Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Coltul incepatorului

Coltul incepatorului Intreaba si afla ce vrei sa stii

Reply

Thread Tools
Old 28-05-07, 17:39   #1
bogdan100

Stage 5

Member of:
[Honda]
Question Intrebare generala

am o intrebare poate parea de noob ,dar chiar vreau sa aflu un raspuns..
Amplificatorul ce rol are?Scurt si la obiect,am vazut ca au tot felul de detalii(putere maxima,cai de iesire???) imi explica si mie cineva ce sunt acestea?inca ceva daca de ex o masina are 4 boxe de 40 de W,2 subwoof de 1000 de W,ce putere ar trebuii sa aiba amplificatorul?aceste practic mareste puterea boxelor si a subw?adica cu alte cuvinte " se va auzi mai tare"?

Multumesc anticipat
Old 28-05-07, 22:08   #2
Loop

Stage 5

Loop's Avatar

Default Re: Intrebare generala

tre sa recunosc ca am zambit nitel cand am citit ce ai intrebat .

Puterea unui difuzor este puterea suportata de el nu puterea in sine ... puterea este data de amplificator. Daca pui de exemplu un difuzor de 100W direct in iesirea de la placa de sunet din calculator nu se va auzi mai nimic . De ce ?? pt ca nu are amplificator sa amplifice semnalul iesit din placa de sunet .

Deci ideea e ca ... puterea unui amplificator tre sa coincida cu puterea unui difzor ca sa se auda la adevarata lui valoarea . Daca pui un amp de 50 w pe un difuzor de 1000w nu e bine ca nu il misca amplificatoru . Daca pui invers un amp de 1000 pe difuzor de 50w se arde difuzoru .
Loop is offline   Reply With Quote
Old 29-05-07, 08:31   #3
whisper

Stage 2

whisper's Avatar

Quote:
Originally Posted by Loop View Post
tre sa recunosc ca am zambit nitel cand am citit ce ai intrebat .

Daca pui invers un amp de 1000 pe difuzor de 50w se arde difuzoru .
First of all...nu ai de ce sa razi sau sa zambesti. Second...NU se arde difuzorul.
whisper is offline   Reply With Quote
Old 29-05-07, 15:50   #4
bogdan100

Stage 5

Member of:
[Honda]

am intrebat pt ca nu stiam... deci de ex la un echipament de 2 subw de 1000 bucata,4 boxe de 60 de W trebuie un amplificator(sau mai multe) cu puterea de 2240w?
bogdan100 is offline   Reply With Quote
Old 29-05-07, 16:38   #5
Loop

Stage 5

Loop's Avatar

Quote:
Originally Posted by whisper View Post
First of all...nu ai de ce sa razi sau sa zambesti. Second...NU se arde difuzorul.
normal ca nu se arde daca il tii la minim
Old 29-05-07, 16:57   #6
bogdan100

Stage 5

Member of:
[Honda]

si pana la urma cum ii cu amplificatorul?puterea lui tre sa fie egala cu cea a subwooferului si a boxelor?

Last edited by bogdan100; 29-05-07 at 17:01.
Old 29-05-07, 17:57   #7
whisper

Stage 2

whisper's Avatar

Amplificatorul trebuie sa aiba o putere mai mare decat a boxelor sau a sub-ului, cel putin asta am retinut eu din toate discutiile cu oameni mai informati decat mine. In felul asta scapi de distorsiuni la volume mari si nu se chinuie ampliful sa miste boxele respective.
Un amplif de 1000W poate rupe un dif de 50W, nu-l arde. Un amplif de 100W poate arde un dif de 300W.
Old 29-05-07, 20:56   #8
Loop

Stage 5

Loop's Avatar

Hai sa iti detaliez un pic .

