O nouă invenţie a ministrului Transportului: Dunărea ca autostradă
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, are idei, multe idei. Cu proiectele stă mai prost, pānă acum. Săptămāna trecută a zis că vrea să mute o parte a transportului greu de pe rutier pe calea ferată, dar a descoperit că aceasta din urmă se află īntr-o stare tehnică care nu ar permite utilizarea ei īn condiţii de exploatare intensă.
Ce mai e acum īnsă, cu ce a mai venit domnul ministru? Nu o să vă vină să credeţi!!!
Deşi la semnarea contractului de privatizare a fabricii de la Craiova, Guvernul romān s-a angajat să construiască un drum expres pānă la graniţă pentru ca cei de la Ford să-şi poată scoată exporturile mai repede afară din Romānia,
Berceanu vine cu o idee absolut fenomenală: produsele Ford de la Craiova ar putea fi transportate pe Dunăre, pānă la Rotterdam sau Amsterdam, pe canalul Dunăre-Rin-Main. Īn discuţiile purtate de cele două părţi a fost luat īn considerare şi Portul Constanţa, să nu uităm.
"Am avut nişte discuţii cu Ford despre necesităţile lor de a aduce tot felul de componente şi despre necesităţile de a putea să trimită autoturismele realizate acolo unde trebuie trimise, prin diverse mijloace. Am purtat o discuţie destul de lungă despre Portul Constanţa: cum se ajunge pānă acolo, ce instalaţii sunt (...) Am purtat o discuţie la fel de consistentă şi urmează să o continuăm, legată de posibilitatea lor de a folosi Dunărea. Dānşii vedeau o posibilitate de a folosi Dunărea īnspre Constanţa, eu am īncercat să le sugerez că pot să folosească Dunărea şi īn sensul celălalt, īn amonte. Pentru că se poate ajunge pe Dunăre pānă la Rotterdam, pānă la Amsterdam. Dunăre-Rin-Main e o cale navigabilă, cu barje de anumite dimensiuni, care e foarte mult utilizat", a declarat ministrul Transporturilor.
Eu unul cred că ideea asta cu Dunărea le putea veni şi americanilor, care pānă una alta se aşteptau de la domnul ministru să vină cu nişte termene de finalizare a drumului expres promis, sau a autostrăzii, deoarece am īnţeles că domnului Berceanu nu-i mai place ideea construcţiei unui drum expres īn zonă, ci a unei autostrăzi īn locul lui şi īn capul lui.
Oare cāt va mai dura pānă cānd cei de la Ford se vor lămuri că autostrada ce va trece pe lāngă fabrica lor şi pe lāngă Craiova, nu va fi construită mai devreme de 20 de ani de acum īncolo (asta pentru că mă simt optimist astăzi), doar dacă şi numai dacă nu vor decide ei īnşişi să şi-o construiască.
Ford va īncepe īn acest an la Craiova producţia vehiculului comercial uşor Transit Connect, iar de anul viitor constructorul va fabrica (conform promisiunilor făcute) exclusiv īn uzina din Romānia un nou model de clasă mică, care se va alătura lui Transit Connect. Nu se ştie īncă ce e cu acest model de clasă mică.
Ulterior, īn 2011-2012, Ford va īncepe să producă la Craiova un vehicul comercial de clasă medie.