Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > MASINA MEA > BMW > Zona tehnica BMW

Zona tehnica BMW Zona tehnica, secrete, tips&tricks BMW

Reply

Thread Tools
Old 08-02-12, 17:36   #1
Doc-ul

Stage 5

Default conversie volanta VA ROG AJUTOR !!!

Va rog sa ma ajutati cei mai experimentati sau cei care au mai facut asa ceva !

Am un motor m50b25 cu ambreiaj normal care patineaza din "N" motive . Din aceasta cauza m-am hotarat , daca tot desfac , sa trec la masa simpla . Am gasit o volanta de urs de m20b20 cu masa simpla . Stiu ca-mi trebuie ambreiaj de e30 ( placa si disc ) si electromotor .Ce imi mai trebuie ? Volanta de m20 se potriveste sigur fara modificari ? Rulmetul de presiune ramane de e36 ? Ambreiajul de 2,5 de urs o sa reziste ?
Ce ma sfatuiti sa pun volanta de m20 cu ambreiaj de e30 sau sa caut o volanta cu masa simpla de e36 ( modelul fara aer ) si sa iau kitul de ambreiaj respectiv ?
Mai am niste nelamuriri :
Ce castig cu volanta masa simpla ( in afara de fiabilitatea volantei ) si aici ma refer ca o sa fie o volanta mai usoara decat cea cu masa dubla ?
Si ce pierd daca trec la o volanta mai usoara ?

VA MULTUMESC ANTICIPAT .

Last edited by Doc-ul; 08-02-12 at 17:39.
Doc-ul is offline   Reply With Quote
Old 08-02-12, 17:57   #2
mihail_dogariu

Stage 3

Default Re: conversie volanta VA ROG AJUTOR !!!

Iti trebuie si rulmentul de urs care e mai lung cu vreo 2-3 mm si are prinderile decalate tot cu vreo 2mm... Daca nu schimbi si rulmentul, pedala iti va cupla ori prea jos ori prea sus ...

Vezi ca unele volante de urs au 6,3 kg altele 8... in functie de an... Se gaseste si pe alte modele aceeasi volanta. Uita-te pe realoem.com sau pe bmwfans.info. Vei gasi si greutatea afisata. ia-ti de 6,3 kg.

Part number: 11 22 1 264 517
http://bmwfans.info/parts/catalog/11221264517/

In afara de fiabilitate vei avea o crestere mai rapida in turatie pe treptele unu si doi dar nu te astepta la diferente ultra-spectaculoase...

Electromotorul de urs nu se potriveste la prinderi pe E36. Trebuie sa folosesti doar pinionul de atac din care strunjesti la strung vreo 5 mm dar masoara si tu...
Daca nu il strunjesti nu mai decupleaza de pe volanta.

Foloseste disc de ambreiaj nou si planeaza volanta altfel risti sa patineze...

Vezi ca volanta are 3 pini de ghidaj pe care trebuie sa-i scoti cand se planeaza volanta. Daca sunt intepeniti risti sa-i rupi asa ca da-le cu WD40 din timp. Daca rupi vreun pin cumpara altul de la BMW pt ca altfel va fi dezechilibrata volanta...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	rulmenti_presiune.jpg
Views:	130
Size:	91.5 KB
ID:	2321880  

Last edited by mihail_dogariu; 08-02-12 at 18:03.
mihail_dogariu is offline   Reply With Quote
Old 08-02-12, 18:10   #3
Doc-ul

Stage 5

Quote:
Originally Posted by mihail_dogariu View Post
Iti trebuie si rulmentul de urs care e mai lung cu vreo 2-3 mm si are prinderile decalate tot cu vreo 2mm... Daca nu schimbi si rulmentul, pedala iti va cupla ori prea jos ori prea sus ...

Vezi ca unele volante de urs au 6,3 kg altele 8... in functie de an... Se gaseste si pe alte modele aceeasi volanta. Uita-te pe realoem.com sau pe bmwfans.info. Vei gasi si greutatea afisata. ia-ti de 6,3 kg.

Part number: 11 22 1 264 517
http://bmwfans.info/parts/catalog/11221264517/

In afara de fiabilitate vei avea o crestere mai rapida in turatie pe treptele unu si doi dar nu te astepta la diferente ultra-spectaculoase...

Electromotorul de urs nu se potriveste la prinderi pe E36. Trebuie sa folosesti doar pinionul de atac din care strunjesti la strung vreo 5 mm dar masoara si tu...
Daca nu il strunjesti nu mai decupleaza de pe volanta.

Foloseste disc de ambreiaj nou si planeaza volanta altfel risti sa patineze...

