Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Subwoofere

Reply

Thread Tools
Old 24-09-09, 18:13   #1
Luchiano

Stage 2

Default Dimensiuni producator vs software

Buna ziua. Sunt in dilema din pricina unui lucru : Am un subwoofer JBL GTO 1214 si, producatorul recomanda o incinta de 49.55 L acordata la 34 Hz. Toate bune si frumoase pana ma apuc sa introduc parametrii difuzorului in 3 programe diferite pentru calcularea incintelor. Si anume : BassBox, WinISD si AJDesign. Incep si AJDesign, introduc parametrii, programul recomanda o incinta de 70 de litrii. Shock total. Urmatorul program WinISD, la fel in jur de 70 de litrii. De curand am observat ca toata lumea recomanda programul BassBox. OK. Il gasesc cu greu pe net, il downloadez, raman socat cate detalii are ( good job ) , introduc datele si imi recomanda o incinta de 76.57 litrii. Precizez ca vorbesc despre incinte bass-reflex. Chiar ca sunt in ceata. 3 programe imi indica aproximativ acelasi lucru, si producatorul indica total altceva. Ce am observat interesant pe site-ul JBL este ca aproape la orice subwoofer arata aceleasi litraje la incinte. Ceva nu imi este clar. Oare JBL induce in eroare clientii ? hai sa zic ca ii induce in eroare cu puteri false dar si cu incintele ? cam ce interes ar avea ? OK. Pana la urma cum sa procedez ? Ma iau dupa BassBox sau ma iau dupa producator ?
Luchiano is offline   Reply With Quote
Old 24-09-09, 18:51   #2
Stage1

Stage 5

Stage1's Avatar

Default Re: Dimensiuni producator vs software

Quote:
Ce am observat interesant pe site-ul JBL este ca aproape la orice subwoofer arata aceleasi litraje la incinte. Ceva nu imi este clar. Oare JBL induce in eroare clientii ? hai sa zic ca ii induce in eroare cu puteri false dar si cu incintele ? cam ce interes ar avea ? OK. Pana la urma cum sa procedez ? Ma iau dupa BassBox sau ma iau dupa producator
In primul rand producatorul recomanda incinta optima(un fel de compromis), nu se aude nici tare, nici clar, un fel de combinatie, cam asa intalnim peste tot, producatorul nu are nici o vina, cine se pricepe sa-si faca boxa in functie de ce necesita are la dispozitie parametrii; in legatura cu ce-ti recomanda programul, nu are nici un sens, daca tu nu stii sa-i apreciezi calculele.
Pe scurt, NU EXISTA boxa speciala pentru fiecare difuzor, in functie de cum vrei tu sa asculti, iti calculezi daca ai posibilitatea boxa.
In cazul tau, daca vrei sa ai un boost intre 33-55 hz, raspuns maxim la 40hz, faci o boxa de 70 litrii + 10 litrii pentru reflex si difuzor = 80 total, acordata la 35 hz.
Din pacate nu va suna cum iti indica programul, daca vrei sa-ti calculezi exact dupa dorinte, mai trebuie sa iei in calcul frecventa de rezonanta a masinii, pierderile, sa ai de a face cu un difuzor potent (din pacate nu este cazul), impendanta etc. In final toate-si au un rol important daca ai pretentii, daca trecem insa cu vederea, fa ce boxa ti-am spus si va fi ok.

The power within you...

Last edited by Stage1; 24-09-09 at 19:01.
Stage1 is offline   Reply With Quote
- Copyright 2026 4Tuning -