Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > MASINA MEA > VOLKSWAGEN > Volkswagen tuning

Closed Thread

Thread Tools
Old 22-08-08, 13:54   #1
aprilie

Stage 5

aprilie's Avatar

Member of:
[VW]
[Opel]
Default GOLF 4 UMFLAT ?

salut , in poza de mai jos putem sa observam cum sunt umflate aripile ... intrebarea mea este : dupa ce umfli aripile ce trebuie sa faci pt a ajunge cu rotile la latimea potrivita adica chiar sa iasa un pic ca latime ... daca ma intelegeti ... am auzit ceva de niste distantiere care se monteaza intre jante si tamburi ... care este secretul ?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	dahlbackrsi00.jpg
Views:	989
Size:	35.7 KB
ID:	621662  
aprilie is offline  
Old 22-08-08, 17:39   #2
iulian2476

Stage 5

iulian2476's Avatar

Default Re: GOLF 4 UMFLAT ?

Din cate stiu eu distantierele au legatura in primul rand cu ET-ul (Einpresstiefe). Daca ET-ul e prea mare (ceea ce inseamna ca roata in ansamblu se apropie prea mult de masina), atunci trebuie puse niste distantiere, pentru a o mentine la o distanta rezonabila de masina. In plus trebuie folosite si prezoane mai lungi.
Adica sa iti dau un exemplu: daca janta pe care vrei sa o pui (setul de jante) are un ET de 42, iar tu vrei sa pui un model de janta care iti place cu ET de 48 (de exemplu), atunci pentru ca janta sa nu intre prea mult in interior (sa nu se frece, sa nu atinga caroseria la schimbarea directiei, arcurile si amortizoare, etc), atunci ii pui niste distantiere.
Daca ET-ul e zero (0) la un model de janta, inseamna ca linia imaginara care cade la contactul cu discul pe care janta se prinde in prezoane, este exact la jumatatea jantei (intre cele doua buze ale ei).
Altfel spus: cu cat ET-ul este mai mare, cu atat roata in ansamblu se apropie mai mult de masina (spe interior), iar cu cat ET-ul este mai mic, cu atat roata se distanteaza de masina (spre exterior). In cazul de fata, daca pentru Golf ET-ul de fabrica maxim acceptat este de 42, aici ar trebui sa fie mai mare de aceasta valoare.
Pentru ca jantele (si roata) sa iasa in afara, asa cum ai postat tu aici, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
1). Un ET cat mai mic, chiar si negativ, de exemplu -20 (ceea ce inseamna 20 mm fata de linia imaginara care sectioneaza janta in doua parti egale). Et-uri negative se folosesc in general la masini Hot-Rod.
2). jante si anvelope mai mari, mai late daca se doreste o asemenea diferenta.
3). daca ET-ul este mai mare decat cel prescris de fabricant, atunci urmeaza si o modificare a caroseriei masinii (aripi, aparatori,etc).
4). folosirea de distantiere daca cazul o cere

Un ET bine calculat insotit de o anumita dimensiune a anvelopelor pentru fiecare model de masina este important deoarece:
1). duce la o descarcare a sarcinii masinii in mod adecvat pe fiecare roata, in functie de masa fiecarei masini (model)
2). duce la o uzura mai uniforma a anvelopelor
3). pentru rotile din fata se pastreaza mai bine servodirectia (care nu trebuie foarte solicitata); din acest motiv se pun in general roti si jante mai late pe spate decat pe fata (Porsche, Ferarri, Corvette, etc)
4). efortul centrifug se descarca mai uniform si astfel rotile in accelerare sunt mai echilibrate. Tu, de exemplu, daca legi o piatra de o sfoara si o invarti, piatra tinde datorita efortului centrifug sa orbiteze pe o axa de echilibru, la fel si aici. Deci la masini normale, de oras, cu motoare modeste ar fi un efort centrifug mai greu de suportat ca la cele de curse, unde motorul e mai puternic.
5). face ca masina sa inregistreze o opozitie mai mica a aerului (rezistenta la inaintare mai redusa)

La Golful postat de tine, din cate se vede e modificat pentru curse, si are prin urmare rotile mai iesite pentru a intra/iesi mai bine din curbe, cu viteze mari.
Fiecare masina are in general o marja admisa de producator a ET-ului: la golf 4 este de exemplu intre 38 si 42, dar prin folosirea distantierelor se pot folosi si jante cu un ET mai mare sau mai mic, si totodata trebuie folosite si alte prezoane (mai lungi).
Priveste aceste linkuri:
http://www.komplettrad.biz/einpresstiefe.html
http://www.audi-speed.com/faq/f307/faq.html
http://www.anhaengerhandel.de/felgenet.html

Last edited by iulian2476; 23-08-08 at 20:35.
iulian2476 is offline  
Old 22-08-08, 18:30   #3
mihai.ghetto

Stage 5

mihai.ghetto's Avatar

Member of:
[Ghetto Cult]

golfu ala are aripile asa umflate ca sa intre jantele uriase necesare la cei aprox 1000 cai
mihai.ghetto is offline  
Old 22-08-08, 19:32   #4
aprilie

Stage 5

aprilie's Avatar

Member of:
[VW]
[Opel]

wow cate date precise mi-ai dat ... foarte foarte folositor ... ma gandesc la niste jante RH ceva cu buza "DEEP DISH" pe 17" maxim 18" .
Eu am un mk4 1.8T si treaba cu umflatul aripilor vreau sa fie mai mult pentru aspect . Mai este un golf 4 la noi , al celor de la HIFONICS , am fost la constanta acum o luna si era expus acolo . Imi place cum e facut uite si pozele ...

inca odata multumesc foarte mult pt explicatie . (daca gasesti golfuri cu asa ceva te rog posteaza sunt ff interesat si sunt la un pas de operatia asta)
Attached Thumbnails

Name:	dsc_02.jpg
Views:	852
Size:	220.4 KB
ID:	622015   Click image for larger version

Name:	dsc_04.jpg
Views:	904
Size:	186.2 KB
ID:	622016   Click image for larger version

Name:	dsc_37.jpg
Views:	737
Size:	229.9 KB
ID:	622017  

Name:	b113_1_sbol.jpg
Views:	563
Size:	21.1 KB
ID:	622022   Click image for larger version

Name:	b586_1_sbol.jpg
Views:	637
Size:	26.8 KB
ID:	622023  

Last edited by aprilie; 22-08-08 at 19:39.
aprilie is offline  
Old 22-08-08, 19:42   #5
aprilie

Stage 5

aprilie's Avatar

Member of:
[VW]
[Opel]

Quote:
Originally Posted by agent smith View Post
golfu ala are aripile asa umflate ca sa intre jantele uriase necesare la cei aprox 1000 cai
Dap foarte util linkul ... chiar nu aveam datele despre golful asta cu adevarat impresionant ... 1000hp ?
....
aprilie is offline  
Old 22-08-08, 20:09   #6
!!!ovidiu!!!
VW Driver

Stage 3

!!!ovidiu!!!'s Avatar

Member of:
[VW]

eu stiam ca are undeva pe la 800-900, in fine.. dar stie cineva ce motor are?
!!!ovidiu!!! is offline  
Old 22-08-08, 21:08   #7
aprilie

Stage 5

aprilie's Avatar

Member of:
[VW]
[Opel]

Quote:
Originally Posted by !!!ovidiu!!! View Post
eu stiam ca are undeva pe la 800-900, in fine.. dar stie cineva ce motor are?
stiu ca are ceva gen RSI de este Turbo si Syncro

am inteles ca este in suedia si este printre cele mai puternice
aprilie is offline  
Old 22-08-08, 21:12   #8
iulian2476

Stage 5

iulian2476's Avatar

Uite un site care iti arata totul atunci cand schimbi jantele, anvelopele, folosesti distantiere si vrei sa schimbi aparatoarele de noroi (aripile). E pentru Ford, dar anumite lucruri au valabilitate generala.
Traducerea ti-o fac mai tarziu, pentru ca trebuie sa plec acum.

http://www.jennyxxx.de/index.htm

Last edited by iulian2476; 22-08-08 at 21:16.
iulian2476 is offline  
Old 22-08-08, 22:43   #9
aprilie

Stage 5

aprilie's Avatar

Member of:
[VW]
[Opel]

Quote:
Originally Posted by iulian2476 View Post
Uite un site care iti arata totul atunci cand schimbi jantele, anvelopele, folosesti distantiere si vrei sa schimbi aparatoarele de noroi (aripile). E pentru Ford, dar anumite lucruri au valabilitate generala.
Traducerea ti-o fac mai tarziu, pentru ca trebuie sa plec acum.

http://www.jennyxxx.de/index.htm

ms mult .... din fericire prietena mea este nemtoaica ) asa ca o sa imi traduca ea salut si ms mult
aprilie is offline  
Old 23-08-08, 00:51   #10
iulian2476

Stage 5

iulian2476's Avatar

Din cate am aflat, la Golf 4 cresterea latimii urmei (la ambele axe, si ma refer aici la ce vrei tu, si nu la o latire decenta) necesita aprobare RAR. Nu vreau sa te opresc din dorinta ta, pentru ca si mie imi plac aceste masini late si modificate gen Porsche, insa asta am aflat, ca e destul de complicat. Pentru ca RAR sa fie de acord, trebuie sa ai o dovada de la Volkswagen, care confirma ca producatorul a conceput masina si pentru asa ceva. Daca faci modificarea si nu ai trecut in talon aceasta modificare vizata de RAR (in cazul in care ti se cere socoteala), esti pasibil de amenda si suspendarea talonului. In plus o sa trebuiasca sa cotizezi din greu la fiecare ITP.
Am mai cautat si eu Golf 4 tunat astfel, dar nu am gasit decat cresteri decente ale latimii urmei (linkul de mai jos). Si distantierele pe care le-am vazut la diferite magazine online nu aveau dimensiuni foarte mari (30 mm-60 mm pe axa in general). Ti-ar mai trebui si amortizoare sport daca vrei sa faci treaba asta, stabilizatoare, in fine ar fi destule chieltuieli.
Poate e cineva care a facut asa ceva si te poate indruma mai bine.
http://www.tunershop.de/Galerie/Volk...utotyp=Golf+IV
iulian2476 is offline  
Old 23-08-08, 01:01   #11
aprilie

Stage 5

aprilie's Avatar

Member of:
[VW]
[Opel]

bun si daca ii pun distantiere de 60mm cu niste roti pe 17" 235 de ex ce aspect o sa aiba avand in vedere ca o sa primeasca arcuri sport ...
daca ii pun distantierele si ii umflu 4 degete aripile in exterior o sa fie ca i ciuperca masina ???

Quote:
Originally Posted by iulian2476 View Post
Din cate am aflat, la Golf 4 cresterea latimii urmei (la ambele axe, si ma refer aici la ce vrei tu, si nu la o latire decenta) necesita aprobare RAR. Nu vreau sa te opresc din dorinta ta, pentru ca si mie imi plac aceste masini late si modificate gen Porsche, insa asta am aflat, ca e destul de complicat. Pentru ca RAR sa fie de acord, trebuie sa ai o dovada de la Volkswagen, care confirma ca producatorul a conceput masina si pentru asa ceva. Daca faci modificarea si nu ai trecut in talon aceasta modificare vizata de RAR (in cazul in care ti se cere socoteala), esti pasibil de amenda si suspendarea talonului. In plus o sa trebuiasca sa cotizezi din greu la fiecare ITP.
Am mai cautat si eu Golf 4 tunat astfel, dar nu am gasit decat cresteri decente ale latimii urmei (linkul de mai jos). Si distantierele pe care le-am vazut la diferite magazine online nu aveau dimensiuni foarte mari (30 mm-60 mm pe axa in general). Ti-ar mai trebui si amortizoare sport daca vrei sa faci treaba asta, stabilizatoare, in fine ar fi destule chieltuieli.
Poate e cineva care a facut asa ceva si te poate indruma mai bine.
http://www.tunershop.de/Galerie/Volk...utotyp=Golf+IV
aprilie is offline  
Old 23-08-08, 01:15   #12
iulian2476

Stage 5

iulian2476's Avatar

Din cate stiu Golf 4 a iesit din fabrica cu jante de maxim 18". Deci nu e o problema jantele de 18", daca au un ET astfel incat sa nu loveasca aripa. Poate nici nu trebuie sa umbli la aparatoare. Insa in talon, daca vrei sa stai linistit la ITP si filtre ale politiei chitite pe asa ceva (mai rar, dar cine stie), tot trebuie sa ai trecut rotile de 17" si chiar dimensiunile rotilor (deci nu orice roata). Arcuri sport doar daca vrei tu. Oricum, daca e s-o luam dupa lege, trebuie si pentru lasarea masinii mai jos o dovada a fabricantului si avizul RAR. Dar te poti risca totusi daca ti mortis. Oricum ceva la mana iti trebuie, asta e clar pentru ce vrei tu.
Vorbeste cu un service care face si tuning de calitate, pentru ca ei trebuie sa stie mai bine.
Uite un link. Du-te la topicul 21 si vezi ce scrie in documentul PDF atasat vis-a-vis de dimensiunile de 17", la Änderung, pentru ca tu vrei 235 mm, iar acolo e permis cel mult 225 mm.
https://forum.4tuning.ro/322-zona-tehnica-vw/63867-poze-jante-originale-golf-4-serie-completa-1997-2006-a/page-2.html
iulian2476 is offline  
Old 23-08-08, 10:28   #13
Marius

Stage 5

Marius's Avatar

Member of:
[VW]

Mentionarea in C.I.V. a anvelopelor optionale
Marius is offline  
Old 23-08-08, 16:07   #14
aprilie

Stage 5

aprilie's Avatar

Member of:
[VW]
[Opel]

"Tariful pentru o astfel de prestatie este in jurul sumei de 100 RON."

si daca nu ti le accepta banii raman la ei )

oricum am facut rar-ul la o vectra A V6 din 94 care avea aripile de pe fata umflate dar nu foarte mult , iar rotile nu erau trecute in talonul de austria si nici aripile custom si nu au fost nici un fel de probleme ... ma gandesc ca nu ar fi problema
*** daca RAR-ul imi accepta modificarea si ma opreste politia ulterior pe strada nu ar fi o problema nu ?
aprilie is offline  
Old 23-08-08, 17:14   #15
WNS

Stage 5

WNS's Avatar

Pt ca sa poti considera ca RAR-ul a acceptat rotile respective pe masina, trebuie sa-ti treaca in cartea masinii noile dimensiuni. In cazul in care nu le trec acolo, cand te opreste politia iti va retine certificatul de inmatriculare pt a te obliga sa mergi din nou la RAR in vederea mentionarii modificarii si in actele masinii.
Nu te va crede nimeni ca ai trecut de RAR, iar cei de acolo nu au observat, probabil se vor gandii ca le-ai montat ulterior.

- Copyright 2026 4Tuning -