| Sisteme turbo si NOS Totul despre Turbo si NOS |
30-12-04, 19:08
|
|
|
4 Speed Squad Member
 Stage 5
Member of: [Moderators] [4 Speed Squad] [PARTICIPANT CURSE]
|
Intrebare referitoare la turbo
am citit pe net fraza urmatoare \"Remember it is better to make more BHP using as low boost as possible is better. That's why people upgrade their turbo. Eg. By running a GT2840 turbo using 1 bar of boost, the car makes 300BHP is better than using a T28BB running 1.6 bar of boost making 300BHP. Higher the boost = the faster the engine/turbo blows.\"
si sincer sa fiu nu prea am inteles cum vine treaba asta
adica daca am o turbina GT2840 si o setez sa-mi furnizeze 1 bar, sau daca am o turbina T28BB setata sa-mi dea 1.6 bari o sa am tot 300CP
adica cum poate o turbina setata la o presiune mai mica sa-ti scoata din motor aceiasi putere pe care o obtii folosind o alta turbina pe acelasi motor dar care iti furnizeaza o presiune mai mare
PS: cele 2 turbine din exemplu sunt modele facute de garett, una etse un T28 cu rulmenti, este cea mai buna turbina din seria T28, iar cealalta este o turbina GT28 care este din noua serie de turbine este realizata cu o tehnologie mai noua decat T28
deci care e faza de obtii aceiasi putere la presiuni diferite folosind turbine diferite?
|
|
|
04-01-05, 13:23
|
|
 Stage 5
|
adica si din alte modificari, ei se refera la faptul ca supraalimentarea este buna...dar cu cat este mai mare cu atat este mai periculoasa...de aceea este mai bine sa obtii cai putere \"aspirat\"
|
04-01-05, 17:50
|
|
|
4 Speed Squad Member
 Stage 5
|
pai si cum poti sa faci cai la un motor turbo fara sa cresti compresia
si din ce altceva mai poti sa castigi ? fara sa cresti presiunea in turbo?
hai sa exemplific pe motorul meu CA18DET
169 stock
15 hai 20 cai din axele cu came 400$
inca vreao 10-15 cai din evacuare 300$
inca vreo 20 din chip - gratis 
ajungem pe la vreo 220 cai la volanta si am cheltuit cam 700$ (de fapt ar trebuii sa cheltuim ceva mai mult da sa zicem ca 700$)
ce altceva se mai poate face ? (repet nu se poate comprima motorul chiar v-a fi un pic decomprimat in viitorul indepartat cand schimb turbo)
|
|
|
04-01-05, 17:59
|
|
 Stage 5
|
din axe cu came castigi mai mult...mai exista si supapele,schimbarea injectoarelor, a rampei de presiune, a pompei de benzina, refacerea traseului de admisie, usurarea setului motor....si mai sunt o gramdaaaaaaaaaaaaa
...nu am timp din pacate sa satu sa scriu...
|
|
|
05-01-05, 16:50
|
|
|
4 Speed Squad Member
 Stage 5
|
oricum aicea e vorba de 2 turbine diferite se refera din cate inteleg eu la schimbarea turbinei
T28BB seria T de la garet e o serie veche inceputa prin anii 80 turbina de fatza fiin putin imbunatatita facanduse scimbarea de la lagare la rulmenti
GT2840 este o turbina de generatie noua, de asemeni pe rulmenti
deci cred ca toata filozofia tine de turbina dar nu inteleg cum
|
|
|
08-01-05, 15:46
|
|
|
4 Speed Squad Member
 Stage 5
|
am intrebat si pe alte forumuri s iraspunsul a fost ca , o turbina mai mare are nevoie sa atinga o rotatie mai mica pentru a genera aceiasi presiune deci se incalzeste mai putin deci aerul care vine din turbo e mai rece,
si considerand o turbina mica care genereaza aer la o presiune de un bar, dar un aer foarte incins, comparativ cu o turbina mai mare care genereaza aer tot la un bar dar mai rece, turbina mai mare va genera mai multa putere cu aceiasi presiune, deoarece aerul mai rece contine mai mult oxigen,
si prin faptul ca turbina nu se incinge foarte tare nu manaca strica (manaca) uleiul foarte repede si nu afecteaza cu caldura degajata de ea alte componete ale masinii care se afla in apropierea ei
o sa pun mai incolo niste poze cu turbine incandescente
|
|
|
16-01-05, 00:13
|
|
 Stage 5
|
DAp un factor de risc este caldura.Turbina mai noua probabil este mai mare si are si geometrie variabila.Si vei avea o putere mai mare la o presiune mai mica cu acea turbina mai mare.
|
12-10-05, 15:11
|
|
 Stage 5
|
gt 28 -urile sunt turbine f bune, iar un model indicat e \"Garrett Disco Potatos,sau GT28RS\" si merge f bine pe motoru' tau dar si pe al meu sunt turbine cu doi rulmenti sunt tari rau, aceeasi turbina din seria GT e pusa si pe Mitsubishi EVO MR - 400cp, e editie limitata masina si de care spuneau astia ca nu prea se poate conduce.
referitor la topic-ul tau sper sa fi inteles bine problema ta si sa te ajute ce am scris:
- o turbina mai mare produce mai mult \"air flow\", o cantitate mai mare de aer este \"produsa\" sau introdusa in motor la un boost mai mic, desigur asa cum ai spus si tu temp. la boost mai mic este mai scazuta, cu cat e boost-u mai mare cu atat se poate produce un accident in motoru tau. practic tu cand maresti boost-u' vrei defapt sa maresti cantitatea de aer introdusa in motor. toate turbinele au un map - un grafic in care vei gasi ex. la turbina cea mare la ce presiune(boost) iti asigura air flow-u pe care tu il ai la turbina actuala cu boost-u la maxim.