Vezi ca volanta are 3 pini de ghidaj pe care trebuie sa-i scoti cand se planeaza volanta. Daca sunt intepeniti risti sa-i rupi asa ca da-le cu WD40 din timp. Daca rupi vreun pin cumpara altul de la BMW pt ca altfel va fi dezechilibrata volanta...
ok am retinut urmatoarele :
1. rulment de urs ;
2. trebuie sa strunjesc din lungimea pinionului de atac de la electromotor ( inteleg ca e mai lung si o sa stea in permanneta pe volanta ) masor , ma descurc ...
3. kitul de ambreiaj il iau nou , mai e nevoie sa planez volanta ? Volanta o planez pe un strung nu ?
4. care 3 pini de la volanta ? cei pe care vine placa de presiune ghidata ? aici m-ai bagat in ceata ca nu am desfacut niciodata vreo volanta de pe vibrochen !

ps : o sa pun niste poze cu volanta de urs pe care o am
Old 08-02-12, 19:39   #4
Doc-ul

Stage 5

Quote:
Originally Posted by Doc-ul View Post
ok am retinut urmatoarele :
1. rulment de urs ;
2. trebuie sa strunjesc din lungimea pinionului de atac de la electromotor ( inteleg ca e mai lung si o sa stea in permanneta pe volanta ) masor , ma descurc ...
3. kitul de ambreiaj il iau nou , mai e nevoie sa planez volanta ? Volanta o planez pe un strung nu ?
4. care 3 pini de la volanta ? cei pe care vine placa de presiune ghidata ? aici m-ai bagat in ceata ca nu am desfacut niciodata vreo volanta de pe vibrochen !

ps : o sa pun niste poze cu volanta de urs pe care o am
Este ok asta ?
Attached Thumbnails

Name:	IMG_2326.JPG
Views:	145
Size:	1.18 MB
ID:	2322038   Click image for larger version

Name:	IMG_2327.JPG
Views:	80
Size:	1.45 MB
ID:	2322039   Click image for larger version

Name:	IMG_2328.JPG
Views:	108
Size:	1.15 MB
ID:	2322040  

Name:	IMG_2329.JPG
Views:	115
Size:	1.49 MB
ID:	2322041   Click image for larger version

Name:	IMG_2330.JPG
Views:	69
Size:	1.47 MB
ID:	2322042   Click image for larger version

Name:	IMG_2331.JPG
Views:	113
Size:	1.49 MB
ID:	2322043  

Old 08-02-12, 21:12   #5
JustinCase

Stage 5

JustinCase's Avatar

Member of:
[BMW]

Cei trei pini se vad deja infipti in volanta, sunt aceia mai negri sa zic asa care ghideaza placa de presiune cum ai spus si tu.

Daca cea din poza este volanta, planeaz-o obligatoriu altfel faci tiganie si e si pacat de kitul nou de ambreiaj. Nici sa nu te gandesti sa sari peste operatiunea asta! Si apropo, cantareste-o de curiozitate, este de 6,4kg sau de 8kg?

Rulmentul nu este orice rulment de urs, cauta-l dupa codul acesta: E21 323i release bearing # 21 51 1 204 525 diferenta este ca are grosimea de 30mm a rulemntului propriu zis fata de 15mm cum este sandard

Coada pinionului este mai lunga cu 5mm asa ca neaparat sa-l scurtezi si sa-i refaci santul pe care sta inelul de fixare. Vezi ca o sa te chinui ceva sa inchizi la loc electromotrul tau asa ca inarmeaza-te cu rabdare
"Understeer is when you hit the wall with the front of the car and oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you."
JustinCase is offline   Reply With Quote
Old 08-02-12, 22:57   #6
Doc-ul

Stage 5

Quote:
Originally Posted by JustinCase View Post
Cei trei pini se vad deja infipti in volanta, sunt aceia mai negri sa zic asa care ghideaza placa de presiune cum ai spus si tu.

Daca cea din poza este volanta, planeaz-o obligatoriu altfel faci tiganie si e si pacat de kitul nou de ambreiaj. Nici sa nu te gandesti sa sari peste operatiunea asta! Si apropo, cantareste-o de curiozitate, este de 6,4kg sau de 8kg?

Rulmentul nu este orice rulment de urs, cauta-l dupa codul acesta: E21 323i release bearing # 21 51 1 204 525 diferenta este ca are grosimea de 30mm a rulemntului propriu zis fata de 15mm cum este sandard

Coada pinionului este mai lunga cu 5mm asa ca neaparat sa-l scurtezi si sa-i refaci santul pe care sta inelul de fixare. Vezi ca o sa te chinui ceva sa inchizi la loc electromotrul tau asa ca inarmeaza-te cu rabdare
Ms pentru codul rulmentului !
am cantarit-o si are 8,4 kg . Pe mine in primul rand ma intereseaza dc e ok si dc e modelul care se potriveste . Am vazut si topicuri unde se ia din ea pe strung si se usureaza , ex http://www.e30owners.com/forums/showthread.php?t=13753
Nu a zis nimeni dc rezista kitul de ambreiaj de urs stoc de 325i !
Old 08-02-12, 23:05   #7
mihail_dogariu

Stage 3

Nu mai baga omul in ceata... Codul ala figureaza pe E28 524td... E rulmetul ce vine fix pe ambreiajul de E30 E28 E12 etc ce am scris mai sus iar diferenta stii prea bine ca nu e de 5 mm si am mai discutat de asta cand le-am masurat la mine...
Old 08-02-12, 23:07   #8
mihail_dogariu

Stage 3

1. rulment de urs ; - DA
2. trebuie sa strunjesc din lungimea pinionului de atac de la electromotor ( inteleg ca e mai lung si o sa stea in permanneta pe volanta ) masor , ma descurc ... Da
3. kitul de ambreiaj il iau nou , mai e nevoie sa planez volanta ? Volanta o planez pe un strung nu ? - Da o planezi pe strung . Iti las nr de tel daca vrei sa suni unde am planat-o eu.... vreo 30-40 de ron parca
Da - se vad in poza 3 din dreapta sus
Old 08-02-12, 23:08   #9
Doc-ul

Stage 5

Quote:
Nu mai baga omul in ceata... Codul ala figureaza pe E28 524td... E rulmetul ce vine fix pe ambreiajul de E30 E28 E12 etc ce am scris mai sus iar diferenta stii prea bine ca nu e de 5 mm si am mai discutat de asta cand le-am masurat la mine...
Daca iau kit-ul de ambreiaj nu vine si rulmentrul care se potriveste ( daca iau Kitul complet ) ?
Old 08-02-12, 23:08   #10
mihail_dogariu

Stage 3

Ba da.
Esti din bucuresti ?
Old 08-02-12, 23:09   #11
Doc-ul

Stage 5

Quote:
1. rulment de urs ; - DA
2. trebuie sa strunjesc din lungimea pinionului de atac de la electromotor ( inteleg ca e mai lung si o sa stea in permanneta pe volanta ) masor , ma descurc ... Da
3. kitul de ambreiaj il iau nou , mai e nevoie sa planez volanta ? Volanta o planez pe un strung nu ? - Da o planezi pe strung . Iti las nr de tel daca vrei sa suni unde am planat-o eu.... vreo 30-40 de ron parca
Da - se vad in poza 3 din dreapta sus
vreau pe privat nr de tel , te rog . Din ce localitate ?

Eu din Ploiesti ... dc imi lasi un nr de tel te pot suna sa ma lamuresti .
Ms
Old 08-02-12, 23:12   #12
mihail_dogariu

Stage 3

credeam ca esti din bucuresti. Te-as fi trimis la atelierul unde am planat eu volanta dar sigur gasesti atelier si in ploiesti... Nu-i inginerie mare. Iti ia din fatza volantei 1-2 zecimi in functie de uzura volantei...

Tot ce am discutat aici e pt volanta de 6,3 kg... presupun ca si cea de 8 kg are aceleasi caracteristici... Probabil ceva mai groasa...

Last edited by mihail_dogariu; 08-02-12 at 23:15.
Old 08-02-12, 23:14   #13
Doc-ul

Stage 5

Quote:
credeam ca esti din bucuresti. Te-as fi trimis la atelierul unde am planat eu volanta dar sigur gasesti atelier si in ploiesti... Nu-i inginerie mare. Iti ia din fatza volantei 1-2 zecimi in functie de uzura volantei...
Bucuresti-ul nu e departe ... Dar asta din poza de 8,4 kg e ok ? Ce parere ai de linkul ala in care arata cum sa o usurezi ?
Old 08-02-12, 23:17   #14
mihail_dogariu

Stage 3

E ok linkul. Poti s-o usurezi asa si tu... Sa nu dai gauri in ea pt ca nu o sa mai fie echilibrata perfect niciodata...

Daca ai chef sa vii in bucuresti s-o planezi te insotesc s-o planezi daca ai chef... Nu-i problema...
Old 08-02-12, 23:18   #15
Doc-ul

Stage 5

Wink Re: conversie volanta VA ROG AJUTOR !!!

Quote:
E ok linkul. Poti s-o usurezi asa si tu... Sa nu dai gauri in ea pt ca nu o sa mai fie echilibrata perfect niciodata...
ma ajuti cu nr omului ? cu atelierul

ms
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -