| Generalitati tuning Tuning, Sfaturi utile, Trend-uri, Noutati, Discutii, Generalitati |
13-04-04, 11:48
|
|
|
Super Moderator
 Stage 5
Member of: [Moderators] [4 Speed Squad]
|
Masini de liniutze-Combinatia Greutate-Putere-Aderenta-TIMP
CRX 156 cp, pentru 900 kg.
In curbe, trebuie sa ai curaj, ca se duce ca draqu, de usoara ce e...
Dar pe linie dreapta, rupe... Asa ca nu intotdeauna este cel mai bun raportul greutate/putere mic..............
|
|
|
14-04-04, 18:30
|
|
|
Guest
|
Recent am citit intr-un articol din Supercar despre un Skyline expus la un salon tuning din Paris,cu o putere de 1000cp si un cuplu de 1000Nm.Scoate suta in 2,9 si sfertul in 9sec.Eu zic ca se apropie cel mai mult de ideal,aproape ca-l atinge.Masina a mare,intr-adevar,insa ca sa aiba stabilitate la o asemena putere este nevoie sa fie mai lata si mai mare si chiar un pic mai grea.Altfel isi ia zborul.Masinile de putere mare gen 5-600cp si greutate mica,ex sub 900kg,sunt ff periculoase din pct meu de vd.A existat grupa B mai demult la WRC cu asemenea masini si a fost desfiintata pt ca erau f multe accidente.
|
|
|
|
14-04-04, 19:24
|
|
|
Super Moderator
 Stage 5
|
Audi Quattro avea 600 cp si era usoara dar era un pericol pt public.
|
|
|
19-04-04, 08:47
|
|
Stage 3
|
Ghost
Eu cred k mashina lui edi este nu chiar ideeala dar oricum o masina care este facuta numai ptr liniutze...ptr k nu cred k sar baga cineva cu ea pe serpentine...  (este vb de un ford sierra de 320 Hp)
|
19-04-04, 10:47
|
|
 Stage 5
Member of: [Midnight Racers]
|
Re: Masini de liniutze-Combinatia Greutate-Putere-Aderenta-T
Quote:
|
Originally Posted by \"viperu\"
Sunt sigur ca pe acest forum sunt destule persoane care stiu de ce o anume masina e buna la liniutza (legala bineinteles) de 400m sau de ce pierde la liniutza de 400m si castiga la cea de 1000m, si cu ocazia asta sper sa posteze opiniile lor deoarece cred ca dezvoltarea fenomenului de curse de masini (curse de orice fel) este ajutata foarte mult de impartasirea cunostintelor si a experientelor.
|
Hai ca incerc eu o lamurire in privinta asta. Cum ai spus si tu, raportul putere/greutate e foarte important pentru performantele masinii, insa nu spune totul. Cel mai important factor care intervine in ecuatie e rezistenta aerodinamica, care creste exponential cu viteza; practic, cu cat creste viteza, cu atat o parte si mai mare din puterea generata de motor e folosita doar pentru a invinge rezistenta aerodinamica, ramanand ca restul puterii sa accelereze masina. Daca am lua doua masini cu acelasi profil aerodinamic, una de 100CP si 1000Kg si una de 200CP si 2000Kg, pe distante scurte performantele vor fi asemanatoare, insa cu cat distanta si implicit viteza atinsa va fi mai mare, cu atat cea de 200CP si 2t va castiga mai mult. Chestia asta se intampla pentru ca avand aceeasi rezistenta aerodinamica puterea necesara invingerii ei va fi aceeasi, numai ca un 30CP de exemplu din 100CP inseamna de doua ori mai mult decat 30CP din 200CP  .
Bineinteles ca intervin multi alti factori, aderenta, suspensiile (cat mai rigide pentru masinile cu tractiune fata si mai moi pe spate pentru cele cu tractiune spate), rapoartele cutiei de viteze, curba de cuplu a motorului (pentru ca se da doar valoarea maxima, insa un motor trebuie sa ofere performante cat mai apropiate de valoarea maxima pe o plaja cat mai mare de turatii - de asta un motor mai mare e mai performant decat unul mai mic la aceeasi putere maxima declarata) etc.
|
|
10-05-04, 20:13
|
|
 Stage 5
|
daca dublezi greutatea unei masini vei avea nevoie de o putere de 4 ori mai mare decat inaintea pt a avea aceleasi performante
bine aici mai intervin si alti facori ambreaj, cutie etc.
mai bine te concentrezi cum sa scapi de greutate decat cum sa cresti puterea(e mai usor); cand pleci la alergat scoti bancheta din spate, lasi sunetu in garaj(subwofrul),pui benzina putina etc....
asta nu inseamna ca nu trebui sa umbli la motor
|
10-05-04, 21:22
|
|
|
Super Moderator
 Stage 5
|
Fratzilor, SLR are raportul 2 kg pentru fiecare calutz de sub capota... Deci faa este simpla: putere mare, greutate mica, si cu asta basta.
|
|
|
11-05-04, 16:56
|
|
 Stage 5
|
Quote:
|
Originally Posted by \"MicDaRAu\"
daca dublezi greutatea unei masini vei avea nevoie de o putere de 4 ori mai mare decat inaintea pt a avea aceleasi performante
|
Te contrazic aici, pai daca ar fi asa inseamna ca de exemplu un Daewoo Tico 0.75t 40CP se comporta aproximativ la fel ca un BMW 523 1.55t 170CP (LOL @ indianu). Variatia e liniara, exact cum am explicat in postul anterior.
|
|
|
14-05-04, 12:57
|
|
|
Guest
|
lol...Gsi ma bag eu cu Indianu cu Tico,ce zici ma tzine??
Si inca ceva: Tico are 48cp,nu 40,nu 38,nu 45!!!!!!!!!!48!!!!!! 
Iar greutatea este...stai sa ma uit ca am talonu' la mine...aha ...\"Greutatea proprie 655kg\"
|
|
|
|
14-05-04, 13:05
|
|
 Stage 5
|
Oooo, pai in cazul asta il spulberi pe Indianu  .. io credeam ca are 750Kg si 40Cp Tico.
|
|
|
14-05-04, 13:50
|
|
|
Guest
|
Hehe,nu rade,vreau sa-ti spun ca multi au ramas cu buza umflata pe la stopuri cand au vazut ce poate bondarul,printre care si masini cu pretentii,gen Octavia Tdi 90cp  Un motor de R 5 turbo pe ea si rupe multe masini cu shtaif,zic eu. :P
|
|
|
|
15-05-04, 21:36
|
|
 Stage 5
|
hmmm ... bun ... ideala e sa fie cat mai usoara cu putere cat mai mare ... da ce te faci ca la o anumita viteza decoleaza? am vazut masini de F 1 decoland ...
|
16-05-04, 13:39
|
|
 Stage 5
Member of: [REDACTOR 4TUNING]
|
deci ma bag si eu in seama asa un pic offtopic:
de cand GREUTATEA ( fortza G ) se masoara in Kg? G=m*g [G]=N (Newton)
si nu cumva e vorba de masa aici ? raport masa/putere ?
poate gresesc totusi

Inconstienta ucide oameni nevinovati! Jos Gaina!
|
|
|
16-05-04, 21:05
|
|
|
Super Moderator
 Stage 5
|
Bah Aicade, de la o vreme esti prea filozof... Nu mai despica firul in 3...
|
|
|
16-05-04, 23:05
|
|
 Stage 5
Member of: [REDACTOR 4TUNING]
|
Hondare! Nu cred ca am despicat nimic atat timp cat am avut dreptate! Si in plus tot ce vorbeste domnu` care a deschis topicu e atat de general si are si mici greseli de care nu m-am luat, incat pe mine sincer nu m-a convins ca stie prea multe despre pregatirea unei masini pentru curse de 400m. IN fine nu contest cunostintele lui si am sa consider ca nu a avut chef sa scrie cum trebuie.
respect 2 the 2ners
|
|
|
|
|