Go Back   Forum 4Tuning > Comunitati 4tuning locale > Comunitati locale si internationale 4Tuning > Ploiesti

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 13-09-06, 23:13   #1
kraven_4_all
Banned

Stage 5
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,699
Default Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

Aproximativ 400.000 de amenzi pentru depasirea vitezei legale au fost aplicate pe DN1, in numai noua luni de cind s-a introdus sistemul de supraveghere a traficului intre Bucuresti si Brasov.
Conform estimarilor sefilor politiei, sumele incasate astfel de bugetul de stat sint de peste un milion de euro. O cifra importanta, avind in vedere ca, dupa unele surse, aproximativ 80% dintre soferi platesc amenzile in primele 48 de ore de cind le-au primit, pentru a beneficia de injumatatirea pedepsei. Eficienta cu care sint depistati soferii care incalca legile de circulatie este data de cele 49 de camere montate pe traseu. Dar, in ciuda speculatiilor printre automobilisti, doar o parte dintre acestea au capacitatea de a-i inregistra pe cei care depasesc viteza legala, printr-un sistem special de radare implantate in asfalt.

Legislatia romaneasca nu permite politiei sa acorde amenzi pentru depasirea vitezei regulamentare in cazul in care contraventia a fost stabilita cu aparate neomologate de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML). De aceea, agentii rutieri nu pot sanctiona un sofer doar pe baza imaginilor video preluate din trafic, deoarece, in acest caz, viteza este calculata cu ajutorul unui soft de calculator ce nu poate fi insa omologat de BRML. Programul computerizat inregistreaza cit timp are nevoie un autoturism surprins de o prima camera video sa ajunga pina la o a doua si, in functie de aceste date stabileste, matematic, viteza sa de deplasare. Numai ca sistemul nu este nici foarte precis, nici foarte sigur. „BRML nu omologheaza soft.

In primul rind, pentru ca acesta ar trebui securizat, ori eu nu stiu sa se fi facut asa ceva”, ne-a declarat Dan Cristescu, directorul Biroului de Metrologie Legala. Fara aceasta securizare, oricine ar putea schimba parametrii de lucru, asa incit cu greu s-ar putea sti, in cazul unei contestatii, de exemplu, daca datele obtinute au fost preluate corect sau nu. Acest lucru este recunoscut chiar si de catre seful Directiei Politiei Rutiere, comisarul sef Dumitru Jianu. „Nu putem folosi sistemul cu camere video pentru stabilirea vitezei legale de deplasare a unui automobil, pentru ca ne-am trezi imediat cu zeci de procese si cu amenzile anulate fara prea multe discutii”, admite ofiterul.

BUCLELE INDUCTIVE, DIN LOC IN LOC

Politistii ne-au explicat ca pe DN1 au introdus un sistem omologat de BRML, care foloseste asa numitele bucle inductive. Acesta este plasat la cel putin 6 din cele 49 de camere dintre Bucuresti si Brasov. Principiul de functionare al buclelor inductive, conform specificatiilor producatorului cu care colaboreaza Politia Romana, este urmatorul: in fata unei camere video sint implantate in asfalt, pe fiecare banda de mers si la o anumita distanta unul de celalalt, cite doua perechi de conductori electrici ce actioneaza ca niste senzori.

Acestia sint pozitionati aproximativ la 5-7 metri de camera pe banda unu, la 1-2 metri pe banda doi si la inca 1-2 metri pe banda trei. De fiecare data cind prin zona trece un autovehicol, fiecare senzor ii creeaza o semnatura magnetica unica, iar daca semnatura corespunde la ambii conductori, se masoara defazarea in timp si astfel se stabileste viteza. Daca aceasta depaseste limita legala, un semnal este transmis la camera video, care fotografiaza imediat numarul din spate al masinii in cauza. Sistemul este omologat de Biroul Roman de Metrologie Legala, conform certificatelor de omologare ce ne-au fost puse la dispozitie.

Camerele cu bucla inductiva care functioneaza, deci, si ca radar, sint amplasate pe stilpi in urmatoarele zone: Balotesti, Ciolpani, Puchenii Mari, Barcanesti, Comarnic, Sinaia.

GREU DE PACALIT

Unul dintre avantajele metodei cu bucle inductive (pentru politisti) este ca aparatele pot fi foarte greu de evitat, pentru ca, printre altele, nu pot fi detectate cu aparatele antiradar, deoarece nu se emit unde radio, ca la instrumentele radar clasice. Teoretic, exista o metoda de evitare a masuratorilor, expusa chiar de producator in pliantul de prezentare.

Buclele inductive sint amplasate cite doua pe fiecare banda de mers pe sens, la o anumita distanta una de cealalta, si pot fi evitate daca se trece rapid de pe o banda pe alta, intre ele, caz in care semnatura magnetica difera intre cei doi senzori sau nu se incadreaza in specificatii si nu mai este luata in considerare. Acest lucru este insa destul de dificil de realizat la viteze mari, avind in vedere ca distanta dintre bucle este destul de mica.
O alta metoda, mai practica, dar care presupune ceva efort, este de a memora zonele unde sint amplasate camerele cu radar, asa incit sa se reduca viteza in dreptul lor. Dar atentie, pe DN1, Politia Rutiera a introdus si radare mobile.


IMBUNATATIRI ENGLEZESTI

Metoda stabilirii vitezei de deplasare doar cu ajutorul camerelor video este folosita intensiv in Australia, unde sistemul este denumit „Point to point”. Acesta presupune existenta mai multor camere video amplasate uniform pe o distanta predeterminata, de la 500 de metri la 100 de kilometri. La inceputul si la sfirsitul zonei de supraveghere este inregistrata cite o imagine digitala cu fiecare autoturism care trece pe acolo. Viteza masinii este determinata din calcularea timpului necesar parcurgerii distantei intre cele doua puncte. Producatorii sustin ca programul lor evita confuziile intre masini prin compararea unor detalii specifice fiecarui autovehicol in parte.

Numai din amenzile acordate pentru contraventiile depistate astfel, statul australian obtine anual circa 180 de milioane de dolari, dar sistemul este destul de contestat de specialisti, inclusiv in toate statele europene.
In Anglia, s-a incercat eliminarea oricarei posibilitati de contestare a contraventiilor. Asa incit englezii folosesc metoda buclei inductive, dar au introdus si o proba vizuala suplimentara. Astfel, conform site-ului forum.softpedia.com, in fata camerelor video cu bucla inductiva se mai vopsesc pe asfalt, in dreptul cimpului vizual al acestora, la distante cunoscute, mai multe linii-marker.

In zona supravegheata se fac doua poze succesive masinilor care au fost depistate ca au depasit viteza. Pozele au inscriptionat timpul obtinut si soferii pot face si singuri calculele, in functie de toate aceste elemente.

Viteza excesiva, pe locul trei la accidente

Conform statisticilor Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti, in 2005, principalele cauze pentru producerea de accidente rutiere in Capitala nu a fost viteza excesiva, ci traversarea neregulamentara a drumului de catre pietoni – 45,92% dintre accidente, si neacordarea prioritatii pietonilor – 10,74%.

Depasirea vitezei legale se afla abia pe locul trei la cauze, cu o pondere de 10,24% din evenimentele rutiere.

Situatia s-a imbunatatit fata de 2004, cind viteza excesiva se afla pe locul doi printre cauzele accidentelor grave.

Alcooltestul nu este o proba

Politistii nu pot deschide un dosar penal unui sofer care a consumat alcool doar pe baza datelor oferite de alcooltestele aflate in trafic. Aceste instrumente arata alcoolemia in singe cu destul de mare precizie, dar ele nu sint omologate de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, ci au doar certificate de producator, deci rezultatele obtinute pe aceasta cale pot fi contestate cu usurinta in instanta. „Etilotestele (alcooltestele – n.r.) sint aparate cu indicatii informative, care pot ajuta doar la preselectarea conducatorilor auto aflati sub influenta alcoolului, in vederea unor masurari exacte cu ajutorul etilometrelor”, precizeaza directorul Biroului Roman de Metrologie Legala, Dan Cristea.

Acest lucru este recunoscut chiar de catre directorul Directiei de Politie Rutiera, comisar sef Dumitru Jianu, care admite ca proba definitiva este doar cea a recoltarii de singe. „Alcoolemia in aerul expirat difera de la o persoana la alta, in functie de greutate sau metabolism, de exemplu. Asa incit o persoana poate bea o bere si sa aiba o concentratie mare de alcool in aerul expirat sau, din contra, sa nu apara deloc. De altfel, este comun acceptat ca alcoolemia naturala a corpului uman poate merge pina la 0,10 la mie, de aceea pina la aceasta valoare nu se acorda nici o sanctiune”, a explicat comisarul. Acesta a precizat ca in viitor se doreste introducerea etilometrelor, aparate care fuctioneaza tot pe baza aerului expirat, dar au o precizie mai mare si sint omologate de BRML. Aceste instrumente au dimensiuni mult mai mari si nu pot fi folosite in trafic, ci numai in laboratoare fixe.

Nu orice politist poate incheia un proces verbal

Un agent de circulatie nu poate incheia un proces verbal de constatare a unei contraventii si nu poate acorda o sanctiune daca nu este chiar el cel care a constatat incalcarea legii, conform ordonantei de urgenta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. De aceea, daca in trafic va opreste un politist si va transmite ca un coleg de al sau – aflat intr-un centru de monitorizare, ca in cazul DN1, sau intr-o masina cu radar, 100 de metri mai in spate – v-a prins depasind viteza si i-a transmis lui sa va amendeze, acesta nu va poate sanctiona, iar procesul verbal poate fi usor contestat si anulat.

„Agentul constatator, prin procesul verbal de constatare, aplica si sanctiunea”, se arata in respectivul act normativ. De aceea, in cazul in care un echipaj radar mobil sau cele fixe de pe DN1 constata depasirea vitezei, agentii au doua solutii: fie tot ei va opresc si va sanctioneaza, fie va trimit amenda prin posta, fapt permis de ordonanta amintita.
kraven_4_all is offline  
Old 13-09-06, 23:13   #2
kraven_4_all
Banned

Stage 5
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,699
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

De asemenea, un lucru important de stiut este acela ca amenzile de circulatie, ca si alte tipuri de amenzi contraventionale, se prescriu in termen de doi ani din momentul aplicarii. „Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 2 ani de la data aplicarii”, se arata in ordonanta 2/2001. De asemenea, daca din momentul constatarii faptei organele de drept nu aplica o sanctiune in termen de sase luni, aceasta se prescrie, conform articolului 13 din actul normativ.




topicul este copiat dupa alt forum...dar am zis k poate va intereseaza si pe cei cu permis
kraven_4_all is offline  
Old 13-09-06, 23:49   #3
momo

Stage 5
 
momo's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 1,295
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

am auzit ca se pune rau si pe "perturbatori"...
momo is offline  
Old 13-09-06, 23:56   #4
tre

Stage 5
 
tre's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,872
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

mda... cam incoerent articolul, oricum la multe chestii 'ei' au mai multe portite decat noi. pune si sursa, ca asa e frumos.
tre is offline  
Old 13-09-06, 23:59   #5
kraven_4_all
Banned

Stage 5
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,699
Default

e un topic care l`am luat dupa forumul celor de la INSOMNIA

..si ca sa nu fac alt topic...consider ca intr`o oarecare masura se incadreaza p`acilea...ca tot cu politia este)....

Ce drepturi aveti in fata organului de prevenire si control rutier



1. Trebuie sa se prezinte (ai dreptul sa-I ceri legitimatia, sa ti-o arate. Pe care este inscris numarul sau… E foarte folositor acesta…).

2. Sa-ti spuna motivul opririi(care este motivul: filtru organizat si cauta ei, sa zicem, alcool, benzina sau dude).

3. Daca este filtru, ai dreptul sa ceri ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data si intre ce ore au voie sa faca filtru, strazile pe care actioneaza si numele persoanelor care participa din echipaj.

4. Actele se cer pe un motiv(legea nu mai permite sa se opreasca masini si apoi sa se caute motive de amenda).

5. Deci, la oprire, se comunica soferului motivul si nu poti fi sanctionat decat pe acel motiv(asta daca nu cumva ai portbagajul plin cu arme si doua cadavre legate la spate). Hm… Logic!

6. La amenda ai doua locuri unde semnezi: unul prin care recunosti fapta si al doilea ca iei la cunostinta de amenda. Sooo… puteti sa semnati ca luati la cunostinta de amenda… Dar sa nu recunasteti fapta, si sa-l convocati la Tribunal sub asistenta juridica pe dumnealui.

7. CEL MAI IMPORTANT: ori de cate ori aveti un necaz cu politia, fie noapte, fie zi, puteti sa sunati la 112(Apel National de Urgenta) si sa spuneti ca sunteti <abuzat> de echipajul cutare. In maximum 10 minute( in Capitala) apare un echipaj de la “Capitala” si astia nu se uita ca sunt colegi de-ai lor, vor face imediat un raport. Care poate fi totusi util la Tribunal…

8. Fiti intelegatori cu politaiul… Totusi, sta pe strada de atata timp (asta daca nu incepe sa abereze), sunt, mai nou. Politistii de pe radqare nu mai au voie sa dea filmul inapoi. Deci, daca va opresc si stiti ca nu ati comis-o prea rau, le cereti ferm sa va arate:

A. Legitimatia care atesta ca au dreptul de a lucra pe masina de radar… Sa aiba vizele la zi.

B. Copie dupa certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul si seria aparatului.

C. Legitimatia care atesta faptul ca are dreptul de a conduce masina Ministerului de Interne… Sa fie vizata.

D. Daca mai fac scandal, le cereti sa va arate “ordinul de serviciu”… Este un fel de foaie de parcurs in care scrie unde au voie sa isi desfasoare activitatea respectiva.

Aceste acte trebuie sa fie intotdeauna asupra agentului de pe radar… Dar faptul ca-I mai intrebi de ele de cele mai multe ori duce la un… simplu <Avertisment>… Pentru tine, pentru ca… Ghiciti?

De multe ori, aceste acte nu prea se gasesc la “Nea ECHIPAJ-ul”…

Last edited by aleks; 22-10-08 at 10:41.
kraven_4_all is offline  
Old 27-01-07, 13:25   #6
tng
Observator 4tuning

Stage 5
 
tng's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 5,931
Member of:
[Moderators]
[Observator 4tuning]
[Virtual Tuning]
[Opel]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

Am mai discutat problemele astea, si la noi la sectiunea ploiesti au fost postate de cateva ori ... printre care si aici https://forum.4tuning.ro/100-ploiesti/20095-politia-oprire-sanctionare-motiv-abuz.html
tng is offline  
Old 27-01-07, 13:27   #7
kraven_4_all
Banned

Stage 5
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,699
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

sorry then....am uitat complet de prima pagina a acelui topic
kraven_4_all is offline  
Old 29-01-07, 10:04   #8
bogdan_wrc
Audi Driver

Stage 5
 
bogdan_wrc's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 5,152
Member of:
[AUDI]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

intrebare:
daca in acelasi timp trec 2 masini pe cele doua benzi de pe DN1. adica masina de pe Banda II e cu 1-2 m in fata celei de pe Banda I. si cea de pe banda II merge peste viteza legala. cum face poza camera, daca imaginea masinii de pe banda II este obstructionata de masina de pe banda I? si camera stie care masina sa fotografieze? adica amenda stie sa fie trimisa cui trebuie?

caz real!
m-a vajait unul sapt trecuta, eu mergeam cu 70 pe banda I si el a trecut cu viteza pe banda II. am trecut in acelasi timp peste senzori.
__________________
Objects in the mirror tend to disappear

It will never have enough power until I can spin the wheels at the end of the straightaway in high gear
bogdan_wrc is offline  
Old 29-01-07, 10:11   #9
DONU'
PARTICIPANT CURSE

Stage 5
 
DONU''s Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5,037
Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[BMW]
[4Rally]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

Pai senzorul citeste viteza de pe fiecare banda pentru ca e senzor in asfalt pe fiecare banda in parte. Asa ca ar trebui sa-l fi citit numai pe el.
Senzorul trimite mesajul catre camera in momentul in care treci de 70km/h si atunci trebuie sa zambesti in retrovizoare ca sa-ti faca poza.
__________________