Sa zicem ca ai un difuzor de 100W . Un amplificator potrivit pentru acest difuzor ar fi unul de 150W. De ce ? pt ca la amplificatorul de 150W ii dai la 66% din putere si ai exact 100W de cat are nevoie difuzorul . Si acum intrebarea e .. de ce nu unul de 100W si il dau la maxim ? Pt ca un amplificator dat mai tare de 75% din potentialul lui, nu va mai avea aceleasi rezerve de putere ca la volume mici si in loc de un sunet curat iti va trimite un semnal distorsionat in difuzoare (da ! distorsiunile vin din amplificator nu din difuzor) . Daca bagi distorsiuni in difuzor .. bobina se incinge .. se topesc litele alea pe acolo si se arde difuzorul .
Acesta este un caz ideal in care sa folosesti difuzorul la adevarata lui valoare. Poti foarte bine sa iei un amplificator de aceeasi putere ca si difuzorul si sa nu ii dai la maxim (se va auzi bine ... dar se poate si mai bine ) Poti si un amplificator mai mic gen 70 W dar sa fie "de firma". Repet ... In ambele (ultimile 2) variante nu vei folosi difuzorul la capacitatea lui adevarata.
Old 29-05-07, 22:11   #9
Lil' D

Stage 5

Lil' D's Avatar

Member of:
[Competitor CNCA]

rezerva mare de putere se traduce nu doar in distorsiuni reduse, ci si in dinamica mai buna. si iti lasi loc si de un posibil up'grade la difuzoare.
difuzoarele produc distorsiuni din cauza suspensiei si a curbei de forta (adire si tc au inventat tehnologii pentru liniarizarea curbei de forta )
Old 29-05-07, 22:15   #10
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Uite un test pe care l-am facut anul trecut cu 2 amplificatoare monobloc de 560w rms fiecare cu care am dat in singurele difuzoare pe care le am ( si anume cele pe fata ), fiecare amplificator pe cite un difuzor. Tweeterele sunt amplificate separat.
Difuzoarele mele au 100w rms !
Masina a sunat mai bine ca niciodata, le-am tinut pe masina vreo 2 saptamini, si daca as fi avut bani de investit, credeti-ma ca acolo ramineau amplificatoarele !!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	PA203658.JPG
Views:	147
Size:	414.0 KB
ID:	277827  
Old 30-05-07, 11:19   #11
Lil' D

Stage 5

Lil' D's Avatar

Member of:
[Competitor CNCA]

saxo, mono-urile sunt clasa D ?
*inca visez la un pg ms1000...4x340w @ 4 ohmi *
revenind la intrebarea originala : amplificatorul face exact ce ii spune numele, adica amplifica un semnal. adica el primeste un semnal de la o sursa, semnal pe care il amplifica.
pentru exemplul tau, ai avea nevoie de un monobloc (amplificator intr-un canal) de 2000w si pentru cele 4 boxe ai ava nevoie de un amplificator in 2 canale sau 4 canale, de putere mai mare de 40w/canal.
Lil' D is offline   Reply With Quote
Old 30-05-07, 11:28   #12
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Ideal e sa ai cite un canal pentru fircare difuzor, dar asta implica costuri mai mari dpdv separare frecvente, etc....
In general se folosesc aplificatoare cu atitea canale cite cai ai. Adica fata se considera 2 cai, spatele 2 si subul 1. Depinde de configuratie.

p.s.
amplificatoarele din poza sunt A-B.
saxo is offline   Reply With Quote
Old 30-05-07, 13:08   #13
Lil' D

Stage 5

Lil' D's Avatar

Member of:
[Competitor CNCA]

sa te duci din start activ nu mi se pare o cheltuiala asa de mare, comparativ cu un sistem cu difuzoare fata si spate filtrate pasiv. 4 canale oricum folosesti in cazul acela, iar playere capabile se gasesc la bani rezonabili (s/h desigur). singura problema apare cand vine vorba de reglaj. fara sa ai o baza buna de comparatie ii destul de dificil sa reglezi tot sistemul.
Lil' D is offline   Reply With Quote
Old 30-05-07, 14:21   #14
bogdan100

Stage 5

Member of:
[Honda]

ok...am inteles deci ar fi bine ca puterea amplificatoarelor sa fie mai mare de cel a subwooferelor + boxelor...acum inca o intrebare: exista amplificatoare de 2000 de W?sau in caz ca ai puterea subwooferelor si a boxelor de ex de peste 2000 de W,iti umplii masina de amplificatoare...?
Old 30-05-07, 14:28   #15
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Un amplif cu 4 canale pentru fata spate, poate lucra activ numai pentru fata ( daca ai sistem cu 2 cai ). Adica renunti la spate.
Apropos, ce vrei tu sa faci cu 2000W ??? Stii ce implica alimentarea unui sistem de o asemenea putere ?
saxo is offline   Reply With Quote
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -