Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > Discutii generale masini

Discutii generale masini Discutii generale despre masini : Colt Legislativ, Taxa Inmatriculare, Intrebari-Raspunsuri, Recomandari, Accidente

Reply

Thread Tools
Old 30-03-06, 19:19   #1
turbojack

Stage 5

turbojack's Avatar

Member of:
[Moderators]
[4Tuning International]
[PEUGEOT]
Question Dresura masinii de la 0 km ???

Acest thread ca urmare a unei discutii in contradictoriu pe o alta portiune a forumului.
Deci iata problema:

Ideea este ca o masina se obisnuieste de la o km asa cum o conduci .
Adica o conduci sportiv de la inceput,ea va fi "aspra"
Daca o conduci lejer ,"mosnegeste" ,masina va fi "moale" pe vecie.
Aceste afirmatii mi se par niste aberatii.
O masina merge asa cum este setata.Punct.

Am multi ani de cind ma ocup de masini,am "rupt" masini,le-am reparat,le-am modificat ,insa asa ceva nu mi-a rezultat nici macar din discutiile avute cu profesionisti.
Reglajele masini ,si componentele ei fac un tot unitar avind ca rezultat o masina "nervoasa" sau una "moale".

Alte pareri?
turbojack is offline   Reply With Quote
Old 30-03-06, 19:38   #2
einstein1984

Stage 5

einstein1984's Avatar

Default Re: Dresura masinii de la 0 km ???

Sunt unele motoare care adapteaza un pic harta de aprindere sau injectie la stilul de mers al motorului. Dar orice invat are si dezvat, iar diferentele nu cred sa fie extraordinar de mari.
einstein1984 is offline   Reply With Quote
Old 31-03-06, 18:54   #3
Kent8

Stage 5

Kent8's Avatar

mi-am luat lada niva ...si in primi 2000 km i-am dat si viteze de peste 140 cu toate ca in carte zicea maxim 110-120 la ora acuma in viitor o sa-mi alerge mai bine decat daca ma duceam pana-n 120?
Kent8 is offline   Reply With Quote
Old 01-04-06, 15:05   #4
einstein1984

Stage 5

einstein1984's Avatar

Nu, dar ai fu*** rodajul setului motor.
einstein1984 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-06, 13:26   #5
Kent8

Stage 5

Kent8's Avatar

ii clar(
Kent8 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-06, 19:11   #6
WhiteRaven
Toyota Driver

Stage 5

WhiteRaven's Avatar

Member of:
[Toyota]

Quote:
Originally Posted by einstein1984
Sunt unele motoare care adapteaza un pic harta de aprindere sau injectie la stilul de mers al motorului. Dar orice invat are si dezvat, iar diferentele nu cred sa fie extraordinar de mari.
Word! Am observat pe masina mea (fosta hm ) aceasta tendinta de a se adapta stilului de mers. Si asta deoarece erau perioade in care mergeam ... numai cat sa nu zic.. subturat, si alte dati cand o alergam de ii sareau fulgii. Si raspundea in functie de stilul de condus, dar exact cum a spus turbojack.. afirmatiile alea sunt aberante.
WhiteRaven is offline   Reply With Quote
Old 04-04-06, 22:10   #7
Evil Yuri

Stage 5

Pai lol frate...daca o accelerezi usor, masina accelereaza usor. Daca o calci in blana, te baga cu capu in tetiera.
Si daca mergi cu ea la 2000-2500 RPM, e normal sa mearga mai slab, dar daca urci cu ea la 4-5000 unde are cuplu, e normal sa rupa.

Masina nu se adapteaza la stilul de condus, ci tu o conduci in functie de stilul de condus.
Dupa cum a spus si cineva mai sus, exista masini care adapteaza hartile de injectie in functie de condus. Dar cred ca cel mai plauzibil lucru este EFECTUL PLACEBO.

PS: mai zicea cineva ca daca o mai frigi pe masina din cand in cand, pistoanele merg pana in capat, adica au cursa mai mare
Old 04-04-06, 22:41   #8
Psycho
2 Roti

Stage 5

Psycho's Avatar

Member of:
[Super Moderators]
[Observator 4tuning]
[PARTICIPANT CURSE]
[DACIA]
[Echipa de sprijin]
[2 Roti]

nush ce sa zic .. dar e adevarat urmatoarea chestie daca mergi cu ea moshnegeshte .. nu neaparat de la 0 km .. se invatza asa .. un mers sportiv .. din cand in cand ii mai curatza bujiile si da aprindere ami bine .. catalizatoru etc ..

Psycho is offline   Reply With Quote
Old 04-04-06, 23:28   #9
bad_boy2k

Stage 5

bad_boy2k's Avatar

chestia e urmatoarea...TOATE masinile moderne au aprinderea si multe alte chestiuni controlate de ECU (Engine Control Unit). acesta, practic, controleaza tot ce se intampla cu motorul.
ceea ce este adevarat este o tendinta a masinii de adaptare sau invatare a stilului de condus...spre exemplu, un stil citadin duce la un raspuns mai lent al masinii la acceleratii puternice, insa un stil mai agresiv, cu viteze mai ridicate, determina ECU sa se adapteze, deci sa permita reprize mai bune. desigur ca daca n-ai motor v-tec sau asemanator, nu vei simti diferente colosale. singurele diferente apar la aprindere, si in speta la avans, care creste odata cu cresterea turatiilor.
dezvatul de la aceasta e o simpla resetare a ECU. el are o memorie unde tine evidenta stilului de condus pt o anumita perioada de timp si dak o resetezi...gataaa!
cat despre diferente...obtii rezultate mult mai bune daca pui o benzina de buna calitate fata de una ieftina si de c***t.

Quote:
Si daca mergi cu ea la 2000-2500 RPM, e normal sa mearga mai slab, dar daca urci cu ea la 4-5000 unde are cuplu, e normal sa rupa.
motoarele au exact invers...cuplul maxim la o turatie mai joasa si puterea maxima la 4-5000...

cat despre curatatul bujiilor si datu de aprinderi mai bune...vremea daciilor a apus!! astazi aprinderea nu o face o chestie care se invarteste pe acolo, ci sisteme avansate controlate electronic ce regleaza avasul real-time in fuctie de o multitudine de senzori iar bujiile sunt deja infinit mai bune decat cele de pe vremea cealalta...

salutari
bad_boy2k is offline   Reply With Quote
Old 25-04-06, 23:19   #10
magic

Stage 2

magic's Avatar

acum 3 ani, am mers in germania la un prieten de-al meu, si i-a dat de la club (facea fotbal acolo) un audi a3, abia aparuse, am mers impreuna la dealarul audi local si am luat-o, avea 48 de km masina, noua, a3, motor 1.6 benzina de 105 cai parca. Cand am luat-o neamtzu ne-a zis sa nu o turam peste 5000 rot / min in primii 1500km. Asa am facut, cand am iesit pe poarta, neamtu ne-a condus, pe langa masina (ne explica, ca noi eram romani (adik prosti ptr ei), de unde se aprind farurile), si am iesit pe strada, mare scartz pana la limita de taiere a injectziei (am e30 de cand am permis, vreo 7 ani cred, deci stiu sa dau in limite) de l-am lasat cu gura cascata pe neamtz. Primul nostru drum de-acolo a fost cu directzia munchen, am oprit la benzinarie, am alimentat, shi dai bataie, erau vreo 160-170km din localitatea in care stateam noi, am iesit pe autobanda, si am ars a3-u de i-au sairt rotzile, primi 50-60 km nu am putut sari de 160 km/h cu ea, dupa distantza asta, motorul a inceput sa se "lase" simtzitor, si automat a inceput si cresterea de viteza, dar nu mai mult de 190 km/h, am ajuns la munchen, ne-am plimbat tot weekendu pe-acolo, apoi ne-am intors unde locuiam noi, unde prietenu meu "muncea", aveam deja vreo 400 km facutzi cu ea. La intoarcere i-am bagat benzina 98 (pe capac la benzina scria roz 90 sau roz 95, noi i-am dat 98 sa fuga mai bine), s-a simtzit diferentza, viteza maxima 200 si un pic, la vale. Consumu nu vreau sa vb despre el...ne-a rupt...acolo nu puteai sa mergi incet...
Am avut ocazia sa merg si cu acelasi a3 cu motoroziri de 1.9 tdi si 2.0 tdi, diferentza nu o pot compara fatza de 1.6 benzina...1.9 de 115 cp parca si ala de 2l de 140 parca si cu 6 trepte ultimu, cu ala de 1.9 atingeam 220, asta de 2l atingeam 240, chiar 250 la vale. benzinaru consuma vreo 14-15% diselurile cam jumate fatza de benzinar, ala de 1.9 consuma mai mult afara ca ala de 2l.

Masina am tzinut-o 4 luni, timp in care ii adusesem vreo 4000 de km, motorul se lasase si mai mult, doar la consum se simtzea, la viteza nu.
Cand am dus-o inapoi la cetrul audi, cand ne-a vazut neamtzul sa ne ia la bataie ), cica ne batem joc de brandu audi... pe noi ne bufnea rasu...era doar o masina de "serviciu" ptr noi. Vreau sa zic ca motorul tzacanea ca dracii aia, relantiul era instabil, capota i-o deschisesem o singura data sa-i pun lichid de spalat parbrizul, la spalatorie nu am dus-o niciodata, i-am scuturat preshurile de vreo 2 ori, atata tot, shi i-am luat niste odorizante...

Da, daca era masina mea personala in primul rand imi blestemam zilele de alegerea motorizarii, si normal ca aveam grija de ea, dar, era o masina de "serviciu". Ne-am razbunat pe ea si din cauza arogantzei celor de la centrul audi al orashului, care ne desconsiderau ptr ca eram romani.

Concluzia:Nu chinuitzi masina in primi ei km de viatza, atunci cand absolut totul e nou pe ea...

Nu alegetzi motoarele de 1.6 ptr audi/vw, sunt cele mai proaste din gama de motorizari (noi nu am avut dreptul sa alegem)
magic is offline   Reply With Quote
Old 29-04-06, 02:10   #11
quze

Stage 5

bun hai sa va zic eu ... am 206 1.4 benzina ... de la inceput am mers f urat cu ea , schimbam numai la limita etc ... acum am 14.000 km si imi consuma oras 10-11%.... un prieten , aceeasi masina ,diferenta 2-3 luni ... a lui consuma 8% !
quze is offline   Reply With Quote
Old 29-04-06, 09:30   #12
fiatgroup

Stage 4

Eu curat injectoarele cam la 40 mii Km nu neaparat ca e nevoie dar asa vreau eu, cei de la service mi-au zis ca cei care le alearga nu prea li se murdaresc injectoarele. Eu am cu Fiatul meu Punto 190 mii Km si l-am alergat imediat dupa ce am facut vreo 300 km, motorul merge ca nou, nu bate, nu consuma gram de ulei nici daca intarziu schimbul. Eu sunt totusi de parere ca masina se invata dupa sofer.
fiatgroup is offline   Reply With Quote
Old 29-04-06, 09:37   #13
Cozmax

Stage 4

Cozmax's Avatar

Din cate stiam eu masina merge dupa cum o conduce fiecare...
Spre ex daca o conduc eu masina de raliu..daca o conduce
frateme-o caruta..deabia merge si zice ca nici nu merge cum trebuie...

Cozmax is offline   Reply With Quote
Old 29-04-06, 09:44   #14
Mondeo
Extreme Racing Member

Stage 5

Mondeo's Avatar

Member of:
[Extreme Racing]
[PARTICIPANT CURSE]
[Opel]
Thumbs down Re: Dresura masinii de la 0 km ???

Quote:
Originally Posted by Cozmax
Din cate stiam eu masina merge dupa cum o conduce fiecare...
Spre ex daca o conduc eu masina de raliu..daca o conduce
frateme-o caruta..deabia merge si zice ca nici nu merge cum trebuie...
ba raliistule termina cu posturile astea , aiuristikule
Mondeo is offline   Reply With Quote
Old 29-04-06, 21:45   #15
valib
Banned

Stage 5

valib's Avatar

masina merge dupa cum o conduci.
ideal ar fi sa ii dai putin timp sa se aseze piesele in ea, pentru ca asa piesele vor avea durabilitate mai mare
o masina poate fi si adresiva si, in acelasi timp 'moale'....trebuie doar sa stii ce sa faci
valib is offline   Reply With Quote
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -