Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > Discutii generale masini > Colt Legislativ

Reply
 
Thread Tools
Old 03-04-10, 14:54   #1
Nautilus

Stage 5
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 2,106
Default Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Senatorul PDL Iulian Urban, renumit prin cariera sa de recuperator (şi mai puţin renumit prin unele idei creţe pe care le-a avut în cariera politică, deşi nu e locul să vorbim de ele aici) are o idee de modificare a Codului Rutier:

Articolul I : Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se modifica si va avea urmatorul cuprins:


1. Art. 98 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


“Art.98. - (1) Amenzile contraventionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
(2) Valoarea punctului-amenda se va stabili astfel:

a) 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului, pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior nu depasesc 30000 lei;

b) 2% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt cuprinse intre 30.000 si 300.000 lei;

c) 1% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt mai mari de 300.000 lei.


--------------------------------------------------------

1. Art. 109 se modifica si va avea urmatorul cuprins:


“ Art.109. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac direct de catre politistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de catre politistii de frontiera.
(2) Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contraventiei.
(3) În cazurile prevazute la alin.(2), procesul-verbal se poate încheia si în lipsa contravenientului, dupa stabilirea identitatii conducatorului de vehicul, mentionându-se aceasta în procesul-verbal, fara a fi necesara confirmarea faptelor de catre martori.
(31)Contravenientii vor avea obligatia prezentarii fisei fiscale privind veniturile pentru anul anterior in termen de 15 zile de la solicitarea agentilor constatatori sau a personalului incadrat in institutiile specializate pentru incasarea amenzii, dupa caz.

(32) Nedepunerea fisei fiscale in termenul mentionat la Alin. (4) se sanctioneaza cu stabilirea valorii maxime a punctului-amenda.


(4) Forma si continutul procesului-verbal de constatare a contraventiei, precum si modalitatea de stabilire si aplicare a contraventiei se stabilesc prin regulament.
(5) Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, în termen de cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
(6) Pentru amenzile contraventionale în cuantum de pâna la 20 puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.
(7) În cazul prevazut la alin.(6), agentul constatator elibereaza contravenientului chitanta reprezentând contravaloarea amenzii în care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savârsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator, nemaifiind necesara încheierea procesului-verbal de constatare a contraventiei daca nu se dispune si o sanctiune contraventionala complementara.
( Amenzile privind circulaţia pe drumurile publice se achită în condiţiile legii şi se fac venit integral la bugetele locale.


Sursele:

http://www.urbaniulian.ro/2010/04/01...ile-soferilor/

http://www.money.ro/taxe-si-impozite...t-de-lege.html

În prezent, punctul-amendă are valoarea de 10% din salariul minim pe economie, pentru oricare contravenient, fiindcă la adoptarea legii în 2002 s-a dorit un cuantum ala amenzilor corelat cu veniturile majorităţii populaţiei, deoarece salariile şi alte categorii de venituri se stabilesc în funcţie de minimul pe economie.

Presupunând că propunerea ar fi adoptată, pentru o contravenţie care presupune 9 puncte-amendă:

- un contravenient din categoria a) ar plăti 540 lei (jumătate din minim, în 48 de ore, ar fi 270 lei);
- un contravenient din categoria b) să zicem un personaj care câştigă 4500 lei/lună ar plăti 810 lei (405 lei în 48 de ore);
- un contravenient din categoria c) să zicem un personaj care câştigă 50 000 lei/lună ar plăti 4500 lei (2250 lei în 48 de ore).

Propunerea este inspirată de legislaţia finlandeză, care prevede pentru depăşiri ale vitezei regulamentare cu peste 20 km/h aplicare unei amenzi reprezentând venitul net lunar diminuat cu deducerea personală de bază de 250 EUR, împărţit la 60 şi înmulţit cu un număr de zile între 1 şi 120. (În cazul aplicării sancţiunii maxime posibile unui turist român care ar câştiga net 3000 RON, maximul ar putea fi, fără deducere, 6000 RON, iar cu deducere 4000 RON).

Iniţiatorul, care este milionar, ştie că va avea el însuşi de plătit câteva mii de lei într-un astfel de caz şi îşi asumă riscul.

Lucrul la care nu s-a gândit este faptul că în ipoteza adoptării legii cocalarii "cu multe cruciuliţe la oglinda unui jaf ruginit înmatriculat pe Bulgaria", ştiind că nu riscă nimic deorece venitul lor impozabil este mic sau inexistent, vor deveni şi mai agresivi ca până acum.



Iniţiatorul

Publicul care făcea până acum valuri de câte ori era vorba de "beizadele", "băieţi de bani gata" cerea sancţiuni drastice ameninţând cu arestul şi confiscarea maşinii etc etc va arunca în Urban cu flori sau cu roşii, cepe şi ouă?.....

