Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > MASINA MEA > BMW > Zona tehnica BMW

Zona tehnica BMW Zona tehnica, secrete, tips&tricks BMW

Reply

Thread Tools
Old 11-05-13, 15:25   #1
just4one

Stage 2

Default BMW E36 318IS M42 daca sta la soare merge prost

Buna,

Am o problema ciudata cu un 318 is M42, daca las masina la soare merge mai prost, trage mai greu si suna mai obosita.
Daca o las la umbra e mai dintr-o bucata, trage mai bine, e mai agresiva si suna mai bine mai relaxata asta pana cand se inlcalzeste motorul pe urma merge la fel ca si cum ar fi stat la soare....

Eu banuiesc senzorii de temperatura motor. i-am si cumparat HELLA sunt amandoi. luni urmeaza sa ii montez.

Dar poate cineva cunoaste mai bine situatia asta mi-ar prinde bine macar o parere cu care ar mai putea fi problema daca schimbatul senzorilor nu rezolva problema.

Motorul este in stare buna are uleiul nou motul 10w 40 6100, am masurat compresia la cald, cu toate bujiile scoase si pedala de acceleratie la maxim a iesit 15,2 bari pe fiecare cilindru egal.
Am masurat si presiunea in rampa de injectie are 3 bari si regulatorul de presiune benzina este bun.

Astept o parere.

Multumesc
just4one is offline   Reply With Quote
Old 11-05-13, 17:30   #2
emy_2007

Stage 2

Default Re: BMW E36 318IS M42 daca sta la soare merge prost

poate fi si din cauza ca s-a incalzit afara....se incalzeste motoru, admisia, compartimentu motor etc, aerul care intra in motor intra si mai cald.
Ca sa nu apara detonatii(de fapt dupa ce apar, pe motor fiind 2 senzori pt det), ECU modifica avansu, de unde rezulta mai multa sau mai putina putere, plus un sunet diferit....simplu.
emy_2007 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-13, 21:07   #3
the_rifle

Stage 5

Member of:
[BMW]

Pai mergi si tu pe la umbra...
E normal cand aerul e mai cald sa traga mai prost dar nici asa prost...
E o problema dubioasa. Nu e de la niciun senzor de temperatura... deci daca se prinde ca e mai cald si merge mai prost inseamna ca senzorul sesizeaza diferenta de temperatura deci senzorul e bun...
Mai degraba bobinele... Bobinele cand se incazesc si sunt proaste ( stricate , defecte ) pot da scanteie mai slaba. Verifica fisele si bobinele daca pierd curent.
Aceeasi problema poate fi si la sonda lambda. Cand e rece sa mearga bine iar cand se incazeste sa citeasca eronat. Scoate sonda lambda de proba si vezi cum se comporta.

Last edited by the_rifle; 11-05-13 at 21:17.
the_rifle is offline   Reply With Quote
Old 11-05-13, 21:19   #4
the_rifle

Stage 5

Member of:
[BMW]

Quote:
Originally Posted by emy_2007 View Post
poate fi si din cauza ca s-a incalzit afara....se incalzeste motoru, admisia, compartimentu motor etc, aerul care intra in motor intra si mai cald.
Ca sa nu apara detonatii(de fapt dupa ce apar, pe motor fiind 2 senzori pt det), ECU modifica avansu, de unde rezulta mai multa sau mai putina putere, plus un sunet diferit....simplu.
Bati campii ORIGINAL.
Si la mine e mai cald afara si imi merge la fel de bine si la umbra si la soare...
Poate ar trebui sa dea bere la catari ca nu mai vor sa traga ca sufera de insolatie...
Simplu...

Last edited by the_rifle; 11-05-13 at 21:22.
Old 11-05-13, 22:26   #5
emy_2007

Stage 2

Quote:
Originally Posted by the_rifle View Post
Bati campii ORIGINAL.
Si la mine e mai cald afara si imi merge la fel de bine si la umbra si la soare...
Poate ar trebui sa dea bere la catari ca nu mai vor sa traga ca sufera de insolatie...
Simplu...
documenteaza-te si apoi corecteaza pe altii. Cu cat aeru e mai cald, cu cat temp lui in momentul in care pistonul il comprima va fi mai mare...pana in punctul in care amesteul se autoaprinde fara ca bujia sa dea scanteie (detonatie). In consecinta ECU va modfica avansul pt a proteja motoru, si a preveni aparitia detonatiilor.

Efectul se simte mai ales in zilele f calduroase, acuma nu stiu ce inseamna la el merge mai prost....e un termen subiectiv
Old 11-05-13, 23:28   #6
just4one

Stage 2

Dar si daca e umbra afara si merg mai mult cu masina dupa ce se incalzeste motorul la fel face. trage mai prost deci are legatura cu temperatura.

De exemplu daca merg dimineata la masina si chiar daca e racoare afara cand pun contactul imi arata temperatura deja aproape trecuta de albastru.

Ideea e ca daca motorul e rece trage bine, suna mai sportiv e mai prompt. daca masina a stat la soare si deja e calda sau se incalzeste in timpul mersului pe urma efectiv suna o idee mai obosita, nu e la fel de prompta trebuie sa apesi mai tare acceleratia ca sa mearga fata de cum e la rece.
Old 12-05-13, 00:49   #7
emy_2007

Stage 2

Quote:
Originally Posted by just4one View Post
Dar si daca e umbra afara si merg mai mult cu masina dupa ce se incalzeste motorul la fel face. trage mai prost deci are legatura cu temperatura.

De exemplu daca merg dimineata la masina si chiar daca e racoare afara cand pun contactul imi arata temperatura deja aproape trecuta de albastru.

Ideea e ca daca motorul e rece trage bine, suna mai sportiv e mai prompt. daca masina a stat la soare si deja e calda sau se incalzeste in timpul mersului pe urma efectiv suna o idee mai obosita, nu e la fel de prompta trebuie sa apesi mai tare acceleratia ca sa mearga fata de cum e la rece.
atunci problema e alta la tn, lambda, senzori temp, sau chiar debitmetru, ca si ila are un senzor de temp in el
Old 12-05-13, 01:08   #8
just4one

Stage 2

multumesc pentru raspunsuri. peste vreo 2,3 zile am sa schimb senzorii de temperatura ca sunt cumparati deja. Asa macar pregatesc masina sa fie tot ok cu piese de calitate )

daca cumva nu isi revine sa se comporte normal si la cald si la rece atunci urmatoarea schimbare e sonda lambda. oricum astea sunt un plus pentru motor senzorii, sonda lambda chiar e ok sa mai fie inlocuiti si preventiv nu doar cand nu mai merge masina
Old 12-05-13, 04:11   #9
the_rifle

Stage 5

Member of:
[BMW]

Mai Emy ...Eu sunt de acord cu ce spui tu ca in principiu spui corect dar depinde ce intelege el prin " trage mai prost "...
Eu am inteles ca Aproape nu merge la cum s-a exprimat iar in cazul asta cum afara e cald si pt alte masini si merg , la fel de cald e si pt masina lui care nu merge... Oricum cand ai o exprimare de genul nu merge cand sta la soare e greu sa ne intelegem...

@just4one
Daca ai doar problema ca trage ceva mai prost cand e cald motorul dar merge normal DECI NU DIFERENTA ENORMA , atunci e clar...
Si pe mine m-a chinuit ideea asta si am rezolvat-o...

Se anuleaza incalzirea clapetei de acceleratie. ( cel putin pe durata verii cand nu foloseste ci mai mult dauneaza ). Oricum eu nu voi merge cu clapeta incalzita nici la iarna.
Iti explic ca poate nu stii nimic. N-am de unde sa stiu ce cunostinte ai tu in materie de BMW.

Apa din radiator trece prin niste furtunuri pana la clapeta de acceleratie unde intra pe o parte si iese pe alta parte. Automat cand apa ajunge la 90 de grade si trece prin clapeta incalzeste aerul . De aceea iti trage mai prost.

Cum se face anularea :

Scoti lichidul de racire ( sau nu il scoti dar mai pierzi din el... ) , desfaci furtunul prin care intra apa in clapeta, desfaci si furtunul prin care iese , pui o tzeava intre cele doua furtunuri si pui coliere in ambele parti. Iarna daca ai chef faci acelasi lucru dar invers, adica scoti tzevushca si pui furtunurile inapoi in clapeta de acceleratie.

Rolul acestei beshite de inventie prin care ai clapeta incalzita este acela de a nu lasa sa se formeze cristale de gheatza pe clapeta de acceleratie riscand sa perturbe functionarea corecta a clapetei de acceleratie. Fenomenul a fost observat in timpul celui de al doilea razboi mondial la avioane. Dar acolo erau si alti curenti de aer si alte temperaturi, probabil alta pozitionare a clapetei de acceleratie, care in mod cert nu era sub capota pt ca avionul nu are capota si alte rahaturi.

Ma indoiesc ca iarna in romania , in compartimentul motorului in timpul functionarii unde e o temperatura de cel putin 10-15 grade constant , se pot forma cristale de gheaza in clapeta de acceleratie... Nu mai spun ca pilotii aia mergeau ore intregi cu clapeta de acceleratie in acceiasi pozitie ne fiind vorba de accelerari sau decelerari. Probabil ca se poate intampla si la masina daca mergi ore intregi la aceeiasi turatie a motorului si la temperaturi extreme dar nu cred ca e cazul nostru.
Spor la modificat.

Last edited by the_rifle; 12-05-13 at 04:40.
Old 12-05-13, 10:37   #10
BaiatBun

Stage 5

BaiatBun's Avatar

the_rifle ,el are 1.8 is ,asta nu stiu sa aiba clapeta incalzita
BaiatBun is offline   Reply With Quote
Old 12-05-13, 10:46   #11
BaiatBun

Stage 5

BaiatBun's Avatar

poze de pe motorul meu.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	12052013.jpg
Views:	122
Size:	308.8 KB
ID:	2771418   Click image for larger version

Name:	12052013(001).jpg
Views:	91
Size:	274.8 KB
ID:	2771419   Click image for larger version

Name:	12052013(002).jpg
Views:	106
Size:	320.2 KB
ID:	2771420  

Old 12-05-13, 11:23   #12
just4one

Stage 2

E o optimizare pe care nu o stiam si nici nu am auzit de ea. dar orice lucru care imbunatateste performatele unui motor e bine venita.

Dar is curios daca e ceva sesizabil ca teoretic nu cred ca simti vreo diferenta daca faci ca clapeta de acceleratie sa nu fie incalzite... este?
Old 12-05-13, 11:40   #13
BaiatBun

Stage 5

BaiatBun's Avatar

Quote:
E o optimizare pe care nu o stiam si nici nu am auzit de ea. dar orice lucru care imbunatateste performatele unui motor e bine venita.

Dar is curios daca e ceva sesizabil ca teoretic nu cred ca simti vreo diferenta daca faci ca clapeta de acceleratie sa nu fie incalzite... este?
La m42 nu ai clapeta incalzita,sa ma corecteze colegii daca gresesc
Old 12-05-13, 11:43   #14
just4one

Stage 2

E bun atunci cade complect treaba cu aceasta modificare ))

Oricum parerea mea personala e ca daca motorul nu se va comporta mai bine dupa ce ii schimb senzorii temperatura motor atunci am sa mai iau in calcul ca pe viitor sa schimb sonda lambda, fisele de la bujii, sa renunt la vasco si sa pun un ventilator electric cu senzor de temperatura in radiator.
Old 12-05-13, 11:57   #15
BaiatBun

Stage 5

BaiatBun's Avatar

Quote:
E bun atunci cade complect treaba cu aceasta modificare ))

Oricum parerea mea personala e ca daca motorul nu se va comporta mai bine dupa ce ii schimb senzorii temperatura motor atunci am sa mai iau in calcul ca pe viitor sa schimb sonda lambda, fisele de la bujii, sa renunt la vasco si sa pun un ventilator electric cu senzor de temperatura in radiator.
Lambda sa o verifici scoate-i doar mufa,daca va merge mai bine masina trebuie schimbata
- Copyright 2026 4Tuning -