| Sisteme turbo si NOS Totul despre Turbo si NOS |
27-06-09, 12:44
|
|
Stock
|
Catalizator dus... ajutor cu pareri
Catalizator dus... ajutor cu pareri
Salutare,
Acum 2 zile m-am ales cu un zgomot ciudat de sub masina, ceva clar de la evacuare, astazi am fost la service si baietii au spus ca este dus catalizatorul si ceramica din el face zgomotul respectiv ca nu este recomandat sa mai merg cu ea pana nu inlocuiesc catalizatorul pentru ca se va duce si sonda lambda, partea funny ca este destul de costisitor acest defect si cum nu sunt foarte cunoscator cer ajutorul celor care mai au idee despre preturi si categorii de functionabilitate / firme.
Am inteles ca o varianta optima ar fi achizitionarea unui catalizator universal care sunt garantate cateva luni si ca nu ar fii probleme la emisiile de poluare. Specific ca am un motor 1600 cmc, 16v, euro 4.
Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa cumpar, de unde sa cumpar si ce este mai bun.
Va multumesc.
|
|
|
03-07-09, 10:45
|
|
|
Daewoo Driver
 Stage 5
Member of: [Moderators] [DAEWOO]
|
Re: Catalizator dus... ajutor cu pareri
Ai PM de la mine. Nu ca asta vand eu, dar cele metalice sunt mult mai bune decat cele ceramice.
|
|
|
04-07-09, 01:55
|
|
Stage 3
|
Poti sa scoti catalizatorul....??? Mai castigi niste cai si de acolo
|
|
|
09-07-09, 13:23
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by duud40
|
e o idee si asta, insa masina e euro4, deci cred ca o sa-i aprinda check-ul in bord daca il scoate de tot. eventual pacalit senzorul de prezenta, da' e 100e treaba aia. plus ca la 1.6, nu stiu cat de mult ar castiga din anularea catalizatorului.
|
10-07-09, 22:06
|
|
 Stage 5
|
Si la 1,4 se simte lipsa catalizatorului... Parerea mea, da catalizatorul jos, fa un soft care iti anuleaza eroarea de la lamda si cand mergi la ITP iei dupa tine o masina cu motor identic, prietenii stiu de ce  . Sau pune catalizator sport, undeva in 300 - 400 lei te ajunge toata treaba...
|
|
|
11-07-09, 09:00
|
|
|
Banned
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by duud40
|
Da !!! Ce Ideie GENIALA si la tine !!!
Uiti īnsa ca creste automat si consumul si motorul merge aiurea.
Īnaintea catalizatorului se afla o sonda numita LAMDA (la unele masini sīnt chiar DOUA - una īnainte si una dupa catalizator) care la rīndul ei este cuplata de sistemul MOTOR MANAGEMENT la fel ca si sensorul de control de aer din sistemul de aspiratie ce se afla īntr-e galeria de amestec si filtrul de aer. ai scos catalizatorul, primeste sonda lamda valori aiurea care le da mai departe la MOTOR MANAGEMENT care la rīndul lui da informatii aiurea sistemului de aprindere, sistemului de alimentare etc.
Īmi place ca unii sīnt asa de inventivi, mai destepti ca cei din fabrica!!!
Ma, da de ce nu va brevetati inventiile astea ?
Traiasca NEED FOR SPEED & MIORITIC TUNING !
Nu-i de mirare ca īn RO sīnt masinile asa cum sīnt si ca va treziti unii ca va ia foc sandramaua īn mijlocul drumului asa din senin.
Last edited by CyberCSX; 11-07-09 at 09:02.
|
|
|
11-07-09, 09:51
|
|
 Stage 5
|
prietene, incearca un ton mai obieciv, nu te retine nimeni sa-ti expui punctul de vedere, dar fa-o intr-un mod civilizat, pe cat posibil. sonda aia de care zici tu (lambda) de dinainte de catalizator nu are nici o legatura cu prezenta catalizatorului, ea citind valorile INAINTEA catalizatorului. ce legatura are lambda cu aprinderea? cam aceeasi care o are si cu dezaburirea lunetei. consumul intr-adevar creste, aici ai nimerit-o. singura problema este la masinile ceva mai noi, care au sonda si dupa catalizator, si care functioneaza ca senzor de prezenta a catalizatorui, adica sonda dinaintea cat trebuie sa aiba valoare mai mare decat cea de dupa cat, altfel aprinde check-ul din bord. si pt asta exista asa ceva:
Se foloseste pentru a evita erorile computer-ului, check light-ul si eroarea P0420 in cazul in care masina nu mai are catalizator
- Simuleaza pana la 500 celule catalitice (Euro 4)
- Se monteaza intre sonda lambda si teava de evacuare
- Norme EURO 2-4, OBDII, EPA
|
|
|
11-07-09, 10:50
|
|
|
Banned
 Stage 5
|
Tu chiar crezi ca sonda lamda īnainte de cat n-are rost?
CHIESTIE DE LOGICA, catalizatorul functioneaza ca FILTRU reglabil de acea se si numeste THREE WAY CATALITIC si nu de flori de cuc iar daca nu si-ar avea rostul nu s-ar pune. Gazele au o anumita CONCENTRATIE O2 / CO2 īnainte de catalizator fiind īnfrīnata o iesire directa de acesta. Din moment ce catalizatorul nu mai exista, iesirea gazelor nu mai este īnfrīnata, automat se schimba concentratiile de O2 / CO2, valori ce le masoara sonda si automat da valori eronate.
La cele cu 2 SONDE, nu se verifica prezenta catalizatorului ci valorile de noxe īn mod comparativ īnainte si dupa cat, implicit functionarea corecta a acestuia.
Asi zice sa pui mīna pe carti sa citesti functionarea īn detaliu, ce face sonda aia īnainte de catalizator si la cele mai noi cea de dupa si ce rol are.
Nu mai vorbesc ca la multe masini EURO 4 se monteaza catalizatoare REGLABILE ELECTRONIC unde se īnchide si deschide fagurele de filtraj printr-un sistem electrotermic.
Sīnt catalizatoare de generatie noua.
O īntrebare īmi pun īnsa:
- DE CE trebuie SIMULAT si de ce nu se poate CORECT si LEGAL?
|
|
|
11-07-09, 11:05
|
|
 Stage 5
|
1. deci se poate si un post ca lumea!  acum sa continuam.. nu am zis ca sonda dinaintea cat nu are rost, am zis ca nu are legatura cu catalizatorul. ea pur si simplu masoara nivelul de oxigen ramas in gazele de evac si in functie de valori regleaza amestecul. asta insa nu are legatura cu prezenta sau absenta cat, ea va calcula la fel, dat fiind faptul ca citeste INAINTE de cat. logic.
2, exact acelasi lucru l-am zis si eu, nu stiu ce ai inteles tu de acolo, da' spuneam acelasi lucru. exista 2 sonde, una citeste valoarea gazelor, asa cum ies din galeria de evac, si cea de-a doua, care citeste valoarea lor dupa ce au trecut prin cat. daca valoarea celei de-a doua nu se incadreaza intre niste limite mai mici decat cele ale primei, da eroare.
3. totdeauna e bine sa mai citesti, cand mai am timp, mai citesc, asa e. ms de sfat!  la masinile mai noi insa nu prea ma intereseaza, a mea are 15 ani, si in general, pe aici nu prea se tuneaza masini ultima generatie, si daca se tuneaza, nu se tuneaza la nivelul "hai sa dam flex la catalizator". eu deocamdata raman in aria modificarilor la masini mai vechi.
4. ultima, si cea mai importanta: de ce simulat? pentru a mai scoate niste cai in plus. la mine dupa eliminarea celor 2 catalizatoare plus cateva maruntisuri pe la evac s-a vazut o crestere considerabila a performantelor. treaba cu partea legala.. ma intereseaza mai putin, atata vreme cat in romania cat tot ce tine de legislativ e formulat de asa natura incat sa-ti puna bete in roate. vezi taxa lu' tariceanu de ex. peace!
|
|
|
11-07-09, 13:08
|
|
|
Banned
 Stage 5
|
Sti................ īnainte se spunea "cīrpaceala", ulterior i se spunea..... "improvizatii" acuma i se spune "SIMULARE".
TRIST DAR ADEVARAT.
Cam astra e ceea ce ai facut tu la masina ta de 15 ani si ce recomanzi din pacate si la altii.
Acum hai sa-ti dau......... "tema de weekend (sa nu zic de casa)" :
- Motor LT1 īn V8 TPI aspirat are din fabrica 230 CP. Dupa tuning a ajuns (cu ale lui 2 intercoolere la 475 CP (dino test) si TOT are 2 catalizatoare īn fund si merge BRICI fara nici un fel de simulare / improvizatie / cīrpaceala.
Ba mai mult de atīt a fost adus de pe EURO 1 pe EURO 2
Tema consta īn īntrebarea, DE CE "AICI" se poate si "ACOLO" nu?
Quote:
Originally Posted by mistreku
[...] ea pur si simplu masoara nivelul de oxigen ramas in gazele de evac si in functie de valori regleaza amestecul. asta insa nu are legatura cu prezenta sau absenta cat, ea va calcula la fel, dat fiind faptul ca citeste INAINTE de cat. logic.
|
ILOGIC - GRESIT INTERPRETAT.
