13-01-09, 17:55
|
|
Stage 3
|
Nevoie de sfaturi pt sub+amp
Salut.Sunt cam 3 suburi pe piata care m-ar tenta sa le iau(trebuie sa ma decid asupra unuia). M-ar interesa si parerile/recomandarile voastre asupra produselor : GZRW30SPL, JBL GTO 1204BP-D, si Pioneer TS-W3001D4. Si la sfarsit cam cu ce amplifuri ar trebuie sa le folosesc...?
|
|
|
23-02-09, 23:25
|
|
 Stage 5
Member of: [FORD]
|
Re: Nevoie de sfaturi pt sub+amp
@griG0
GZRW30SPL - dupa cum poate ai vazut deja este un difuzor de competitie, are o cursa fantastica, pentru care trebuie sa faci o incinta custom perfecta (pentru ca altfel risti sa-l arzi foarte repede) acordata la frecventa de rezonanta a difuzorului de 33Hz, se aude bine in conditiile mai sus mentionate, dar trebuie o statie capabila (cam 1200W), un kit de cabluri de 35mm si un condensator, recomand amplificator monobloc cu filtru subsonic, clasa D
JBL GTO 1204BP-D - are deja incinta, dufuzoarele nu sunt deosebite (JBL GTO 1204), dar se aude tare daca asta vrei, pe un opel astra caravan ii umfla tabla plafonului, dar totusi este break  statia ar fi mai ieftina pentru el si merge si un kit de 20 mm cu condensator, este cel mai slab din cele mentionate de tine
Pioneer TS-W3001D4 - este un difuzor echilibrat, foarte aproape de aplicatii SPL, eu personal l-as alege pe acesta, cu conditia sa ai pe cineva sa iti faca o incinta custom buna si sa cumperi un amplificator care sa duca cam 1500W-2000W reali pe 2 Ohmi, monobloc cu filtru subsonic, clasa D, deoarece difuzorul "rupe fashul", kit de 50mm, condensator bun, sa ai de unde sa-i dai putere
@D.Allecs
sw mentionat de tine este o pocnitoare, mai bine iti iei un JBL Strong Bass Pack, macar se aude mai bine si cu siguranta MULT mai tare sau un MTX Bass Pack RTP2000, ambele includ si statii si kitul de cabluri la preturi bune
personal recomand sa mergi pe a doua varianta si anume MTX-ul
|
|
|
24-02-09, 01:16
|
|
 Stage 5
Member of: [VW]
|
intre ele as alege clar ground zero..un best buy din toapte punctele de vedere...Au auzit 2 woofere pioneer...modelul specificat de tine..ambele puse pe un amplificator dls de [email protected] nu parea ca ar avea nevoie de mai mult...Oricum...ma repete...diful ground zero...+ un amplificator pe masura...o sa fii satisfacut..cel mai probabil....si de incinta...poti sa vorbesti cu IM...
|
24-02-09, 10:04
|
|
 Stage 5
Member of: [Competitor CNCA]
|
Quote:
Originally Posted by MRKXMI
@griG0
GZRW30SPL - dupa cum poate ai vazut deja este un difuzor de competitie, are o cursa fantastica, pentru care trebuie sa faci o incinta custom perfecta (pentru ca altfel risti sa-l arzi foarte repede) acordata la frecventa de rezonanta a difuzorului de 33Hz, se aude bine in conditiile mai sus mentionate
|
ceva argumente pentru afirmatiile de mai sus,in special sunt curios de acordarea incintei in functie de fs-ul unui difuzor ca sa nu se arda,si legatura cu sunatul bine daca e acordata cutia acolo,banuiesc ca esti constient ca acel difuzor intr-o cutie acordata la 33hz va cobora linistit pana la frecventa subsonicului,recomanda-i si ceva de genul acordaj la 53,xxhz ala cum se va comporta cand va primi un 25hz?
totusi sunt destui instalatori pe acest forum incat sa poata da un sfat bun in legatura cu o incinta si nu cred ca vreunul dintre ei va recomanda acordarea cutiei in functie de fs-ul unui difuzor
scanspeak D2904/7100,15M ,21W/8554-00,jl12w7,d511r,h701,400bt,2xhollywood spv20,2xspv45
|
|
|
24-02-09, 10:40
|
|
 Stage 5
|
@margineanu ovidiu
este parerea mea, poti sa ai si tu una, daca ai intrebari la care stii raspunsul, puneti-le tie, asa nu mai irosesti timpul
ca sa iti dau o ocupatie poate poti raspunde la postul omului sau la afirmatia: "Totusi nu e bine sa acordezi incinta la o frecventa mai mica decat frecventa de rezonanta a difuzorului."
Scuze de off, sper sa alegi bine.
|
|
|
24-02-09, 10:46
|
|
 Stage 5
|
Quote:
@margineanu ovidiu
este parerea mea, poti sa ai si tu una, daca ai intrebari la care stii raspunsul, puneti-le tie, asa nu mai irosesti timpul
ca sa iti dau o ocupatie poate poti raspunde la postul omului sau la afirmatia: "Totusi nu e bine sa acordezi incinta la o frecventa mai mica decat frecventa de rezonanta a difuzorului."
Scuze de off, sper sa alegi bine. 
|
vezi tu eu nu consider ca pot sa dau la oameni sfaturi,majoritatea producatorilor dau frecvente de rezonanta al difuzoarelor in zona de 22-25hz ca sa fure ochiul,acolo nu cred ca vei mai recomanda o incinta acordata la fs-ul difuzorului nu?sincer am ocupatii destule legate de partea audio,e un hobby asa mai profund de multi ani si imi place sa citesc mult pe tema asta,asa am invatat multe dar de la oameni care au avut ceva de spus si au stiut sa dea un sfat in cunostinta buna de cauza.astea fiind spuse eu nu am nimic cu tine personal din partea mea poti sa dai cate sfaturi vrei numai vezi ca s-ar putea sa incurci in loc sa ajuti
|
|
|
24-02-09, 10:52
|
|
 Stage 5
|
Quote:
GZRW30SPL - pentru care trebuie sa faci o incinta custom perfecta (pentru ca altfel risti sa-l arzi foarte repede) acordata la frecventa de rezonanta a difuzorului de 33Hz,
|
Miturile astea pe unde circula ? Se nasc din adancul infinit al imaginatiei umane si calatoresc pe cai verbale si scris pana pe alte meleaguri ? Oare sunt din aceeasi categorie cu "un difuzor de 1000w trebuie amplificat cu 1000w sau mai mult" ?
Stii ca defectiunile sunt de 2 feluri ?
Acordajul incintei are legatura mai multa cu raspunsul in frecventa dorit, decat cu un singur parametru al difuzorului. Sa iti formulezi o parere despre combinatia incinta / difuzor dupa unul sau 2 parametri este o reteta destinata esecului. Chiar si sa proiectezi o incinta sealed ai nevoie de 3 parametri.
Last edited by Lil' D; 24-02-09 at 10:56.
|
|
|
24-02-09, 12:01
|
|
 Stage 5
Member of: [Registered Users] [Moderators] [REDACTOR 4TUNING] [Competitor CNCA]
|
Quote:
Originally Posted by Lil' D
"un difuzor de 1000w trebuie amplificat cu 1000w sau mai mult" ?
|
1) In unele cazuri afirmatia respectiva poate fi aplicata, pe intelesul unora. Spre deosebire de altele asta are un fundament logic.
Nu puterea excesiva arde difuzoarele, ci distorsiunile si manelele. E lucru probat deja.
Aia cu "incinta proasta arde difuzorul" este o aberatie. Da, ai nevoie de un proiect complet bun (difuzor + incinta + implementare/montaj) ca sa obtii randament (indiferent de ce fel). Dar asta e altceva.
Ce-mi plac mie difuzoarele alea care canta demential DOAR in incinta custom perfecta, in seara cu luna plina, sub bataia de aripa a porumbelului alb, la 90 de grade de portbagaj si cu cablu de alimentare usor prins sub incinta. Ca altfel se arde.
MRKXMI - EU chiar apreciez faptul ca dai din timpul tau raspunzand oamenilor pe forum. Nu exista urma de ironie in ce iti spun, te asigur. Dar ar fi mult mai eficient daca ai scrie doar informatia pe care esti 100% sigur, sau doar opiniile personale obtinute in urma unor teste/auditii reale. Daca o sa reusesti sa faci asta, crede-ma, sfaturile tale vor fi mult mai eficiente.
|
|
|
24-02-09, 14:01
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by ReLLaXX
1) In unele cazuri afirmatia respectiva poate fi aplicata, pe intelesul unora. Spre deosebire de altele asta are un fundament logic.
Nu puterea excesiva arde difuzoarele, ci distorsiunile si manelele. E lucru probat deja. 
|
Pentru punctul 1 continuu putin discutia 
Ziceam doar pentru cazurile cand se crede ca fara puterea rms a difuzorului acesta nu se va comporta ok. Dar in general sunt adeptul head-room-ului.
Legat de putere excesiva & distorsiuni...
*deviez de la subiectul original...
Pe grafic se pot vedea un semnal curat, unul distorsionat si unul patrat.
Puterea din acel grafic este aria de sub grafic, care se calculeaza integrand functia.
Se observa ca la un semnal cu putin clipping (distorsionat putin) aria de sub grafic este mai mare decat la unul curat, ambele de aceeasi amplitudine. Aria de sub un semnal este cu 50% mai mare decat aria de sub un semnal nedistorsionat.
Deci, distorsiuni inseamna arie mai mare sub grafic. Arie mai mare inseamna putere mai mare.
Nu distorsiunile distrug difuzoarele...ci puterea in exces. Difuzorul este prost, el nu stie ce fel de semnal primeste. Face exact ce ii spui.
Daca difuzorul rezista la puterea excesiva "cauzata" de distorsiuni, el nu pateste nimic.
Last edited by Lil' D; 24-02-09 at 14:08.
|
|
|
24-02-09, 17:24
|
|
 Stage 5
|
Adi, buna partea de teorie. Numai ca nu se aplica in realitate.
Clipping nu inseamna punctul in care amplificatorul isi depaseste cei 0.001% THD masurati la puterea maxima data de producator, astfel incat OverDriven sa-ti mai ofere o crestere de putere de 10% cu semnal sinus aproape curat. Cand vorbim de clipping nu mai vorbim de semnal curat (sinus perfect) si putere excesiva. Un amplificator sub-dimensionat ( sau cu alimentare sub-dimensionata) va pune probleme in momentul in care este fortat peste capacitatea maxima. Eu nu vorbesc de un tipic 5-10% THD care este suportat fara probleme pe termen scurt in multe cazuri. Eu vorbesc de cazurile in care (si sunt foarte multe) un amplificator oricum slab este alimentat cu 10mm cabluri (daca!), Gain maxim, bass boost maxim, filtre deschise, + 6 bass din player, Loud ON pe nivelu' 3, se asculta la 38 de unitati din 37 posibile cu motorul oprit si bateria de anu' trecut. Difuzoarele alimentate mult timp cu semnal distorsionat (clipping) cedeaza termic. Fac un bine si sacrific un difuzor ca sa-ti arat (cu tot cu aparatura de masura necesara) ce se intampla cu bobina in acele conditii. Si asta nu are nici o legatura cu capacitatea difuzorului de a lucra in putere mai mare.
E inutil de mult de scris, sunt chestii pe care le stii sigur deja.
Informativ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Clipping (audio) - merge doar cu copy/paste
http://www.icixsound.com/iv/view_vid...ff95ccfa94cebd
Head-room, da, foarte util. Dar asta e alta mancare de peste. Trebuie sa stii ce e si la ce foloseste inainte sa ti-l doresti.
Pot sa iau un difuzor care lucreaza lejer cu 3 Kw (masurati, nu de pe foaie) si sa-l distrug cu un amplificator de 200W. Sau pot sa iau un difuzor de 150W si sa-i dau pe termen scurt 1000W fara sa-l prajesc.
Difuzoarele e proaste, da' nu e Superman.
Last edited by ReLLaXX; 24-02-09 at 18:15.
|
|
|
24-02-09, 17:31
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by Lil' D
Pentru punctul 1 continuu putin discutia 
Ziceam doar pentru cazurile cand se crede ca fara puterea rms a difuzorului acesta nu se va comporta ok. Dar in general sunt adeptul head-room-ului.
|
Difuzorul merge si fara puterea RMS (cine stie care o fi aia  ). Puterea aplicata este doar unul din foarte multi factorii care conteaza cand vorbim de utilizarea unui difuzor. Nu e nimic daca ai mai putin si folosesti acel putin la atat cat poate....putinul.  Dar e bine sa ai mai mult si bun la dispozitie, daca stii si ce sa faci cu....mai mult.
|
|
|
24-02-09, 17:44
|
|
 Stage 5
|
|
|
|
24-02-09, 17:59
|
|
 Stage 5
|
Primul link e util.
Al doilea, daca nu ma insel, acordeaza portul la volumul de aer al incintei. Exista difuzoare care nu vor face fata foarte bine in incinte cu acest tip de acordaj. Dar ca idee, este un link util.
Pana la urma vad doua variante valabile:
- construiesti incinta recomandata de producator
- experiementezi si inveti (caz in care ambele linkuri pot fi utile)
|
|
|
24-02-09, 21:48
|
|
 Stage 5
|
primul link ala de la rockfordfosgate l-am folosit la inceput , e bun doar pt litraj dar pacat nu poti calcula si portul respectiv fregventa de acordaj a incintei .
un link mai bun pt incepatori ar fi acesta de la RE AUDIO http://www.reaudio.com/speaker_box/LPort_Box_Calc.html
bobinez difuzoare de vreo 7-8 ani incoace si cele mai multe difuzoare care imi vin la bobinat , oameni le ard fie ca dau chiar si cu 50 w mai mult peste puterea rms , fie ca au impedanta la amplificator mai mare ca a difuzoarelor . bine se stie ca majoritatea difuzoarelor sunt gandite sa reziste la puteri mai mari ( power max ) , in sistem spl , pentru perioade mici de timp . cel mai bine pt cineva care nu vrea sa riste sunt unele difuzoare cu protectie gen cel atasat de mine in imagine mai jos , un model de la kenwood .
sper sa mearga linkul si sa fie de folos colegilor de forum .
|
|
|
|
|