Go Back   Forum 4Tuning > MOTORSPORT > WRC - FORMULA 1 - Alte sporturi cu motor

Reply

Thread Tools
Old 27-04-09, 14:23   #1
boy_wonder

Stage 5

boy_wonder's Avatar

Member of:
[Super Moderators]
[Moderators]
[REDACTOR 4TUNING]
[4TuningRO]
Default 5 victorii pentru Loeb, Elena şi Citroën în 2009

5 victorii pentru Loeb, Elena şi Citroën în 2009

Echipa Citroën Total a avut un sfârşit de săptămână perfect în Raliul Argentinei şi a terminat pe primele două pozitii din clasamentul general. Sébastien Loeb şi Daniel Elena au ajuns la 5 victorii consecutive în 2009, dar şi în Raliul Argentinei, iar Dani Sordo şi Marc Marti au urcat pe locul secund în clasamentul general al piloţilor cu cele 8 puncte adunate în America de Sud.

Ediţia din 2009 a Raliului Argentinei a avut un început spectaculos cu şapte schimbări în fruntea clasamentului pe primele 9 probe speciale. Raliul a început, joi seara, cu super speciala de pe stadionul din Cordoba, câştigată de Sébastien Loeb. Vineri, pe cele 8 probe speciale programate, s-a dat o luptă impresionantă între Sébastien Loeb, Dani Sordo, Mikko Hirvonen, Jarri-Matti Latvala şi Petter Solberg.

Dani Sordo a terminat prima zi în postura de lider, urmat de Hirvonen şi Loeb, care a pierdut peste 10 secunde după ce a oprit motorul de două ori pe o probă specială. "Dezavantajul de a pleca primul a fost mai mare pe unele porţiuni," a spus Sébastien. "După primele două speciale de dimineaţă, am decis să schimbăm setarea diferenţialului şi modul meu de a pilota. Este un raliu unde trebuie să-i permiţi maşinii să derapeze mai mult decât în mod normal. Nu e doar mai spectaculos pentru spectatori, ci obţii şi timpi mai buni pe probe. Am mers la limită toată ziua, dar în final am pierdut timp în două ace de păr. O diferenţă de 16 secunde nu este de nerecuperat, dar e o diferenţă mai mare decât mă aşteptam." "Nu voi merge cu nasul pe sus, acum că sunt lider în Raliul Argentinei. Publicul de aici este fantastic. Ştiu că nu voi avea o zi uşoară sâmbătă, dar raliurile nu sunt niciodată uşoare. Singura mea opţiune este să atac", a spus şi Dani Sordo, în ultimul parc de service al zilei.

Ziua a doua din Raliul Argentinei a fost la dispoziţia lui Sébastien Loeb care a preluat conducerea după ce a trecut fără greşeală pe clasicele probe El Condor şi Mina Clavero. Chiar dacă a plecat primul la start, Dani Sordo a terminat ziua pe locul secund. "Este puţin mai uşor atunci când nu pleci primul," a admis Sébastien. "Totuşi, nu cred că faptul că a curăţat cineva drumul a jucat un rol la fel de important ca vineri. Pe unele porţiuni a plouat şi s-a format noroi, dar m-am simţit excelent şi am reuşit să recuperez timpul pierdut. Singura problemă a fost pe prima probă a zilei pentru că nu am notat în dictare o săritoare, pe o porţiune rapidă şi am fost luat prin surprindere. Citroën-ul C4 WRC a sărit mult, dar, din fericire, am aterizat fără probleme."

După cele două zile lungi, de vineri şi sâmbătă, echipajele rămase în cursă au avut duminică un program mult mai scurt. Cei 48 kilometri au fost împărţiţi în patru probe speciale diferite, plus super speciala de pe stadionul din Cordoba. Fără posibilitatea de a mai reveni în parcul de service între probe, majoritatea echipajelor au preferat să evolueze mai prudent. "E păcat că trebuie să pilotez defensiv pentru că specialele de azi sunt foarte frumoase," a spus Sébastien Loeb. "Sunt câteva săritori care, luate la viteză mare, sunt chiar distractive, dar a trebuit să rămânem concentraţi pentru a nu rata şansa unei noi victorii în Argentina."

Chiar dacă au evoluat mai prudent, Sébastien Loeb şi Dani Sordo au terminat Raliul Argentinei pe primele două poziţii făcând spectacol pe stadionul din Cordoba. Dupa ce şi-au trecut în cont a 52-a victorie din carieră, Sébastien Loeb şi Daniel Elena i-au dedicat victoria lui Carlos Sainz, care a obţinut în Argentina al 26-lea succes din WRC la volanul unui Citroën Xsara WRC cu Marc Marti în dreapta sa. "S-au întâmplat foarte multe de atunci," îşi aduce aminte Sébastien Loeb. "Noi am terminat pe doi după Carlos şi Marc atunci. De atunci nu am mai pierdut niciodată aici în Argentina. Îmi place foarte mult să câştig aici. Anul acesta am avut un început dificil şi a trebuit să mergem la limită până sâmbătă la prânz. Apoi situaţia s-a schimbat în favoarea noastră când Mikko Hirvonen a avut probleme. În Argentina e foarte uşor să faci o greşeală şi de aceea am rămas concentrat până la final. Nu vroiam să ratez totul în ultima zi. Am avut un sezon fantastic până acum!"

Dani Sordo a terminat pe locul secund şi a urcat pe poziţia a doua şi în clasamentul general cu un punct avans faţă de Mikko Hirvonen. "M-am simţit foarte bine pe tot parcursul acestui sfârşit de săptămână. Am obţinut încă o dublă ceea ce este perfect pentru întreaga echipă. Obiectivul meu este să-mi apar locul doi în clasamentul general", a spus Dani Sordo.

"Acest raliu a dat posibilitatea tuturor celor din echipă să strălucească", a spus Olivier Quesnel, directorul Citroën Racing. "Acest raliu este foarte solicitant pentru componentele mecanice, dar cele două modele C4 WRC au rezistat fără nicio problemă. În plus, Sébastien şi Dani au facut o cursă inteligenta şi au reuşit să câştige 15 din cele 23 de probe speciale. Nu au făcut nicio greşeală şi acest lucru s-a reflectat în rezultatul final. Am meritat din plin această dublă."

Raliul Sardiniei, următoarea etapă din Campionatul Mondial de Raliuri, este programat în perioada 22 – 24 mai 2009.

Statistici Raliul Argentinei 2009
Ziua 1: PS1: Sébastien Loeb (Citroën C4) – PS2: Jari-Matti Latvala (Ford Focus) – PS3: Dani Sordo (Citroën C4) – PS4: Petter Solberg (Citroën Xsara) – PS5: Loeb – PS6: Sordo – PS7: Mikko Hirvonen (Ford Focus) – PS8: Loeb – PS9: Latvala.
Ziua 2: PS10 la 13: Loeb – PS14: Hirvonen – PS15: Loeb – PS16: Latvala – PS17: Loeb.
Ziua 3: PS19 si PS20: S. Loeb – PSS21 si 22: JM. Latvala – PSS23: S. Loeb.

Clasament victorii PS: S. Loeb, 12 victorii – JM. Latvala 5 – D. Sordo, 3 – M. Hirvonen, 2 – P. Solberg, 1

Liderii raliului: PS1: S. Loeb – PS2: JM. Latvala – PS3: D. Sordo – PS4 si 5: M. Hirvonen – PS6: D. Sordo – PS7: M. Hirvonen – PS8: D. Sordo si M. Hirvonen – PS9 la 11: D. Sordo – PS12 la 23: S. Loeb.

Rezultate finale – Raliul Argentinei 2009 * (etapa a 5-a din 12)
1. Loeb/Elena - Citroën C4 - 3h57’40’’3
2. Sordo/Marti - Citroën C4 +1’13’’1
3. H. Solberg/Menkerud - Ford Focus +4’04’’1
4. Villagra/Perez Companc - Ford Focus +5’59’’7
5. Wilson/Martin - Ford Focus +6’10’’9
6. Latvala/Antilla - Ford Focus +9’50’’0
7. Ogier/Ingrassia - Citroën C4 +20’55’’1
8. Al Attiyah/Bernacchini - Subaru Impreza +23’11’’6

Clasament general FIA WRC – Constructori (dupa etapa a 5-a din 12)*
1. Citroën-Total, 82 puncte – 2. Ford, 43 p – 3. Stobart, 37 p – 4. Citroën Junior, 13 p, 5. Munchi’s Ford, 12 p.

Clasament general FIA WRC – Piloti (dupa etapa a 5-a din 12)*
1. S. Loeb, 50 p – 2. D. Sordo, 31 p – 3. M. Hirvonen, 30 p, 4. H. Solberg, 20 p, 5. P. Solberg, 14 p, 6. M. Willson, 12 p, 7. JM Latvala, 9 p, 8. F. Villagra, 9 p, 9. S. Ogier, 5 p, 10. C. Atkinson, 4 p, 11. C. Rautenbach, 3 p.
*Clasament provizoriu până la omologarea rezultatelor de către FIA
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Loeb Argentina.jpg
Views:	103
Size:	521.9 KB
ID:	893510   Click image for larger version

Name:	Loeb_Argentina.jpg
Views:	116
Size:	990.3 KB
ID:	893511   Click image for larger version

Name:	Podium Argentina.jpg