Sonda va calcula o concentratie mai mare de oxigen din simplul motiv (chiestie de fizica) ca gazele iese nestingherite fara sa aiba o piedica de filtraj īn fata lor iar refularea de aer proaspat īn canalul de esapare este cu 60% mai mare ca atare intrīnd prin simplii curenti de aer o concetratie de O2 ce n-are ce cauta acolo si care influenteaza sonda īn mod NEGATIV.
Daca sonda AR CALCULA LA FEL, NU TI-AR CRESTE CONSUMUL DE CARBURANT  (chiestie de logica). Din moment ce sonda are īn unitatea de masurare mai mult O2 care parvine din curentii de aer proaspat ce patrund īn sistem, practic īn sens invers, automat īmbogateste amestecul īn management ca atare consum ridicat.
Ca sa īntelegi exact, este acelasi venomen ce are loc īntr-o teava de canalizare si daca vrei si mai mare, ei bine ia ca exemplu structura tubulara a liniilor de metrou.
Last edited by CyberCSX; 11-07-09 at 13:21.
|
|
|
11-07-09, 13:21
|
|
 Stage 5
|
pai stai putin, ala s-a modificat pe mai multe planuri.. soft, presiune, admisie, interne, si naiba mai stie ce. logic ca se poate creste puterea, chiar pastrand catalizatoarele. pana la urma toate masinile au. prezenta catalizatorului nu inseamna lipsa de performanta. nu vad legatura exemplului tau cu topicul. logic ca poti sa iei orice masina, sa o modifici si sa scoti niste cai in plus, cu tot cu catalizatoare. care de altfel, 90% au fost schimbate cu altele sport. noi vorbeam aici de scos niste cai EXCLUSIV din catalizatoare.
si vis-a-vis de "improvizatie".. turner motorsport, una din firmele cunoscute in US, scoate pt masinile de circuit evacuarea asta, care spune ca vine cu cea mai mare crestere de putere: http://www.turnermotorsport.com/html...ID=36TRACKPIPE de ce crezi ca nu au mai pus cat? sau si la ei tot improvizatie e?
LE: eh nah! vrei sa zici ca datorita lipsei catalizatorului, o ia aerul pe evacuare inapoi? si ajunge oxigen la lambda?  gandeste-te totusi cu ce presiune ies gazele pe evac. mi se pare putin probabil..
Last edited by mistreku; 11-07-09 at 13:25.
|
|
|
11-07-09, 13:26
|
|
|
Banned
 Stage 5
|
Quote:
pai stai putin, ala s-a modificat pe mai multe planuri.. soft, presiune, admisie, interne, si naiba mai stie ce. logic ca se poate creste puterea, chiar pastrand catalizatoarele. pana la urma toate masinile au. prezenta catalizatorului nu inseamna lipsa de performanta. nu vad legatura exemplului tau cu topicul. logic ca poti sa iei orice masina, sa o modifici si sa scoti niste cai in plus, cu tot cu catalizatoare. care de altfel, 90% au fost schimbate cu altele sport. noi vorbeam aici de scos niste cai EXCLUSIV din catalizatoare.
|
. De acord dar nu de la o masina de serie cu care se merge zilnic la piata si la servici.
Quote:
|
si vis-a-vis de "improvizatie".. turner motorsport, una din firmele cunoscute in US, scoate pt masinile de circuit evacuarea asta, care spune ca vine cu cea mai mare crestere de putere: http://www.turnermotorsport.com/html...ID=36TRACKPIPE de ce crezi ca nu au mai pus cat? sau si la ei tot improvizatie e?
|
Cum am spus la primul citat noi nu vorbim aici de TUNING. Omul s-a vaitat ca ia picat cat-ul nu ca vrea sa faca tuning. Ideea cu mai multi cai a venit din alta parte, moment cīnd tu te-ai pus sa-i recomanzi celuia care se īngrijoreaza ca ia picat cat-ul sa renunte la ele ceea ce mi se pare ilogic.
Ar trebui el acum sa spuna ce vrea sa faca. TUNING sau REPARATIE CONFORM NORMELOR STANDARD si asta īnainte de a continua discutia īn cu totul alta directie.
Quote:
LE: eh nah! vrei sa zici ca datorita lipsei catalizatorului, o ia aerul pe evacuare inapoi? si ajunge oxigen la lambda?  gandeste-te totusi cu ce presiune ies gazele pe evac. mi se pare putin probabil..
|
Masoara valorile si convinge-te singur.
Last edited by CyberCSX; 11-07-09 at 13:28.
|
|
|
27-05-10, 15:16
|
|
Stage 1
|
Quote:
Originally Posted by CyberCSX
Tu chiar crezi ca sonda lamda īnainte de cat n-are rost?
