Go Back   Forum 4Tuning > Tuning Motor & Mecanica > Cum facem rost de mai multi cai putere ?

Cum facem rost de mai multi cai putere ? Vrei sa maresti puterea masinii tale ? Afla daca se poate, si ce trebuie sa faci.

Reply

Thread Tools
Old 18-06-06, 13:55   #1
codrin44

Stage 5

codrin44's Avatar

Member of:
[FORD]
Default diametru vs. cursa

existand posibilitatea maririi capacitatii cilindrice,din cursa pistonului sau din diametrul acestuia ce ar fi mai indicat?
exemplific:
-un motor de 2,3 cmc cu o cursa de 6 cm si piston de 9 cm diametru
-un motor de 2,3 cmc cu o cursa de 7,5 cm si piston de 8,4 cm diametru

~~~~~~~~~ F o r d C a p r i ~~~~~~~~~
don't just get older...they just get faster
codrin44 is offline   Reply With Quote
Old 18-06-06, 15:30   #2
Evil Yuri

Stage 5

Default Re: diametru vs. cursa

Cu cat cursa e mai lunga, cu atat motorul nu va mai fi capabil de turatii mari. Sper sa nu gresesc.
Evil Yuri is offline   Reply With Quote
Old 18-06-06, 17:55   #3
200SX
4 Speed Squad Member

Stage 5

200SX's Avatar

Member of:
[Moderators]
[4 Speed Squad]
[PARTICIPANT CURSE]

-un motor de 2,3 cmc cu o cursa de 7,5 cm si piston de 8,4 cm diametru

optez pentru randul de mai sus

nu stiu pe unde citisem , si ziceau ca la un motor e bina ca cele doua dimensiuni sa fie cat mai egale , poate am inteles eu gresit, sau am citit in graba... oricum e de studiat problema
200SX is offline   Reply With Quote
Old 18-06-06, 19:26   #4
Race

Stage 5

Teoretic,cursa lunga inseamna cuplu mai mult,alezaj mare inseamna turatii mari.Dar la fel ca majoritatea chestiilor de genul asta,se aplica doar in cazuri extreme.Pentru exemplul tau,presupunand ca e vorba de un motor aspirat sau supraalimentat in limite rezonabile,care functioneaza la turatii rezonabile,diferentele vor fi nule.Daca e vorba sa scoti 1.000+ CP din el e alta poveste,dar nu cred ca e cazul.
Alezaj mai mare inseamna supape mai mari si viteze mai mici ale pistonului la aceeasi turatie.Un dezavantaj ar fi forma camerei de ardere.
Tinand seama ca tu vrei sa modifici un motor deja existent,nu sa proiectezi unul nou,se mai adauga si alte avantaje/dezavantaje.Marirea alezajului duce la scaderea rezistetei blocului,dar cresterea de cilindree e mai mare din motive evidente.Pe de alta parte,pentru a mari cursa ai nevoie de alte biele si alt arbore cotit.
Parerea mea e ca nu merita bataia de cap.Iesi mai ieftin prin a cumpara pur si simplu un motor de cilindree mai mare.

Am citit pe undeva,nu mai tin minte acum publicatia,un test facut pe tema asta,cu acelasi motor modificat in cele doua feluri (oamenii construiau hot-rod-uri).Nu au fost diferente intre cele doua motoare,singura concluzie a lor fiind ca e bine sa ai cilindree cat mai mare

Edit: Despre ce masina e vorba si ce dimensiuni au pistoanele ? Ca vad din ce ai scris ca e vorba de 6 pistoane,la un motor mai mic de 2,3 litri,ceea ce nu se intalneste prea des.

Last edited by Race; 18-06-06 at 19:29.
Race is offline   Reply With Quote
Old 20-06-06, 20:07   #5
einstein1984

Stage 5

einstein1984's Avatar

Un capri V6. Baietii de la ford au avut prin 60-70 un V6 de 2 litri, care a fost mai apoi derivat si in versiuni mai mari.
Cum a zis si Race, pentru modficare, intai maresti alezajul la maximum posibil, si daca tot mai vrei, schimbi arborele cotit si bielele.
einstein1984 is offline   Reply With Quote
Old 03-07-06, 15:41   #6
Bytzu
PARTICIPANT CURSE

Stage 5

Bytzu's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]

baietzii de la ford au avut si v4..si v6 de 2 l chaiar pana prin 80si ceva..nu 60-70..v6, 2l 90cp

cuplul este dat de greutatea componentelor in miscare dintr-un motor, cuplu=bratul x forta; problema la forduri este admisia, la asta ar fi cel mai bine de reflectat...este ffflimitat din admisie
Bytzu is offline   Reply With Quote
Old 05-07-06, 12:47   #7
florin83
BMW Driver

Stage 5

florin83's Avatar

Quote:
Originally Posted by Race
Edit: Despre ce masina e vorba si ce dimensiuni au pistoanele ? Ca vad din ce ai scris ca e vorba de 6 pistoane,la un motor mai mic de 2,3 litri,ceea ce nu se intalneste prea des.
si bmw are 6 pistoane si 2.3.. chiar si 2.0