- parerea mea este ca ar fi mai simplu sa faci pana intri in schimbat turbine, injectoare si alte lucruri pe care le vezi ca le fac astia prin us, ar fi sa ii dai mai mult aer, sa ai o evacuare mai buna, si sa iti iei un boost controller electronic sau unul manual dar sa iti iei si un ceas de boost, si iar important nu numai ptr sunet un bov, protejeaza turbina. trebuie sa te uiti sa vezi ce sistem foloseste masina (obd 1 sau 2) si vezi daca are restrictii in folosirea unui controler si rezolvi problema(uitate pe un forum). e greu sa ajungi la performantele celor de afara,fara sa ai un lucru extrem de important sa avem un dyno care sa mearga, chiar unul awd, si oameni care sa fie specializati undeva afara, ca degeaba iti cumperi ce vrei tu la masina si chiar daca le montezi nu o sa mearga asa cum trebuie, se schimba mult prea multe date - daca iti iei spre ex. unnortodox drive pulleys e gata masina, te uiti la ea, ce sa mai zic de altele .
la mine spre exemplu pot sa dau boost-u cat vreau, dar nu e recomandat mai mult de 14 psi, care sunt de ajuns atata timp cat nu vreau sa fac masina cat mai apropoape de 10\".
apropo la ce boost lucreaza turbina ta acum?
|
|
|
12-10-05, 16:49
|
|
|
4 Speed Squad Member
 Stage 5
|
am inteles pana la urma, presiune mai mare nu inseamna cantitate mai mare de aer, una e sa ai 1 bar intr-o teva cat un pai si alta e sa ai 1 bar intr-o teva cu diamterul de 10cm
adica o turbina mai mare furnizeaza mai mult aer la o anumita presiune decat o turbina mai mica la o anumita presiune, cat despre cazul meu particular si eu m-am orientat catre GT28R, GT28RS sau GT2535, din pacate pretul lor este cam prohibitiv pt mine iar la mana 2 slabe sanse sa gasesti asa ceva in Romania
(o idee poate mai accesibila si spectaculoasa ar fi folosirea de 2 turbine GT1749, turbina care echipeaza motoarele 1.9TDI de 150CP sper sa nu fi gresit codul, ambele ruland dupa principiul folosit pe supra dar inca studiez problema deoarece tre sa vad daca am loc de asa ceva, si sa vad cum calculez harta unui astfel de sistem plecand de la harta unei turbine)
|
|
|
29-10-05, 03:38
|
|
 Stage 5
|
Re:
Quote:
|
Originally Posted by \"200SX\"
am inteles pana la urma, presiune mai mare nu inseamna cantitate mai mare de aer, una e sa ai 1 bar intr-o teva cat un pai si alta e sa ai 1 bar intr-o teva cu diamterul de 10cm
adica o turbina mai mare furnizeaza mai mult aer la o anumita presiune decat o turbina mai mica la o anumita presiune
|
Teava cit un pai sau teava de 10 cm... difera volumul da.
La motor volumul e constant si e egal cu capacitatea cilindrica nimeni nu il modifica. La 1.6 bar volumul de aer care este introdus in motor este mai mare decit la 1 bar si daca adaugi shi cantitatea de benzina necesara sa respecti proportia la care obtii puterea maxima va rezulta o putere mai mare.
O turbina mai mare nu furnizeaza un volum mai mare la aceesai presiune decit una mai mica ci va \"muncii\" mult mai putin ca sa faca lucrul asta, iar o turbina subdimensionata fata de capacitatea motorului nu va avea timp sa creeze presiunea dorita odata cu cresterea turatiei motorului cind timpul cit supapa de admisie sta deschisa se reduce drastic si turbina nu mai are timp sa \"pompeze\" cantitatea de aer necesara pentru a obtine presiunea de aer respectiva. Este vorba de debit cmc / min
Dimensiunile unei turbine se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a motorului .
\"am intrebat si pe alte forumuri s iraspunsul a fost ca , o turbina mai mare are nevoie sa atinga o rotatie mai mica pentru a genera aceiasi presiune deci se incalzeste mai putin deci aerul care vine din turbo e mai rece,
si considerand o turbina mica care genereaza aer la o presiune de un bar, dar un aer foarte incins, comparativ cu o turbina mai mare care genereaza aer tot la un bar dar mai rece, turbina mai mare va genera mai multa putere cu aceiasi presiune, deoarece aerul mai rece contine mai mult oxigen, ...\"
Aerul nu se incalzeste datorita numarului mai mic sau mai mare de ture al axului turbinei ci este proportional cu cresterea presiunii conform unei legi a fizicii \"transformarea izocora\" din care rezulta ca la un volum constant temperatura gazului este direct proportionala cu presiunea.
http://stoner.phys.uaic.ro/phi/UCPF/...ricProcess.htm
|
|
|
29-10-05, 03:54
|
|
 Stage 5
|
Re:
Quote:
|
Originally Posted by \"EVOLUTION8\"
DAp un factor de risc este caldura.Turbina mai noua probabil este mai mare si are si geometrie variabila.Si vei avea o putere mai mare la o presiune mai mica cu acea turbina mai mare.
|
De unde sa ai o putere mai mare la o presiune mai mica?? Puterea este proportionala cu presiunea.
Geometria variabila se refera la posibilitatea de modificare a unghiul de inclinare a palelor turbinei in functie de viteza gazelor de evacuare de unde rezulta o eficienta mai buna a turbinei incepind de la turatii mai mici decit la o turbina clasica.
|
|
|
29-10-05, 04:24
|
|
 Stage 5
|
Pina la urma 200sx nu am inteles de ce vrei sa schimbi turbina.
Pt putere mai mare bineinteles ,dar pina sa o schimbi trebuie sa ajungi la faza in care turbina ta nu mai furnizeaza debitul necesar.
Sa zicem ca masina ta de fabrica merge la 1 bar. Ca sa maresti puterea trebuie sa cresti presiunea la 1.3 sa zicem. Ca sa faci treaba asta nu e prea greu dar terbuie sa urmaresti efectele secundare cum ar fii:
Cresterea temperaturii aerului din admisie care poate produce detonatii datorate autoaprinderii amestecului , mai mici sau mai mari in functie de raport compresie, raport aer benzina etc , asta se rezolva prin montarea unui intercooler mai eficient si bujii mai reci.
Saracirea amestecului care nu numai ca nu te ajuta de loc sa cresti puterea dar distruge si motorul , daca nu ai posibilitatea sa instalezi un \"piggy back\" cu care sa corectezi timpul de injectie astfel incit sa revii la amestecul dorit se poate rezolva cu un regulator de presiune \"rising rate\" adica un regulator care odata cu cresterea presiunii din admisie creste si presiunea de benzina din rampa.
Avansul deasemenea trebuie retardat odata cu cresterea presiunii iar aici to piggy back poate sa faca treaba.
Mai departe poti sa ai surpriza ca injectoarele sau pompa de benzina sa nu mai aiba debit suficient ca sa pastrezi raportul optim aer/benzina , cu toate ca ai pus un rising rate pompa trebuie sa impinga din spate suficient sa acopere debitul necesar.
Dupa ce ai toate astea puse la punkt deabea atunci incepi sa te uiti la turbo daca e instare sa mentina presiunea de 1.3 bar odata cu cresterea turatiei motorului. Pui un ceas de turbo si te uiti la el cu groaza cum dupa 5000 rpm presiunea incepe sa scada si ajunge unde era de fabrica.
Deabea atunci incepi si cauti o turbina un pic mai mare.
Ball bearing sau clasica e discutabil in functie de aplicatie dar aici sunt mai multe de spus.
Bun marim presiunea dar pe unde o scoatem? Dupa faza de evacuare in cilindrii ramine o presiune mai mica sau mai mare in functie de parametrii motorului . Daca acea presiune este mai mare decit presiunea nominala de lucru a a turbinei e nasol.. Asta se rezolva prin alte axe cu came ,evacuare samd.
Lista de probleme se poate continua pina dimineata si cu reluare a doua zi dupa pauza.
Cine zice ca un motor turbo de fabrica se modifica foarte usor si viseaza din chip si turbo sute de cai in plus bate cimpii..
|
|
|
29-10-05, 13:53
|
|
 Stage 5
|
Quote:
|
De unde sa ai o putere mai mare la o presiune mai mica?? Puterea este proportionala cu presiunea.
|
Da corect.Am scris eu gresit.
Un cuplu mai mare dintr-o turbina mai mare la aceeasi presiune.
|
|
|
05-11-05, 17:00
|
|
Stage 3
|
Mey oameni buni voi stiti ce vorbiti ?
In primul rand o turbosuflanta nu are nici un fel de rulmenti, poate vreti sa spuneti segmenti !!
piesele unei turbine sunt:
1. axul
2. turbina de admisie
3. 1 sau 2 bucsi in functi de model
4. segmenti
5. distantiere
Apropo am pus si o poza cu piesele unei turbine ca sa va lamuriti cum sta treaba ... Eu zic ca stiu ceea ce spun, pentru ca mi-au trecut prin maini mai bine de 100 de turbine, si... din cate am reparat nu am gasit nici una cu rulmenti ...
0 7 6 0 2 8 9 5 4 2
|
|
|
05-11-05, 17:38
|
|
 Stage 5
|
|
|
|