CHIESTIE DE LOGICA, catalizatorul functioneaza ca FILTRU reglabil de acea se si numeste THREE WAY CATALITIC si nu de flori de cuc iar daca nu si-ar avea rostul nu s-ar pune. Gazele au o anumita CONCENTRATIE O2 / CO2 īnainte de catalizator fiind īnfrīnata o iesire directa de acesta. Din moment ce catalizatorul nu mai exista, iesirea gazelor nu mai este īnfrīnata, automat se schimba concentratiile de O2 / CO2, valori ce le masoara sonda si automat da valori eronate.
La cele cu 2 SONDE, nu se verifica prezenta catalizatorului ci valorile de noxe īn mod comparativ īnainte si dupa cat, implicit functionarea corecta a acestuia.
Asi zice sa pui mīna pe carti sa citesti functionarea īn detaliu, ce face sonda aia īnainte de catalizator si la cele mai noi cea de dupa si ce rol are.
Nu mai vorbesc ca la multe masini EURO 4 se monteaza catalizatoare REGLABILE ELECTRONIC unde se īnchide si deschide fagurele de filtraj printr-un sistem electrotermic.
Sīnt catalizatoare de generatie noua.
O īntrebare īmi pun īnsa:
- DE CE trebuie SIMULAT si de ce nu se poate CORECT si LEGAL? 
|
salut am un golf 3 1.8 abs, lamureste-ma te rog cum sta treaba cu catalizatoru trage mai bn daca il scot ? eu am o singura sonda lamda inainte de cat lam scos mi se parea k trage mai bn dar sonda lamda imi ramanea la 1 asa k am pus cat la loc sa ma lamuresc intai ! Multumesc anticipat !
|
|
|
27-05-10, 15:28
|
|
Stage 1
|
Re: Fara catalizator sau cu el ?... ajutor cu pareri
Lamuriti-ma si pe mn ce rol are sonda lamda ! Am un golf 3 1.8 abs 66kw am o singura sonda inainte de catalizator, si am scos cat. ptr o vreme mi sa parut k trage mult mai bn si se auzea mai bn dar am pus din nou pe tester fara cat. si sonda lamda ramanea la 1 ! CUM TRAGE MAI BN MASINA ? Se poate face vreun soft ceva ? cine imi face si cat ma costa ?
Multumesc anticipat
|
|
|
02-06-10, 03:09
|
|
Stage 3
|
Quote:
Originally Posted by CyberCSX
Da !!! Ce Ideie GENIALA si la tine !!!
Uiti īnsa ca creste automat si consumul si motorul merge aiurea. #1
Īnaintea catalizatorului se afla o sonda numita LAMDA #2 (la unele masini sīnt chiar DOUA - una īnainte si una dupa catalizator #3) care la rīndul ei este cuplata de sistemul MOTOR MANAGEMENT la fel ca si sensorul de control de aer #4 din sistemul de aspiratie ce se afla īntr-e galeria de amestec #5 si filtrul de aer. ai scos catalizatorul, primeste sonda lamda valori aiurea #6 care le da mai departe la MOTOR MANAGEMENT care la rīndul lui da informatii aiurea sistemului de aprindere, sistemului de alimentare #7 etc.
Īmi place ca unii sīnt asa de inventivi, mai destepti ca cei din fabrica!!! #8
Ma, da de ce nu va brevetati inventiile astea ?
Traiasca NEED FOR SPEED & MIORITIC TUNING !
Nu-i de mirare ca īn RO sīnt masinile asa cum sīnt si ca va treziti unii ca va ia foc sandramaua īn mijlocul drumului asa din senin. #9
|
#1 NU UIT.
#2 LAMDA!=LAMBDA . Nu ?
#3 La mai toate masinile cu obd2 exista doua sonde lambada (mwhahaha) .
#4 Senzor control aer ? Un senzor controleaza cv? Wow that`s new.
#5 Galeria de amestec? Prietene nush de unde iei termenii astia dar sa stii ca mecanica de motor de locomotiva nu se suprapune integral pe mecanica auto.
#6 Dece sunt aiurea? Nu vor fii nici afara din scara de valori asteptate si nici nu va fii un semnal ne-interpretabil de catre "Motor Management" . De fapt inginerii aia dashtapti au prevazut chestia asta si ghici ce au facut. . . au bagat masina in regim de avarie cand calculatorul functioneaza in niste parametrii ficsi (da, e corect, cauta in dex) adica nu aiurea.
#7 Sistemul de alimentare = sistemul de alimentare cu combustibil ? sau injectia. Pt ca daca e sa o luam dupa ce ai scris sistemul de alimentare este doar ala care duce combustibilul din rezervor pana in rampa/injectoare.
#8 Pe tine te-am breveta .
#9 Aici sunt de acord.
|
|
|
|
|