Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > Discutii generale masini

Discutii generale masini Discutii generale despre masini : Colt Legislativ, Taxa Inmatriculare, Intrebari-Raspunsuri, Recomandari, Accidente

Reply

Thread Tools
Old 24-07-05, 23:15   #1
mikeicarus

Stock

Default Cu sau fara pistoane?

Buna Ziua la toata lumea!

Sunt un rookie in acest forum... si ma bucur oarecum ca, si tarisoara mea s-a infectat cu aceasta maladie ireversibila: tuning-ul.
Ei bine... fiecare dorim ceva, fiecare visam la o masina, un lucru si incercam sa-l obtinem pe durata vietii.
Acum 10 ani, eram un pustan... apasam tastele vechiului meu 486 dx-2 pe need for speed 1. Insa ce-am descoperit acolo urma sa-mi marcheze viata, si anume: \"The new RX-7 from Mazda with it's 1.3 Liter Wankel engine is capable of achieving 255 bhp\"
Woooaaauuu am zis... stai un pic... dacia are 1.3 L si sigur nu are 255 acai. Imi scapa un detaliu mic si nesemnificativ in acele vremuri... era motor rotativ sau cum i se mai spune Wankel, dupa numele celui care a dus inventia mai departe (Felix Wankel) si a transformat-o in realitate.
Multe companii au preluat inventia si au aplicat-o insa din cauza crizei petroliere au abandonat aceste proiecte. In acele vremuri avea un consum foarte ridicat.
Singura companie (din cate stiu eu) care s-a tinut strans de acest motor a fost Mazda care in 1967 a lansat prima masina cu motor wankel, coupe-ul Cosmo Sport.
Pana in anul 1989 aceste motoare nu erau viabile, se incalzeau repede, nu se ingrijeau corespunzator iar proprietarii se plangeau de consumul excesiv de ulei, insa ceea ce nu stiau era ca... motorul foloseseste ulei pentru racire.
In 1991, echipa Mazda a castigat cursa de 24 de ore de la Le Mans, folosind prototipul 787B de 2.6 litri (4 motoare de cate 0.635 L) puse in serie, care dezvoltau o putere de peste 700 CP (522 KW)
Acuma suntem in 2005 si sunt sigur ca, multi dintre d-voastra au auzit cel putin de RX-8.
Insa eu prefer sa ma opresc la RX-7, a III-a generatie si la motorul 13B REW BiTurbo (2x 0.635 L).
Sincer imi place mai mult RX-7 cu toate ca nu asa de performant ca RX-8. Are linii sexy, stiu ca acest lucru ii spui unei d-ne sau d-soare, insa in acest context doresc sa subliniez aceasta trasatura.
Sa trecem la datele tehnice... Nu e cel mai silentios motor, nici cel mai puternic... insa cum suna!, parca ar functiona cu crema de inghetata, nu cu benzina.
Consumul... yeaks! se simte... intre 13-15 L in oras si 10-12 pe autostrada, in conditii optime, pana in 4000 rpm. Masina poate dublu, insa se simte la buzunar cand da tot ce poate.
Marea problema a acestui motor e supra-incalzirea. Astfel e recomandabil instalarea unui sistem de racire mai eficace, un intercooler. Cum radiatorul e mai mare decat cel de serie, trebuie schimbat locul bateriei pentru a incapea.
Mai sus spuneam ca masina e sexy... insa e foarte pretentioasa. Trebuie sa apesi butonasele corespunzatoare daca vrei sa te asculte si sa tina in timp (exact ca o dama) fara multe interventii mecanice, caci ora la atelierul care repara motoare rotary e de la 60€ in sus.
Astfel uleiul il schimb la fiecare 4000-5000 km iar inainte de-a ma aventura la intreceri clandestine ii fac o incalzire de 5 minute ca sa-l aduc la parametrii optimi de functionare (exact ca si la un avion).
Mi s-a atras atentia sa nu raman niciodata fara combustibil, sa am tot timpul 1/4 din rezervor, caci daca raman fara el are efecte devastatoare asupra motorului (nu stiu ce, si nici n-am de gand sa incerc).
Primul lucru care m-a socat cand i-am dat cheie pentru prima oara a fost turarea motorului care a urcat pana la 1500 rpm si treptat a scazut. Era un lucru normal.
Masina pur si simplu o iubesc, e o bijuterie, un coupe exceptional, foarte manevrabila, iarta multe greseli are o acceleratie de-mi da senzatii tari. Imi aduce aminte de acrobatia cu planorul. Cartea tehnica spune ca atinge 100 Km/h in 5.1 secunde. Nu stiu daca e adevarat sau nu, asta va ramane de vazut.
Mare grija pentru cei care vor sa-si cumpere o astfel de masina. In stare foarte buna o poti gasi pe la 14.000€ insa daca e sub 9.000€ atentie! motorul poate a fost folosit in curse si dupa cateva mii de km trebuie refacut, sistemul biturbo poate avea probleme... toate aceste detalii le voi scrie cat de curand. Eu cand mi-am luat masina am mers cu un check-point list.
Inteleg de ce Mazda si-a ales moto-ul Zoom-Zoom.
Astept ca iubitorii de aceste motoare sa-si lase gandurile, opiniile, astfel poate vom invata mai mult daca impartim experienta pe care o avem.
Va multumesc pentru atentie!
La revedere!
mikeicarus is offline   Reply With Quote
Old 07-09-06, 04:29   #2
sebaaa

Stage 5

sebaaa's Avatar

Member of:
[MERCEDES]
Default Re: Cu sau fara pistoane?

si tu ce vrei sa intrebi aici?
daca are sau nu pistoane motorul wankel?
sau ce anume..
btw..tu locuiesti in afara tarii cumva?
k asa se pare..
sebaaa is offline   Reply With Quote
- Copyright 2026 4Tuning -