florin83 is offline   Reply With Quote
Old 05-07-06, 21:50   #8
ebh

Stage 3

ebh's Avatar

Quote:
Originally Posted by einstein1984
Cum a zis si Race, pentru modficare, intai maresti alezajul la maximum posibil, si daca tot mai vrei, schimbi arborele cotit si bielele.
Race nu a spus asta. Oricum mi-a placut explicatia data de el, prezentand mai intai teoria, iar mai apoi punand punctul pe i spunand ca la motoarele care nu sunt modificate extrem nu conteaza cum cresti cilindreea atat timp cat o cresti.

E de notat faptul ca in ziua de azi exista motoare cu cursa mai lunga decat alezajul care merg la turatii foarte ridicate (ex. gallardo) si o gramada de motoare "superpatrate" care au turatii mult mai mici.

De obicei cresterea din cursa se face la motoare care permit asta folosind piese de la motoare mai mari (ex. bmw 325 -> 330, sau vtec-urile vechi de pe honda b16 -> b18 ).
ebh is offline   Reply With Quote
Old 10-07-06, 11:46   #9
codrin44

Stage 5

codrin44's Avatar

Member of:
[FORD]

americanii promoveaza marirea capacitatii din cursa pistonului,intervenind asupra arborelui cotit respectiv schimbandu-i centrul bratului pe care vine prinsa biela,aceasta modificandu-se si ea la randul ei in lungime precum si pistonul care trebuia sa aiba o alta distanta intre bolt si partea superioara.
astia au setari si date ptr. fiecare tip de motor si nu tre sa cauti tu ce biele si pistoane s-ar potrivi dupa ce maresti cursa cu juma de cm. spun ei ca desi se pierde din rpm se castiga la cuplu
codrin44 is offline   Reply With Quote
Old 11-07-06, 20:19   #10
einstein1984

Stage 5

einstein1984's Avatar

Eu zic sa cauti un pic pe net date despre motoarele VW racite cu aer(Type 1). La alea gasesti cilindri si arbori cotiti pentru a obtine capaciatai intre 1200 si 2500 cmc (variaza alezajele si cursele sin mm in mm). Cursa mare=cuplu mare
einstein1984 is offline   Reply With Quote
Old 08-06-07, 15:39   #11
mae

Stage 5

mae's Avatar

cuplu este dat foarte mult de bratul fortei cu cat cursa e mai mare atunci si bratul fortei e mai mare

fizica de clasa a cincea

M=F*b

b- bratul fortei este distanta intre punctul de aplicare si directia fortei

in cazul nostru este la aroborele cotit cat de indepartate sunt "coturile" fata de axa centrala a arborelui.
iar puterea e binecunooscuta formula F=p*S p- presiunea, S- suprafata. cu cat suprafata e mai mare cu atat forta e mai mare. adica cu cat diametrul cilindru e mai mare cu atat forta e mai mare.

atatea dezbater pt lucru atat de simple si logice...
Attached Images
File Type: bmp untitled.bmp (905.0 KB, 85 views)
mae is offline   Reply With Quote
Old 08-06-07, 18:28   #12
Eagleee

Stage 5

Eagleee's Avatar

Problema e ca ambele aveti dreptate, si @Race si @male.

Evident ca cursa mai mare rezulta mai multi Nm,dar scade turatia, asta se vede la cai...fiindca cum se calculeaza calutii? Depinde de multe dar cele mai important e turatie si cuplul la turatie respectiva.

Deci daca maresti cursa probabol motorul va trege de mia jos, daca maresti alezajul motorul va fi mai puternic la turatii mai mari. Asta teoretic...practic sa faci ambele si vei avea un motor bun Din pacate cele mai multe ori teoria cu confirma in realitate...mia ales la motoare cu ardere interna, fluxul gazelor este aproape imposibil de anticipat, nu degeaba testeaza inca masini in tunele de vant...
Eagleee is offline   Reply With Quote
Old 08-06-07, 21:22   #13
Race

Stage 5

Cat de simplu...se pare ca fizica de clasa a 5-a rezolva toate problemele (eu tin minte ca fizica se incepe in clasa a 6-a,dar sa trecem peste asta).

Hai sa facem un calcul simplu de clasa a 5-a,folosind in plus notiuni de analiza (din ce clasa or mai fi alea).
Avem doua motoare identice exceptand cursa si alezajul.Identice inseamna,printre altele,aceeasi cilindree,acelasi numar de cilindri,aceeasi eficienta volumetrica,acelasi raport de compresie.La nivelul nostru de clasa a 5-a,inseamna aceeasi presiune medie in cilindri.Motorul 1 are alezajul A1 si cursa C1,motorul 2 are alezajul A2 si cursa C2.Cuplul dezvoltat de un motor este forta medie*bratul mediu.Bratul mediu e integrala pe jumatate de cerc (cum ar fi trebuit sa arate si graficul tau M(cursa) nu ce ai desenat tu) cu diametrul C,aproximativ C*0,39.Forta e presiune*suprafata dupa cum ai zis.
