Nu eram sigur cum se socoteste volumul, cel ce ramane dupa aplicarea materialului de amortizare, sau volumul cutiei dintre peretii de lemn. Se pare ca Vb-ul e volumul cutiei intre peretii de lemn, corect? Cat despre acordarea cutiei, chiar nu stiu de unde s-o apuc. Se face prin simpla aplicare a unui port bass reflex (evident de dimens date de producator)?
Old 09-09-06, 14:55   #4
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

In pdf ai tot ce-ti trebuie. Scrie ca in volume sunt luate in calcul si porturile si volumul difuzorului. Nu ai ce sa mai acordezi.
Old 09-09-06, 15:02   #5
sorsa

Stage 2

FAIN! Mersi!
Old 10-09-06, 00:45   #6
sorsa

Stage 2

Consider the speaker overall dimensions when calculating volumes since it is not included
in the indicated volumes; if you place the magnet speaker inside the box, add Total driver
displacement to the volume of the box itself.
Not to add tubes and ports overall dimensions to total volume calculation in case of
Reflex, Asymmetric Bandpass and Double Reflex projects; you only have to add the
volume of the type of support you use (i.e. the wooden panel in case of Reflex Port).

Am gasit asta in manual. Se pare ca totusi trebuie adaugat volumul difului (total driver displacement), la volumul total al incintei. Corectati-ma va rog daca am inteles gresit cele de mai sus.
Old 10-09-06, 00:57   #7
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Asa e, volumul difuzorului ( 0,9 litri ) trebuie luat in calcul. Greseala mea ..
Old 10-09-06, 01:03   #8
sorsa

Stage 2

OK. Pot sa ma apuc atunci. O s-o fac dupa modelul dat (exemplificativ) in manual: diful pe o la laterala, portul pe cea opusa. E vreo distanta minima de lasat intr magnet si capatul interior al portului?
Old 10-09-06, 01:07   #9
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Eu asi pune diful si portul pe aceeasi parte.
Old 10-09-06, 01:16   #10
sorsa

Stage 2

Asa am vrut si eu la in iceput, dar iese aiurea cutia, avand in vedere ca portul tre sa aiba 260mm. Nu sunt sigur, dar parca citisem ca tre sa pastrez o distanta de 50mm intre capatul portului si peretele opus. Ar iesi o forma tare aiurea, pt un volum de 20,5l. Si mai de speriat e cu seria HX, volume chiar mai mici ale cutiei - 16l pt HX200!!! Si un port de 185mm! Cum naiba o modelezi pe aia?
Dar sa revin, volumul recomandat de producator trebuie respectat, corect? Nu mai mult, nu mai putin.

Last edited by sorsa; 10-09-06 at 01:19.
Old 10-09-06, 01:21   #11
sorsa

Stage 2

Are vreo importanta, in ccp sunetul, forma cutiei?
Old 10-09-06, 01:29   #12
sorsa

Stage 2

Cred ca tocmai am gasit raspuns:
Consider that when building a reflex box, the closer the port is to internal panels, the
longer it virtually seems, lowering frequency; thus, if you place the port next to a corner,
make it 30% shorter approximately. The same extention has to be used when building
rectangular ports. This type of port can be put in every corner of the box in order to solve
possible size problems.

Asa iese. Mersi pt precizare si Duminica placuta!
Old 12-09-06, 01:45   #13
sorsa

Stage 2

Inca o intrebare: se pot pune doua porturi de bas, jumatate ca lungime fata de cel (doar unu) recomandat de producator, pastrand acelasi diametru? Ma gandesc sa procedez asa, deoarece, la lungimea de 260mm, respectiv 180 (-30%, daca-l pun langa colt), capatul tubului e prea aproape de peretele din spate al cutiei (i-mi raman 2cm). Citeam in manualul pt subwoofere DLS ca se recomanda ca intre capatul portului si peretele opus sa ramana 7-8cm. In manual la Hertz n-am gasit vreo referire la asta, ce-i drept.
Sau poate ar fi mai bine sa-l fac sealed? Mi-e ca si-asa e doar de 8" diful, nu stiu ce extensie pe bas ar mai avea. Ampliful se pare ca va fi un DLS CA22, ca s-a terminat promotia la Hertz si Audison la Logimaetics . La Tottal Motto n-a mai ramas ceva?
Old 18-09-06, 22:43   #14
sorsa

Stage 2

E contraindicata cumva confectionarea portului de BR din carton presat? Nu prea am sanse sa gasesc tub de 62mm diametru...
Old 18-09-06, 22:51   #15
pesteimputit

Stage 5

pesteimputit's Avatar

cred ca se gasesc porturi gara facute
da-i un pm userului saxo
pesteimputit is offline   Reply With Quote
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -