Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Subwoofere

View Poll Results: Tu ce tip de incinta folosesti pentru subwooferul tau?
free-air 9 15.52%
sealed 17 29.31%
vented 27 46.55%
bandpass 5 8.62%
Voters: 58. You may not vote on this poll

Reply

Thread Tools
Old 20-07-06, 01:01   #1
quick_5hifter

Stage 5

quick_5hifter's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Xtreme Club Emotion]
[DAEWOO]
[Toyota]
[Opel]
Default free-air/sealed/vented/bandpass

Creez acest topic pentru a afla:
1.Care este incinta cel mai des folosita la noi?
2.Care sunt avantajele/dezavantajele fiecarui tip de incinta din titlu, in general?
3.Cum stabilim care este cel mai indicat tip de incinta pentru un anume difuzor, intrucat:
a)pentru a monta un difuzor in modul free-air, trebuie sa decupam un cerc in polita de sub luneta, iar daca nu ne place cum suna, trebuie sa mai si astupam la loc...
b)pentru a asculta un difuzor in celelalte 3 variante de incinta, ar trebui ca fiecare dintre noi sa construiasca 3 incinte la achizitionarea unui subwoofer (sealed/vented/bandpass) cu parametrii indicati de firma producatoare, iar in cazul multor persoane, asta reprezinta un cost suplimentar nejustificat, un efort fizic mai mare si nu intotdeauna o reusita...de asemenea, nu e la indemana tuturor sa faca rost de aceste 3 tipuri de incinta prin imprumut, doar pentru a testa un difuzor...
c)intr-adevar, pentru unele subwoofere, producatorul specifica tipul de incinta recomandat, dar de cele mai multe ori NU
4)Care sunt materialele recomandate pentru a construi o incinta (oricare dintre cele 3) si care sunt avantajele/dezavantajele acestor materiale?
5)Care sunt celelalte elemente de care trebuie sa tinem cont la alegerea tipului unei incinte?
ex: marimea masinii, tipul masinii (hatchback/berlina/break/suv/cabrio/microbuz etc.), marimea difuzorului, puterea difuzorului, scopul montajului, puterea/felul/numarul celorlalte difuzoare din sistem s.a.m.d.

Lista mea cu intrebari referitoare la incinte ar putea continua, dar prefer sa mai las si pe altii sa vina cu propriile intrebari...si in primul rand, va rog postati cu sfaturi, recomandari, chiar si copiate de undeva.
Old 20-07-06, 01:59   #2
quick_5hifter

Stage 5

quick_5hifter's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Xtreme Club Emotion]
[DAEWOO]
[Toyota]
[Opel]
Default Re: free-air/sealed/vented/bandpass

Revin cu o completare, pentru marea majoritate inutila (dar e posibil ca o persoana sa aiba, de exemplu, o incinta cu bass-reflex, si sa nu stie ca se mai numeste si "vented")

-free-air: difuzorul se monteaza sub luneta, pe polita aceea, folosind ca incinta intreg volumul portbagajului

-sealed: este tipul de incinta inchisa, fara nici o comunicare a aerului din interior cu cel din exterior

-vented: este incinta care permite comunicarea aerului din interior cu cel de exterior prin intermediul unuia sau mai multor tuburi (bass-reflex) cu dimensiuni si forme variabile; cand functioneaza, difuzorul genereaza un flux/reflux de aer prin aceste orificii

-bandpass: este combinatia dintre o incinta sealed si una vented, in general, dar are mai multe variante; in cazul variantei simple, difuzorul se afla cu fata spre incinta sealed si cu magnetul in incinta vented (sau invers); intr-o combinatie de 2 difuzoare, ele pot avea in comun o incinta sealed, in acelasi timp avand fiecare cate o incinta vented;

-mai este o varianta de incinta, din cate stiu eu, care se construieste cu 2 difuzoare montate NU in oglinda, ci consecutiv (adica unul dintre ele pare ca il impinge pe celalalt, volumul de aer dintre ele ramanand astfel constant); nu detin nici un fel de informatie despre acest tip de incinta si nici nu stiu daca se incadreaza in vreuna dintre variantele de mai sus, am vazut doar o discutie pe undeva despre ea (pe aceasta cale rog pe cineva sa spuna mai multe)

Last edited by quick_5hifter; 20-07-06 at 02:04.
quick_5hifter is offline   Reply With Quote
Old 20-07-06, 08:21   #3
blak
Banned

Stage 5

blak's Avatar

Question Re: free-air/sealed/vented/bandpass

Wooferul determina tipul si dimensiunile incintei.Unele sunt Bass Reflex altele inchise.Daca nu ai parametrii T/S al difuzorului repectiv nu poti stii ce tip de incinta i se potriveste difuzorului tau.Poti afla foarte usor daca un difuzor se preteaza in incinta bass reflex sau sealed cu ajutorul factorului EBP (Efficency
Broadwidht Product).
Incinta Bandpass este de mai multe feluri:
1. Bandpass de ordin 4 (cel de care ai pomenit tu)
2. Bandpass de ordin 6 (ambele camere reflex )
3. Bandpass de ordin 8 (ceva mai complicat)
4. Bandpass derivat din cele 3 de sus :-Bandpass ordin 4 - montare isobarica
-Bandpas ordin 6 - montare isobarica
-Bandpass odrin 8- montare isobarica
Si mai exista si alte tipuri de Bandpass cu diverse tipuri de montari.... am dat cateva exemple....
Incinta de care nu detii informatii este o incinta tip Isobaric (difuzoarele sunt montate ,unul in fata celuilalt)
blak is offline   Reply With Quote
Old 20-07-06, 08:31   #4
sfigmo

Stage 5

sfigmo's Avatar

Member of:
[Moderators]
[TIME SQUAD]

1.Montajul subwooferului in varianta free-air necesita in primul rand un subwoofer care sa accepte un asemenea montaj. Nu este obligatoriu ca el sa fie montat pe polita de sub luneta. Se poate monta si pe o placa montata paralel cu spatarul banchetei, atata timp cat difuzorului i se aloca drept incinta intreg volumul portbagajului. Se pare ca acest tip de montaj la difuzoarele adecvate este cel mai potrivit si confera un foarte bun control al bass-ului.
2. Montajul subwooferului in incinta de tip sealed este cea mai simpla metoda de a obtine un sunet nu neaparat puternic, ci foarte controlat. Este cel mai simplu de construit si nu necesita cunostinte vaste in domeniu. Totul e ca incinta sa fie facuta din material cat mai gros, perfect etansa si volumul ei sa nu depaseasca volumul maxim indicat de producatorul difuzorului. Intr-o asemenea incinta difuzorul va "canta" (daca i se permite din reglaje) intreaga gama de frecvente pe care "stie" sa o reproduca.
3.Montajul subwooferului in incinta de tip vented sau reflex este cel mai des intalnit tip de montaj. Aici insa intervine necesitatea calculelor pt constructia acesteia. Se tine cont aici de volumul dislocat de subwoofer, volumul dislocat de port etc. Acordarea portului are o mare importanta in constructia incintelor de tip vented. Calculul volumului intern al incintei poate fi facut cu ajutorul unor programe ce tin cont de toti parametrii difuzorului dati de producator.
4.Montajul subwooferului in incinta de tip band-pass este in primul rand foarte dificil. Constructia incintei necesita cunostinte vaste in domeniu, multe calcule, multe incercari, mult material "irosit". Se pot utiliza aceleasi programe de calcul ca si pentru incintele de tip vented, insa reglajul incintei (acordarea porturilor) se face la ureche, sau, pentru cei ce detin aparate care masoara spectrul de frecvente.
Cam atat...parerea mea...bafta

Uischi...I'll never forget you...

Last edited by sfigmo; 20-07-06 at 08:33.
sfigmo is offline   Reply With Quote
Old 20-07-06, 16:37   #5
xxdadixx
BMW Driver

Stage 5

xxdadixx's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Design Team]
[Virtual Tuning]
[BMW]

Am votat seald, FAT bass
xxdadixx is offline   Reply With Quote
Old 27-07-06, 18:41   #6
bad_boy2k

Stage 5

bad_boy2k's Avatar

multi oameni nu stiu ca incintele vented produc mai putine distorsiuni ca cele sealed, dar cele din urma sunt preferate cand e vorba de sq din motive date mai sus...
bad_boy2k is offline   Reply With Quote
Old 27-07-06, 20:58   #7
tico_rs
Speed Daemons Member

Stage 5

tico_rs's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Speed Daemons]
[DAEWOO]

de ce spui asta? in mai toate sursele am vazut contrariul...
tico_rs is offline   Reply With Quote
Old 29-07-06, 18:48   #8
Andreea_V

Stage 3

Totul depinde de gusturi in domeniul audio
Andreea_V is offline   Reply With Quote
Old 30-07-06, 19:01   #9
Swat-Cat

Stage 5

Swat-Cat's Avatar

Member of:
[SEAT]

pe seald se aude basu mai frumos...mai cald si mai rotund .... dar imi trebuie putere dubla pt acelasi efect ca la reflex.... nu v-ati intrebat vreodata dc americanii astia cand fac un sistem de mare putere le pun pe compresie...
Swat-Cat is offline   Reply With Quote
Old 02-08-06, 07:27   #10
ReLLaXX

Stage 5

ReLLaXX's Avatar

Member of:
[Registered Users]
[Moderators]
[REDACTOR 4TUNING]
[Competitor CNCA]

Swat-Cat....da-mi exemple sa vin cu contra-exemple. Tot din partea "americanilor".
ReLLaXX is offline   Reply With Quote
- Copyright 2026 4Tuning -