Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > MASINA MEA > DACIA > Dacia tuning

Reply

Thread Tools
Old 16-03-07, 16:39   #1
MihaiS
Opel Driver

Stage 5

MihaiS's Avatar

Member of:
[Opel]
[Oltcit]
Exclamation suspensie dacia 1310

vreau sa ma ajutati si p mine.cat pot taia din arcuri sa cobor si eu daciuta?sa arate ceva in genul lui sarris.astept sfaturi
MihaiS is offline   Reply With Quote
Old 17-03-07, 09:41   #2
CRC'ul
PARTICIPANT CURSE

Stage 5

CRC'ul's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[DACIA]
[Fiat]
Default Re: suspensie dacia 1310

Mai sunt ceva topicuri pe aici in care se vorbeste destul de mult despre ce vrei tu sa faci...spor la citit
CRC'ul is offline   Reply With Quote
Old 17-03-07, 20:45   #3
Eagleee

Stage 5

Eagleee's Avatar

Default Re: suspensie dacia 1310

Asadar, dupa indelungi cautari si numai in baza unei comenzi la dealer in regim de urgenta am reusit sa intru-n posesia unei bare fata de papuc diesel de 22mm. Inainte de montaj imi faceam griji legate de scut si traversa demontabila dintre lonjeroane, mai ales ca cei cu care am discutat despre aceasta modificare, RobyTFA si BNZ nu au scut. Mai exact, papucul are scutul mai coborat si traversa curbata. In cele din urma insa s-a dovedit ca aceste deosebiri fata de berlina erau datorate motorului si evacuarii de papuc. Bara a intrat la fix, fara sa se atinga nicaieri. Amuzant e ca noua bara pica mai jos decat scutul, feri-m-ar Doamne-Doamne de bolovani blush.gif . Atentie, am scut d-ala mic cu 4 brate, de cel cu gaurele nu stiu ce sa zic...
Ideale ar fi fost si o pereche de bride si una de bucse. Asta pt ca bucsele de papuc au diametrul interior de 20 mm fata de cele de berlina care-s de 17. Nici o sansa insa sa gasesti asa ceva. M-am multumit cu bucsele normale si m-am consolat cu gandul ca datorita strangerii sporite a barei in bucse, elasticitatea acestora va fi mai redusa si astfel si "delayul" barei ca sa-i zic asa... Apropo, zicea cineva mai demult ca merg bucse de Nova. Fals, nu se potrivesc pe bara de papuc din cauza ca au diametrul interior f mare (24mm). Poate merg pe o bara de 25, nu pe asta.
Atentie insa la montarea barei pe bielete!!! Bara fiind mult mai groasa iar capetele fiind obtinute prin aplatizare, e un adevarat chin strangerea piulitei! Solutia este montarea bieletelor pe bara cu bara-n menghina si apoi tot ansamblul merge pe masina (mersi Roby).

Pe spate, am optat initial pentru 2 bare subtiri de 13mm. Dar a fost bataie de cap si cu astea. A trebuit sa modific bridele de prindere pe tendoane si nici nu stateau bine barele. In plus, din calcule (nu mai insist asupra lor) rezulta ca-s prea moi. Ideala ar fi fost o singura bara de 16.7 mm. Si cum bara de break are 17 mm, ar fi fost exact ce trebuie. Asa ca m-am apucat de cautat prin dezmembrari (nici o sansa de gasit in magazin). Dupa o groaza de bare de aprox 16 mm, am avut in sfarsit noroc si am dat peste una de fix 17. Am pus-o pe masina si tin sa spun ca nu se compara cu 2 bare subtiri. Chiar se simte diferenta. Iar deosebirea fata de comportamentul dinainte cu bare subtiri fata-spate este enorma... wub.gif De ex, in aceeasi curba intru cu 80/ora fata de 60 cu cele vechi.

Ca sa fie complet, sa va dau si preturile:
- bara antiruliu papuc 22mm - 465 mii
- bara spate break (dezmembrari) 17 mm - 250 mii ( mad.gif )
- optional: bucse Fartec - 40 mii perechea si bielete tipul nou - 130 mii perechea
Eagleee is offline   Reply With Quote
- Copyright 2026 4Tuning -