- Locul doi – adjudecat la fotografie cu 253 km/h, viteză „omologată“ de radarul poliţiei
- Ambii şoferi au depus contestaţie, deci până la terminarea procesului conduc bine-mersi
Recordurile verii la viteză pe patru roţi aparţin unor mărci de prestigiu, ale căror performanţe au fost „omologate“ de radarele Poliţiei Autostrăzi. Pista favorită a “piloţilor” români a fost Autostrada Soarelui. Vă prezentăm, în continuare, clasamentul sezonului. Pe primul loc - un BMW seria 7, care a fost înregistrat de aparatul radar cu 257 de km/h. A câştigat la fotografie, pentru că argintul a revenit unui Aston Martin care zbura cu 253 de km/h. Diferenţele nu sunt foarte mari, nici la amendă, nici la alte sancţiuni.
O altă performanţă remarcabilă este că ambii şoferi conduc în continuare, după ce au contestat procesele-verbale întocmite de agenţii de circulaţie ai Poliţiei Autostrăzi. Încă nu se ştie dacă şoferii au fost nemulţumiţi de înregistrarea performanţelor la volan, în sensul că oamenii ştiau că bolizii “pot mai mult”. Cert este că încă îşi pot îmbunătăţi recordul, dacă tot au rămas cu permisul în buzunar. Medalia de bronz revine unui Audi R8, preparat special pentru cursele de viteză, pe care poliţiştii l-au filmat în timp ce rula cu 243 de km/h. În urma lor se află mulţi alţi “piloţi”, care au reuşit să treacă, totuşi, peste cota 200 km/h.
Recordul pe două roţi – circa 300 km/h
Cea mai spectaculoasă cursă a avut, însă, ca protagonist, pe unul dintre liderii motocicliştilor bucureşteni. “O cisternă cu motorină se răsturnase pe Autostrada Soarelui, la kilometrul 120, îşi amintesc poliţiştii. Opt tone de motorină s-au scurs pe asfalt, creând o peliculă extrem de periculoasă. Circulaţia a fost închisă şi timp de câteva ore zona a fost spălată cu detergent şi apă. Când s-a dat drumul la circulaţie, coloana celor care aşteptau redeschiderea drumului şerpuia pe câţiva kilometri. Un motociclist cu o Yamaha a depăşit coloana pe banda de urgenţă, chiar sub ochii noştri. I-am făcut semn să tragă pe dreapta. Motociclistul a încetinit, iar în dreptul filtrului a accelerat brusc, a dat blană şi a dispărut în câteva secunde.
Am anunţat prin staţie echipajul aflat la câţiva kilometri distanţă. Ne-au spus că au apucat să vadă o umbră care a trecut pe lângă ei cu vreo 300 de km/h”. Un al treilea filtru, organizat la aproape 20 de kilometri de Bucureşti, trebuia să pună capăt aventurii pe două roţi. Poliţiştii au organizat un baraj pe autostradă, o nouă coloană de maşini urmând să frâneze elanul motociclistului. Acesta a încetinit, a lăsat bolidul pe marginea drumului şi a încercat să se strecoare printre maşini. A fost recunoscut de un agent pe motocicletă, care îl mai urmărise şi prin Bucureşti de vreo câteva ori. Suspectul era unul dintre liderii Biker-ilor Capitalei. Părând că se “predă”, el a mers cu motocicleta până la ieşirea din coloană, unde poliţiştii urmau să îl sancţioneze.
Aici, s-a urcat în şa şi a pornit din nou cursa spre Bucureşti. “Dacă apuca să intre în oraş, îl pierdeam. Pe urmele lui aveam un Passat, dar şi un poliţist cu motocicletă. Era prea de tot. Totuşi, nimeni nu s-a putut ţine după el. În 500 de metri a prins o viteză de nu l-a mai văzut nimeni. Norocul nostru a fost că a rămas fără benzină, la 2 kilometri de Capitală. A abandonat motocicleta şi a fugit pe un câmp. Aici am reuşit să îl prindem, după o urmărire de peste un kilometru, îşi amintesc poliţiştii”.
Minunea verii 2008 – nici un mort pe A2
Motociclistul le-a spus, cu răsuflarea întretăiată, că venise de la Lehliu ca să facă plajă pe câmp! Avea permisul reţinut pentru viteză, dar îl recâştigase după ce a contestat în instanţă măsura. Poliţiştii i-au încheiat trei procese-verbale pentru neoprire la semnal, pentru fiecare dispunând reţinerea permisului. În total, 150 de zile fără dreptul de a conduce. Bineînţeles, le-a contestat pe toate în instanţă. Pasionat de viteza pe două roţi, bucureşteanul, în vârstă de 32 de ani, îşi reconstruise motocicleta, care avea 1.000 cmc şi 260 CP. Pentru a-i îmbunătăţi performanţele, montase şi un sistem NOS. Motorul figura ca fiind furat din Austria. Cercetat de procurori în urmă cu câţiva ani, el a primit legal custodia sa, după ce i-a convins pe anchetatori că e cumpărător de bună credinţă.
“De atunci, ne-a declarat comisarul-şef Grigore George, şeful Poliţiei Autostrăzi, nu am mai avut mari probleme cu cei care organizau curse ilegale. Mai mult, dacă anul trecut au murit 11 oameni pe Autostrada Soarelui, în sezonul estival, în acest an, nu am avut nici un decedat. “
300 km/h – viteza unei motociclete aproximată de poliţiştii care l-au urmărit pe şofer până a rămas fără benzină şi a fugit pe câmp
„Am anunţat prin staţie echipajul aflat la câţiva kilometri distanţă. Ne-au spus că au apucat să vadă o umbră care a trecut pe lângă ei cu vreo 300 de km/h“ - Ofiţer al Poliţiei Autostrăzi.
Sursa: Gândul