11-02-12, 22:58
|
|
 Stage 5
Member of: [Moderators] [Xtreme Club Emotion] [DAEWOO] [Toyota] [Opel]
|
Montare subwoofere mici (16.5 cm) in quarter panel trim
Salutare!
Mi-a venit ideea sa montez 2 subwoofere mici in spatiile de sub geamurile laterale spate ale unui coupe. Spatiile sunt concepute pentru montarea a 2 difuzoare de 16.5 cm, deci nu va fi nevoie de modificari estetice.
Este suficient spatiu care sa tina loc de incinta.
Intrebarea mea este: cum ar fi mai bine sa "amenajez" aceste spatii pentru a fi utilizabile drept incinte pentru aceste subwoofere?
Ar fi mai bine sa optez pentru antifonare, pentru construirea unor incinte din fibra de sticla sau chiar o combinatie intre mdf si fibra de sticla? (ultima varianta ar implica niste operatiuni mai "radicale", cum ar fi taieturi cu flexul etc.). Nu ma astept la performante prea mari, avand in vedere dimensiunile mici ale subwooferelor, dar in orice caz sunt convins ca va fi mai bine decat fara subwoofer.
Ratiunea unui astfel de montaj, in detrimentul metodei traditionale cu incinta in portbagaj, o reprezinta greutatea redusa in primul rand, iar in al doilea rand nevoia de spatiu in portbagaj.
Nu vreau sa iau in calcul subwooferele active, concepute pentru a ocupa spatiu mic.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
|
|
|
12-02-12, 00:26
|
|
 Stage 5
Member of: [2 Roti] [FORD] [Hyundai] [Competitor CNCA]
|
Re: Montare subwoofere mici (16.5 cm) in quarter panel trim
Si totusi nu m-as complica cu subwoofere de 6.5".Iar ca sa cumperi niste subwoofere de 6.5" bune o sa cheltui niste bani.
Eu cred ca tot un subwoofer in portbagaj cu o incinta mica si buna face sens si suna bine...iar cand ai nevoie de spatiu se poate da jos foarte simplu si usor in 10 secunde.
Daca vrei tu sa le pui fix acolo...ar fi bine sa bati ceva fibra si sa faci un soi de incinta pentru ele din mdf,fibra eventual si ceva insonorizare dar repet ca e prea mare bataia de cap si foarte mult de munca.Plus ca daca o faci direct pe masina si se intampla ceva si ai nevoie sa ajungi in spatiile acelea nu o sa mai poti.
Poate doar sa tai din masina si sa fie ceva incinte detasabile.Dar personal nu as taia din masina.
Varianta simpla si utila ar fi sa faci pur si simplu o insonorizare buna a spatiilor de acolo,ceva inele de mdf si sa pui doua subwoofere de 6.5" amplificate.
Varianta cea mai buna...ti-am spus mai sus...fa-ti o incinta mica cu un subwoofer de 8-10" (daca vrei cu adevarat sa fie mica) 12" de preferat... si o sa sune cel mai bine.Economisesti si banuti si munca si o sa ai un rezultat bun.
Spor la bricolat..
|
|
|
12-02-12, 09:22
|
|
 Stage 5
|
Referitor la instalarea a doua woofere de 6,5inch in acele compartimente, intradevar reprezinta o provocare destul de interesanta acest proiect si se pot obtine rezultate bune, conform cu solicitarile tale, mai ales ca excluzi din start a ocupa spatiul din portbagaj.
Tibi a subliniat faptul ca nu este usor si costul proiectului va fi in opinia de mea de minim 2200Ron...
Trebuie sa acorzi maxima atentie la tratamentul acustic d.p.d.v. al rigidizarii panourilor din aceea zona, eliminarea rezonantelor si vibratiilor ce ar "murdari" sunetul produs de woofere.
In acest caz, de exemplu 2 woofere de 6.5cm GZ, unuia singur ii trebuie 250Wrms @ 4ohmi sau un amplificator monobloc in clasa D, G sau H de minim 500Wrms @ 2ohm. Recomandarea mea este de un astfel de amplificator monoblok care poate sa aibe si dimensiuni extrem de reduse... il cuprinzi in palma!
D.p.d.v. al instalarii, varianta cea mai simpla este aceea cu doua subwoofere active ultraplate, 8 inch, instalate sub scaune.
Ce sursa de semnal ai in bord?
Are iesire de semnal de linie?
To see all from what it was
You need an uncorrupted eye..."
ionutmocioiu-on-facebook.com
|
|
|
12-02-12, 09:56
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by Tibitzu
Si totusi nu m-as complica cu subwoofere de 6.5".Iar ca sa cumperi niste subwoofere de 6.5" bune o sa cheltui niste bani.
Eu cred ca tot un subwoofer in portbagaj cu o incinta mica si buna face sens si suna bine...iar cand ai nevoie de spatiu se poate da jos foarte simplu si usor in 10 secunde.
Daca vrei tu sa le pui fix acolo...ar fi bine sa bati ceva fibra si sa faci un soi de incinta pentru ele din mdf,fibra eventual si ceva insonorizare dar repet ca e prea mare bataia de cap si foarte mult de munca.Plus ca daca o faci direct pe masina si se intampla ceva si ai nevoie sa ajungi in spatiile acelea nu o sa mai poti.
Poate doar sa tai din masina si sa fie ceva incinte detasabile.Dar personal nu as taia din masina.
Varianta simpla si utila ar fi sa faci pur si simplu o insonorizare buna a spatiilor de acolo,ceva inele de mdf si sa pui doua subwoofere de 6.5" amplificate.
Varianta cea mai buna...ti-am spus mai sus...fa-ti o incinta mica cu un subwoofer de 8-10" (daca vrei cu adevarat sa fie mica) 12" de preferat... si o sa sune cel mai bine.Economisesti si banuti si munca si o sa ai un rezultat bun.
Spor la bricolat.. 
|
Multumesc pentru sfaturi!
O incinta mica am deja, este vorba despre un DLS de 8 inci si 100w rms in incinta bandpass care, desi nu este foarte voluminoasa, este destul de grea.
De taiat, intr-adevar nu prea m-ar incanta sa tai deloc, asa ca ideea cu fibra nu prea e buna. Eventual antifonat bine pe partea interioara a peretelui exterior, iar la peretele interior (care este de fapt doar plasticul de ornament) sa aplic un perete din mdf si sa izolez prinderea mdf-ului cu pasta Brax sau ceva similar.
Costul subwooferelor m-ar ajunge la 500 lei aproximativ, ca eu m-am gandit la JL Audio 6w3v3 sau chiar varianta mai ieftina, 6w0 (daca mai gasesc pe undeva).
Quote:
Originally Posted by IM
Referitor la instalarea a doua woofere de 6,5inch in acele compartimente, intradevar reprezinta o provocare destul de interesanta acest proiect si se pot obtine rezultate bune, conform cu solicitarile tale, mai ales ca excluzi din start a ocupa spatiul din portbagaj.
Tibi a subliniat faptul ca nu este usor si costul proiectului va fi in opinia de mea de minim 2200Ron...
Trebuie sa acorzi maxima atentie la tratamentul acustic d.p.d.v. al rigidizarii panourilor din aceea zona, eliminarea rezonantelor si vibratiilor ce ar "murdari" sunetul produs de woofere.
In acest caz, de exemplu 2 woofere de 6.5cm GZ, unuia singur ii trebuie 250Wrms @ 4ohmi sau un amplificator monobloc in clasa D, G sau H de minim 500Wrms @ 2ohm. Recomandarea mea este de un astfel de amplificator monoblok care poate sa aibe si dimensiuni extrem de reduse... il cuprinzi in palma!
D.p.d.v. al instalarii, varianta cea mai simpla este aceea cu doua subwoofere active ultraplate, 8 inch, instalate sub scaune.
Ce sursa de semnal ai in bord?
Are iesire de semnal de linie?
|
O rigidizare buna ar rezolva problema in zona respectiva, plus peretele de care vorbeam mai sus. Problema e ca nu cred ca se rezolva cu Dynamat Extreme, nici chiar in mai multe straturi.... deci trebuie sa caut altceva.
Subwooferele de 6.5 inci, cum spuneam mai sus, ma vor costa mai putin, aprox. 260 lei bucata, daca iau JL Audio. Si partea buna e ca au putere mai mica, respectiv 150w rms fiecare.
Amplificatoare de dimensiuni reduse gasesc la Alpine, la Mac Audio (clasa Micro) si la mai multi producatori, deci nu e o problema.
Am 2 surse de semnal in masina, un Pioneer FH-P4100 si o unitate WDTV, dar ambele vor trece printr-un procesor/egalizator Clarion care scoate 3 perechi de rca la 7v.
As mai avea o optiune: sa pun 2 incinte mici, cu difuzoare de 8 inci sau chiar 10, pe lateralele portbagajului, insa nu prea scap de greutate, iar incintele vor fi asimetrice sau cu volum diferit una fata de cealalta, ceea ce nu va fi bine (portbagajul este usor asimetric).
O sa mai demontez o data ornamentele de la quarter-panel, sa ma uit mai bine ce e pe-acolo.
Si o alta varianta: sa confectionez o placa sub luneta, cu incinta usoara dedesubt, si sa montez 2 coaxiale rotunde de 20 cm sau 2 ovale. Sunt sanse sa se auda mai bine decat acele 2 subwoofere de 6.5 inci...
|
|
|
12-02-12, 11:03
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by quick_5hifter
Si o alta varianta: sa confectionez o placa sub luneta, cu incinta usoara dedesubt, si sa montez 2 coaxiale rotunde de 20 cm sau 2 ovale. Sunt sanse sa se auda mai bine decat acele 2 subwoofere de 6.5 inci...
|
Aceasta varianta ar fi si ea o alternativa, daca te gandesti la difuzoare full range si in spate.
Exista si subwoofere care merg in free air / nu au nevoie de incinta - inclusiv format 6/9 dreptunghiular.
Eu am instalat de curand intr-un BMW E46 limuzina un set de difuzoare dreptunghiulare de la Vibe, model QB69, 3 cai ce au un concept cu totul diferit de ceeace inseamna formal 6/9.
Rigidizare foarte buna, amplificare de minim 100Wrms / canal si nu nu vei mai avea nevoie de subwoofer, ele fiind suficient de eficiente inclusiv in banda de frecvente sub-joase.
Am atasat cateva imagini pentru exemplificare exacta. Fara o consolidare eficienta a planseului rezultatul este compromis.
|
|
|
12-02-12, 21:47
|
|
 Stage 5
|
Da, uitasem de aceste difuzoare, le-am vazut acum cateva luni pe un site din UK. Cred ca sunt cea mai buna solutie pentru mine, din toate punctele de vedere, inclusiv financiar.
Unde le pot gasi in Romania, mai ales modelul mai nou - BlackDeath?
|
|
|
04-04-12, 12:25
|
|
 Stage 5
|
si eu am un coupe...si ma gandeam la 2 jl-uri 6w3v3...mai sunt si un model de la kicker,,, Pana la urma am insonorizat cu stp, am avut un jl w0 si dar basu era aproape inexistent(ma rog poate dak nu aveam difurile pe fata amplificate ..poate se auzea ceva..).....dupa am pus 2 midbasi hertz hv165 si pe partea de kick rupea  ) ca idee un sub de 8" (daca portbagajul comunica cu restul masinii) face mai multa galagie in portbagaj decat 6w0 in quarter panel..sau imi mai venise o idee..sa pun 2 ovale pe polita si polita s-o fac di mdf dubla..k o incinta plata...
|
|
|
04-04-12, 16:09
|
|
 Stage 5
Member of: [Competitor CNCA]
|
orice subwoofer , oricat de mic ar fi el, in incinta lui facuta ca la carte s-ar auzi pe partea de bass peste orice ai pune in aripi acolo.
|
|
|
04-04-12, 21:28
|
|
 Stage 5
|
M-am gandit mai bine si:
1)Nu mai pun deloc subwoofere, mai pun 2 kickwoofere acelasi model cu cele din portiere, dar mai mici - 165 mm, cele din portiere fiind de 200 mm (SPL Dynamics SD-8.1)
sau
2)Sacrific un pic de spatiu si pun 2 woofere de 8-10 inci in incinta sealed, in portbagaj. Mai ales acum, dupa ce am aflat de la voi ca wooferele de 165mm in quarter panel sunt ca si cum n-ar fi, am hotarat ca nu are rost sa pierd timp, bani si efort cu o astfel de metoda pe care nu prea o recomanda nimeni.
As avea insa o alta intrebare, chiar daca este un pic deviata de la subiect - lasand la o parte subwooferele si amplificarea lor, restul sistemului meu este alcatuit dupa cum urmeaza:
-amplificare difuzoare componente - GZIA 2235HPX, 2x150w rms la 4 ohmi;
-filtrarea va fi asigurata de un crossover pasiv stereo pe 3 cai;
-kickwooferele sunt cele de mai sus, deja montate - SPL Dynamics SD-8.1 cu 100w rms la 4 ohmi;
-mediile sunt GZPM 60SQ - 50w rms la 4 ohmi;
-tweeterele - 50w rms la 4 ohmi.
Intrebarea mea este: ar merita sa mai achizitionez un set de woofere SPL Dynamics SD-6.1 pentru montare in quarter panel?
Schema de montaj ar suferi modificari, in sensul ca difuzoarele de 20cm vor fi amplificate nefiltrat (sau cu filtrare pasiva pe joase), crossoverul stereo va filtra tweeterele + mediile + wooferele de 16.5 cm, iar amplificatorul va functiona la 2 ohmi cu 2x250w rms.
Din alte discutii citite de mine pe forum, dar si din ce am constatat pe propria piele, este de preferat sa montez un singur element din fiecare componenta, adica o pereche de midbasi, o pereche de tweetere si eventual o pereche de medii. Insa, daca midbasii ar fi acompaniati de inca o pereche de midbasi mai mici (pe spate), oare calitatea sunetului ar avea de suferit? Trebuie precizat si faptul ca midbasii mai mici au alt raspuns in frecventa, dar si o putere de 80w rms (fata de 100w cat au ceilalti).
Nu ma intereseaza "mai multe boxe ca sa sune mai tare", am trecut de etapa asta de ceva timp, ci m-ar interesa sa nu las goale locurile respective, prevazute pentru montaj difuzoare si destul de greu de ascuns in cazul in care nu se monteaza nimic acolo. In plus, nu ar arata deloc rau acele difuzoare de 16.5 cm in quarter panel, mai ales ca sunt din aceeasi gama cu cele din portiere, insa nu as vrea sa fac aceasta achizitie de dragul aspectului si in detrimentul calitatii sunetului.
Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru reply-urile mele alambicate! Poate reusesc sa simplific problema atasand 2 scheme, una cu montajul actual si una cu cel care include si midbasii din quarter panels:
Last edited by quick_5hifter; 04-04-12 at 21:33.
|
|
|
04-04-12, 21:39
|
|
 Stage 5
|
tu ai in usi de 8"...eu am avut in usi 6.5" hertz hv165..iar in quarter panel(bine insonorizat..iar k volum ar fi undeva la jumate fata de usa) am pus aceleasi difuzoare ...kickul era impresionant ..totusi la melodii cu bas din greu se simtea lipsa subului...
|
|
|
04-04-12, 21:39
|
|
 Stage 5
|
un 10" in sealed nu ocupa mult loc si face mai multa treaba decat 2x16 in quarter panel.
|
|
|
04-04-12, 21:58
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by pigoo
un 10" in sealed nu ocupa mult loc si face mai multa treaba decat 2x16 in quarter panel.
|
Pai asta spuneam, ca am renuntat la ideea de subwoofere in quarter panel, dar voiam sa stiu daca merita sa adaug niste midbasi in quarter panel.... iar subwoofer(e) in portbagaj, eventual. Nu mizez pe faptul ca 4 midbasi ar putea inlocui cu succes un subwoofer sau doua, ci ma refeream strict la rolul unui midbass: las doua sau mai pun doua?
|
|
|
04-04-12, 22:48
|
|
 Stage 5
|
lasa 2. amplificate vor face treaba foarte bine.
|
|
|
|
|