Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Coltul incepatorului

Coltul incepatorului Intreaba si afla ce vrei sa stii

Reply

Thread Tools
Old 25-03-08, 14:02   #1
smc07

Stage 4

smc07's Avatar

Default Boxe spate-pozitionare

Am un Cielo `97 si am schimbat sistemul audio original. Am un cd-player kenwood 4x45W, pe fata 2xPioneer 10 cm si pe spate 2xSony Xplode 16 cm.
Problema e la cele pe spate: cu balansul pe centru se aude "normal" , ca sa zic asa. Insa, daca mut balansul pe dreapta sau stanga, indiferent, bass-ul devine mult mai plin si mai pregnant. Cu balansul pe centru suna ca si cum s-ar anula reciproc basii de la ambele difuzoare. Sincer, sunt frustrat de situatia asta, fiindca stiu ca daca s-ar auzi in paralel asa cum se aud separat ar fi "extra".
Tin sa precizez ca nu e doar o senzatie sau o iluzie ceea ce am observat, pentru ca am fost atent si la vibratiile oglinzii retrovizoare, care sunt accentuate in cazul in care balansul e pe stanga sau dreapta.

V-as fi recunoscator daca mi-ati putea explica problema, si ati avea si o solutie.
smc07 is offline   Reply With Quote
Old 25-03-08, 14:24   #2
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]
Default Re: Boxe spate-pozitionare

Ai difuzoarele legate prost, adica in antifaza. Mergi la un atelier competent sa-ti lege corect difuzoarele.
saxo is offline   Reply With Quote
Old 25-03-08, 14:56   #3
smc07

Stage 4

smc07's Avatar

Si ce inseamna ca sunt in antifaza? Tata e electrician si ma indoiesc ca nu ar sti ce sa faca daca ar stii care e cauza. Te-as ruga sa-mi explici putin daca poti, chiar si tehnic daca e cazul.
Old 25-03-08, 15:57   #4
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Pe fiecare difuzor ai marcat + si -. Iei schema aparatului de radio, si vezi ca iesirile de + pe fiecare canal sa ajunga la bornele de + ale difuzoarelor, implicit si cele de - la fel.
Old 25-03-08, 16:05   #5
marius_eugen

Stage 5

marius_eugen's Avatar

Member of:
[INSANE RACERS]
Cool Re: Boxe spate-pozitionare

Ahh Saxo , ce mi-ai luat-o inainte !

smc07 - ai legat gresit polaritatile de la boxe , cam asta e traducerea .
marius_eugen is offline   Reply With Quote
Old 25-03-08, 16:09   #6
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Ca si completare, daca sunt TOATE pe dos, nu-i bai....

@marius_eugen
Fara intentie
Old 25-03-08, 17:03   #7
smc07

Stage 4

smc07's Avatar

Hmm... o sa verific, desi ma indoiesc. Tin minte ca am verificat asta, mai ales dupa ce am montat cd-player-ul (boxele le luasem dinainte).

Multumesc oricum si o sa revin cu rezultatul.
Old 25-03-08, 18:59   #8
smc07

Stage 4

smc07's Avatar

Multumesc foarte mult. Nu am facut decat sa inversez firele la una din boxe. Mai facusem asta, insa la ambele odata . Acu nu imi mai venea sa ma dau jos din masina . Ma simt stupid stiind ca aveam sonorizarea asta "buna" (pentru nevoile mele) si nu o foloseam la capacitate maxima. Cu ocazia asta am verificat si unde vibreaza chestii din bord, plastice, sau fete de usi, ca in mers nu aveam cum .

Ce nu am inteles, saxo, este de ce ma trimiteai tu pana la un "atelier specializat" cand tot ce trebuia sa fac este sa schimb doua fire intre ele?
Old 25-03-08, 19:21   #9
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Te-am trimis la un atelier pentru simplul motiv ca operatia asta ( simpla de fapt ) poate fi "operatie pe creier" pentru unii....
Old 25-03-08, 22:00   #10
smc07

Stage 4

smc07's Avatar

Eh...asa e. Mai sunt si din-astia, dar am totusi un minim de cunostinte, sunt cls a 12-a totusi si am trecut si eu prin scoala, tata e electrician deci nu sunt chiar asa in pom
Old 31-03-08, 16:14   #11
InXsss

Stage 1

De o problema cu pozitionarea boxelor pe spate m-am lovit si eu foarte recent.
Am un Megane 1, varianta 3 volume (sedane) si vreau sa-i dau o alta "voce". Momentan am luat un HU Pioneer DEH-4900IB si am ales gresit difuzoarele, tot Pioneer TS-A1711 de 17cm care au un design mai deosebit dar care nu se vede deloc in usile din fata.
Problema este ca pe spate nu ma asteptam sa nu se potriveasca, gaurile din policioara pe care erau sunt prea mari, iar suportii originali din plastic sunt prea mici. Daca tai suportii nu pot prinde boxele, iar daca ii las nu incap boxele. Momentan boxele sunt puse pe fata (am si dat mult pe ele, cand puteam sa iau un sistem de boxe+tweetere la 70ron mai ieftin<<de mentionat ca alea sunt pe 3 cai>>, dar care aveau in design foarte simplu).
Din pacate pe policioara cu boxele sunt si centurile de siguranta din spate si nu se pot mari gaurile, asa ca am hotarat sa caut niste boxe ovale, pe care as vrea sa le montez in diagonala si nu paralel cu luneta.
Intrebarile mele ar fi: se pot monta in pozitia aia? Daca da, ce difuzoare imi recomandati si ce marime? am vazut ca sunt 2 standarde 5"x7" si 6"x9". de mentionat ca baietii la montaj au zis ca pe spate merg boxe "de 13".
Dupa operatia asta va veni un subwoofer+amp, dar pana sa iau subwooferul nu am sa folosesc amplificator pentru difuzoare.
InXsss is offline   Reply With Quote
- Copyright 2026 4Tuning -