~Nautilus

Last edited by Nautilus; 03-04-10 at 15:12.
Nautilus is offline   Reply With Quote
Old 12-04-10, 22:54   #2
Nautilus

Stage 5
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 2,106
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Urban contraatacă, prin forma finală a propunerii legislative, supusă dezbaterii publice:

Art.98. - (1) Amenzile contraventionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
(2) Valoarea punctului-amenda se va stabili astfel:

a) 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarâre a Guvernului, pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior nu depasesc 50000 lei;

b) 3% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt cuprinse intre 50.000 si 300.000 lei, fara ca punctul de amenda sa fie mai mic decat cel stabilit conform literei a);

c) 1% din venituri pentru contravenientii cu ale caror venituri anuale stabilite conform fisei fiscale pentru anul anterior sunt mai mari de 300.000 lei, fara ca punctul de amenda sa fie mai mic decat cel stabilit conform literei b);

--------------------------------------------------------


De asemenea:

Propunerea legislativă mai prevede că, în funcţie de repetabilitatea contravenţiilor săvârşite într-un interval de maxim 6 luni de la data primei încălcări a Codului Rutier conform înscrierilor din "cazierul auto" al conducătorului autor, aplicarea sancţiunilor contravenţionale va putea fi efectuată în funcţie de gravitatea faptei, progresiv şi gradual, conform următorului grafic:

- la prima contravenţie se va aplica regimul sancţionator prevăzut la articolul 98;
- de la fiecare a doua contravenţie în sus săvârşită într-un interval de maximum 6 luni, de la data primei încălcări a Codului Rutier, cuantumul amenzii care se va aplica de către agentul constatator se va dubla;
- de la fiecare a doua contravenţie în sus săvârşită într-un interval de maximum 3 luni, de la data primei încălcări a Codului Rutier, cuantumul amenzii care se va aplica de către agentul constatator se va tripla;
- de la fiecare a doua contravenţie în sus săvârşită într-un interval de maxim 7 zile, de la data primei încălcări a Codului Rutier, cuantumul amenzii care se va aplica de către agentul constatator se va qvadrupla;
- de la fiecare a doua contravenţie în sus săvârşită într-un interval de maximum 24 ore, de la data primei încălcări a Codului Rutier, cuantumul amenzii care se va aplica de către agentul constatator se va cvintupla.

Propunerea este supusă dezbaterii publice pe site-ul Senatului până la data de 11.06.2010.

Comentariile publicului se trimit:

- în scris la adresa: Senatul României, Calea 13 septembrie, nr.1-3, Sector 5, Bucureşti respectând formularul afişat pe site;
- prin fax la 021 315 8942, completând formularul afişat pe site;
- depuse personal la Sediul Senatului României, Biroul de Relații Publice;
- prin accesarea formularului on-line corespunzător fiecărei inițiative legislative disponibil la adresa https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx

~Nautilus
Nautilus is offline   Reply With Quote
Old 13-04-10, 20:52   #3
Scarto
Old School Cars

Stage 5
 
Scarto's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 1,028
Member of:
[2 Roti]
[Old School Cars]
[VW]
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Da nu inteleg ... care e rolul ?! Daca ia 10 % la aia care au avut sub 50000 ... si 3 % celor care au avut mai mult .. si 1% celor care au avut si mai mult ... care e afacerea ?! Daca lua invers .. 1 % .. apoi 5 % celor mai bogati .. si 10 % celor si mai bogati .. da .. dar asa !?

Oricum nu vad rolul .. si se va putea da in judecata cu motivul 'Discriminare' ... Ne incarca capu' cu prostii degeaba ... trebuiesc impuscati unii
__________________
Burn rubber, not your soul
Scarto is offline   Reply With Quote
Old 14-04-10, 10:02   #4
Nautilus

Stage 5
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 2,106
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Motivul e cel pe care-l vezi în primul mesaj, unde ai şi un exemplu de calcul al punctului de amendă, şi se vede cât plăteşte fiecare categorie.