If I win, I take the cash and I take the respect!™
2006 - VAUXHALL CORSA B - 1.2 45CP - Prima masina de DRIFT din Romania cu tractiune fata!
2006 - OPEL VECTRA - C20NE
2007 - 2009 - VW VENTO VR6
2009 - BMW E30 TURBO
2012 - VW GOLF MK5 GTI
PIESE TUNING PE COMANDA:
TURBINE, INJECTOARE, POMPE BENZINA, WASTEGATE, BLOW-OFF, INTERCOOLERE, DISCURI FRANA PERFORATE/STRIATE, KIT-URI AMBREIAJ SPORT SAU ORIGINALE, SUSPENSII, ETC.
CONTACT: donu_vr6@yahoo.com
DONU' is offline  
Old 29-01-07, 16:46   #10
Pitu

Stage 5
 
Pitu's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 3,747
Member of:
[NoSpeedLimit Romania Club]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

ati auzit ceva de un radar ascuns pe podul de la balotesti?am auzit de la mai multi bucuresteni ca acolo s ar afla un radar ascuns , azi am trecut pe acolo cu un detector si a ainceput sa urle .Sper sa nu fie radar ca am ramas fara permis ;spre bucuria unora
__________________
Pitu is offline  
Old 29-01-07, 19:31   #11
Vibe
Mitsubishi Driver

Stage 5
 
Vibe's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,508
Member of:
[Mitsubishi]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

ce pod?? e un radar la pasarela la balotesti ...tu zici de podul acela care se termina la intrarea in balotesti?
Vibe is offline  
Old 29-01-07, 19:40   #12
DolusD

Stage 5
 
DolusD's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 870
Member of:
[NoSpeedLimit Romania Club]
[DACIA]
[MERCEDES]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

mai, degeaba va luatzi in gura cu politzaiu` , pe moment poate luatzi un avertisment sau poate va lasa in pace dar sa nu uitatzi k o sa fitzi vizatzi si sa fitzi opritzi de fiecare data cand trecetzi pe langa vreun echipaj si yo m-am luat in gura cu unu si aveam dreptate ,prin urmare nu mi-a dat amenda dar norok k m-a oprit un prieten si mi-a zis k nr meu e pe "lista neagra"(pt k am facut pe al draq cu un militian) si ma scapat tipu pt k altfel nu aveam sanse sa scap de ei pana nu ma ardeau bine de tot la buzunar ! yo unu nu ii suport , mai ales dak am yo dreptate ma cert cu ei la cutzite si le arata k nu au ce imi face dar odata e ca niciodata....... bafta !!!
DolusD is offline  
Old 29-01-07, 22:29   #13
Pitu

Stage 5
 
Pitu's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 3,747
Member of:
[NoSpeedLimit Romania Club]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

Quote:
Originally Posted by djvibe View Post
ce pod?? e un radar la pasarela la balotesti ...tu zici de podul acela care se termina la intrarea in balotesti?
da pe podul ala , pana la radaru de la pasarela .
Pitu is offline  
Old 30-01-07, 07:52   #14
DONU'
PARTICIPANT CURSE

Stage 5
 
DONU''s Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5,037
Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[BMW]
[4Rally]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

Pitu zice de pasarela care se afla pana in podul de la intrarea in Balotesti.
Acolo unde pe timp de zi mai sta masina de Politie.
Nu stiu daca e radar acolo, insa am observat ca majoritatea amenzilor de la Balotesti vin. Cel putin la mine.
Oricum, am vazut ca si la TV se facea tam-tam intr-o seara in legatura cu amenzile de la Balotesti. E vreo shmekerie si p-acolo. Nu bag mana-n foc, dar cine stie?
Cel mai bine cred ca ar fi sa incetinim la majoritatea pasarelelor.
DONU' is offline  
Old 30-01-07, 12:35   #15
Pitu

Stage 5
 
Pitu's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 3,747
Member of:
[NoSpeedLimit Romania Club]
Default Re: Partea Nevazuta A Legislatie Romane:)

pai de la balotesti mi a venit si mie si doar stiam unde e camera .
Pitu is offline  
Closed Thread



- Copyright 2025 4Tuning -