Ok, eu am alfa 156 2.0 Twin Spark. Mi-am achizitionat-o prin octombrie. La ea nu am schimbat decat bujiile si un bec de pozitie in prima faza. Acuma, am avut un mare ghinion sa mi se faca un gripaj la vibrochen pe motiv ca nu a ajuns uleiul la cuzineti si am masina in service (sper sa o scot cat mai repede

). Cauza, imi zice mecanicul ca ar fi de la o frana brusca (ceea ce e adevarat) si nu a mai avut de unde sa ia ulei pompa de ulei ca sa-si faca treaba.
Problemele care apar cel mai des la 156 sunt legate de variatorul de turatie, debitmetru de aer, unii senzori care mai dau gres (lambda, abs), clapeta de acceleratie care mai trebuie curatata din cand in cand, dar nu e de speriat, ca toate astea nu se intamlpa prea repede la o exploatare normala.
In ceea ce priveste consumul, motorul de 1.6 l nu e foarte departe de cel de 2.0 l, deci iti sugerez sa cauti un 2.0, dar poti alege si varianta de mijloc 1.8, care nu e deloc de neglijat, senzatia pe care o ai la volan fiind foarte placuta

. Altceva ce-ti sugerez, incearca sa cauti una cu Euro 3(taxe mai mici). Cele care au motor de 1.8 sau 2.0 Euro 2 au in plus 5 cp, fata de Euro 3. Ca intretinere iti pot da niste repere de preturi pentru cateva consumabile: distributie 1000-1200 ron (piese(2 curele ptr 2.0 si rolele)+montaj(trebuie cale)), 8 bujii (4 mai mari si 4 mai mici) de la 400-800 ron(cauta srz ngk), disc ambreiaj de la 250-700 ron, pompa ulei 1100 ron, filtrul de benzina daca vrei sa-l schimbi or sa se uite toti mecanicii crucis ca nu stiu unde e

(e pe viata, in rezervor)

, filtru ulei 25 ron. De asemenea iti spun ca alfele sunt mai sensibile la suspensii (se duc mai repede, dar depinde si de drumurile pe care o porti

), dar sunt invidiate pentru stabilitatea pe care o au pe viraje

. Am vazut ca esti din Baia Mare, asa ca iti sugerez sa te duci la o intalnire Alfa Baia Mare, care din pacate nu stiu cand exact cand se desfasoara (de obicei saptamanal si probabil duminica), unde te pot lamuri cei de acolo de mai multe

P.S. Intra si pe forumul oficial Alfa si trage un ochi

.
P.S. 2 Nu te avanta la cele cu preturi mici, ca s-ar putea sa regreti. Cand o cumperi, ia un cunoscator de Alfa cu tine, care stie la ce sa se uite. Sper ca ti-am fost de ajutor. Bafta!