Încă n-a răspuns nimeni dacă în Urban merită aruncat cu ouă şi roşii sau nu

~Nautilus
Nautilus is offline   Reply With Quote
Old 20-04-10, 18:22   #5
Bogdan_mb

Stage 5
 
Bogdan_mb's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 4,267
Member of:
[MERCEDES]
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Daca ar exista si in Romania responsabilitatea banului public cum se regaseste in Suedia/Finlanda (tarile de inspiratie ale Urbanului) i-as da un 10 % dreptate, dar in cazul de fata merita doar ce primea Jackie Wright de la Benny Hill peste chelie
__________________
Bogdan_mb is offline   Reply With Quote
Old 21-04-10, 00:34   #6
maria.s

Stock
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 5
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Aceasta propunere legislativa are la fel de multe sanse ca si cealalta propunere legislativa "stralucita" prin care se dorea impozitarea cu 0,5% a averilor mai mari de 500.000e adica 0!
Merita aruncat cu oua rosii in Urban, poate ii revine mintea la cap
maria.s is offline   Reply With Quote
Old 08-06-10, 21:16   #7
nic b87

Stage 3
 
nic b87's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 95
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

am amenzi neplatite de 800ron si am primit o somatie de la finate publice ca in termen de 15zile sa platesc.
ce se inampla daca nu platesc(nu sunt angajat, nu am nimic pe numele meu, decat am un cont in banca) poate sami umble in cont sau sal blocheze???

sau ce mi se poate intampla???
nic b87 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-10, 23:13   #8
Bogdan_mb

Stage 5
 
Bogdan_mb's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 4,267
Member of:
[MERCEDES]
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Din moment ce ai primit si somatie ai sanse mari sa te trezesti cu o propire pe cont deci fara plata sa nu mai scapi. Consulta si un avocat.

Uite un caz similar :

http://www.avocatnet.ro/content/foru...ID_27745/.html

Oricum vremurile "bune" cand ne durea in cot de amenzi a trecut de ceva vreme, acum chiar daca nu are ce sa sechestreze, la orice achizitie, deschidere cont pe numele tau o sa te lovesti de problema asta.
Bogdan_mb is offline   Reply With Quote
Old 27-10-10, 09:29   #9
Nautilus

Stage 5
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 2,106
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Stadiul actual al propunerii legislative a senatorului Urban:

- a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ la 11.05.2010, dar sub rezerva faptului că propunerea amenzilor diferenţiate de la art.1 "contravine dispoziţiilor art. 16 din Constituţia României, potrivit căruia cetăţenii sunt egali în faţa legii, fără privilegii şi discriminări" şi în acelaşi timp nu acoperă situaţia contravenientului persoană juridică sau contravenientului care nu este beneficiar de fişă fiscală - agricultor, asistat social, străin aflat temporar în România;

- Guvernul şi-a exprimat punctul de vedere negativ la data de 24.08.2010;

- cele 3 comisii ale Senatului sesizate pentru aviz (Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională) au dat fiecare un aviz negativ. Toate cele 3 avize au fost adoptate cu unanimitate de voturi;

- Comisia Senatului sesizată pentru raport (Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului) a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport negativ, fără niciun fel de amendamente, după consultarea reprezentanţilor Guvernului şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Propunerea legislativă a fost înscrisă pe ordinea de zi a Senatului la data de 25.10.2010 (luni).

În următoarele zile va fi dezbătută şi votată. Dacă raportul de respingere este adoptat prin vot, pică.



~Nautilus
Nautilus is offline   Reply With Quote
Old 27-10-10, 09:44   #10
cangri
Opel Driver

Stage 5
 
cangri's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 2,886
Member of:
[Opel]
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

oricum e penala propunerea
acuma sincer cati din "baietii lu` tata" au venit?
are tata,nu baiatul.
dar eu care am venit mic sigur o sa-mi iau o amenda mare\
nu-i asa?
__________________
R.I.P. Opel Vectra B2 2.5 V6 CDX



Audi A2 1.4tdi 75BHP (sold)



Hyundai Tucson 2.0 CRDI 140BHP

cangri is offline   Reply With Quote
Old 19-06-11, 02:26   #11
Nautilus

Stage 5
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 2,106
Default Re: Amenzi in functie de venit - propunere legislativa

Propunerea a fost adoptată de Senat la data de 02.11.2010 în mod tacit, prin nepronunţarea asupra ei în termenul stabilit de art.75 alin.2 teza a III-a din Constituţia României, şi înaintată Camerei Deputaţilor spre dezbatere.

Cele 2 comisii ale Camerei Deputaţilor sesizate pentru aviz au dat fiecare un aviz negativ, cu unanimitate de voturi.

Cele 2 comisii ale Camerei Deputaţilor sesizate pentru raport au adoptat un raport de respingere, cu unanimitate de voturi.

Propunerea a fost respinsă de Camera Deputaţilor în şedinţa din 05.04.2011, cu 155 de voturi la 120 şi 3 abţineri.

Întrucât iniţiativa legislativă a fost respinsă de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională, potrivit prevederilor art. 75 alin. 3 din Constituţie, respingerea este definitivă.

~Nautilus
Nautilus is offline   Reply With Quote
- Copyright 2024 4Tuning -