M44 are in plus ODB 2 (il poti diagnostica mult mai bine in caz de nevoie), un debitmetru mai destept si mai rezistent, baia de ulei cu doua compartimente si ungerea teoretic imbunatatita.
M44 are vibrochenul turnat dar mai bine conceput iar M42 are vibrochenul forjat (teoretic M42 ar trebui sa reziste mai bine la conversia turbo desi nu stiu daca te va interesa pe viitor asa ca...).
Distributia este oarecum diferita intre ele iar lumea spune ca cea de M42 este mai desteapta parte in fapt si pentru sproket-urile reglabile atat pe admisie cat si pe evacuare (iarasi nu stiu cat de mult esti tentat de modificari avansate).
Mai sunt unele diferente la chiulasa, valve, senzorul de detonatie, valva ICV, capacul termostatului si al filtrului de ulei dar nimic relevant de mentionat.
Bobinele de inductie sunt diferite oarecum dar atat la M42 cat si la M44 sunt la fel de proaste deci...
Consumul este la fel desi M44 este nitel mai puternic.
Lumea mai spune ca M44 este mai silentios desi eu nu stiu ce sa zic... poate sunt eu mai tare de urechi dar nu am remarcat.
Toate M44-urile au un ralanti inegal si trepidat (sa nu te surprinda cand o sa-l vezi, este o problema din fabrica deoarece au incercat sa-i dea o curba de putere mai buna si astfel timpii de deschidere ai valvelor de evacuare au fost sacrificati. Totusi aceasta problema se poate ameliora foarte mult cu o sonda lambda noua si un COP)
Teoretic dupa spusele celor de la BMW M44 este o versiune mai moderna si revizuita a lui M42 cu unele imbunatatiri si cu o frecare interna mai redusa. Daca ar fi sa ma intrebi pe mine as alege M44 desi nu cred ca sunt 100% obiectiv avand in vedere ca am unul
La final nu am sa te mint

...atat M42 cat si M44 nemodificate sunt niste putori ordinare
Deci daca vrei putere ia-ti direct un M52 de 2.8 pentru ca altfel singurele avantaje la M42/M44 sunt cunsumul redus si intretinerea ieftina.
Ca tot veni vorba de modificari, atat la M42 cat si la M44 nu i-ar strica in primul rand o resoftare, o volanta mai usoara si mai mare de M20, aprinderea radical schimbata cu un COP(coil on plug), CAI(cold air intake) si fan delete mod. Abia dupa acestea o sa poti spune ca ai si tu un motoras cat sa nu te faci de rusine
Sa nu uit, indiferent de ce-ti spune vanzatorul primul lucru dupa ce-l cumperi sa-i shimbi uleiul, al doilea lucru sa-i schimbi sonda lambda

Si inca ceva, motorul sa-l alegi dupa cat de bine intretinut a fost nu dupa pret sau km. Sa ii verifici compresia neaparat, minim 10bar pe fiecare piston (ideal 12-13bar) cu diferente nu mai mari de 1bar intre pistoane.