Salutari tuturor,
Exista deja cateva discutii pe tema taxei auto. Propun si eu una, dupa parerea mea comuna si care mi-as dori sa duca la un rezultat.
Problema se pune cam asa:
1 - Este necesara o taxa de poluare? sa zicem pt inceput o taxa de poluare auto, pentru ca o taxa de poluare ar include si marii poluatori industriali care in loc sa plateasca amenzi primesc tot felul de subventii de la stat (adica de la noi) pentru... cine mai stie ce.
Da, sunt de acord cu o astfel de taxa. =>
2 - Cine trebuie sa plateasca aceasta taxa de poluare auto?
Pai... toti cei care au masini, sau toti cei care cumpara o masina in Romania, o lege trebuie sa fie pt toti. =>
3 - Cat trebuie sa plateasca fiecare? ehe... pai aici e problema. Sunt convins ca daca aceasta taxa auto ar fi fost pastrata in niste limite rezonabile, nu ar fi facut nimeni galagie. DAR cum in guvern sunt multe gauri negre si foarte multe interese, au zis ca ar fi bine sa mai traga ei un tun.
Personal consider ca o astfel de taxa nu trebuie sa depaseasca 5% din valoarea masini (de exemplu 5% din valoarea unei asigurari full-casco), nu uitati ca platim taxa de posesie auto care nu este chiar mica.=>
4 - Bun platim taxa de poluare auto, mare mica cum o fi. Ce se intampla cu banii? domnul Korodi sustine ca se vor face impaduriri. Eu va intreb: ce a facut domnul ministru pentru a impidica defrisarile masive si necontrolate din Romania? De ce trebuie sa impaduresc eu o suprafata defrisata abuziv si pentru care statul nu a facut nimic pt a prinde vinovatii?
Platesc taxa si din aceasta se impadureste o suprafata oarecare. Cine ne garanteaza ca peste 5 ani terenul nu va fi vandut, retrocedat sau instarinat sub orice alta forma si nu va fi transformat in altceva si banii pe care i-am platit nu se vor pierde? de unde stim ca impaduririle nu se vor face de catre firme "speciale" la preturi speciale?
Concluzia este ca trebuie sa ne impotrivim TOTI chiar daca nu suntem in situatia de a plati o taxa foarte mare. Aceasta lege modificata printr-o ordonanta creeaza un precedent periculos. Guvernantii sa-si dea interesul sa ridice nivelul de trai si apoi sa inventeze si alte taxe.
Am sa incerc sa ma informez ce anume trebuie facut pentru formularea unei noi petitii. Eu zic sa discutam, sa ajungem la niste concluzii comune si apoi sa le punem pe hartie.
Sa nu fim indiferenti!!!