Avem asa (T1 si T2 sunt cuplurile celor doua motoare)
T1=P*S1*C1*0,39
T2=P*S2*C2*0.39
S1*C1=S2*C2=volumul cilindrilor,care am stabilit ca e acelasi(aceeasi cilindree si numar de cilindri la cele doua motoare),deci T1=T2
Traducere,cu calcule de clasa a 5-a un motor de o cilindree data are acelasi cuplu la o turatie data indiferent de cursa/diametrul cilindrilor.Ce surprinzator...

Motivele REALE pentru care un motor cu cursa mai mare produce mai mult cuplu la o turatie data sunt altele.Aprinderea e mai usor de controlat datorita formei camerei de ardere.Tot din acelasi motiv,motoarele cu cursa lunga pot functiona cu rapoarte de compresie mai mari,la care cele cu alezaj mare ar detona (evident cu aceeasi benzina).Dar avantajele sunt minore,mai ales la cei cativa mm de care e vorba aici.
Reputatia de cursa=cuplu s-a creat datorita faptului ca motoarele cu cursa lunga,neputandu-se invarti la turatii mari,aveau chiulase si axe cu came facute sa traga bine la turatii reduse.
Proiectand un motor de la 0,ideea ar fi sa ai alezajul minim la care viteza pistonului si a aerului cand intra in cilindru nu depasesc un anumit prag (care depinde de turatia la care vrei sa ajungi).Motoarele de F1,care se invart la turatii astronomice,au raportul alezaj/cursa de ~2,5,mult mai mult decat ~1 cum se invart motoarele normale.

Pentru motoarele normale,dupa cum am mai zis,astfel de considerente sunt prea putin importante.In functie de configuratia blocului respectiv,se alege una din cele doua sau chiar ambele.De exmemplu,daca blocul respectivului motor nu permite cresterea decat cu 2% a cursei nu merita sa dai atatia bani.Pe de alta parte,daca iti permite o crestere de 12%,e deja alta treaba.La fel cu alezarea.Evident,in cazul in care se fac modificari mai serioase,de exemplu motor aspirat->supra-alimentat la presiune mare,caz in care oricum trebuie prelucrat blocul si interne forjate,merita si cresterea de 2% ca oricum dai bani pe ele.

Quote:
Evident ca cursa mai mare rezulta mai multi Nm
Eagleee tu nu te laudai la un moment dat ca esti inginer auto ?

Last edited by Race; 08-06-07 at 21:25.
Old 21-06-07, 07:27   #14
E31

Stage 3

cele mai mari tampenii pe care le-am auzit in viata mea!
Race, lasa-te de meserie si canta la alta masa!

Cum indiferent de cursa la aceeasi cilindree ai acelasi cuplu? Rau o duci cu IQ-ul. Calculele tale se refera la forta de apasare in jos pe care o exercita pistonul. Dar la transformarea in forta de rotatie, pistonul, prin biela, e atasata de cotul arborelui si, pe principiul parghiei, cu cat parghia e mai mare, cu atat efectul e amplificat.
Bravo, "inteligentule"

Last edited by E31; 21-06-07 at 07:30.
E31 is offline   Reply With Quote
Old 22-06-07, 01:25   #15
Race

Stage 5

Quote:
Calculele tale se refera la forta de apasare in jos pe care o exercita pistonul.
Quote:
T1 si T2 sunt cuplurile celor doua motoare
Ai nevoie de un desen pentru diferenta dintre cuplu si forta ?

Quote:
la transformarea in forta de rotatie, pistonul, prin biela, e atasata de cotul arborelui si, pe principiul parghiei, cu cat parghia e mai mare, cu atat efectul e amplificat
Foarte adevarat.Dar cu cat forta e mai mica,cu atat cuplul e mai mic.

Cred ca te-am supra-estimat cand am zis ca ai IQ 60.Calculele astea (simplificate fata de realitate in speranta ca pana si un cimpanzeu le va intelege) pot fi urmarite de un elev de clasa a 6-a.Conditia e sa nu fie total retardat...

Cat timp postai la VERSUS,erai amuzant in prostia ta.Nimeni nu posteaza serios acolo,iar intre posturi gen "TDI rulz","BMW rules" si "VW rulllleeezzzz",elucubratiile tale preluate din articole in engleza pe care nu stii nici macar sa le traduci erau hilare.Pana la urma,cat de des auzi de "motoare subliniate" ?

Pe de alta parte,sectiunea de tuning e pentru oameni care chiar vor sa faca ceva.Asa ca lasa-i pe cei care au macar un minim de pregatire tehnica sa posteze aici.Nu de alta,dar poate chiar te ia cineva in serios si face vreo greseala din prostia ta.
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -